Може ли ремонт да наруши авторско право и други истории от Японския хотел

Хотел "Маринела"

© Надежда Чипева, Капитал

Хотел "Маринела"Известният като Японски хотел в София отдавна не се е радвал на такава обществена популярност, каквато има в последните две години - от бурното недоволство в социалните мрежи за изкоренени вишни край сградата, през електрическата пластмасова украса пред входа до незаконното му дострояване и отказа на собствениците да се съобразят с държавните предписания. Сега хотелът с актуално име "Маринела" и собственик Ветко Арабаджиев е на път да се окаже в центъра на сериозен спор с международен привкус - за нарушаване на авторско право при промяна на облика на постройката.


Сигналът за неправомерна намеса идва от професионални организации - Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в България, а при установяване на нарушение предвидените по закон санкции са глоба и дори затвор.


Сградата на хотела е единствената творба от този тип в Европа на един най-значимите японски архитекти - Кишо Курокава. Издигната е между 1974 и 1979 г. и тогава носи името "Витоша Ню Отани". Към основната висока сграда има втора по-ниска постройка, вътрешна градина с езеро и луксозен дървен павилион, в която се помещава традиционен японски ресторант.
Самият Курокава пристига в България, за да ръководи лично строежа и дори отваря свое бюро, в което наема български архитекти. Авторът на проекта умира през 2007 г., но правата върху неговите произведения се държат от архитектурната му компания KISHO KUROKAWA architect & associates в Япония, а законът за авторското право в България ще ги закриля до 2077 г. - седемдесет години след неговата смърт.


Японският хотел запазва без драстични промени интериора и екстериора си допреди две години, включително за годините, в които е собственост на веригата "Кемпински" (между 1994г. и 2014 г.) Видимите промени започват след като той става притежание на бизнесмена Ветко Арабаджиев през 2014 г. чрез фирмата "Виктория груп ВМ". Малко след това той смени името си на на хотел "Маринела" - по името на съпругата на Арабаджиев, която е и изпълнителен директор на "ВГ", както е преименувано дружеството-собственик на активите.


Вишните, които станаха пластмасови дървета


Новата управа предизвика бурни протести в социалните мрежи през лятото на 2015 г., изкоренявайки японските вишни по алеите около хотела. Общината наложи на собственика максималната глоба - 50 хил. лв с аргумента, че макар и в близост до хотела, дърветата се намират на общинска територия и не могат да се отстраняват без разрешение на местната власт. Собствениците се оправдаха, че вишните са премахнати, за да не пречат на предстоящите ремонтни дейности, както и че става дума за едно дърво, което е преместено в градината на хотела, но според общината става дума за поне три.


Дърветата са дар на България от японското правителство при построяването на сградата. Те цъфтяха красиво напролет и за няколко десетилетия се превърнаха в един от символите на столичния квартал "Лозенец". Сега са достъпни единствено за клиентите на заведенията в хотела.


Междувременно "Маринела" се обзаведе със светещи електрически дървета пред главния вход, които пиарът на хотела Калина Паскалева описа в навечерието на 2016-та година като "специална коледна украса". Почти година по-късно пластмасовите дръвчета продължават да стоят.


Когато дизайнът говори...


"Интериорът съчетава традицията и уют с иновативен и модерен дизайн", пише на официалния сайт на хотела, който представя на бъдещите си гости условията за отсядане. Снимките показват модернистични зали и фоайета в ярки цветове и различни стилове.


Според архитекти обаче собствениците са променили интериора по свой вкус, без изобщо да се съобразяват с идеите на Кишо Курокава, като са заменили автентични детайли и орнаменти. "Всеки елемент от интериора беше изработен от естествени материали - изключително детайлни орнаменти, като всеки един бе съобразен с автентичната японска културата и в унисон с българската възрожденска архитектура. В момента всичко е от изкуствени материали. Класическите дървени тавани бяха боядисани с блажна боя и дублирани със стиропор. Върху оригиналните ламперии бяха залепени мушами, като беше добавено и лед осветление" - така описа пред "Дневник" разликите в интериора след направените промени Атанас Динев, един от архитектите, работили с Кишо Курокава.


По думите му сградата и интериорът са били подчинени на естетически критерии, подплатени със социални и нравствени измерения. "Всичко това беше заменено с долнопробен селски кич, което отговаря на "демонстратура", не на култура", коментира Динев.

Електрически вишни пред хотел Маринела

© Анна Христова

Електрически вишни пред хотел Маринела


За (ня)колко етажа повече


През 2016 г. започна и най-мащабната промяна - надстрояване на едноетажната нежилищна сграда, която се намира в близост до кулата на хотела. В изявления пред различни медии управата на "Маринела" обяснява, че "надстрояването е започнало след издаване на валидно разрешение за строеж от оправомощен за това административен орган".


Разрешителното, издадено в началото на 2015 г. и допълнено през април 2016 г., обаче се оказва незаконно издадено от главният архитект на община "Лозенец" Тодор Господинов (за съдбата на архитекта виж в карето). Господинов, като представител на общинската администрация, няма правомощия да одобрява строежи от втора категория според Закона за устройство на територията, а Японският хотел, който представлява сграда за обществено обслужване с капацитет над 1000 места за посетители, попада именно в тази категория. Единственият, който има право да одобри промяната е Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), а издаден от нея документ няма.


От Японския до Варна


В началото на 2016 г. Господинов напуска поста си в общината, а 6 месеца по-късно се явява на конкурса за главен архитект на Варна. Кандидатурата му е отхвърлена именно заради неправомерно издаденото разрешително за надстрояване на Японския хотел, обясниха пред "Дневник" от Камарата на архитектите (КАБ) в България. Заради това разрешително Господинов никога не би могъл да стане член на камарата, дори да поиска, обясни пред пред "Дневник" председателят на организацията Борислав Игнатов. Това на практика лишава бившият архитект на ‘Лозенец" от възможността да добие пълна проектантска правоспособност.

Управата на "Маринела" твърди, че има разрешение за строеж от по-ниската 4-та категория, за която може да се произнася общината, и тъй като ДНСК е била уведомена и не е обжалвала разрешението на главния архитект на "Лозенец", тя няма основание да спира работата по обекта.


За да блокира строежа, бившият главен архитект на София Петър Диков, чийто подпис също е нужен, за да бъде валидно разрешителното, предлага през март 2015 г. на Националния институт за паметници на културата Японския хотел да бъде деклариран като недвижима културна ценност. Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) обаче не излиза със становище близо година и половина - до юли 2016г., когато със заповед на министърът на културата Вежди Рашидов предложението на Диков е отхвърлено. В момента главният архитект на София Здравко Здравков обжалва тази заповед пред Върховния административен съд (ВАС). На основание течащата процедура той също отказва да подпише разрешителното, издадено от Господинов.


Междувременнно обаче строителството е започнало и през май месец проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството установява, че надстрояването е тръгнало без технически проекти, без протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа. ДНСК отменя заповедта за строителното разрешително и тази за допълване на разрешението за строеж, а освен това издава заповед за спиране на строежа на 16 май 2016 г. с предварително изпълнение, което следва да се спазва дори и при обжалване пред съда. Въпреки това работата по обекта продължава.


Столичният кмет Йорданка Фандъкова също нарича публично строежа незаконен: "Промените на Японския хотел са абсолютно незаконни, особено по отношение на надстрояването на ниското тяло. Разрешението за строеж е отменено. Продължаващите строителни дейности са нарушение на закона", заявява тя на 18 август в интервю за Би Ти Ви. Едва петата глоба, наложена от ДНСК, спира строежа. От "Маринела" заявиха за "Дневник", че заповедта е само за временно спиране на работата и в момента тече процедура по обжалването й.


Докато тече сагата за надграждане на ниската сграда с един етаж, собствениците на "Маринела" проучват възможността тя да бъде надстроена с ...10 етажа.


По информация на Столичната община, цитирана от информационния сайт "Клуб Z", на 21 март 2016 г. те са поискали виза за надграждането. От хотела не коментират темата, но в изявление, публикувано през август в електронното издание на вестник "24 часа", наричат "спекулации" твърденията, че се готвят да вдигнат 10-етажна сграда и декларират, че нямат строителни книжа или започнати действия за подобен строеж. Документи не може и да бъдат получени, докато тече обжалването на отказа на Министерството на културата да обяви Японския хотел за недвижима културна ценност. Ако обаче ВАС потвърди решението на Вежди Рашидов, главният архитект на София няма да има законови основания да откаже да разреши надстрояването.


Авторът, авторът


Отвъд констатираните от държавните органи нарушения, архитекти виждат още един сериозен законов конфликт, предизвикан от строежа и той е за спазването на авторското право на архитекта, създал Японския хотел.


На първо място е проблемът, че архитектурните проекти на сградата са обект на авторското право и са защитени от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Според него "авторското право се закриля, докато авторът е жив и седемдесет години след неговата смърт", а разрешението за използването на произведението е изключително право на неговият автор. Според чл.18, ал.2,т.8 от закона преработката, каквото е дострояването на хотела, е вид използване.


На второ място, използването на сграда, която е произведение на архитектурата, или на план на такава сграда с цел реконструкция, става след извършено съгласуване с организация за колективно управление на авторски права. В страната има две такива организации - "Сдружението на архитектите проектанти в защита на авторското право в архитектурата"(САПЗАПА) и сдружение "Архдивайс". Пред "Дневник" председателят и основател на САПЗАПА Марин Бакалов обясни, че до този момент новите собственици на хотела не са потърсили мнението на нито една от двете организации.


Бакалов обясни, че като архитект на сградата Кишо Курокава е носител на правата върху архитектурния проект на сградата и самия хотел като реализирано произведение на архитектурата.


Според юристи нормите на чл. 3, ал. 1, т. 6 и т. 8 от ЗАПСП предвиждат два отделни и самостоятелни обекта на авторско право - произведения на архитектурата, различаващи се помежду си по своето естество. Правоносителят има веднъж авторско право върху одобрения архитектурен проект (т. 8), като отделен вид обект на авторско право, и върху реализираното произведение на архитектурата (т. 6).


Потърсена от "Дневник" пиарът на хотел "Маринела" Калина Паскалева потвърди с отговорите си позициите на управата на хотела, вече отразявани в медиите.


В едно такова изявление собствениците на хотел "Маринела" твърдят, че не са нарушили авторското право на арх. Курокава, като цитират чл. 15. ал. 2 от ЗАПСП, според който "авторът няма право да се противопостави на желанието на собственика на произведението на архитектурата да го разруши, преустрои, надстрои или пристрои, ако това се извършва в съответствие с действащите разпоредби".


Марин Бакалов от "Сдружението на архитектите проектанти в защита на авторското право в архитектурата" обаче цитира член 24, ал. 15 от същия закон, според която ползването на сграда, която е произведение на архитектурата, или на план на такава сграда с цел реконструкцията й, без изплащане на възнаграждения на неговият автор, се извършва след съгласуване с организация за колективно управление на авторски права. "Никъде в закона не е записано, че имущественото авторско право и правото на възнаграждение за използване на произведение се прекратяват или преминават върху собственика на сградата с построяването й", обясни Бакалов.


Според чл. 19 от ЗАПСП пък авторите имат право на възнаграждение за всеки вид използване на тяхното произведение и на възнаграждение за всяко поредно използване на същия вид произведение. Вид използване на произведение е и неговата преработка, съгласно чл. 18, ал. 2, т. 8 от ЗАПСП, казва председателят на сдружението.


Потърсена за коментар дали са водени разговори за възнаграждение пиарът на "Маринела" Калина Паскалева отговори: "Търговските и други отношения на "ВГ" АД и трети физически и юридически лица представляват конфиденциална информация. "ВГ" АД запазва своето законово право да не я разгласява в публичното пространство."


Добрият диалог между "Маринела" и Курокава


Според цитираното изявление на ръководството на "Маринела" новият собственик на Японския хотел е установил контакт с бюро Курокава и "е налице добър диалог" помежду им.


Пред "Дневник" архитект Атанас Динев, който е работил по строежа на хотела в края на 70-те години на 20 в. с Кишо Курокава, разказа, че на два пъти се е свързал чрез електронната поща с архитектурно бюро "Курокава" (KISHO KUROKAWA architect & associates) и има съмнения в твърденията за диалог.


На 19 май 2016 г. той писал, за да попита бюрото дали новите собственици са установявали контакт с KISHO KUROKAWA architect & associates и дали са искали разрешение и съгласуване за намесите и промените в хотела. Отговорът дошъл четири дни по-късно - на 23 май 2016 г., от управителния директор на архитектурното бюро Акира Кумазава. В него се казвало, че бюрото е получило година по-рано - на 20 май 2015г., писмо "относно реконструкция на сградата" с автор Роси Иванова, представила се като Director of Property Construction.


"На 22 май 2015г. отговорихме: "Имайки предвид, че този проект е един от най–значимите за нашата фирма и единствен хотел в Европа от KISHO KUROKAWA architect & associates, ние изразихме нашето желание да бъдат предприети адекватни и подходящи консервационни мерки за сградата. В случай, че реновацията или реставрацията са неизбежни, изразихме готовност да изготвим и ръководим проекта за реконструкция, тъй като сме оригиналният автор на сградата. Оттогава така и не сме получили отговор" - това гласи отговорът на Кумазава, цитиран от арх. Динев.


Коя е Роси Иванова


След почти месец Атанас Динев отново се свързва с носителите на авторските права върху архитектурния план на хотел "Маринела" - поводът е именно изказването на новите собственици в медиите, че имат "добър диалог" с бюрото и не се получили възражения за промените.


Отговорът пристига след 3 дни, отново от Акира Кумазва. В него той заявява, че единствения контакт, който са имали с новите собственици, е първият имейл изпратен от Роси Иванова.


Атанас Динев обясни, че като носители на правата на оригиналният архитект на сградата бюро "Курокава" трябва да изпълнят работите по реконструкцията или да дадат разрешение за това. Фактът, че те са започнали без тяхното участие са счели за неприемлив.


В отговор на въпрос на "Дневник" от хотел "Маринела" заявяват, че не им е известно да има "каквито и да е било възражения от законните носители на авторските права, за която и да е от извършените промени" по хотела.


Санкциите


Надстрояването на едноетажаната сграда на японския хотел беше спирано от пет проверки и глоби на ДНКС. След четвъртата електроподаването към обекта беше спряно, а самият той запечатан. Петата проверка на дирекцията установи, че работата по сградата продължава извън работно време, като преди това работници на обекта не е имало.


Незаконните дейности по надстрояването също са нарушение на авторското право, защото се извършват без разрешението на носителите на авторските права. За тези нарушения през юни сигнализираха от САБ и КАБ.
Мариан Бакалов отбеляза, че санкция за това е предвидена в Наказателния кодекс в Раздел VII "Престъпления против интелектуалната собственост".


Там е записано, че "Който записва, възпроизвежда,...или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право......, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева" (Чл. 172а).


Министърът на културата също има редица правомощия, по които са установява и предотвратява нарушения на авторското право, определени в чл. 96 от ЗАПСП. От министерството обаче обясниха, че към момента не са започнали проверка, защото не са получили сигнал за нарушения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Следващият голям ураган трябва да го кръстят Ветко. Такава е разрушителната сила на простака...

 2. 2 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 249 Неутрално

  включително за десетте години, в които е собственост на веригата "Кемпински" (между 1994г. и 2014 г.) ...


  Страхотна математика :)))

 3. 3 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Гневно

  Простакът е като силния вятър, нищо не го спира!

  chavo64
 4. 4 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 778 Неутрално

  не мога да повярвам колко прости хора има, и как задължително искат да демонстрират простотията си на околните като израз на това колко са велики и умни.

  И тия Ветко и Марчето за толкова години като са трошили пари не са ли ходили на някоя и друга екскурзийка насм натам да се цивилизоват малко, не може да са чак толкова кухи и да нямат мозък върху, който да се задържи поне елементарен разум.

  Cogito ergo sum :)
 5. 5 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Какъвто собственика такваз и пиарката. Тая Калина Паскалева е една от най-оборотните софийски курветини. Сигурно интервюто за пиарка е било как въпросната умее да държи микрофон и да пее на него.

 6. 6 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  И мен винаги ме изумяваше и продължава да ме изумява тази гордост на нашите богати хора с бездънната си простотия

 7. 7 Профил на bodomir
  bodomir
  Рейтинг: 213 Неутрално

  От години НАП не проверява по никакъв начин фирмите на Вълчо, което води до мисълта че някой, някъде дава едни пари. Има ли начин да се провери, колко данъци е платил "най-големия хотелиер" на България, защото този човек не е дал нито лев в хазната. Отделно името му се свързва с известен наркодилър и пране, но проверки също няма. Знае ли някой на какви заплати се осигуряват служителите на хотел "Маринела" и кеша който се брои в касата за заплати? Защо не започнем оттам и после лесно можем да стигнем до издавания на разрешителни за строежи и т.н.

 8. 8 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Докато простаците нагло и нахално демонстрират посредствеността си, а останалите мълчим и се снишаваме, така ще е. Да не би някой да е очаквал долнопробна мутра да направи нещо добро, което да остане и да се помни? Само мръсен прах и грозота сеят по пътя си. Как пък един поне от богатите ни сънародници не взе пример от братята Евлоги и Христо Георгиеви? Ветко и Маринела?!? Питомна гарга - Маринетко. Тъга и аромат на непрани никогиш потури.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 9. 9 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Тия пичове имат воля!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Като видях електрическите вишни ми стана лошо...

 11. 11 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#7] от "bodomir":
  За заплатите си прав. Мисля, че почти никой в хотела не се осигурява на пълната си заплата. Около 50% се плащат в брой. Чех го от един мъж в метрото.

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  чета си аз и си викам "Бре, от къде измислиха това селяндурско кичозно име " а то....
  Кишо Курокава НИКОГА не би позволил да му омаскарят така сградата. Спомням си, като дойде в България след 89та и видя хотела, беше направо разбит и каза "Чувствам го като мое дете, което не са го изкъпали и не са му изрязали ноктите"

 13. 13 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Те ви Маринетко - да му се порадвате на таз креатура.

  http://inlife.bg/wp-content/uploads/2014/12/IMGP3422.jpg

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Добре де. А никой ли не се сеща, че т.н. преместване на дървета от общинска земя в частна е чиста кражба?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  В случая типично по български прилагаме две прости правила. Собственика защитава принципа, че който плаща той поръчва музиката, а държавата знае, че закона е за кон. Лъвовете са друго нещо.

 16. 16 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Имах честта да познавам Курокава!
  Арабаджиеви и Курокава са на светлинни години един от друг.
  Не посягайте на паметта на Курокава!

 17. 17 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Минетко Арабаджиев е БГ Тръмп.
  Някой ден и президентин може да се цани.
  А Веждичката на катеричката ми е съмнителен рушветчия?

 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Разни "групи" по интереси пак преливат от пусто в празно!
  Да създават шум в общественото пространство!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на Red Chief
  Red Chief
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В тъпата ни държава,ако трябва да спазваш всички закони и разпоредби буквално не може да направиш нищо ,даже и да дишаш!
  А после по разни форуми управляващите ни само обясняват колко добър е бизнес климата тук и колко лесно се прави бизнес,просто защото никога не са правили бизнес в България.

  Свободата на словото се подкрепя от техническия прогрес
 20. 20 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тоя не е никакъв Ветко, ами си е един Вълчо от Асеновградско село и шофьор на нещо си. Идете в хотел Марица да видите тази "дизайнерка" и разбирачка на вътрешна архитектура какво чудо е сътворила, какъв кич - прилича на бардак. Как го взеха тоя хотел - нямам идея, но както писаха колеги горе "нищо не може да спре простака"

 21. 21 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3084 Разстроено

  Замогналият се простак се познава по цървулите....А др Вълчо по пластмасовите вишни и меракът да се показва.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 22. 22 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Както е видно - Вежди Рашидов има сходни естетични разбирания и виждания със собствениците!Министър на културата - мултак, простак и за затвора!!!

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Новите собственици на хотела са еманацията на българския "туристически и хотелиерски" бизнес. Сложено е в кавички нарочно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Мара ако смята да превърне Японския в нещо подобно на отчайващия кич на Роял Касъл в Елените, трябва да бъде спряна...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 25. 25 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Единственото си посещение на хотел Маринела ще запомня сас следното: клатещото се надрусано чалгаджийче, се движи на зиг-заг в убийствено кичозното фоайе, носейки в ръка запалено наргиле. А от заведенията, цигареният дим навлиза на талази.

 26. 26 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Новата управа предизвика бурни протести в социалните мрежи през лятото на 2015 г., изкоренявайки японските вишни по алеите около хотела."

  Любопитно е, че изкоренени вишни точно на това място имаше и в 1974 г. Тогава бе отчуждено едно цяло кварталче за да се отвори място за хотела. Къщите бяха скромни, разбира се, по-скоро със сантиментална, отколкото с архитектурна стойност. Но градините около тях бяха нещо изключително. Пролетно време имаше стотици цъфнали дръвчета - толкова красиви, че и сравнение не може да става с по-сетнешната архитектурна творба.

 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Какво авторско право, какви подробности ..
  Въпросът е :

  Има ли ЗАКОН - за самозабравили се селски ОЛИГАРСИ в България или ..няма ..)
  Какви са им мангизите и някога някаква ревизия , правена ли им е ???
  Мечти, мечтиии...И ДАНС си имаме , и НАП, и разследващи полицаи и следователи , и Цацата , даже си имаме ..
  Но, имаме си и ..Вътко, Ветко , и сие другари- с милиони, :))

  BIG AL
 28. 28 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 470 Неутрално

  честно казано от години този хотел беше загубил блясък.. Ветко просто подчерта основната му функция на малко по-елитен бардак

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  Предозираш, шефе.

  Всички закони са необятно и невнятно количество.
  В същото време: буква да спазваш е малко (ти знаеш).

  Слова, алинеи и едри конструкции изказват не пълно
  Духа на закона. Зона невнятна и за премудрий слон.

  До коментар [#19] от "Red Chief":

  В тъпата ни държава,ако трябва да спазваш всички закони и разпоредби буквално не може да направиш нищо ,даже и да дишаш!

 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Любопитно

  МОЧА имени Ленина

  Защо Балкантурист не се намесва
  в "модерната" хотел-пиеса?

  пп
  Агжа Али там преди лани
  хотелът срещал и поканил

  До коментар [#23] от "penetrating":

  Новите собственици на хотела са еманацията на българския "туристически и хотелиерски" бизнес. Сложено е в кавички нарочно

 31. 31 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Как беше? -рустификация?

  Любов и светлина!
 32. 32 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Простотия и това е, облечена в много пари, но си остава такава.
  Законът не може да бъде защитен?

 33. 33 Профил на Venelina Velichkova
  Venelina Velichkova
  Рейтинг: 8 Гневно

  Ако г-н Курокава знаеше и каква чалгаджийница ще направят в този хотел, сигурно нямаше да строи в България.
  Тони Стораро, Азис, Камелия, Алисия, Преслава, Галена, батки, салфетки...
  https://www.facebook.com/megamiclub/?fref=ts

  Inaaaa
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално


  Простакът е кремък- корав и могъщ,
  Простакът е демон без лик, весдесъщ
  Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
  Удариш на кухо, простакът звучи.
  Простакът не чака, не знае предел
  и стига простакът до своята цел,
  Защото простаци край него вървят
  и дават му знаци и правят му път
  Надкласов, безкласов, без род и съюз,
  но винаги касов, но винаги в плюс
  Без ден да протакаш, дори да кърви
  война на простака до смърт обяви
  За срам на Европа, на всичките нас,
  когато докопа в ръцете си власт
  По страшен от спина, по-жилав от рака,
  сега за сега се оказа простака.

 35. 35 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#34] от "Роси":

  Роси,
  Ти си за Нобелова награда за поезия ( ако няма така да се създаде).
  Четох и се смях с горчива усмивка.......

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  До коментар [#30] от "dnevnikar":

  Балкантурист ли? Меко казано не съм почитател на Мултигруп и на соц.туризма, но не виждам връзката им с преустройството на хотела сега

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#35] от "zheravna":

  това е от Радой Ралин, Бог да го прости

  Cogito ergo sum :)
 38. 38 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#5] от "Компетентен":

  То тя и Маринела е същата като нея. Освен това направи и хотел "Марица" в Пловдив същата чалга-кич ориенталщина, че пловдивчани се срамуват да влезат в хотела, че им е неудобно....

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 39. 39 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Защо изобщо имаме министерство на културата?
  След като единствената му функция е да загробва културата.
  Година и половина НИНКН не дава становище.
  Няма какво да се чудим, въпросният институт беше буквално обезглавен при ГЕРБ.
  Това, което се случва с Японския е омерзително.
  Ветко и Маринела - синоним на Брутален Селски Кич.

 40. 40 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 421 Гневно

  НЯМАТ ЛИ КРАЙ ТИЯ СЕЛЯНДУРИ БЕ!

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Нямат воля за самоконтрол.

  пп
  Общината в неволя... и Народа е гол.

  До коментар [#9] от "Свинчуга":

  Тия пичове имат воля!

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  КУЛТУРНА ЕВРОПА

  НЕ. Защо БКП мултак е министър на ура?

  До коментар [#39] от "dokoro":

  Защо изобщо имаме министерство на културата?

 43. 43 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#19:"Red Chief"]В тъпата ни държава,ако трябва да спазваш всички закони и разпоредби буквално не може да направиш нищо ,даже и да дишаш! [/quote]

  Минетко,ти ли си ?

 44. 44 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 413 Неутрално

  ТОЯ ПРОКОПА ЦЕЛАТА ПЛАНИНА НА ЕЛНИТЕ ЗА ДА СИ ПОСТРОИ НЕКАКЪВ КИЧОЗЕН БАСЕЙН,НИ ЕКОЛОЗИ СЕ ОБАДИХА НИ МЕКОЛОЗИ,НЯМАМ ИДЕЯ КООЙ УРОД МУ ГИ Е ИЗДАР РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ ЗА ТОВА , НЕМА КАКВО ДА ГО СПРЕ ТОЯ

 45. 45 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#14] от "Цецо":

  Явно това е събитие от незначителен характер.

 46. 46 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Тях в България никой не мой ги бутне

 47. 47 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#40] от "blurred":

  Не, нямат. Тук е България.
  Тук нямаме традиции. Традициите са от скоро и даже не са традиции.
  Не знам какъв е зора да си купиш замък с полиран паркет и да се ... на средата на паркета???

  Жената е покана за щастие
 48. 48 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Вчера бях в Маринела и светещи дървета, бога ми, няма. Даже се разходих за да ги видя, но не са там
  А по отношение на отношенията Маринела - държава, не съм убеден, че нещата са толкова едностранни. Как така държавата първо издава разрешително, а после го отнема? Това не е сериозно и ако трябва да излъскаме имиджа на институциите, извинете ме, ама държава явно изобщо няма. А предвидимост за бизнеса - изобщо няма. То затова инвститорите бягат от България като дявол от тамян

 49. 49 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Фактите са факти. Държавата съсипа бизнеса в България, а тези които оцеляват са подлагани на системен терор и малко по малко си изтеглят инвестициите и ги наливат в чужбина, където имат по-сигурна среда. Затова тънем в кал и мизерия, сградите са мърляви, мазилките се люпят, нещо което дори и в уж закъсналата Гърция не е така, там всичко свети... А каквито и сградгите ни, такива и хората... И като някой инвестира и прави нещо ново (без значение дали за някой е кич, а за друг лукс) го съспиват и оплюват...

 50. 50 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 386 Неутрално

  много неща са изписани тук, но е добре за тях да има и доказателства, които биха направили подобен материал достоверен. Уважаваните медии проверяват информацията си, иначе прилича на лична война заради частни интереси.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK