Дума срещу дума за проблемите във Фонда за лечение на деца

Пред Министерство на здравеопазването се проведе втори протест от юни с искане за оставка на ръководството на Фонда за лечение на деца

© Юлия Лазарова

Пред Министерство на здравеопазването се проведе втори протест от юни с искане за оставка на ръководството на Фонда за лечение на децаМайка твърди, че заради несъобразителността на Фонда за лечение на деца е чакала с часове пред входа на болница в Германия да се смили и да приеме болната й дъщеря без плащане този юли. Директорът на фонда категорично отрича да има вина, било грешка на администрацията на лечебното заведение и после то дори се извинило. Други родители твърдят, че макар че са били одобрени, разходите им за път и престой за лечение в чужбина на техните деца не са покрити, защото така и не са получили официален договор от Фонда. Шефът отговаря: "Няма такъв случай".


Петима души, напуснали Обществения съвет към Фонда - с преки впечатления и пряк достъп до решенията, взети на тези заседания, след това и до протоколите от тях - твърдят, че системно в последните пет месеца решенията не отговарят на записаното в официалните документи и на изпълнените ангажименти в последствие. За тези нарушения петимата са сезирали многократно отговорните институции включително министерството, но днес заместник-министърът на здравеопазването, отговорен за дейността на Фонда, обяви, че до него не е стигала такава информация.


Родители и граждани протестираха за втори път заради натрупващи се проблеми в институцията, на която разчитат да спаси животите на децата им, но от ръководството му не признават да има каквито и да е проблеми, освен такива, които се обясняват с елементарното "така се получава понякога".
Така днешният протест срещу ръководството на Фонда за лечение на деца и с искане на оставката на директора му Владимир Пилософ се превърна в задочна (и в един момент пряка) словесна схватка между протестиращи и обвинявани, в която страните се противопоставиха дума срещу дума.


Решението на здравното министерство и на ръководството на Фонда за лечение на деца след предишния протест на 1 юни, беше да предложи нов правилник на работа на институцията, който да изглади проблемните въпроси, които притесняват и обществото и пряко обвързаните. В последствие обаче членове на Обществения съвет обясниха, че новият правилник е бил обсъден с тях, но не и в окончателния му вариант, а в него са останали много проблеми и пропуски.


Заедно с оставката на директора, протестиращите искат и отмяната му и изготвяне на нов с широка обществена консултация.


Днес зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков започна извънредната пресконференция във ведомството след протеста, с изричното несъгласие с твърдението, че правилникът не е обсъждан с всеки от членовете на Обществения съвет. Всички те били поканени и имали възможност да изкажат мнението си, поясни той. Колкото до случаи на объркани протоколи - имало един и той бил изчистен и преподписан, а сигнали за други проблеми така и не са стигали до него. Обеща още днес да направи проверка по данните, изведени от петимата напуснали от Обществения съвет.


Дума срещу дума за проблемите във Фонда за лечение на деца

© Юлия Лазарова


В таблицата с извадки на решения от месец май насам, те показват многобройни разминавания, които наричат подменени решения от директора на фонда, назначен на 21 април. Отложени или пък отказани кандидати се записват като одобрени или обратното. Няма закономерност на грешното записване, но по този начин се оповестяват публично.


Отчетлива е обаче тенденцията когато има гласувана сума на заседанието, тя де са записва двойна, тройна или десеторна в протокола - например на 22 юни е одобрено отпускането на 7500 лв. за медицинско изделие за дете, но в протокола пише, че му се отпускат 41 хиляди лева за две изделия. За друга оферта на стойност 525 евро, протоколът предвижда 5 350 евро.


Директорът на Фонда Владимир Пилософ подчерта, че предстои тези разминавания да бъдат проверени и не са потвърдени, но обясни, че част от членовете напускат заседанията преди края им и е възможно да не са разбрали какво е решението преди да бъде вписано в протокола.


Колкото до разминаванията в сумите, директорът обясни, че плащанията, които прави Фондът са процес, защото независимо какво пише в началната оферта за лечение, никой не знае каква ще е окончателната дължима сума. Това се разбира от фактурата накрая от лечебното заведение, а когато се получат разлики директорът е длъжен да уведоми Обществения съвет и сумата да се гласува отново. Не си спомни подробности по конкретните примери.


"Този, който отговаря на 100% за разходването на средствата, подписва и се оотчита е директорът на фонда, а не Обществения съвет", заяви Пилософ. Припомни и, че недоволство се чува само от част от членовете на съвета, а останалите подкрепят ръководството. Директорът няма обяснение, защо вече втори път се протестира и се иска оставката му, но "очевидно прозира тука, за съжаление, някаква организация, която не ми е ясно защо, как е създадена и с чий интерес. Много смущава фактът, че когато човек опитва да въведе ред, някому изглежда това пречи."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK