Граждани показаха как "правомерно" се застава на пешеходна пътека

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Пешеходните пътеки би трябвало да се слагат на места където ограничението на скоростта позволява на водача да предприеме спиране дори и когато пешеходец пресича в "последния момент". Това, че се кара с над 50 в града е друг въпрос.

  Бойко е зависим
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4156 Неутрално

  До коментар [#1] от "briton":

  дай пример !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Дано да бъдат видени и чути, от когото трябва!

 4. 4 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "briton":

  Абсолютно вярно! При ограничение от 50 км/ч. няма как да не можеш да спреш. Дори да видиш, че има човек и си на метър от пешеходната пътека, скачаш на волана и на самата пътека колата е спряла.

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 5. 5 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 367 Весело

  Предлагам да ни задължат да пресичаме по пътеките само с развято червено байраче.

 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Хаха, браво

 7. 7 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#1] от "briton":

  Въх! Титан на логичната мисъл! Само дето логиката се губи преди първата пропусната запетая.

 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Твърде едностранчиво.. И какво излиза, че докато кара шофьорът ли трябва да преценява дали дете или хора с увреждания може би ще се наканят да пресечат..Що за глупост.. Та това са части от секундата, докато пешеходците имат цялото време на света да стъпят на пешеходната и се огледат. Как си го представяте шофьор гледащ тротоарите да не би някой да е близо до пешеходна пътека, а не пътят..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 556 Весело

  Вчера пред мен на една зебра блъснаха дете с майка му и проблема беше че телето завиваше на ляво и искаше да изпревари идващите му от дясно коли
  случката става на малка квартална улица.
  ТЪП ТЪП та вдлъбнат

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Поначало всеки път, когато се пресича нещо - пътно платно, ж.п. прелез или друга транспортна инфраструктура, би следвало човек да се огледа и когато прецени, че е безопасно, да продължи. Но не всеки път това се случва - някои пешеходци (както и водачи на МПС) са твърде разсеяни, самонадеяни или бързат, друг път шофьори не дават предимство или въобще не спазват знаците. Така че трябва да се внимава. Докато стигнем западняците в културата на движение, ще мине още време. Въпросът е дотогава жертвите да бъдат сведени до минимум, въпреки абсурдните законодателни решения. Лична отговорност, най-вече.

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Вместо да се правят на интересни Клуб "Безопасни улици" би трябвало да се опитат да ограмотяват и пешеходците. Че точно на тази пешеходна пътека може да се видят най-много случаи как пешеходците не трябва да пресичат.

 12. 12 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#5] от "batgosho":

  Е, защо точно червено знаме?

 13. 13 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Цялата тази шумотевица е превратни разсъждения на закона и неговото тълкуване.

  Същността е, че не може да има единствено прав и единствено виновен в ситуация, в която ВСЕКИ участник в движението трябва да се съобразява с условията, независимо дали има предимство или не в дадена ситуация.

  @)----,--'--
 14. 14 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Становището на ВАС е безумно, още повече в градски условия, където ТРЯБВА да се кара с 50 км/ч. Да се опитваш да прехвърлиш вината, по този елементарен начин е безумно.

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "batgosho":

  Или пък да назначат "преводачи за пешеходни пътеки" - специални служители със сигналноярки жилетки и знак "стоп", които периодично спират движението по ключови пешеходни пътеки, така че да премине човекопотокът. Днес даваха как при строежа на метростанцията на бул. "Мадрид" светофарите за пешеходци с минути не светват зелено, и хората се изнервят и тръгват напред.

 16. 16 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 589 Неутрално

  [quote#8:"ostin22"] Как си го представяте шофьор гледащ тротоарите да не би някой да е близо до пешеходна пътека, а не пътят.. [/quote]

  Едно време инструкторът ни учеше като наближим пешеходна пътека (обикновено има знак 50-100 метра преди пътеката) да намалим скоростта леко, за да имаме по-добри възможности да огледаме.

 17. 17 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "briton":

  И каква ще да е тази скорост та пешеходец изскачащ в последният момент да не бъде блъснат??5 или 2 км в час??Та то минава почти секунда само от осъзнаването до натискането на педала на спирачката.. Ти кола карал ли си??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 18. 18 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1460 Весело

  [quote#8:"ostin22"] че докато кара шофьорът ли трябва да преценява дали дете или хора с увреждания може би ще се наканят да пресечат[/quote]
  Имаше някаква "глупост" в Закона за движение по пътищата, че шофьорът трябва да кара със съобразена с пътните условия скорост и да бъде особено внимателен, когато наоколо има деца.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 19. 19 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#8:"ostin22"] Как си го представяте шофьор гледащ тротоарите да не би някой да е близо до пешеходна пътека, а не пътят.. [/quote]
  Честно казано аз винаги имам едно наум, когато има деца по тротоарите и няколко пъти ми се случва да си казвам „гледай ги тия хлапета всеки момент може да им щукне и да изскочат на улицата (няма пешеходна пътека, няма нищо)“ и това и правят и трябва да се мятам на спирачките.

  @)----,--'--
 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Весело

  До коментар [#8] от "ostin22":

  1. За шофьорите има ред изисквания, над 18 г, да издържат изпит по кормуване, писмен тест, добро зрение, да не се водят в психодиспансер и др.
  За пешеходците няма такива изисквания.
  2. Кой е по-редно да ес налага да преценява - едно дете или или този, който е зад волана на ППС.
  3. Как е в "белите" страни?
  4. В крайна сметка за какво е пешеходната пътека?

 21. 21 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#16] от "blaf":

  Шофьорът има отговорност за пътното платно/шосето/. Ако някой е стъпил на него и има пешеходна пътека и му е възможно. трябва да спре.Няма възможност да гледа тротоари за някой пешеходец в последният момент..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 22. 22 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Неутрално

  ...МПС...

 23. 23 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Преди пешеходна пътека винаги има знаци, които указват, че водача наближава такава. Има и знаци, че трябва да намали скоростта. И понеже това не се спазва, пешеходците трябва да се оглеждат като гръмнати зайци, защото стана ясно, че при инцидент, най много да се окажат виновни тези дето са пеша...

 24. 24 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Знакът за пешеходната пътека е на няколко метра преди самата пътека. Шофьорът е длъжен да намали скоростта, когато приближава пешеходна пътека, дори да няма никой около нея. Пешеходецът пък е длъжен да преценява дали не създава опасност на пътя ако изскача на пешеходната пътека, без да може да бъде видян - понякога има дървета, коли и други пречки пред видимостта около пешеходните пътеки. В крайна сметка ако всички започнем да се държим малко по-цивилизовано, както го правим, като ходим в чужбина, ще спечели цялото общество и децата ни, за които ще намалее шанса да бъдат сгазени на пешеходна пътека. А може и да се превърнем в цивилизована държава.

  Фильо и Фобьо са двама неграмотни, комплексирани и прости близнаци
 25. 25 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 548 Любопитно

  [quote#10:"Читател - подкрепям budd.bg"] Докато стигнем западняците в културата на движение[/quote]
  Има една малка, но съществена разлика в правилата за пресичане. В Испания поне шофьорът е длъжен да спре дори когато пешеходецът е на тротоара пред пешеходната пътека, докато по нашия закон пешеходецът трябва да е стъпил на пътеката.

  Тази малка разлика има огромно значение за инцидентите ако се замислите. Защото в този случай още отдалеч ако шофьора види, че пешеходецът е на тротоара пред пътеката, то ще може отрано да намали и спре. Ако трябва да го прави при стъпването, то може вече да е късно. А и пешеходецът може спокойно и безопасно да изчака спирането докато е на тротоара, а не да стъпи на пътеката и да почне да се моли да не го сгази някой.

  @)----,--'--
 26. 26 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darcas":

  Ако спазва законът, водачът би могъл да реагира дори ако на пешеходната изскочи дете или куче. Защото това означава да се съобрази със знаците и правилата за движение в градски условия. Аз ако застана на кръстовище със светофар и пешеходна за пет минути, ще събера 10 000 лв от глоби, щото на зелено скоростта се превишава поне двойно в някои ситуации на липса на трафик...

 27. 27 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Разстроено

  [quote#5:"batgosho"]Предлагам да ни задължат да пресичаме по пътеките само с развято червено байраче.
  [/quote]

  Скоро ще стане - с полумесец на него

 28. 28 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#23] от "diegos":

  Така е. А и пешеходеца първо се обръща, стъпва на бордюра, прави още поне 2-3 крачки и тогава е в обсега на автомобила

 29. 29 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Мен са ме учили да се огледам и тогава да пресека. Шофьора като види някой да се оглежда нормално е да му се повиши концентрацията.

 30. 30 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#23:"diegos"]защото стана ясно, че при инцидент, най много да се окажат виновни тези дето са пеша.[/quote]
  Няма да се окажат виновни, но ще поемат СВОЯТА ЧАСТ от вината за инцидента. Малка, голяма или никаква – решава съдът.

  @)----,--'--
 31. 31 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  За да шофира, човек трябва да отговаря на много условия, и най-вече, да има способности да вижда и да преценява.
  За да си пешеходец, няма изисквания.
  Оказва се, че трябва да има изисквания към съдии и адвокати - да не са прости.

 32. 32 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#20] от "stenli1":

  Пешеходната пътека е за да дава предимство НО САМО на пешеходеца видян от шофьорите от определена дистанция.. Определено няма да върне здравето на пешеходец невидян от шофьорите и блъснат ако ще и на смърт да осъдят "провинилият" се автомобилист..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4156 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darcas":

  ако пеш. е с нарушено психично здраве, зрение или слух как да преценява ? Или ако е малко дете ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#20:"stenli1"] В крайна сметка за какво е пешеходната пътека? [/quote]
  Единственото разрешено място за пресичане на пътното платно от пешеходци. Носи за пешеходците права и отговорности. Освен това има два типа (обикновена и зебра), което дава и различно предимство – на ППС или на пешеходците.
  Има и обозначена и необозначена със знаци и/или маркировка. Пример за необозначената са продължението на тротоарите на кръстовище. Там пешеходците имат предимство (неабсолютно както стана ясно) само пред завиващите ППС. Демек ако пресичаш тъкова кръстовище на такава необозначена пешеходна пътека и напреко идва автомобил, то нямаш предимство.

  Всичко това шофьорите го знаят, защото са чели и закон и правилник, и изпит са държали. Само че гледам, че разни пешеходни талибани си тълкуват правилата както им дойде. Това, че не си шофьор познаваш закона и правилата не означава, че законите не важат за теб.

  Да, пешеходецът има специална закрила, но никой не може да те закриля от собствената ти глупост и неразумно поведение на пътя!

  @)----,--'--
 35. 35 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Ми в становището си има отделна точка за деца например ама кой да ти чете становището...по лесно е да се правиш на циркаджия. Гражданите ни са толкова и те граждани .. повечето циркаджии.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 36. 36 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#32] от "ostin22":

  Значи, този който е зад волана има "право" да не вижда определени пешеходци пресичащи на пешеходна пътека тип Зебра?

 37. 37 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#30] от "MyTwoCents":

  Ама то лесно ли е да обясниш на овцете дето претендират да са граждани или народ що е това съпричиняване...че не означава оневиняване на другата страна...ама пак...кой да седне да помете малко като е по лесно да заблееш в тон с другите овчици. То ще се види и на 6ти колко са овцете в кошарата..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 38. 38 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#31:"dissident"]За да си пешеходец, няма изисквания. [/quote]
  Има и още как! Ако си участник в движението като пешеходец, то ТРЯБВА да знаеш правилата за движение. Как ще ги научиш е отделен въпрос – в училище, от родителите, с четене на ЗДП и ППЗДП, от вестници и т.н.

  @)----,--'--
 39. 39 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#19] от "MyTwoCents":

  Няма лошо в екстра внимание на такива места..Но дори и това не винаги може до предотврати птп.. И тогава какво? Смърт чрез разстрел??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 40. 40 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#34] от "MyTwoCents":

  В "белите" държави няма такива "особености", на Зебра автомобила е спрял още преди пешеходеца дори да и стъпил на бордюра

 41. 41 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#34] от "MyTwoCents":

  На Зебра отговорност за пешеходеца има само в Тиквостан

 42. 42 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#20] от "stenli1":


  [quote#20:"stenli1"]3. Как е в "белите" страни? [/quote]
  Пробвай в бяла страна да пресечеш на пешеходна пътека без преди това да си спрял пред нея и да се огледаш(може пътьом да си джиткаш на смартфона) и ще разбереш какви са глобите за пешеходци там...

 43. 43 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#36] от "stenli1":

  Заяждаш се на дребно.. Никой шофьор няма право да не вижда пресичащ пешеходец.. Ама и пешеходецът няма право да не оглежда за "невиждащи" го шофьори..щом си участник в движението..независимо с кола или пеша имаш задължение да си съобразителен. Който не може трябва да е с придружител.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#20] от "stenli1":
  Пропуснах! Ако в бяла държава пресечеш неправилно на Зебра и те блъсне кола, най-вероятно като излезеш от болница ще платиш и щетите по колата...

 45. 45 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#42] от "lz73":

  Абе човек, в Англия още преди да съм стъпил на пешеходната пътека, автомобилите вече са спрели. Какво трябва да "пробвам"?

 46. 46 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#26] от "diegos":
  [quote#26:"diegos"]Ако спазва законът, водачът би могъл да реагира дори ако на пешеходната изскочи дете или куче.[/quote]

  Скъпи приятелю, колегата "Darcas" е напълно прав в своя коментар # 24. Необходимо е внимание и дисциплина и от двете страни. Точно на тази пешеходна пътека съм виждал следната случка: Младеж се затича от градинката до Художествената академия и притича пред тръгващ тролейбус. И за малко не беше блъснат от такси движещо се успоредно на тролейбуса, чийто водач нямаше как да го види, че се хвърля пред тролейбуса. Не намирате ли, че младежът в този случай също имаше някакви задължения? И отново ще подкрепя колегата "Darcas" като припомня, че целта на закона не е да има осъдени водачи, а да няма блъснати пешеходци.

 47. 47 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#40] от "stenli1":

  Аре стига с тия "бели държави" Ти ходил ли си в Сащ да речем? За да идеш до магазина на 100 метра на отсрещната страна на улицата палиш колата, караш 3 километра, хващаш кръговото и се връщаш 3..Щото НЯМА пешеходна.. Ако ти изнася..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4156 Неутрално

  До коментар [#43] от "ostin22":

  наистина си много зле. Коментирай № 33.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#43] от "ostin22":

  Никакво намерение нямам да се заяждам точно с теб. Просто, така прочетох това
  [quote#32:"ostin22"]Пешеходната пътека е за да дава предимство НО САМО на пешеходеца видян от шофьорите от определена дистанция..[/quote]

 50. 50 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#45] от "stenli1":


  [quote#45:"stenli1"]Абе човек, в Англия още преди да съм стъпил на пешеходната пътека, автомобилите вече са спрели.[/quote]
  Да, защото са те видели, че стоиш пред пътеката и се готвиш да пресичаш. И едва ли е спряла колата дето е била на 2 метра от теб в момента, в който си наближил пътеката...

 51. 51 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Весело

  До коментар [#47] от "ostin22":

  Не съм. Ама не бих я дал за пример.
  Имам предвид Англия например

 52. 52 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#50] от "lz73":

  Спират коли, които са близко до теб. Просто дисциплината на шофьорите там съвсем е друга.

 53. 53 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Весело

  [quote#44:"lz73"]Ако в бяла държава пресечеш неправилно на Зебра и те блъсне кола, най-вероятно като излезеш от болница ще платиш и щетите по колата...[/quote]
  Това къде го прочете???
  Много е интересно

 54. 54 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#40:"stenli1"]В "белите" държави[/quote]
  [quote#31:"dissident"]За да си пешеходец, няма изисквания. [/quote]
  [quote#20:"stenli1"]Как е в "белите" страни? [/quote]

  Ами ето какво са изготвили КАТ в Испания. Много полезно са разяснени всички правила, както и са дадени най-различни примерни ситуации. Основното е прилагането на здрав разум на пътя. Например съветват да не се пресича непосредствено пред и зад спрели автомобили или автобуси.

  @)----,--'--
 55. 55 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#54:"MyTwoCents"]Например съветват да не се пресича непосредствено пред и зад спрели автомобили или автобуси.[/quote]
  А съветват ли да не се изпреварва пред Зебра??

 56. 56 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#45] от "stenli1":

  Трябва да спреш да се оглеждаш дали са спрели и ти гарантирам проблем.. През 2014-та в "бялото Юкей" има над 450 жертви пешеходци.. Иди на ук.гов ако не вярваш..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 57. 57 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#46:"Един препатил"]целта на закона не е да има осъдени водачи, а да няма блъснати пешеходци. [/quote]
  Това е правилната гледна точка!

  Останалото са заяжданици и разлайване на кучетата.

  @)----,--'--
 58. 58 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Любопитно

  До коментар [#56] от "ostin22":

  Това са различни неща.
  Говорим за пресичане по Зебра.
  Иначе особено през почивните дни и не само там се въргалят пияни навсякъде.

 59. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#45] от "stenli1":
  [quote#45:"stenli1"]Абе човек, в Англия още преди да съм стъпил на пешеходната пътека, автомобилите вече са спрели.[/quote]

  Скъпи приятелю, преди много години видях в Лондон как пешеходците не пресичат поединично, а спират на тротоара и изчакват да се съберат няколко души и след това тръгват. Сега не зная как е там. Зная, че в София не става. Веднъж опитах на "Баба Неделя" - спрях на тротоара за изчакам. Къде ти - наперена девойка почти ме блъсна и се хвърли пред една кола. Разменихме разбиращи погледи с набилия спирачките шофьор пък тръгнах и аз.

 60. 60 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#55:"stenli1"]А съветват ли да не се изпреварва пред Зебра?? [/quote]
  Това си е забранено навсякъде. Защо питаш?

  Изпуснал съм линка между другото:
  http://www.dgt.es/PEVI/documentos/catalogo_recursos/didacticos/did_adultas/peatones.pdf

  @)----,--'--
 61. 61 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#48] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Отговор в 43

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 62. 62 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#60] от "MyTwoCents":

  Значи защитават напълно пешеходците щом е забранено, а заради здравето на пешеходците ги СЪВЕТВАТ да не пресичат пред спрял автомобил. Заради евентуален малоумник, който нарушава забраната

 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4156 Неутрално

  До коментар [#61] от "ostin22"

  Не ставааш за шофьор. Въпрос на време е да си направиш голяма беля.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#58] от "stenli1":

  Хубаво..ето ти ооще по-точни данни за Юкей...През 2013-та при пресичане на пешеходни пътеки са пострадали 14% от 5800 случая..Това значи 700 и повече катастрофи на пешеходни пътеки..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 65. 65 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#8] от "ostin22":
  Мноого важна част от "пътЯТ" е пешеходната пътека. Там си отваряш очите на четири.
  И си оправи членЪТ!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 66. 66 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#65] от "UJC4040":

  От мързел ще е ЪТ-ът.. Извинявам се.. А иначе съм на същото мнение..за пешеходната..НО пешеходците са участници в процесА/тук не греша, нали?/ също като шофьорите.. Всички трябва да внимават! А иначе знаеш приказката..един миг невнимание и цял живот..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 67. 67 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 548 Любопитно

  До коментар [#62] от "stenli1":
  Да, пресичайки пешеходецът се уверява (минимум заради собственото му здраве и живот), че шофьорът ще може да го види и после ще може да спре. Логично не мислите ли?

  И каква е вината на шофьор блъснал пешеходец на пешеходна пътека ако в единия случай е можел, но не е спрял и безотговорно е извършил ПТП, а в другия случай пешеходецът тичайки се метне на пешеходната пътека при идващ автомобил на два метра от него. Еднаква ли? Или във втория е по-малка, т.к. пешеходецът също трябва да поеме част от нея заради безотговорното си поведение?

  @)----,--'--
 68. 68 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#1] от "briton":
  Пешеходната пътека за УМНИЯ шофоьор е като знак за ограничение, което си поставяш ти. Има глупак, спрял пред пешеходната пътека, караш с 10. Има спряла кола отдясно, почти сигурно има пешеходец, караш с 5. Има ограда, лоша видимост... МИСЛИШ. Заради малоумниците, заради които стават много произшествия, наслагаха много повдигнати пътеки. А може би преди това трябваше глобата да за неспрял джигит да е 500 лева и 6 месеца. Без книжка, първия път. Втория път - в кауша.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 69. 69 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#66] от "ostin22":
  Той ще е цял живот мъртъв, а на теб цял живот ще ти изскачат нощем кървави трупове. Та затова остави пешеходците, почти няма случай умно караш шофьор да не може да спре. Всеки пешеходец отдясно във всеки миг може да полети към теб. Извън населени места не съм много стриктен в ограниченията, но има ли хора наоколо, полека!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 70. 70 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Този на снимката пресича неправилно - макар че сигнализира с ръка, не виждам къде му е радара, за да прецени скоростта на приближаващите коли!

 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7368 Неутрално

  Граждани показаха, какви малоумни закони приема българският парламент. Всеки си ги тълкува, както му е удобно.

 72. 72 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#69] от "UJC4040":

  "Почти"..е една думичка като "ако".. Всеки случай е различен и уникален.. и на най-внимателният шофьор може да се случи произшествие.. И не приемам презумпцията "виновен" до доказване на противното при никакви обстоятелства..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 73. 73 Профил на ivanof
  *****
  Гневно

  "Така според становището пешеходецът би имал предимство само ако е заел пътеката правомерно. Висшия адвокатски съвет означава, че пешеходецът трябва: да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващите към нея моторни превозни средства; да сигнализира водача с ръка за намерението си да пресича, т.е. да е изпълнил задълженията си по Закона за движение по пътищата."

  Не, това вярно ли е?! И това е мнение на висш адвокатски съвет. Все съм виждал безумия, но това надхвърля и най-дивото въображение. Предполагам, че адвокатите печелят тлъсти суми от оправдаване на говедата, които газят майки и деца по пешеходните пътеки. Та затова и тълкуването им е такова. Пожелавам на всеки адвокат, който се бори с нокти и зъби да измъкне поредното говедо от затвора, където му е мястото, да бъде блъснат на пешеходна пътека с високо вдигната ръка.

 74. 74 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#15] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  В някои държави на децата се раздават малки палки - стопове, които те вдигат, когато пресичат улицата.
  У нас пускаме автоджигитите да вилнеят по платното, а накрая само пешеходците го отнасят.
  Преди няколко години един "бързак" щеше да ме прегази на пешеходна пътека и на зелен за мене светофар, а той караше по трамвайното платно и то насрещно за него. Не знам защо, както бях тръгнала да слизам, спрях и се качих обратно на тротоара, ако не бях го направила, децата ми щяха да останат без майка.

 75. 75 Профил на jappy68
  jappy68
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Е, как може в цял свят пешеходците на зебрите да се пазят и да са с пълно предимство (виж, например, Япония, Великобритания, САЩ и Русия), а само у нас да се водят подобни тъпи спорове? Нима в четирите упоменати по-горе държави трафикът да е по-рехав, отколкото в най-големия ни (нека дори приемем, че е вече тримилионен) столичен град? Дайте да не забравяме, че с цялото си население нашата мила република е горе-долу колкото едно средно-голямо китайско село. Но с подобни "тълкувания" на закона представяте ли си колко и какви хонорари биха се осигурили с десетилетия напред за адвокати, "вещи" лица и тем подобни "производители" в сектора на услугите? Да не би в това да е разковничето?

 76. 76 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#75] от "jappy68":
  Не трябва да има никакво съмнение, че там е разковничето. Трябва да има вратичка в закона и тълкуването му, за да могат джигитите, станали убийци, да бъдат издоени, но все пак свободни.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 77. 77 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1460 Гневно

  [quote#42:"lz73"]Пробвай в бяла страна да пресечеш на пешеходна пътека без преди това да си спрял пред нея и да се огледаш(може пътьом да си джиткаш на смартфона) и ще разбереш какви са глобите за пешеходци там...[/quote]
  Норвегия достатъчно бяла ли ти е?
  Щото там, още като те видят, че се приближаваш към зебрата, спират.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 78. 78 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#54] от "MyTwoCents":
  [quote#54:"MyTwoCents"]Основното е прилагането на здрав разум на пътя.[/quote]

  По-добре не може да се каже! Кой къде кога какво предимство има не е въпрос на закони.
  А на вменен в добро възпитание здрав разум.


 79. 79 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 540 Неутрално

  [quote#1:"briton"]Пешеходните пътеки би трябвало да се слагат на места където ограничението на скоростта позволява на водача да предприеме спиране... [/quote]
  Обратно - където има пешеходна пътека следва скоростта да бъде ограничена така, че водача да може да спре.

 80. 80 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  Отлична идея. Некадърниците от Инспектората и адвокатския съвет трябва да са потънали в земя от срам (ако имат съвест) след недоносчето, което снесоха.
  Впрочем, учуден съм че не предлагат промяна в закона в следния смисъл. "Пешеходец няма право да пресича пешеходна пътека без адвокат. Направилия го се глобява 100 платими в адвокатския съвет." Може би защото ги е страх да не попаднат под колелата на гневен шофьор

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 81. 81 Профил на rrumito
  rrumito
  Рейтинг: 8 Неутрално

  №42
  "Пробвай в бяла страна да пресечеш на пешеходна пътека без преди това да си спрял пред нея и да се огледаш(може пътьом да си джиткаш на смартфона) и ще разбереш какви са глобите за пешеходци там... "
  №44
  "Пропуснах! Ако в бяла държава пресечеш неправилно на Зебра и те блъсне кола, най-вероятно като излезеш от болница ще платиш и щетите по колата..."

  Абе кой си ти, типичен нашенецо, който бълваш глупости с такова самочувствие? Коя или кои са страните, за които говориш? Близо 10 години шофирам в САЩ и съм глобявана 4-5 пъти като шофьор, но никога като пешеходец! Тука не глобяват пешеходци изобщо и няма "правилно" и "неправилно" пресичане на пешеходец, дори да няма зебра! Пешеходците имат абсолютно предимство! Винаги внимавам, когато има пешеходци на тротоара, дори да няма кръстовище и да е малко вероятно да пресичат. И какви са тези шофьори, които са се изказали по-нагоре, че гледали платното само, а не и тротоара - тези са пълни некадърници! Гледа се не само платното напред, а и обстановката отстрани, и се поглежда периодично и в огледалото за обратни виждане - шофьорът трябва да има ПЪЛНА картина за обстановката наоколо!

 82. 82 Профил на rrumito
  rrumito
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И още нещо: има много малко - някакви изключителни единични случаи - в които пешеходецът да изкочи "внезапно". В преобладаващото болшинство от случаите всеки шофьор може доста от далече да види, че има пешеходец, запътил се да пресича, или движещ се в опасна близост до платното.

 83. 83 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#80] от "penetrating":
  [quote#75:"jappy68"]с пълно предимство (виж, например... Русия)[/quote]
  До коментар [#73] от "ivanof":

  Да видим какво ще кажат защитниците на „абсолютното право“ на пешеходеца за тези случаи и нека отново да се размислят над темата за „правомерното“ пресичане:
  https://www.youtube.com/watch?v=sv0CP-CK6gw

  @)----,--'--
 84. 84 Профил на jappy68
  jappy68
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#83] от "MyTwoCents":

  Ама Вие в действителност ли не правите разлика между места, на които има "зебра" и на такива, където няма, или просто сте си навил на пръста някаква теза и сте готов през девет дерета вода да донесете, но да докажете колко сте "прав"? Казусът, който се разглежда в тази статия се отнася изрично до случаите с наличие на пешеходна пътека. Повтарям, в случай, че не сте ме разбрали: н а л и ч и е на пешеходна пътека.

 85. 85 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  До коментар [#83] от "MyTwoCents":

  Много свежо
  Само че не видях нито едно пресичане на пешеходна пътека. Грешка, само на едно, но там беше на червен светофар

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 86. 86 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  До коментар [#83] от "MyTwoCents":

  Всъщност виждам едно перфектно преминаване на пешеходна пътека, засечено от автомобил на 4:26 мин.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 87. 87 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#84:"jappy68"]Ама Вие в действителност ли не правите разлика между места, на които има "зебра" и на такива, където няма[/quote]
  Много добре правя разликата разбира се. Просто си представете, че подобни ситуации стават на зебра. При абсолютно право на пешеходеца на зебра, как си представяте, че шофьорът ще може да спре? Защото това са реални ситуации. При условие, че се пресича без никакво внимание където падне, то представете си как ще се пресича на зебра?

  Идеята за абсолютно предимство би създала опасна самоувереност, че нищо не може да ти се случи ако си на пешеходна пътека. Може и още как след като нямаш нищо между ушите! Кел файда, че си имал предимство след това.

  Ако трябва да направя някаква груба аналогия ползването на презерватив не е 100% гаранция срещу болести ако си го пъхаш непрекъснато където ти падне.

  @)----,--'--
 88. 88 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#86] от "penetrating":
  Ами не е съвсем така. Пешеходецът пресича на червено. Заради слънцето не се вижда добре светофара, но на 4:24 се вижда добре зеленото за автомобилите.

  @)----,--'--
 89. 89 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  До коментар [#88] от "MyTwoCents":

  Е, тогава дори това малко парченце не става за антитеза на правата на пешеходците... но Дилма е свеж от типа Анри Дарвин закони.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 90. 90 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 548 Неутрално

  [quote#89:"penetrating"]Дилма [/quote]
  Филма?
  [quote#89:"penetrating"]Анри [/quote]
  Анти?

  @)----,--'--
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK