Депутатите приеха окастрените реформи в Закона за МВР

Депутатите приеха окастрените реформи в Закона за МВР

© Анелия НиколоваДепутатите приеха измененията в Закона за МВР на второ четене днес. Гласуването премина без особени дебати, като само някои текстове събуждаха представителите на опозицията в лицето на БСП, АБВ и ДСБ. От тяхна страна имаше критични изказвания - повечето от които бяха с идеята, че над 50% от първоначалните предложения на министерството са отпаднали, че "депутатите прикриват със смокинов лист провала на политическото ръководство на МВР", както и че промените се правят само заради създаването на държавното предприятие (към него ще се прехвърлят административните услуги, извършвани от МВР - бел. ред.), с което министерството щяло да развива бизнес.


През септември се разбра, че ръководството на МВР се е отказало от ключови предложения за промяна в закона. По време на обществено обсъждане председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов представи "консенсусния" вариант между мнозинството в парламента и политическото ръководство на вътрешното министерство.


След като МВР се отказа от редица свои предложения, без промяна останаха някои дълго обсъждани в общественото пространство текстове:
- запазва се обезщетението от 20 заплати при напускане на системата вместо предлаганите 12 заплати;
- платеният годишен отпуск остава в размер на 30 дни и няма да бъде намаляван с 5 дни;
- главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" запазва статута си, вместо да стане изпълнителна агенция към министерството;
- статутът си запазва и Академията на МВР;
- назначенията в системата ще стават лично от министъра, който няма да делегира това правомощие на главния секретар.


Сред първоначалните предложения на министерството, които бяха приети днес окончателно от парламента са:


- създава се отделно държавно предприятие - "Център за предоставяне на услуги", където ще се изнесат нетипичните за МВР дейности като административните услуги за изваждане на документи за самоличност или регистрация на автомобили;
- преминаването на около 5500 щатни длъжности, от които към момента са заети 4500 от Закона за МВР към този за държавния служител от 1 февруари 2017 г.;
- държавните служители в МВР ще са длъжни да поддържат и да повишават професионалната си подготовка чрез обучение, а веднъж годишно ще преминават през оценка на нивото си;
- увеличат се правомощията на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" с възможността да разследват компютърни престъпления и др.;
- дирекция "Специална куриерска служба" преминава от МВР към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).


През първия ден на приемане на законовите изменения - 21 септември, Цветан Цветанов определи коментарите на депутатите на БСП като "хубави", но били за първо четене на законопроекта. Той ги призова да се придържат към гласуване на решенията на вътрешната комисия. Припомни и гласуваните промени в Закона за МВР през 2013 г. при управлението на Пламен Орешарски, издигнат от БСП, които са преминали без дебати.


Депутатът от БСП Атанас Мерджанов заяви, че 90% от реформите са отпаднали. Затова по думите му заслуга имал и Цветанов с опита си на вътрешен министър, които спасил служителите на МВР от срамна позиция. Депутатите сега прикривали със смокинов лист срама от провала на политическото ръководство на МВР.


По време на обсъждането пък вчера депутатите от БСП Красимир Янков и Атанас Мерджанов от името на парламентарната си група се обявиха против приемането на текста за създаване на държавно предприятие, където ще бъдат прехвърлени административните услуги, които изпълнява МВР - като изваждане на документи за самоличност или регистрация на автомобили. Предложението им не бе прието.


Държавно предприятие монополист


Според Янков Народното събрание няма право да въвежда норми, чрез които се създава структура, осъществяваща прикрита търговска дейност, представена като административни услуги. По думите му с предприятието министерството ще развива бизнес. Той обясни, че в продължение на два законопроекта се прокрадва идеята за създаването му. Допълни, че то щяло да се финансира по три начина - държавния бюджет, бюджета на МВР и дарения, а в закона са записани и "други източници".


Преди време вътрешният министър заяви, че основното перо, откъдето ще се финансира държавната фирма, са събираните такси за извършваните услуги.


По думите на Янков създаването на предприятието е в противоречие с българското и европейското законодателство. Нарушавала се и конституцията, според която законът създава и гарантира на всички фирми и граждани еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.


"Още повече на какво основание ще се допусне едно такова държавно предприятие, създадено по Търговския закон, което много лесно може впоследствие да премине в други ръце, да събира държавни такси?", попита той. Според него държавните такси се събират от органите на съдебната власт и другите държавни органи, както и от бюджетни организации в размери, одобрени от кабинета.


"Този закон се предприема само заради това предприятие", заяви от стоя страна Мерджанов. То концентрира всичко, заяви той и реторично попита как да говорим, че няма лобистки поправки в закона. Според него е притеснителна предвидената в промените защита на предприятието, срещу което няма да може да се насочва принудително изпълнение и да се открива производство по несъстоятелност.


На практика това означава, че дори държавната фирма да работи на загуба, тя няма да бъде оставена да фалира и ще бъде поддържана с публични средства.


МВР очаква в резултат от създаването на такава държавна фирма да се спестят над 20 мн. лв., заяви преди време вътрешният министър. В началото на годината се разбра за обществена поръчка на стойност от половин милиона лева, в която бе предвидено изграждане на централизирана система за издаване на новите лични документи. По-късно тя попадна сред серията прекратени по разпореждане на премиера Бойко Борисов търгове.


В края на март пък бе обявена друга на стойност 20.6 млн. лв.. Тя е за срок от 1 година и е за поддръжка на техниката, необходима за издаване на паспорти. Когато измененията влязат в сила, тези дейности ще се прехвърлят към държавното предприятие.


Според приетите днес изменения за служители на МВР ще се считат и държавните служители от Академията на МВР, дирекцията "Инспекторат" и Института по психология на МВР. Досега за такива бяха приемани само полицейски органи и органи по пожарна безопасност, както и хората, работещи по трудово правоотношение.


Депутатите разрешиха и изграждането на временни възпрепятстващи съоръжения и извън граничната ивица в максимална близост до нея. Това ще се прави, когато са налице тежки теренни и други специфични условия и/или при доказана технико-икономическа целесъобразност.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  В съдебната система окастрени, в МВР окастрени, кого заблуждават , че правят реформи.

 2. 2 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Важното е тюфлеците да не пият морни вода и да не пушат цигарки на гладно по градинките

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  А за пенЦионирането на милиционерите?

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Аз специално реформа в МВР-то не съм очаквал да се случи, нали са негови ора !!! Лошото е, че никъде нищо не се случи, Бойко единствено урЕди неговите авери със строителство на пътища, градинки, никому не нужни стадиони. А още по-лошото е, че нямаме политическа алтернатива, за сега.

 5. 5 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Те плюха на съдебната реформа /за която пак ще има критики от Брюксел - но на кого му пука.../ че на МВР-то няма да клекнат !!! Така е бат Бойко, ти го каза - шменти-капели !!!!

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  Повдигне ли се въпроса за реформи в МВР гербериадата на форума се крие в миша дупка.....

 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 649 Любопитно

  И к'ва станА..Целата рИформа била за да се създаде поредната нова държавта дирекция за герберчета.. След Боркор-, ония дето дублира Нси с цените, мно'о специализираният съд..и още десетки такива с хиляди сладки работни местенца за наш'те герберчета..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Айде Боце не се ослушвай за оставката. С тези фиктивни реформи в МВР и съдебната система, с колосалните кражби на милиарди посредством нагласени обществени поръчки, с доброволното превръщане на България в буферна зона и разселването на хиляди талибани из страната ни, със срамното ти раболепничене на Ердоган, Меркел и Путин, а сега и с тази излагация около ООН съвсем се окака. Време е Боце, време е...

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5180 Неутрално

  С две думи откакто е Бъчварова шеф само се приказва за реформи и накрая приемат поредното недоносче.

 10. 10 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Няма да барате милиционерите ей! Гордостта на премиера-слънце е най-кадърната институция, от която гражданите са много доволни. Даже им оставят по 20 лв за благодарност всеки път!

 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Полицаите + военните + бюроподпирачите + семействата и родата им са половината активни гласоподаватели в тая държава.

  Да се надявате, че ще дойде политик, който ще посмее радикално да им ограничи привилегиите е меко казано наивно. Тоя политик ще падне точно за 3 дни от власт.

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#9:"pet_fire"]откакто е Бъчварова шеф само се приказва за реформи и накрая приемат поредното недоносче[/quote]
  Риформите старатирахА - Бъчварова станАла Кацарова....

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#11] от "niakoi_si":
  Тъй ли ве? Армията колко пъти я съкратиха???? Даскалите всяка година ги съкращават...

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#13] от "dobrich":

  Ти или Пърдан като станете премиери ще съкращавате фуражки, а аз ще ви ръкопляскам... преди да ви обесят

 15. 15 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какви реформи под ботуша на Цветанов!? И страха на Борисов?!
  Никога!

  Who Is John Galt?
 16. 16 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#11:"niakoi_si"]Да се надявате, че ще дойде политик, който ще посмее радикално да им ограничи привилегиите е меко казано наивно.[/quote]
  Ама то това се нарича държавник! Който има волята да направи непопулярни реформи.
  А не да се хвалим с направена инфраструктура, или хваната контрабанда, сякаш това не е най-нормалната функция на една държава...

  Who Is John Galt?
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#14] от "niakoi_si":
  Тебе ли те оставиха да защитаваш мюлюцюнерти? Другите къде са?

 18. 18 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Трябва да не бъде държавно предприятие,а отдел или агенция към МВР,където да работят цивилни служители и да извършват дейности,като: издаване на паспорти,лични карти,шофьорски книжки,провеждане на шофьорски изпити и други,но да са със статут на държавни служители,но да не ползват от правилегиите на МВР.

 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#17] от "dobrich":

  Чустваш се горд, че си разобличил врага ли? Придавате си прекалена важност, никой няма нужда да ви троли, камо ли да плаща пари за това.

 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#18:"aiaks"]издаване на паспорти,лични карти,шофьорски книжки,провеждане на шофьорски изпити[/quote]
  По белия свят тези дейности се извършват от частни фирми. При нас полицията е милиция със сменено име....

 21. 21 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 213 Неутрално  [quote#20:"dobrich"]издаване на паспорти,лични карти,шофьорски книжки,провеждане на шофьорски изпити- цитат на коментар #18 от “aiaks”

  По белия свят тези дейности се извършват от частни фирми. При нас полицията е милиция със сменено име.... [/quote]
  Разсмя ме с тези частни фирми, дето издавали паспорти и лични карти.
  Напиши и за някои бели държави с частен съд!

 22. 22 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До " някой си" .....ти по- голяма овца и от шилето !!!! Абе къде се скри шилето , да не е уморен от 24 часовата смяна ???

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5500 Неутрално

  От реформата не само, че е останало само името, но и има стъпки назад. Всичко в името на стабилността на ГЕРБ

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Кой кастрира МВР-то, ужас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK