Португалецът Антониу Гутериш ще бъде следващият лидер на ООН (видео)Португалският кандидат Антониу Гутериш най-вероятно ще бъде следващият генерален секретар на ООН, съобщи агенция "Ройтерс". Представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин го обяви за "ясен фаворит" на церемония преди минути.


Кристалина Георгиева е получила 5 гласа "за", включително от 2 държави постоянни членки, 8 "против", сред които 2 постоянни членки и 2 "въздържал се", един от които също е бил от постоянна членка на Съвета. На практика Георгиева е била изправена пред две заплахи за вето, но не се знае от кои държави.
Според официалната информация Ирина Бокова е получила по 7 гласа "за" и "против" и 1 "въздържал се". По думите на репортерката на агенция "Франс прес" Каръл Ландри, две държави постоянни членки са били готови да ѝ наложат ветоГутериш не получи нито една заплаха за вето от петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на първото неформално гласуване с т. нар. "цветни бюлетини", в което участват както Кристалина Георгиева, така и Ирина Бокова. "За" него са гласували 13 държави, а две са се въздържали.


Членове на Съвета за сигурност са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ (постоянни) и Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.


Очаква се официалният вот на Съвета да бъде утре сутрин в 10:00 местно време в Ню Йорк (17:00 българско). След това гласуване трябва да се проведе и в 193-членното Общо събрание на ООН.


Георгиева и Бокова поздравиха официално Гутериш в "Туитър".Антониу Гутериш

© Associated Press

Антониу Гутериш


Бюлетините на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето, са обозначени с различен цвят от този на бюлетините на непостоянните 10 без това право.


Прагът на шанса за успех е събирането на 9 гласа "за" и нито един глас против от САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай, които могат при окончателното гласуване да наложат вето.


На последното гласуване с безцветни бюлетини над този праг бе единствено Гутериш. В предишните четири вота още няколко кандидати са събирали поне 9 гласа, окуражаващи ги да продължат. Сред тях бе и Ирина Бокова, но това бе при първото гласуване преди месеци и докато тя бе официалният кандидат на България.


Португалецът Антониу Гутериш ще бъде следващият лидер на ООН (видео)


Сега тя участваше самостоятелно след като на последното гласуване събра 6 гласа "за", 7 "против" и 2 "без мнение". В днешното гласуване зад Бокова не стоеше никоя държава, докато за броени дни Георгиева получи официална подкрепа от Унгария, Полша, Латвия, Черна гора и бившия кандидат от Хърватия Весна Пушич.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK