От 2017 г. поетапно ще отпадат канадските визи за българи

Джъстин Трюдо

© Reuters

Джъстин ТрюдоОт 1 май 2017 г. ще отпаднат визите за Канада за българи, които имат визи за САЩ, за тези, които са посещавали вече страната и за бизнеса. Такъв ангажимент е поел канадският премиер Джъстин Трюдо в телефонен разговор тази вечер с премиера Бойко Борисов.


Разговорът бил по инициатива на Трюдо и продължил час, в него участвала и Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи.


Според представения план от страна на Канада до края на следващата година трябва да отпаднат визите и за останалите български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно, обяснил още Трюдо.
Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.


Борисов и Трюдо се договорили за размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK