Обвиненият в тероризъм българин е бил под наблюдение от службите в Австралия

Днес Апелативният специализиран наказателен съд разгледа днес жалбата на Захариев срещу наложената му от първата инстанция най-тежка мярка за неотклонение - постоянен арест. Съдът обаче не я уважи и остави обвиняемият за постоянно в ареста.

© Юлия Лазарова

Днес Апелативният специализиран наказателен съд разгледа днес жалбата на Захариев срещу наложената му от първата инстанция най-тежка мярка за неотклонение - постоянен арест. Съдът обаче не я уважи и остави обвиняемият за постоянно в ареста.Обвиненият за тероризъм Иван Захариев е бил в секретна квартира в Турция, поддържал е връзка с разследван в САЩ и Австралия човек за свързаности с "Ислямска държава", представял се е с името Халид, бил е под полезрението на службите в Австралия, "кандидатствал" е за Ислямска държава, но не бил приет заради неподготвеност и затова в България се е обучавал да стреля с пистолет и автомат Калашников. Това се разбра от свидетелските показания при разглеждане на мярката за неотклонение на 21-годишния мъж.


Живеещия в Австралия българин Иван (Джон) Захариев, бе задържан при съвместна операция на ДАНС и СДВР и обвинен в тероризъм.


Миналата седмица Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка - постоянен арест. Днес втората инстанция потвърди определението на съда, което е окончателно. Според съда има достатъчно доказателства за момента да се направи обосновано предположение за авторство на извършеното. Според обвинението Захариев се е обучавал с цел да извърши убийство или да нанесе телесна повреда. И всичко това с цел да всее страх и смут сред хората - тероризъм (чл. 108а от Наказателния кодекс). Съдът прецени още, че въпреки чистото съдебно минало на обвиняемия, обществената опасност на престъплението, за което е обвинен, е достатъчно висока, за да бъде оставен в ареста.
В залата бе представено заключението от комплексна съдебна психиатрично-психологична експертиза. Според него Захариев е в добро психологично здраве и е с интелект над средния. Той е можел да разбира и ръководи постъпките си, стана известно още от експертизата. На предишното заседание бащата на Захариев, който е около 80-годишен, бе посочил, че синът му страда от психично заболяване, което наложи изготвянето на експертизата.


От показанията на свидетелите се разбра още, че Захариев се е обучавал за стрелба с пистолет в София и с автомат Калашников в стрелбище в село в Пловдивска област. По думите на свидетелите, цитирайки негови изказвания, той си е представял, че стреля по живи хора. Освен това е насочил пистолет към инструктора в едното стрелбище, докато той сменял мишените. Искал да се обучава и да стреля с автомат, отказали му, защото били закрито стрелбище. Затова Захариев само се е снимал с автомат.


Пред някои от свидетелите се е представял като Халид, имал и такъв профил в социалната мрежа "Фейсбук" - Халид Захариев. Оттам коментирал обстановката в Сирия, режима на Башар Асад, критикувал намесата на Турция, Русия и САЩ. Обсъждал и всякакви теми, свързани с исляма.


Според свидетел с тайна самоличност, Захариев е попаднал в полезрението на службите в Австралия, заради свое пътуване до Сирия през 2013 г. Обвиняемият не бил приет в редиците на терористичната организация "Ислямска държава", защото не бил достатъчно подготвен. По тази причина се върнал в Австралия, там обаче режимът за обучение за стрелба с оръжие бил при засилен контрол и той дошъл в България, твърди още свидетелят.


От показанията на друг свидетел отново с тайна самоличност се разбра, че Захариев е бил в секретна квартира в Турция и е имал контакт с човек, който е разследван в САЩ и Австралия за съпричастност към Ислямска държава, тъй като е събирал пари и набирал доброволци за организацията.


Аргументите на защитата и самия обвиняем бяха, че е бивш мюсюлманин, който от два месеца не се е молил. По думите на Захариев според идеологията на салафизма човек, който не се е молил от един ден подлежал на смъртно наказание. Според него няма логика бивш мюсюлманин да опитва да се влее в Ислямска държава, където биха го отхвърлили и наказали заради отказа от исляма. Адвокатът му изтъкна пред съда, че никой не е проверил дали търсените от Захариев по интернет книги на ислямска тематика били свързани с радикален ислям.Обвиняемият заяви пред съда, че тематиката, по която е търсил книги, е теория на исляма; Рай и Ад в исляма; край на света според исляма, което не можело да се приеме като терористични материали. Захариев заяви пред съда още, че освен проислямска литература е търсил и имал и антиислямска.


По думите на защитата, в Австралия той е бил само под наблюдение, но не е имал проблеми, каквито имал сега в България. Той призова съда да обърне внимание на доказателствата, защото иначе можело да бъде задържан всеки, който проявява интерес към военното дело или исляма. Както и всеки обучаващ се на стрелба, особено ако е мюсюлманин. Адвокатът определи като неоправдана наказателната репресия спрямо подзащитния му. Съдът обаче не уважи искането му.


От своя страна прокурор Николай Найденов подчерта, че свидетелските показания са установили "искането и желанието на обвиняемия да извърши тези действия с определена цел и в последствие да ги реализира на чужда територия". Според представителя на обвинението свидетелските показания са потвърдили доказателствата, че обвиняемият се е обучавал, за да стане част от терористична организация, а експертизата е показала, че интелектът му е над средния.


Бащата на Захариев заяви пред журналисти след края на заседанието, че доказателствата на прокуратурата се градят само на роман-фикция, който синът му е започнал да пише. Той се основавал на част от биографията му и на художествени измислици. Бащата убедил сина си да зареже романа на втората глава, който така и останал без заглавие. В него обаче, според бащата не била застъпена темата за исляма.


Първоначално той каза, че знае, че синът му е бил в секретна квартира в Турция, на следващите въпроси обаче защо и какво е правил там, бащата представи друга версия, според която е знаел, че синът му отива в южната съседка, за да помага в бежанския лагер, а от делото разбрал, че там е бил в секретна квартира.


Бащата спомена и за човек, който бил "внедрен" в тяхното семейство. По думите му се казвал Петър Петров, който помогнал на бащата да намери квартира в София. Петров станал и основен свидетел на прокуратурата. Бащата обаче не успя да обясни откъде го познава, кой го е свързал с него и каква е причината да бъде "внедрен".

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Егати цирка!

  властта ражда паразити
 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3617 Неутрално

  Тежко е на бащата, особено на тази възраст, да види елемент на вина в поведението на сина си. Играта с огъня до това води, до момент в който "играчката става плачка" след като се замесва с ислямистки терористи, тайни квартири и особено след като тренира стрелба в България, в близост до района на действие на ислямистите, а не отива обратно в Австралия.

 3. 3 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Егати и опасния терорист сме си намерили. Искал да се бие за Даеш, ама го върнали, че не бил подготвен. Искал да се подготви, ама не му дали да стреля с автомат, та само се снимал ))

 4. 4 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1957 Весело

  До коментар [#3] от "Бай Благой":Егати и опасния терорист сме си намерили.
  Който търси - намира!
  Като няма риба - и ракът е риба!
  Замъчила се планината ... и родила мишка!
  Ми нали трябва да си оправдаят заплатите и бонусите полицаи, съдии и прокурори!


 5. 5 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Сигурно е първият върнат от Ислямска държава, за друг случай не съм чувала, обикновено не ги пускат да си тръгнат, камо ли да ги гонят... Че и писател се оказа, внедрени агенти, изобщо има материал за следващия сезон на "Под прикритие".

 6. 6 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 470 Весело

  Защо ли, ми се струва, че ако тази енергия на ченгетата бе вложена за разследване нарко-пласьорите, ползата за родината би била много по-голяма?

 7. 7 Профил на Tihomir Iliev
  Tihomir Iliev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе ако тоя хахо беше наръгал някой, щехте съвсем други теории да развивате.

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "Tihomir Iliev":

  Зависи кой е този някой

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на Tihomir Iliev
  Tihomir Iliev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Николай Теллалов":
  Примерно теб!

 10. 10 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Да, той другарят Теллалов още при първия път на съобщаването на новината се юрна да защитава тва неориентирано и недоклатено идиотче.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 11. 11 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2659 Неутрално


  " Обвиненият в тероризъм българин ... "


  Абе, какво сте се захванали за едно 20 годишно момче и всички медии раздуват ли, раздуват случая, сякаш става въпрос за възкръсналия Бен Ладин ? Защо не започнете журналистически разследвания за НАЙ- ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ - мутрата, Сирищника, Доган, библиотеката, " Монтерей ", Таско Ерменков, Стойнев и компания ???????????

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9831 Неутрално

  ЗАщо ли ми се струва, че това скалъпено обвинение е срам за България. Прокуратурата смята да вкара в затвора като виновни всички "с интелект над средния" и смята рова за подсъдно. Може би защото техния, на прокуратурата, интелект е ПОД средния. Естествено е да се обидят и уплашат...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Каквото търсило - такова намерило...

 14. 14 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Добре че са австралийските служби , че то ако беше на наште тюфлеци да го идентифицират...

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "Tihomir Iliev":

  Е, ти тогава би трябвало да се радваш.


  До коментар [#10] от "Другарката Михайловна":

  Какъв другар мога да съм аз на идиоти?


  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK