Трайчо Трайков: Искам да работя за държавата и да променя статуквото (допълнена)

Трайчо Трайков: Искам да работя за държавата и да променя статуквото (допълнена)

© Велко Ангелов, КапиталНо две неща ми трябват на земята – те са: любов и свобода. За любовта бих жертвал си живота, за свободата – бих дал и любовта". С този стих от Шандор Петьофи започна изказването си кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков на откриването на кампанията си в столичната зала "България". В речта си Трайков се върна към времето, когато беше министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на Бойко Борисов, и беше накаран да подаде оставката си.


Той каза, че е разбрал, че системата не може да се промени от безпартиен експерт. Трайков разказа, че когато е трябвало да посегне на картела на горивата го е направил, но след това го "блъснал ураган". "Направих опит да попреча на кражбата на Пловдивския панаир, на грабежа "Белене". Противопоставях се на многомилионната далавера "Южен поток", припомни Трайков и спря да изброява, за да не "излезе героичен". След оставката му се е видяло, че "мафията си има адвокати, съдии и прокурори".


"Моята оставка не е заровена в пясъците на Катар, а в ледовете на Сибир", открехна още малко темата за оставката си Трайков. "Постигнах и други успехи, но се движех на границата. Аз съм практичен човек, а не идеалист. Нужна е критична маса. Нужен е екип, отбор единомишленици, като Реформаторския блок", каза още Трайков.

Трайчо Трайков: Искам да работя за държавата и да променя статуквото (допълнена)

© Велко Ангелов, Капитал


Искам да работя за държавата и да променя статуквото, заяви кандидат-президентът на Реформаторския блок.
"С номер 7 ще получим глас и той ще е силен. Толкова силен, колкото сила му дадете вие. България сме ние, не моловете, оградата, шосетата. Не очаквайте честна битка, аз не я очаквам", каза в края на изказването си Трайков и добави, че той има силата да бъде свободен.
Преди него говори кандидатът за вицепрезидент Съби Събев. Като генерал от резерва, той обърна внимание върху опасностите за страната.


"Днес започваме битка за европейското бъдеще на България. Има сили които се опитват да ни върнат обратно. Твърдо сме решени да поведем тази битка, защото сме твърдо убедени, че само в европейското семейство можем да развием по-добри перспективи", заяви Събев. Той обърна внимание, че руския политически елит все повече се изолира и конфронтира с ЕС и САЩ и даде пример с ултиматума на Москва за извеждане на изградени отбранителни структури на НАТО от последните присъединили се страни, сред които е и България. "Опитват се да ни поставят под тази зависимост под която бяхме 45 години. Само в ЕС и НАТО България може да бъде най-сигурна и надеждно защитена," каза Събев.


Тези избори не са за нас, а за децата ни, започна изказването си лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той каза, че с президентските избори трябва да изберем обединителят на над 7 млн. българи, който да насочи страната в правилната посока. "Иска ми се да се замислим, как грубата просташка сила надделя над образованието, четвърт век след като режима на цървулите си отиде. Как тридесет и пета година пенсията на българските пенсионери е на половината на следващата пенсия в ЕС, а милиарди потъват при олигарсите. На нашия кандидат за президент, когато се опита да спре това му се казва, че не се справя с работата", каза Кънев.

Трайчо Трайков: Искам да работя за държавата и да променя статуквото (допълнена)

© Велко Ангелов, Капитал


"Ще ви помоля да погледнете децата си и да се замислим, това ли ще оставим след още 25 години? Или ще е едно общество, където законът ще е над всичко? Така както е започнало българското възраждане, то започва в учлището, не в революционните комитети. Може да бъде така след четвърт век, но за да бъде така трябва някой да влезе в битката и да я спечели. Идва важният въпрос - кой може да свърши тази битка? Индже Войвода, Крали Марко или Трайчо Трайков? Тази битка може да бъде спечелена само, ако стотици хиляди тръгнат заедно и има един, който да ги поведе. Трайчо, благодаря ти, че се съгласи! След месец може да бъде първата победа. Нека силата на свободните бъде с теб", завърши Кънев.


"Президентът и вицепрезидентът трябва да са гарант, че България ще прекъсне зависимостта си от Русия. Трябва да са гарант за прекъсване на всички връзки с Държавна сигурност. В тази битка те няма да са сами", каза в изказването си лидерът на БЗНС и министър на отбраната Николай Ненчев.


Сред първите, изказали на събитието, беше депутатът от гражданската квота на РБ Гроздан Караджов. "От Гражданския съвет винаги сме давали най-доброто от себе си и днес то е Трайчо Трайков и генерал Съби Събев", каза той.


"На Трайчо и на Съби им предстои тежка задача, да убедим хората, че ние сме алтернативата – на корупцията, на безгръбначието, на лицемерието. На тях и на нас няма да ни е лесно, не защото опонентите ни са непобедими - не са, а защото политиката заприлича на шоу, а демокрацията на водевил. Лошите управници винаги се избират от онези добри граждани, които не гласуват", смята Караджов.


"В последно време се надига една популистка вълна в България, която иска да промени нашия път. Ние сме тук, за да кажем, че няма да допуснем това. Ние сме тук, за да кажем, че няма да позволим Кремъл да определя пътя ни. Победа!", заяви съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.


"Тези избори са по-различни, защото и светът днес е по-различен. Трябват ни хора, които не са зависими от миналото, което може да ги компроментира Именно такива са нашите кандидати. СДС им дава безрервната си и категорична подкрепа и те могат да разчитат на всички седесари", каза заместник-председателят на партията Румен Христов.


Според председателя на ДБГ Меглена Кунева днес, в тази зала чуваме думи на сила и свобода, думи за България в Европа и категорична евроатлантическа посока за страната ни. "ДБГ ще работи с всички сили за победата на г-н Трайков и ген. Събев на тези избори. Те дават перспективата за свобода и справедливост", каза Кунева.


"Аз истински вярвам, че така както се събрахме, така както стиснахме ръце и се обединихме около фундаменталните ценности, принципи и кауза, днес този път изнася напред двама нови лидери на блока, на обществото и на България. Ние сме тук, обединени зад г-н Трайков и г-н Събев", каза лидерът на НПСД Корман Исмаилов. Той изрази "притеснение" че двамата кандидати са прекалено експертно подготвени и прекалено толерантни за тази кална кампания.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK