Бойко Борисов: Няма да подам оставка, Бокова прояви нахалство (допълнена)

Премиерът Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Премиерът Бойко БорисовНяма логика в искането за оставка, всички премиери извън Португалия би трябвало да подадат оставка. Оставка трябваше да искаме на Орешарски, но той вече я подаде. Затова, че ни я предложи (Ирина Бокова - бел. ред.) преди две години. Тя прояви нахалство и не се отказа, и отиде да блокира госпожа Георгиева."


Това заяви премиерът Бойко Борисов на въпрос за исканата му оставка във връзка с надпреварата за генерален секретар на ООН. След гласуването в сряда вечерта стана известно, че португалецът Антониу Гутериш ще бъде следващият лидер на Обединените нации. Днес и БСП, и ДПС поискаха оставката на правителството. В избора участваха първоначално номинираната от българското правителство Ирина Бокова, а преди десет дни правителството издигна българския еврокомисар Кристалина Георгиева. Бокова обаче не се отказа от надпреварата.


Борисов е на откриването на новата агенция на Европейския съюз "Европейска гранична и брегова охрана" на граничния пункт "Капитан Андреево".
Според премиера номинирането на Кристалина Георгиева "в последния момент, не е гаф". "Имахме увереността на много държави, че ще я подкрепят", каза още Борисов. По думите му за Гутериш е имало договорка между големите държави. След гласуване в сряда Георгиева получи пет гласа "за", включително от две държави постоянни членки, 8 "против", сред които 2 постоянни членки и 2 "въздържал се", един от които също е бил от постоянна членка на съвета. На практика Георгиева е била изправена пред две заплахи за вето, но не се знае от кои държави.


Според официалната информация Ирина Бокова е получила по 7 гласа "за" и "против" и 1 "въздържал се". По думите на репортерката на агенция "Франс прес" Каръл Ландри две държави постоянни членки са били готови да ѝ наложат вето.


На журналистически въпрос дали се срамува от резултата от избора за ООН Борисов заяви:


"От какво да срамувам, че на една комунистическа фамилия не съм осигурил следващите пет години ли?"


На свой ред той попита: "20 години кой е виждал Бокова в България?" Единственото, за което премиерът съжалява, е, че "принципите вече не съществуват". И даде пример, че не била спазена уговорка за нов генерален секретар на ООН "да бъде избрана жена от Югоизточна Европа".


От думите на Борисов се разбра, че друга жена в тази част на Европа е нямала шанс, затова са пробвали с втората кандидатура - тази на Кристалина Георгиева. "Както мъжът й (на Бокова) въпреки всичките опити за оставка, не се оттегли от Европейската банка за развитие", направи сравнение Борисов за отказа на първия кандидат да напусне надпреварата. "Малко да се смирят", призова премиерът.


До номинацията на Георгиева се е стигнало след информация до българското правителство от партньори, че Бокова ще има червени картони. В крайна сметка и Бокова, и Георгиева са били изправени пред заплахата да получат вето. Това Борисов обясни с противопоставянето между Русия и САЩ, "което тази седмица мина всички граници".


Борисов на няколко пъти подчерта, че България не имала двама играчи в надпреварата за ООН, тъй като правителството е подкрепяло само Георгиева и за няколко дни тя е постигнала "един значителен резултат без кампания".


На въпроса дали е разговарял с Бокова за оттегляне на подкрепата към нея Борисов потвърди и допълни, че още пазел есемеси, в които тя му пишела, че никога няма да забрави и че му благодари. Премиерът не пропусна да се похвали със свършеното от правителството, като отбеляза, че вчера се е върнал от Брюксел със 180 млн. лв. за бюджета и попита: "Видяхте по какви магистрали дойдохте дотук (граничния пункт "Капитан Андреево" - бел. ред.), нали?"


"Половин Европа е дошла и ни гледа на живо и като кажа нещо, го чува цяла Европа. За това ли да дам оставка?", попита риторично Борисов и добави, че искащите оставката му от АБВ са виновни за 3 млрд. лв. дълг на България.


Борисов отбеляза още и че днес е получил лични поздравления от шефа на Европол Роб Уейнрайт за борбата му с контрабандата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK