Дума срещу дума за проблемите във Фонда за лечение на деца

Пред Министерство на здравеопазването се проведе втори протест от юни с искане за оставка на ръководството на Фонда за лечение на деца

© Юлия Лазарова

Пред Министерство на здравеопазването се проведе втори протест от юни с искане за оставка на ръководството на Фонда за лечение на децаМайка твърди, че заради несъобразителността на Фонда за лечение на деца е чакала с часове пред входа на болница в Германия да се смили и да приеме болната й дъщеря без плащане този юли. Директорът на фонда категорично отрича да има вина, било грешка на администрацията на лечебното заведение и после то дори се извинило. Други родители твърдят, че макар че са били одобрени, разходите им за път и престой за лечение в чужбина на техните деца не са покрити, защото така и не са получили официален договор от Фонда. Шефът отговаря: "Няма такъв случай".


Петима души, напуснали Обществения съвет към Фонда - с преки впечатления и пряк достъп до решенията, взети на тези заседания, след това и до протоколите от тях - твърдят, че системно в последните пет месеца решенията не отговарят на записаното в официалните документи и на изпълнените ангажименти в последствие. За тези нарушения петимата са сезирали многократно отговорните институции включително министерството, но днес заместник-министърът на здравеопазването, отговорен за дейността на Фонда, обяви, че до него не е стигала такава информация.


Родители и граждани протестираха за втори път заради натрупващи се проблеми в институцията, на която разчитат да спаси животите на децата им, но от ръководството му не признават да има каквито и да е проблеми, освен такива, които се обясняват с елементарното "така се получава понякога".
Така днешният протест срещу ръководството на Фонда за лечение на деца и с искане на оставката на директора му Владимир Пилософ се превърна в задочна (и в един момент пряка) словесна схватка между протестиращи и обвинявани, в която страните се противопоставиха дума срещу дума.


Решението на здравното министерство и на ръководството на Фонда за лечение на деца след предишния протест на 1 юни, беше да предложи нов правилник на работа на институцията, който да изглади проблемните въпроси, които притесняват и обществото и пряко обвързаните. В последствие обаче членове на Обществения съвет обясниха, че новият правилник е бил обсъден с тях, но не и в окончателния му вариант, а в него са останали много проблеми и пропуски.


Заедно с оставката на директора, протестиращите искат и отмяната му и изготвяне на нов с широка обществена консултация.


Днес зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков започна извънредната пресконференция във ведомството след протеста, с изричното несъгласие с твърдението, че правилникът не е обсъждан с всеки от членовете на Обществения съвет. Всички те били поканени и имали възможност да изкажат мнението си, поясни той. Колкото до случаи на объркани протоколи - имало един и той бил изчистен и преподписан, а сигнали за други проблеми така и не са стигали до него. Обеща още днес да направи проверка по данните, изведени от петимата напуснали от Обществения съвет.


Дума срещу дума за проблемите във Фонда за лечение на деца

© Юлия Лазарова


В таблицата с извадки на решения от месец май насам, те показват многобройни разминавания, които наричат подменени решения от директора на фонда, назначен на 21 април. Отложени или пък отказани кандидати се записват като одобрени или обратното. Няма закономерност на грешното записване, но по този начин се оповестяват публично.


Отчетлива е обаче тенденцията когато има гласувана сума на заседанието, тя де са записва двойна, тройна или десеторна в протокола - например на 22 юни е одобрено отпускането на 7500 лв. за медицинско изделие за дете, но в протокола пише, че му се отпускат 41 хиляди лева за две изделия. За друга оферта на стойност 525 евро, протоколът предвижда 5 350 евро.


Директорът на Фонда Владимир Пилософ подчерта, че предстои тези разминавания да бъдат проверени и не са потвърдени, но обясни, че част от членовете напускат заседанията преди края им и е възможно да не са разбрали какво е решението преди да бъде вписано в протокола.


Колкото до разминаванията в сумите, директорът обясни, че плащанията, които прави Фондът са процес, защото независимо какво пише в началната оферта за лечение, никой не знае каква ще е окончателната дължима сума. Това се разбира от фактурата накрая от лечебното заведение, а когато се получат разлики директорът е длъжен да уведоми Обществения съвет и сумата да се гласува отново. Не си спомни подробности по конкретните примери.


"Този, който отговаря на 100% за разходването на средствата, подписва и се оотчита е директорът на фонда, а не Обществения съвет", заяви Пилософ. Припомни и, че недоволство се чува само от част от членовете на съвета, а останалите подкрепят ръководството. Директорът няма обяснение, защо вече втори път се протестира и се иска оставката му, но "очевидно прозира тука, за съжаление, някаква организация, която не ми е ясно защо, как е създадена и с чий интерес. Много смущава фактът, че когато човек опитва да въведе ред, някому изглежда това пречи."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  А защо да е "дума срещу дума", като има /или няма/ документи ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Навсякъде само гнили ябълки.

 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "роджър":

  Изглежда процедурите са такива, че куче влачи - диря няма.
  Дори този Пилософ да не извършва нарушения, виновен е дори само за липсата на контролни механизми.

 4. 4 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Разбра ли се дали наистина има провинения предишния директор? Пълна тишина.

  [quote#1:"роджър"]А защо да е "дума срещу дума", като има /или няма/ документи ???[/quote]
  ++++
  Но нали някой компетентен трябва и да ги провери. И после да огласи резултата. За сега това не се случва и само си говорят.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  не е дума срещу дума . дума срещу детски животи е , лобизъм срещу детски животи е

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Гербери показно прецакаха една от малкото държавни структури имаща някакъв граждански контрол.

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#6:"primaxm"]Гербери показно прецакаха [/quote]
  Защото ???
  Д-р Москов гербер ли е ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Москов , срам не срам , върни старото ръководство за да се оправи донякъде това забатачване със сериозния проблем - здравето на дечицата !!!!!

 9. 9 Профил на tubingen
  tubingen
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Стига политизиране! Очевидно ситацията предполага самосезиране на прокуратурата!
  Днес изслушах с интерес изказване на въпросният директор на фонда и останах ужасен. Ужасен от твърде ниското му ниво ,от липсата на логична мисъл и от факта , че си позволи в ефир да подчертае,че ненапусналите членове на фонда, всиките те уважавани професори и ръководители на столични клиники, всъщност са доволни от дейността на фонда. С това призна,че фонда практически защитава лобистки интереси разпределяйки пари между въпросните клиники и техните ръководители. Ужасен съм от факта,че въпросният директор не приема контролните функции на общественият фонд над него.Че някой си позволява като начин на работа системно да подменя части от документи, с мълчаливото съгласие на стоящите над него .
  Останах ужасен от факта,че нито той нито зам.министъра осъзнават, че в началото на поредните изборни борби, поне няколко партии ще яхнат случая, и че е въпрос на малко време някой да поиска главите и на двамата , ако мигновенно не смекчат позициите си и не се опитат да преустановят очевидно криминалната практика на крадене на пари срещу живота на децата!

 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1550 Гневно

  Редът, който беше създаден при арестуваното ръководство на фонда даваше резултати беше разрушен от престъпната акция на Москов и Цацаров. Ясно е, че на г-н Пилософ редът му пречи. И то много.

  А една от оранизациите "Дари на" е създадена след като едно детенце Дарина почина, въпреки лечението и с парите, които останаха се създаде фондация, която продължи да събира пари за да се лекуват други деца.
  Но на г-н Пилософ пак няма да му стане ясно каква е целта на тази организация.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  [quote#9:"tubingen"] С това призна,че фонда практически защитава лобистки интереси разпределяйки пари между въпросните клиники и техните ръководители. Ужасен съм от факта,че въпросният директор не приема контролните функции на общественият фонд над него.Че някой си позволява като начин на работа системно да подменя части от документи, с мълчаливото съгласие на стоящите над него [/quote]
  а помощните средства (протези ) са в пъти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Я да влезнат в този фонд едни независими разследващи и да разхвърлят документите, да се види чия дума е правилната. Какво сега, някое детенце ли трябва да умре пред някоя болница, за да стане ясно на тези управляващи, че с този фонд има проблем?!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#7] от "роджър":

  Да

 15. 15 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Пилософ е агент на ДС. Има ли смисъл да се коментира повече? Поредният... както каза един познат, мафиотите вече започнаха да посягат на все по-малки суми. Целият годишен бюджет за лечението на тези деца е някакви 7 милиона, че то един ремонт на улица струва колкото 400 детски живота. Плюс това парите ги ИМА във фонда, а мафиотският агент просто не ги отпуска.

 16. 16 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  не е дума срещу дума, ето данните които са анализирани и графично представени от специалист който обработва данни
  няма медицина в тях, няма обвинения, само чист анализ на ефективността на работа на фонда http://yurukov.net/blog/2016/kolko-e-po-zle-fonda/

 17. 17 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Като цяло, разчита се, че повечето хора, затиснати от своите проблеми, няма да се заинтересуват чак толкова много от проблемите (трагедиите!) на няколко шепи български семейства.

  Вероятно са прави.

 18. 18 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#7] от "роджър":


  [quote#7:"роджър"]Защото ???
  Д-р Москов гербер ли е ??? [/quote]

  Миалите, че се слагат партийни калинки без одобрението на Борисов?!? Доста наивно.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Май, че доктор писоф има превратна представа за ред
  Оставка!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#18:"primaxm"]Миалите, че се слагат партийни калинки без одобрението на Борисов?!? Доста наивно. [/quote]
  А Вие мислите, че д-р Москов е "калинка" ?
  Доста наивно, бих казал ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#14:"nocomnet"]Да[/quote]
  Не !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#20] от "роджър":

  Вие не мислите! Кой говори за Москов изобщо!?! Калинката е във фонда. Няма значение, на вас герберастите все някой друг ви е виновен като се оаквате.

 23. 23 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#7] от "роджър":
  Москов е продажна душица, а такава чиже да бъде наречена и 'гербер'.

 24. 24 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#23:"vesselin5"]Москов е продажна душица,[/quote]
  Д-р Москов е от много малкото смислени и класни хора в дсб, с история, интелект и принципи ... а колко "непродажен" е радан, който стои в рб заради субсидията ?
  Що не "изключите" доктора, щом е толкова кофти човек ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK