Митов за ООН: А някои държави уверяваха, че държат да е жена от Източна Европа

Митов за ООН: А някои държави уверяваха, че държат да е жена от Източна Европа

© Анелия НиколоваБългарският външен министър Даниел Митов излезе с официална позиция във "Фейсбук" за развоя на надпреварата за генерален секретар на ООН. В нея той изразява съжаление, че не са се сбъднали прогнозите жена от Източна Европа да оглави организацията.


"За съжаление източноевропейската група пропусна своя шанс да излъчи новия генерален секретар на ООН. Също така съжаляваме, че няма и да е жена, както някои държави, постоянни членки на Съвета за сигурност, уверяваха, че държат да е жена и да е от Източна Европа", пише в профила си Митов.


Тези думи са препратка към изказването на постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин. В деня на изслушването на Кристалина Георгиева в Общото събрание на ООН той коментира, че страната му би искала следващият генерален секретар да е от Източна Европа и би се радвала да е жена. Само трима кандидати отговаряха на тези две условия: Кристалина Георгиева, директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова и бившият външен министър на Молдова Наталия Герман.Но вчера португалецът Антониу Гутериш се оказа фигурата, около която се обединиха страните от Съвета за сигурност. Това накара редица анализатори и световни медии да се запитат какво е накарало Русия да отстъпи от позицията си и какво й е обещано в замяна. Смята се, че съгласието на Москва е изтъргувано в замяна на обещание Русия да оглави важни комитети и отдели на ООН, неизвестни на широката публика. Засега обаче това са само догадки.


В коментара си министър Митов защитава решението на правителството да смени кандидатурата на България толкова късно. "Едно нещо трябва да си кажем и признаем откровено: г-жа Бокова нямаше никакви шансове за това да се пребори и да стане генерален секретар на ООН. Видяхме, че след снощното гласуване имаше две държави – постоянни членки на Съвета за сигурност, които наложиха вето на г-жа Бокова. Българското правителство беше наясно с това. Това вето беше непреодолимо въпреки всичките ни усилия. Именно затова предприехме ход да дадем още един шанс на източноевропейската група да има своя кандидат, който може да се конкурира с г-н Гутериш. За съжаление този кандидат не успя", обяснява външният министър.


Той опровергава мненията, че предишните гласувания не са били индикации за крайния резултат и като доказателство посочи, че Бокова е получила вето от две от постоянните страни членки. "В момента някои партии ползват г-жа Бокова, нейния авторитет и нейното име, за да си правят кампания за президентските избори, като откровено спекулират с определени факти и забравят умишлено други", добавя министърът.


Митов благодари на Кристалина Георгиева, че е приела да се включи толкова късно в надпреварата и поздравява Гутериш за избора му. Външният министър не коментира исканията на АБВ за неговата оставка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK