Министерството на отбраната ще търси двигатели за МиГ-овете с пряко договаряне

"Ще преминем към договаряне с участника, който към този момент, в най-голяма степен отговаря на изискванията на възложителя", каза Николай Ненчев.

© Анелия Николова

"Ще преминем към договаряне с участника, който към този момент, в най-голяма степен отговаря на изискванията на възложителя", каза Николай Ненчев.Министерството на отбраната се отказа от обществената поръчка за доставка на 10 двигателя за самолетите МиГ-29 и преминава към пряко договаряне. Това съобщи на брифинг днес военният министър Николай Ненчев, цитиран от "Фокус".


Поръчката беше за до 30 млн. лв., но остана само с един потенциален участник - българската "Авиостарт" ЕООД.
По информация на "Медиапул" обаче в хода на преговорите компанията е обявила, че ще разполага с търсените нови или ремонтирани двигатели едва през 2017 година и към момента не може да представи изискваните от министерството технически данни.


Днес министърът каза, че решението да се премине към пряко договаряне е мотивирано с желанието да се постигнат по-добри условия за цената и за сроковете именно с "Авиостарт".
Министърът информира, че за този месец ВВС разполагат с 4 изтребителя МиГ-29, които са в бойно дежурство, и общо девет изправни машини. Същото е за ноември, декември, януари и февруари 2017 г. През март обаче един от самолетите ще бъде с изчерпан ресурс, като така остават 8, а през април ще останат 7. Въпреки това по думите му и след април страната ще може да се изпълнява ангажиментите си по охраната на въздушното си пространство. От военното ведомство се опитват да договорят по-добри условия по сроковете, за да получат съответните двигатели малко по-рано, за да обезпечат изцяло не толкова възможността за охрана на въздушното пространство, колкото да осигурят възможността пилотите да имат необходимия им нальот, се разбра от думите на министъра, цитирани от БТА.


В отговор на въпрос министър Ненчев потвърди, че има несъответствия в документите на класираната на първо място фирма. "Но ние нямаме други възможности, заяви Ненчев, като отново посочи, че затова преминават към директно договаряне, за да могат да изчистят несъответствията.


Той прогнозира, че договорът ще бъде подписан до края на годината.


За него е важно на първо място двигателите да бъдат надеждни. Дали ще бъдат нови, дали ще бъдат отремонтирани - за мен е важно да има абсолютна гаранция, защото това е важно за хората, които изпълняват мисията, посочи Ненчев.


Желанието ни винаги е било конкурсите и процедурите по осигуряване на доставките, гарантиращи отбранителните способности на въоръжените сили, да бъдат публични и прозрачни, заяви Ненчев, като добави, че това се прави, за да могат да се изпълнят заявените необходимости двигателите да бъдат доставени своевременно на ВВС.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK