Из "Яневагейт": Има "хиляди врътки" за подслушване, Бойко и Цецо са силни с това

Снимката е от протест през 2013 година срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов срещу подслушване.

© Георги Кожухаров

Снимката е от протест през 2013 година срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов срещу подслушване.Втората порция записи между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, нейната колежка Румяна Ченалова и Момчил Мондешки от новия сезон на скандала, станал известен като "Яневагейт", разкрива признанието на Янева за това колко начина има да се заобикаля законът и така да се удължават сроковете за подслушване. Нещо, за което тя е подсъдима и в крайна сметка получи условна присъда на първа инстанция. Обвинението срещу нея беше, че е дала разрешения за използване на СРС в продължение на 300 дни вместо допустимите от закона 180 дни.


В новия запис, разпространен от сайта "Бивол", Янева обяснява на своите събеседници как няколко служби може да подслушват последователно даден субект. Тя дори намеква, че може да има и манипулации по регистрите в съдилищата.Янева опитва да изкара своето поведение като съвестно и заявява:
"Аз мога хиляди неща да им кажа. Аз съм подписала аз тва, което съобщение му пуснах на Бойко, наистина аз съм подписала над 15 000 СРС-та (бел.ред. в един от предишните епизоди Янева разказа как е пуснала смс на премиера, когато той заяви, че тя заслужава 400 години затвор), аз съм ги гледала и толкова съм ги мислила и там има хиляди проблеми. Но те са законодателно или направени в полза на службите, което е най-вероятно, и не е моя работа аз да разбърквам там и да бъркам в лайното и да го разсмърдявам, или просто е недомислица".
Тук се намесва Ченалова, която я подкрепя и казва: Ченалова: "Няма единен регистър и винаги може да се получи така".


Янева: Ти знаеш ли колко хиляди врътки има, бе, човек?
Ченалова: Може да те слушат две години, без да спрат, с различни разрешения.
Янева: Ма хиляди врътки има. Нашият регистър, дори нашият регистър...
Момчил Мондешки: Тва означава, че Цецо и Бойко са силни с това и с тва те удрят, щото от тва горе-долу нещо хал-хабер си имат, нали така?


От разговора се разбира, че


службите могат да обикалят окръжните съдилища в страната и да получават разрешения да следят едно и също лице.


Дори и след като изтече максималният срок от 180 дни, разрешен от първия съд.


"Няма в България единен централизиран регистър на СРС-та. Значи какво можеш да направиш. Отивам в един съд. По отношение на лицата има искане, има ограничение до 180 дена. И повече не можеш. Но по отношение на обектите няма, а тва е обект. Примерно искаш да избегнеш срока по отношение на лице. Отиваш в един съд. Пускаш такова искане. Изтичат ти 180 дена с продълженията и оттам отиваме в друг съд. И пускаш още 180 дена. Ми то няма единен регистър. Те няма как да го проверят. И получаваш от другия съд още 180 дена. И така обикаляш всичките съдилища. Може да стигнеш до еди-колко си дни", обяснява Янева.


Преди два дни "Бивол" публикува друга част от разговор между Янева, Ченалова и Мондешки, от която стана известно, че бившият председател на СГС е получавала предложения за подкрепа от издателя на вестник "24 часа" Венелина Гочева и тогавашния главен редактор на сайта ПИК Ивайло Крачунов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK