Липсата на данни от Мусала нямало "значително да влоши " прогнозите за времето

Липсата на данни от Мусала нямало "значително да влоши " прогнозите за времето

© Видка АтанасоваВременното затваряне на метеорологичната станция на връх Мусала няма да попречи в голяма степен на метеорологичната прогноза, изготвяна от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). През пролетта предстои монтаж на автоматична станция. Това се разбира от становище на директора Христомир Брънзов, публикувано на сайта на института.


Междувременно синоптици заеха друга позиция - че временното затваряне на станцията ще разстрои прогнозите им и ще доведе до неточности. Междувременно във "Фейсбук" се разпространява петиция срещу закриването на станцията, в която се посочва, че станцията на Мусала е един от символите на българската наука, който сега се погребвал.


Самият Брънзов е в чужбина и не отговаря на мобилния си телефон, за което казва, че е предупредил медиите.
Заради големия обществен интерес по темата след като се разбра, че станцията затваря, директорът обяснява подробно системата на работа.


На всички високопланински метеорологични станции се дават 24-часови дежурства. Те се изпълняват от екип от двама служители. Тези екипи се сменят на 4 дни. За това са необходими петима метеорологични наблюдатели, се посочва в съобщението.


На 20 септември обаче ръководителят на станцията на Мусала Огнян Филимонов загива при инцидент в района на върха. "Оказа се, че вторият наблюдател липсва по неизяснени до момента причини. Предварителните данни сочат, че той е бил и все още е извън България. Ръководителят на службата на Мусала не е докладвал за това отсъствие от работа, поради което не е изпратен втори наблюдател", обяснява Брънзов.


Той е назначил по случая вътрешна проверка, от която резултатите засега не са оповестени.

Така към момента станцията на Мусала остава с трима метеорологични наблюдатели и не е възможно да се формират 2 екипа, освен ако драстично не наруша Кодекса на труда, посочва директорът.

Той обяснява, че процедурата по обявяване на конкурс, избор, обучение и изпит за допуск до работа на един метеорологичен наблюдател в най-добрия случай продължава месец, месец и половина. Това на практика означава, че най-рано в началото на ноември службата може да започне работа.


"В конкретния случай, освен знанията по метеорологични наблюдения, новите двама служители трябва да имат и значителен опит за работа в планината в зимни условия - изискване, което е малко вероятно да бъде реализирано. Станалият инцидент още веднъж показа, че това е важно условие за запазване на здравето и живота на наблюдателите", посочва директорът.

Той признава, че забавянето във времето и липсата на зазимяване и консервиране на
Мусала в действителност ще доведе да сериозни повреди по инсталациите и апаратурата в нея. Такава теза през последните дни защитиха и метеоролози.


Така след консултация с ръководния екип на института по казуса Брънзов взема решението да се прекъснат измерванията на върха до пролетта. Това той определя като "единственото отговорно и болезнено решение". Допълва, че животът и здравето на работещите в института са по-важни.


"За успокоение на обществеността – липсата на данни от Мусала няма "значително да

влоши" качеството на синоптичните прогнози, както твърдят някои "специалисти", посочва той.

По повод информациите за това, че Брънзов има няколко фирми, една от които се занимава с автоматични метеорологични станции, той нарича това спекулации с конфликт на интереси.


По информация на "Дневник" Брънзов е декларирал всичките си фирми при кандидатстването за поста. Решението за назначението му след конкурс е от 29 октомври 2014 г.


"Единствено мога да кажа, че съм изпълнил всички изисквания на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Устава на БАН. Никаква фирма или организация, свързана с моето име не е доставяла каквото и да е или участвала в процедура по Закона за обществените поръчки, обявена от НИМХ -БАН. Интересуващите се могат лесно да го проверят в

регистъра на Агенцията за обществени поръчки, както и в сайта на НИМХ-БАН", посочва той.


Вярно, по думите му, е само това е само това, че тази година е обявена обществена поръчка за закупуване на високопланинска автоматична метеорологична станция, която е спечелена от финландската фирма Vaisala и предстои доставката й до края на годината. Тя е предназначена за Мусала и когато условията през 2017 г. на върха позволяват, ще се изпълни монтажа й.


Той посочва и че не би искал да вярва, че предстоящата модернизация и автоматизация на измерванията на Мусала е причината за кампанията, която според него се води.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LZ.2
  LZ.2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Личнао познавам човек, който работи на станцията "Черни връх". Двупосочна безсмислица - никаква полезна работа не извършват, съответно за 400 лева заплата. Седят единствено заради свободното време, когато не са горе

 2. 2 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Тъй, тъй ... На кого ли му трябват данни от връх Мусала!?... Колкото до прогнозата - всяка сутрин да питата ББ иии ... каквото каже - това е .

 3. 3 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 486 Неутрално

  На такива места трябва да има чайна/заслон и Автоматични станции. По-добре извършващия търговската дейност да получава някой лев за опазване на апаратурата отколкото сегашното безмислено положение.

  Уредите изпращат данните от измерванията си независимо от това да ли си приказват с някого или са пили

 4. 4 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Добре де, като няма достатъчно екипи, не може ли наличните екипи да работят, пък било и то с паузи.
  Някаква много странна ми е логиката на тоз директор.
  И докато е затворена, останалите екипи ще продължат ли да получават заплати, или ще бъдат освободени?
  Ако бъдат освободени, после кОнкурси за всички екипи ли ще се пускат.
  Егати бюрократщината...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 5. 5 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 742 Весело

  До коментар [#1] от "Тиквата / бивш Рапона /":

  Има един разказ: "Меракът на чичо Денчо". Дошъл човекът в София и гледа оркестър. Всички свирят - вижда му се трудно. Само един седи отпред и размахва едно пръчле. Видяло му се лесно - колко му е да махаш една пръчка - нищо работа. И човекът поискал да стане диригент.
  Ми като смятате, че нищо не правят защо не се кандидатирате за метеоролог. Един такъв като вас преди време попита Минчо Празников - лесно ли се става метеоролог. И отговорът беше: "Лесно - пет години учиш, пет години работиш и си готов мтеоролог".

 6. 6 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Пускам MeteoBlue и получавам прогноза. Те нямат човек на Муссалах, но познават. Нищо лично. Уважавам труда на хората на тази височина.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  "Временното затваряне на метеорологичната станция на връх Мусала...."
  Временното винаги е най-постоянно

 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Вярно е че днес вече голяма част от класическата дейност на метеоролога е автоматизирана, но все пак има места за които би трябвало да се направи изключение...Още повече, че има сумати военни които дремят по разни станции и отдавна амортизирани и остаряли инсталации из държавата без да правят нищо и то с не малки заплати. Спокойно си чакат пенсийката до печката на пържолки

 9. 9 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  До коментар [#2] от "sweeper":


  [quote#2:"sweeper"] На кого ли му трябват данни от връх Мусала!?...[/quote]
  Въпросът е дали трябва да се рискува живота на 5-тима души,за да се взимат по начин,по който са ги взимали преди 80 години?

 10. 10 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#6] от "gimi":

  MeteoBlue прави прогнозите си на базата на десетки хиляди станции пръснати по целия свят.
  Ако няма адекватна информация и най добрия компютър с перфектния софтуер не би могъл да направи добра прогноза.

 11. 11 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Скоро ще закрият държавата без да разберем

 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2417 Весело

  До коментар [#4] от "pariah":Някаква много странна ми е логиката на тоз директор.

  Що да е странна? Нормална логика на човек, занимаващ се с търговия на автоматични метеорологични станции!

  Когато търговецът на ПВЦ дограма Ви рекламира стоката си, странно ли Ви се вижда, че пропуска изследванията, показващи, че тези, които имат традиционната, дървена дограма, живеят средно 3 години повече?

 13. 13 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1070 Весело

  До коментар [#11] от "V.Iliev":

  Оня втория наблюдател вече я е закрил, бе! Дръпнал е в чужбина ама още си е на заплата. Дирят бали като теб да им плащат заплата и уж ще ти предават некви измислени данни на всеки 3 часа.

  Ха ха ха

 14. 14 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 289 Весело

  "Липсата на данни от Мусала нямало "значително да влоши " прогнозите ............."

  Липсата на данни от ПРАВИТЕЛСТВОТО няма "значително да влоши " прогнозите ... ЗА КАКВОТО И ДА Е !!!!

 15. 15 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#1:"Тиквата / бивш Рапона /"]Личнао познавам човек, който работи на станцията "Черни връх". Двупосочна безсмислица - никаква полезна работа не извършват[/quote]
  А аз зная хора които работят още по-малко. Размахват къса пръчица пред хора, които надуват тромбони и тромпети или скрибуцат с цигулки.

 16. 16 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  "предстои монтаж на автоматична станция" - и не само, а КОЙ ще се навие да катери и да остава в студ и пек, да зареже "цивилизацията", та дори и за прилично заплащане?! Любовта към планината, към Природата е завинаги, но условията и ентусиазма са различни неща.

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 17. 17 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Екипът на станцията може да се замени от прибор с размери на десктоп.

 18. 18 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#6:"gimi"]Пускам MeteoBlue и получавам прогноза. Те нямат човек на Муссалах, но познават[/quote]

  А според теб откъде взимат данни за да ги вкарат в модела и "да познават"?

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7190 Неутрално

  Ама, че глупости са сътворили. Замазват грешки с нови грешки...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Сега, тея хора какво трябва да правят:
  1) да снемат метеоирологични данни
  или
  2)да тълкуват метеорологични данни и да правят прогнози?

  Това са две съвсем различни работи.За да се прави прогноза трябва да идват мноого други данни за много други места наблизо и надалеч.
  Ако е за снемането на метеообстановката мога и аз-готов съм да ида за един месец, без пари.
  Капитан далечно плаване съм и ми влиза в ежедневниете задължения снемане на метеорологичната обстановка. Сиреч имам експертиза.

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK