Граждани показаха как "правомерно" се застава на пешеходна пътека

Причина за организираното пресичане е становището на Висшия адвокатски съвет, според което правото на пешеходеца да пресича на пешеходна пътека не е абсолютно.

© Юлия Лазарова

Причина за организираното пресичане е становището на Висшия адвокатски съвет, според което правото на пешеходеца да пресича на пешеходна пътека не е абсолютно.Може ли, докато пресича, пешеходец да преценява скоростта на идващия автомобил и да даде знак с ръка, за да предупреди за намерението си да пресече?


В опит да се отговори на този въпрос група граждани (организирани от Клуб "Безопасни улици" и други сдружения) застанаха днес на пешеходната пътека на булевард "Васил Левски". Реакцията им беше по повод становището на Висшия адвокатски съвет във връзка с тълкувателното дело на Върховния касационен съд (ВКС), което бе образувано след въпроси от главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на правосъдието Екатерина Захариева и председателя на ВКС Лозан Панов.


Според становището на адвокатския съвет по правило пешеходците са длъжни да пресичат платното само на пътеки. Законодателят обаче не е извел правило, че те винаги имат право на предимство пред другите участници в движението, ако пресичат на пешеходна пътека. Така според становището пешеходецът би имал предимство само ако е заел пътеката правомерно. Висшия адвокатски съвет означава, че пешеходецът трябва: да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващите към нея моторни превозни средства; да сигнализира водача с ръка за намерението си да пресича, т.е. да е изпълнил задълженията си по Закона за движение по пътищата.


Според организаторите е абсурдно да има подобно тълкувание на закона, защото не може да се очаква от деца или хора с увреждания да имат правилна преценка за скоростта на движещите се автомобили, както и подобно пресичане да оневинява водача. Демонстрацията имаше за надслов "Митинг и демонстрация за правомерно заемане на позиция за законово пресичане на пешеходна пътека тип зебра".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK