Качеството на образованието пада още на входа, обяви ректорът на Софийския университет

Качеството на образованието пада още на входа, обяви ректорът на Софийския университет

© Анелия НиколоваКачеството във всички специалности в университетите пада още на входа." Това отговори ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков в интервю за Би Ти Ви на коментар, че за престижната специалност "Право" се влиза със среден 3.


"Във всички специалности основният критерий за финансиране е броят на студентите. Навсякъде, където намалим, ще получим по-малко финансиране. Дори и сегашното не ни е достатъчно, имаме дефицит от 5 милиона въпреки всички мерки, които взимаме", обясни Герджиков причината всички университети си запълват бройките.


По думите му, ако университетите сами намалят броя на студентите, за да вдигнат качеството на образованието, "очевидно ще имат още по-голям дефицит".
Всички университети се стремят да запълнят бройката студенти, защото в последните години държавното финансиране беше според броя на студентите. Едва в последните две години нещата се промениха и финансирането е за качество, приоритетни направления и защитени специалности. Сега се намаляват специалностите, които се раздуха в последните години, и съответно броят студенти. "Не беше правилно, че във всички университети разкрихме всички специалности", обясни Герджиков.


Той разясни, че тази година зрелостниците са около 55 хил., а приемът предишната година е бил 70 хил., което е абсурдно, защото част от тези 55 хил. заминават в чужбина, други не полагат успешно държавните зрелостни изпити и накрая 35 хил. деца кандидатстват за 70 хил. места. "Демографската криза ни помогна да видим, че има проблем, каза ректорът и изрази надежда да не се стигне до затваряне на университети.


Професор Герджиков коментира и идеята студентите, които завършват в България, да са задължени да работят тук определено време с думите "не съм привърженик да закрепостяваме хората, има и други начини".

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами, ректоре, или направи нещо, или се оттегляй да не участваш в падението.

  властта ражда паразити
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6872 Неутрално

  Бизнесът – тоест, две работодателски организации /БТПП и АИКБ/ поискали студентите държавна поръчка да са длъжни да останат да работят в страната за определен период от време – между 3 и 5 г., а който замине за чужбина, да възстанови парите, платени от бюджета за издръжката му…

  Причините са ясни – повечето успешно завършили студенти заминават да търсят късмета си в чужбина. И тук остават недостатъчно квалифицирани кадри. От типа на готовите да се занимават с нещо, защото не могат друго…

  А на работодателите са им нужни хора с квалификация и опит, готови да работят за минимална заплата…

  [email protected]
 3. 3 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Ама разбира се - всичко зависи от качеството на човешкия фактор (както казва Боко - матряла).
  Устойчиво през последните 10 години масата от младежите предпочитат западните университети.
  От познатите младежи, завършили тази година, нито един не остана да учи в България - това са все деца излизащи от елитните училища, с отличен успех, знания и възможности.

 4. 4 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Неутрално

  България може да се оправи, подчертавам "МОЖЕ" (въобще не е задължително!), когато умре и последният българин, който помни Тодор Живков!
  Всъщност, в исторически план, България никога, ама никога не е била "добре", така че - очакваме да се случи чудо!
  Някога в неопределено бъдеще...
  Това е единствената причина младите българи да бягат - исторически предопределена изостаналост, назадничавост, завист, злоба, крадливост, мързел и после идват останалите обществени надграждания, произтичащи от особеностите на националния характер...
  Дълга и сочна тема, както се сещате...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4605 Разстроено

  "Демографската криза ни помогна да видим, че има проблем, каза ректорът и изрази надежда да не се стигне до затваряне на университети."

  Аз и без демографска криза предвидих, че откриване на "университет" във всяка паланка ще доведе до 70 хиляди места за по-малко от 35 хиляди кандидати! Наложително е да се затварят университети! Най-лесният начин е да се забрани на хабилитирани преподаватели да работят на повече от две-три места! Те се превърнаха в "летящи холандци" за да искарат някой лев и да осигурят акредитация на "университет" в някое село!

 6. 6 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 565 Весело

  До коментар [#3] от "zenola":

  Децата намират за глупава да си губят времето в университети предлагащи псевдознания.
  От техническите и икономическите да има барем 1 преподавател публикуван в международно списание?
  Няма как бивши комсомолки секретари и техните протежета да произведът наука

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3028 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":А на работодателите са им нужни хора с квалификация и опит, готови да работят за минимална заплата…

  Само дето работокупувчите са забравили социалистическата поговорка: "те ни лъжат, че ни плащат, ние гилъжем, че им работим"!

  За толкоз пари толкоз и такава работа!

 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3028 Весело

  Ами университетите да открият сега и рабфаци и вечерни гимназии и прогимназии във всяко гето и ще разрешат проблема с кандидат студентите. Особено ако отпуснат и някакви стипендии за обучаващите се, ама по успех, не само за фигуриране в списъците.

 9. 9 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 307 Неутрално

  [quote#5:"vassilun"]да се забрани на хабилитирани преподаватели да работят на повече от две-три места![/quote]
  Не на две-три, ами само на едно. Всеки преподавател да има право да работи само в един университет и готово. Държавната помощ за "автономните" университети да се ореже. Изцяло. Нали искат автономия. Никакви държавни пари за тях. Сами да се финансират. Половината университети предлагат икономически спецялности, хайде сега доцентите и професорите които преподават в тях, да вземат да се опитат да направят нещо на практика и да осигурят финансиране за себе си. Щото едно е да преподават теория на стресирани студенти, друго е да си размърдат задните части и да приложат "знанията" които имат.
  И никъде не пише, че Софийски университет трябва да продължи да съществува, за сметка на данъкоплатеца. Стига с тази мантра. Оцелява най приспособимия. Другите отиват на бунището.

 10. 10 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 264 Неутрално

  А ти какво направи, Анастасе, за една година ректорство, освен да даваш интервюта?

 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  Един студент (химик в трети курс) ми сподели, че навремето най-трудна му била таблицата за умножение със седем. Дори и сега понякога я бъркал!!!!!!

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  70,000 места за 35,000 кандидати безспорно е безумие. Трябва да има поне 2-3 кандидати за едно място за да се осигури някаква конкуренция и подбор. Т.е. максимум 10-15,000 места а това от своя страна означава, че трябва да се закрият 2/3 от "университетите".

  И да не забравяме кои бяха най-пламенните защитници на принципа "Парите следват студента" което доведе до тази глупост - пазарните фундаменталисти от ИПИ. Чели недочели и ентусиазирано хукват да прилагат принципите на либералната икономика.

  Без въобще да помислят, че то не става толкова елементарно а е резултат от дълъг исторически процес и конкретни условия. Не става в Сахара да садиш домати защото видите ли Гърция дават добра реколта. Нито в нас банани.

  Но има и нещо друго, наистина ниското ниво което пък идва от катастрофата в средното образование. Не случайно сме на едно от последните места в PISA. Студент на който трябва да обясняваш как се изчислява правоъгълен триъгълник, какво да говорим повече .

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  [quote#9:"a4kataaa"]Половината университети предлагат икономически спецялности, хайде сега доцентите и професорите които преподават в тях, да вземат да се опитат да направят нещо на практика и да осигурят финансиране за себе си. Щото едно е да преподават теория на стресирани студенти, друго е да си размърдат задните части и да приложат "знанията" които имат. [/quote]
  Че нали го направиха. И какъв е резултата? Стоян Александров /"Малката секира"/ му изгоряха парите в КТБ и сега го разследват за незаконно лихварство.

  Хора които десетилетия са преподавали плановата икономика и идеологически дисциплини възхваляващи комунизма за една нощ само станаха пазарни експерти и политолози.

  При нас инженерите поне законът на Ом си е един и същи и при социализма и при капитализма, напречно сечение на греда и напреженията в нея еднакво се изчисляват и тогава и сега.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  Никое правителство не посмя да закрие ВУЗ, дори напротив - разкриха се такива безмислени като Библиотекарския и нститут и друг смешен в Перник. Защо бе аланкоолу? Що не откриете и Първи Шопски Университет в Сусурлево - няма ли някой депутат родом от там???

 15. 15 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1689 Любопитно

  До коментар [#12] от "Fred":

  Достатъчно е държавата да финансира не повече от 10 000 места държавна поръчка. Останалите да вземат безлихвени заеми, опростявани при отличен успех, или да се финансират от частния бизнес.Без държавно финансиране от 40-те държавни университета ще оцелеят не повече от 5-6, и условията им ще се изравнят с частните, които не получават нито лев финансиране от държавата.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  [quote#15:"mitko11"]Достатъчно е държавата да финансира не повече от 10 000 места държавна поръчка. Останалите да вземат безлихвени заеми[/quote]
  Ще окаже силно влияние, спор няма. Само че има не малко "калинки" които са готови и да си платят за да имат тапия. С която след това заемат подготвеното място в държавната администрация.

  Така че е необходим и строг процес на атестация на самите университети, едно от нещата вече ги казаха, да имат собствени преподаватели.

  Защото ако няма такива изисквания изключително лесно пък и доходно ще е да си откриеш една "печатница на дипломи". Не искаш присъствие, с минимални разходи поддържаш някаква видимост на университет и безпроблемно даваш диплома на всеки желаещ. Доста желаещи ще има.

  И второто е атестация на самите завършващи. Защото много лесно човек може да си легне на гърба и вместо да си къса нервите да преподава и изисква просто да пуска наред. Така че след дипломата трябва да има още една защита пред независим арбитър, най-добре да изпитва професионалната общност. Може например да се въведе понятието "сертифициран инженер".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  [quote#15:"mitko11"]условията им ще се изравнят с частните, които не получават нито лев финансиране от държавата. [/quote]
  Ами точно частният Нов български университет записва за магистри преди още да са си взели всичките изпити за бакалавър. Все едно да приемаш за следване преди да са завършили средното си образование. Казвал ми го е човек чиито дъщери учат там.

  Частното в българските условия съвсем не гаранция за качество и принципи. По-вероятно е точно обратното при нашата олигархична имитация на пазар. Би трябвало вече да сте го разбрали за 25 години.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#17:"Fred"]Ами точно частният Нов български университет записва за магистри преди още да са си взели всичките изпити за бакалавър. [/quote]
  В Германия това го правят в държавните университети, та не е само българско явление.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4900 Неутрално

  Няма никакви стимули за студенти в страна, където се ценят други умения, различни от знанието...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 307 Неутрално

  [quote#13:"Fred"]При нас инженерите поне законът на Ом си е един и същи и при социализма и при капитализма, напречно сечение на греда и напреженията в нея еднакво се изчисляват и тогава и сега. [/quote]
  Аз затова съм решил да сменя професионалното поприще.

 21. 21 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Един от най големите проблеми на българското образование е, че има прекалено малко часове в средното образование по професионално развитие. Децата си нямат на идея какво им харесва и с какво искат да се занимават и затова записват това което е модерно и едва след като го завършат и се сблъскат с първите работни дни и вземат първите няколко заплати, осъзнават, че не искат да работят това.
  Трябва още от 6-7 клас да се започне с по интензивно говорене на тази тема и с посещения в различни фирми и държавни учреждения, където да им се обеснява същността на различните професии и перспективите които те предлагат. Да се обясни на децата, че не е достатъчно една професия да звучи добре за ухото, като "финанси" например, но и да има реални шансове за намиране на добре платена позиция и добри перспективи пред тази професия.

 22. 22 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#21] от "a4kataaa":

  Това трябва да се прави в семейството. Родителите най-добре познават децата си.

  Ако ги бях оставил сами да се оправят сега единият щеше да е програмист, а другият лекар. Ама дефакто и двамата нямаше да стават за тая работа.

 23. 23 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Весело

  На НЕ образовани работодатели не им трябват образовани работници, няма да могат да им зададат друга работа освен почистване и обезмирисване на тоалетни . Рапорт даден рапорт приет към светлия комунизъм на парторките ....

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  "Качеството на образованието пада още на входа, обяви ректорът на Софийския университет"

  Че това не е ли чудесно?
  Кой има интерес от повече и по-образовани хора??

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  "накрая 35 хил. деца кандидатстват за 70 хил. места"

  Това лошо ли е?
  Да погледнем всички курсове, които се провеждат в момента- примерно за 10 000 души. А кандидати има за 1000, примерно.
  Сформира се група-започва курса. Не се сформира-отива се на следваща дата. Какво толкова фатално е станало??

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#6:"ЙЕИ"]Децата намират за глупава да си губят времето в университети предлагащи псевдознания.
  От техническите и икономическите [/quote]
  Завършил съм и Икономика. Пълна пародия....

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#9:"a4kataaa"] Държавната помощ за "автономните" университети да се ореже. Изцяло. Нали искат автономия. Никакви държавни пари за тях. [/quote]
  Е тя автономията е само академична де!

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#18:"sophia_gr"]Ами точно частният Нов български университет записва за магистри преди още да са си взели всичките изпити за бакалавър. - цитат на коментар #17 от “Fred”

  В Германия това го правят в държавните университети, та не е само българско явление.[/quote]
  Че какъв е проблема? Вземаш си изпитите и си сертифицирфан!
  Какво значение кой след кой изпит си взел??
  Взел ли си ги? Взел си ги!

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7521 Неутрално

  Завършващите средно образование намаляват, но не и университетите. Ние сме с най- много на глава от населението, но неграмотността не намалява, напротив. 53 университета, ако не се лъжа, не са ли малко много за 7 млн. население. Няма никаква конкуренция, защото места има за всички и хартисват. Едно време се борехме 10 души, а някъде и повече за едно място, сега едвам добутал до диплома и е студент.

 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 827 Весело

  Щом някой иска качество на висшето образование, трябва първо да даде достатъчно парета на съответното "учебно заведение", така че после да може да иска качество от "акедемичното тяло"!!!
  Елитен университет не може да се "финансира"ы като търговско дружество от пиа хотел със СПА и конферентен туризъм на Слънчев бряг!!!

  Защото качеството на висшето образование се "формира" на изхода, не на входа, не веднага, а след 5-8 години!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#6] от "ЙЕИ":

  Като не им харесват на "децата" нашите университети да отидат в Масачузетския Технически Институт....
  Но това не е по темата, тук се говори за качеството на образованието в нашите университети!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3399 Неутрално

  Преди 30г. бяхме близо 9млн. с една Медицинска Академия в столицата (+ още две в страната, ако не греша) с държавна поръчка около 110студенти, които подлежаха на разпределение!
  Сега дори студентите, които учат по договор се чудят как да вазират зад граница без да им пука дали ще го изпълнят!

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK