Всички полицаи ще могат да глобяват за пътни нарушения в малките населени места

Всички полицаи ще могат да глобяват за пътни нарушения в малките населени места

© ДневникВ малките населени места глоби за нарушения на пътя ще могат да налагат не само служителите на КАТ, но и работещите в охранителна полиция и кварталните полицаи, съобщи Би Ти Ви. Целта е и в отдалечените райони да има контрол на пътя.


Правомощията на униформените са ограничени, като те могат да санкционират за шофиране без колан, говорене по мобилен телефон, видима неизправност по колата, нарушаване на знаци и сигналите на светофара и т.н. Служителите на охранителна полиция няма как да налагат глоби за превишена скорост или шофиране след употреба на алкохол.


Санкции могат да налагат униформените, които са преминали през специално обучение и са се явили на изпит върху казуси от пътния закон. Над 1800 полицаи са си взели изпита успешно, като близо 700 вече имат право да глобяват.


Остава контролът само от пътните полицаи за градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Русе, Велико Търново, Благоевград, Стара Загора и Плевен. Забраната на работещите в други полицейски служби, освен КАТ, беше въведена от бившия вътрешен министър Веселин Вучков. Аргументът беше, че така ще се спрат случаите на рекет над шофьорите. За няколко месеца дори на пътните полицаи беше забранено да спират коли на пътя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK