"Човекът на Борисов" в съдебния съвет еднолично определил кой да се срещне с прокурорската мисия

Димитър Узунов е представляващ от началото на годината

© Анелия Николова

Димитър Узунов е представляващ от началото на годинатаПредставляващият Висшият съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов, известен като "човекът на Борисов" от "Яневагейт" еднолично е определил кои членове от двете колегии на съвета да се срещнат с мисията на прокурорите от Европейския съюз, които са у нас, за да анализират работата на държавното обвинение.


Това се разбра на заседанието на съвета днес. По този повод Калин Калплакчиев поиска оставката му като представляващ. Узунов не коментира защо е взел такова решение. В крайна сметка заседанието беше закрито поради липса на кворум - членовете, посочени от Узунов, започнаха да излизат от залата. В един момент дори самият представляващ не остана, така че заседанието беше закрито от Галя Карагьозова.Прокурорската мисия започна в началото на лятото, като се очаква в края на годината да бъде изготвен доклад за работата на държавното обвинение. Узунов, без да се допита до колегите си, е определил от съдийската колегия да отидат Галя Георгиева, Милка Итова, Светла Петкова и Даниела Костова, а от прокурорската - Ясен Тодоров, Васил Петров и Румен Георгиев.
По информация на "Капитал" от членове на съдебния съвет Георгиева не е отишла на среща с експертите.


"Правен свят" съобщава, че до искането за оставка се е стигнало, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изчел писмо от Министерството на правосъдието до представляващия ВСС. В него се иска да се определят членове на съвета, които да се срещнат с европейските прокурори. Писмото е било получено в съвета на 29 септември – миналият четвъртък, когато имаше и заседание на пленума.


След това Панов изчете и резолюцията на Узунов към него, според която Галя Георгиева ще говори по темата "Румяна Ченалова", Румен Боев и Ясен Тодоров – за атестирането и кариерното израстване на обвинителите, били посочени и представители на двете колегии, които да разговарят с европрокурорите.


Затова и председателят на ВКС попита – кой е определил точно тези членове на съвета да проведат срещите и по какви критерии. В отговор Димитър Узунов обяснил, че в писмото е бил даден много кратък срок - до следващия ден да бъдат определени членовете, които ще се срещнат с мисията.


"Тогава нямаше заседание и аз определих хората по критерии, които сметнах за необходими, отговори Узунов, като не уточни какви са критериите. Ясен Тодоров предложи на председателя на ВКС да попита главния прокурор кой е определил следователя Бойко Атанасов да се среща с европрокурорите.


"Не знам от кого знаете за тази среща,


може би и там има видеонаблюдение, както в коридорите на ВСС.


Но разликата е съществена. Доколкото ми е известно мисията на прокурорите, както и тази по Механизма за сътрудничество и проверка сама определя с кого да се срещне и с кого не. Тук има официална кореспонденция, която трябваше да се отнесе до всички членове на съвета или поне до двете колегии. Вие еднолично сте определил и това е в нарушение на Вашите правомощия. Не за първи път се действа по този начин. Аз сега разбирам за писмото. Трябва да преосмислим нашата позиция за представляващ ВСС, защото господин Узунов не се справя с тази роля. Той действа по непрозрачен и в нарушение на закона начин и ние трябва да вземем такова решение – той да бъде сменен", предложи Калин Калпакчиев.


Още по-остра беше бившият депутат от ГЕРБ Юлиана Колева, която обвини Узунов, че изземва правомощията на двете колегии.


"Вие по непрозрачен и неясен начин сте определили представители на ВСС.


Давате ли си сметка какво правите – вие изземвате правомощия на двете колегии в случая", заяви Колева и обясни че по такъв въпрос се свиква извънредно заседание на съвета. "Явно критериите на Димитър Узунов не съвпадат с голяма част от критериите на останалите колеги", каза още Колева.


Според председателят на ВКС е имало достатъчно време въпросът да бъде обсъден в двете колегии поотделно, защото срещите на европрокурорите са в периода от втори до девети октомври и от 10 до 13 октомври. Той попита защо това не е направено.


Отгоровът от Димитър Узунов даден с притихнал тон беше: "Така се получи."


Димитър Узунов стана представляващ в началото на година след акция, наподобяваща преврат


срещу тогавашното лице на съвета Соня Найденова. Това се случи малко след скандала с изпратения до премиера Бойко Борисов есемес, в който се обяснява какво се случва на заседанието на ВСС при обсъждането на "Яневагейт".


Димитър Узунов влезе във ВСС от парламентарната квота, след като през 2012 г. бе номиниран от партия "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев. Той беше посочен от бившия министър на правосъдието Христо Иванов като човека, изпратил до премиера Бойко Борисов есемеса. Узунов отрече пред "Дневник" да е изпращал съобщението както до премиера, така и до лидера на РЗС Яне Янев. Малко след това Янев сам излезе обяви медиите, че той е препратил съобщението, но така и не се разбра от кого го е получил.


Узунов стана герой и в разговорите между Румяна Ченалова и Владимира Янева, като там бившият председател на Софийския градски съд го нарича човекът на Борисов във ВСС, "с който комуникира и за всичко той му отговаря".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK