Делото за сградата на улица "Алабин" започна след 10-годишно разследване

Делото за сградата на улица "Алабин" започна след 10-годишно разследване

© Юлия ЛазароваС приемане на четири граждански иска с обща стойност от 750 хил. лв., разпит на близките на пострадалите и на единия от четиримата подсъдими започна процесът за срутилата се сграда на столичната улица "Алабин", която затрупа и уби две млади жени преди 10 години. Сградата на номер 39 бе паметник на културата и падна на 19 септември 2006 г., като тогава в задръстването по улицата е и колата на Петринка Христова (на 24 години) и Деница Ченишева (на 26 години).


След проточило се 10 години разследване, при което се смениха няколко прокурори,


пред съда бяха изправени собственикът на сградата Георги Кирчев, инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на "А3-Архитектура и изпълнение" и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Манчо Антонов".
Обвинението към тях е за причиняване на смърт по непредпазливост.


Производството срещу Антонов се води задочно, тъй като той от години е в чужбина и не може да бъде открит. На журналистически въпрос защо не бъде издирен четвъртият подсъдим, прокурор Милко Момчев заяви само, че не е известен адресът му в чужбина, като по неофициална информация той е във Франция. От заседанието се разбра, че той би могъл да даде отговори затова дали са събаряни стени на сградата, за да се стигне до срутването.


Въпреки възраженията на защитата, че гражданските искове не трябва да се приемат заради изтекла давност, от една страна, а от друга, в тях не е посочена отделната дължима от всеки подсъдим сума - търси се солидарната им отговорност, т.е. всеки отговаря за цялата сума и цялата сума може да се вземе само от един от тях, съдът прие гражданските искове.


Съдия Величка Маринкова заяви, че ще се произнесе с решението по делото дали е изтекла давността за исковете и дали трябва да се търси солидарна отговорност на подсъдимите, или трябва да бъде посочена отделна сума за отговорността на всеки от тях, ако бъдат признати за виновни.


В съдебната зала днес Георги Кирчев и Петър Петров отказаха да дават обяснения,


такива бяха дадени само от Николай Симеонов, чиято фирма е извършвала инвестиционен контрол. Той на няколко пъти подчерта пред съда, че в сградата не е извършвано строителство или ремонт, а само демонтажи и почистване. Фирмата му е сключила договор с ЕТ "Манчо Антонов", като Симеонов на няколко пъти наблегна, че дейностите, които са били възложени на Антонов,


не били от такъв характер, че да застрашават сигурността на сградата.


За тях освен това не се изисквало специално разрешение.


Симеонов обясни, че дейностите са били от рода на изнасяне на стари мебели, изгнило дюшеме, окачени тавани, мазилка, леки стени и прегради и др.


След един от въпросите на съда стана известно, че той не знаел подробности за сградата и случая допреди да се запознае с материалите по делото. Това пък станало десет години след инцидента, когато е бил привлечен за обвиняем.


Той разказа пред съдебния състав, че не е ходил в сградата преди инцидента, а известно време след него не е знаел за състоянието на обекта. Всичко това било в правомощията на инженер Караджов, който е подписал и договорите, от една страна, със собственика на сградата Кирчев и с ЕТ "Манчо Антонов". На въпрос на "Дневник" към прокурор Момчев


защо Караджов не е с повдигнато обвинение отговорът бе кратък: "Така сме преценили."


Симеонов заяви пред съда, че не знае в сградата да се е работело с машини, нито някой да е искал или възлагал или "въобще да му е минавало през акъла" да се събарят носещи стени.


В съдебната зала бяха прочетени показанията на майката на едното от пострадалите момичета от досъдебното производство, тъй като тя не помнеше подробностите около случая. От тях се разбра, че тя е говорила с главния архитект на София по това време Петър Диков, чувала и изказвания на експерти по медиите, както и на един архитект, видял експертизата по случая.


Според тях сградата е паднала заради човешка намеса.


Освен това от показанията й стана известно, че майките на пострадалите момичета са се срещали с Николай Александров, работник в друга фирма - "Хидрострой П", която няма сключен договор нито с фирмите изпълнители, нито със собственика на сградата. Той и други няколко служители са били извикани "на черно" да помагат на работниците в обекта.Той им разказал, че


трябвало да трошат бетон, свалят мазилки, режат тръби въпреки предупрежденията им, че това е опасно,


както и други подробности около работата по сградата. Работникът разказал на майките и че били предупредени сутринта на 19 септември да си тръгнат по домовете, защото се "чували шумове".


Александров имал страх обаче да свидетелства по случая. Майката на Петринка Христова разказа още, че след първата им среща са засекли случайно Александров на улицата. Тогава им обяснил, че е бил привикан да се отрече от разказаното и заплашван. Предупредил и тях да внимават.


Майката на другото момиче заяви, че тя е направила запис на срещата с Александров, и допълни, че няколко пъти са се срещали с него. Пред журналисти прокурорът обясни, че тези служители, сред които и Александров, са ходили да помагат само последния ден.


Адвокат Ина Лулчева, която защитава собственика на сградата Георги Кирчев, пък коментира, че


никой от другите служители не потвърждава думите му.


Освен това няма документи, които да доказват, че те са влизали в сградата. Всички те са призовани по делото, заяви прокурорът.


Пред съда днес освен двете майки бе разпитан и бащата на детето на едното от пострадалите момичета.
Повече за срока на работа на прокуратурата и хронологията на случая четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gotin74
  gotin74
  Рейтинг: 221 Гневно

  Десет години???? Прокуратурата много се е разбързала по този случай.

 2. 2 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Разстроено

  Скоро минах от там; в сьрцето на една "европейска" столица седи един обрасал, прорасал и запуснат терен.
  До него - една руина, която бе представителен магазин на ул. Леге.

  По-добро онагледяване на безстопанствеността, бежаберността, беззаконието, безнаказаността и бежаберието в Булгаристан - нЕма!

  Та се сетих и за загиналите жени и ми стана тъжно - за всички нас, че допуснахме страната ни да стане такава кочина!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Законът предвижда ли санкции за съдийска безотговорност?
  Щото съдиите май я карат като строителя.

  Еретик
 4. 4 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Гневно

  Моля някой да ме светне, че съм" потъмняла" от гняв, как е възможно една сграда едновременно да е паметник на културата/според материала/ и същевременно да си има собственик в лицето на който и да е?! Със сигурност знам, че по света паметниците на културата са държавна собственост, т.е не могат да бъдат частна такава.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 5. 5 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Гневно

  Няма как, някой да ме убеди, че има справедливост в тази държава. Прокуратура, МВР и съд не работят в услуга на обществото, а са в странна задруга на невежество, незаинтересованост, гонене изцяло на личния си интерес, връзкарство, шуробаджанащина и изнудване на граждани. Няма как това да е състоянието в нормална европейска държава. Това не е Европа, това е руска демокрация!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 6. 6 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално


  Фирма “Хрисома” ООД на близките до Иван Костов Георги и Мая Кирчеви е един от големите длъжници на КТБ, установи проверка на “24 часа” в Търговския регистър. "Хрисома" бе собственик на срутилата се 5-етажна сграда на ул. "Алабин" в центъра на София на 19 септември 2006 г., под отломките на която загинаха две момичета. Дружеството е теглило 2 кредита от банката на обща стойност 1,67 млн. евро. Това се случва през 2004 г. малко след като Цветан Василев придобива пълен контрол над банката чрез увеличаване на капитала ѝ с пари на едноличното му дружество “Бромак”. Задълженията на “Хрисома” към КТБ все още не са погасени.

  Съсобственици на "Хрисома" са Мая Христова Кирчева и Георги Христов Кирчев. Дамата е сред учредителите и член на управата на фондацията на Елена Костова "Бъдеще за България".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  "институциите" ги има, услугата обаче липсва.

  това "правораздаване" е за боклука.

  държавата следва или да се преначертае, или ще загине като глупозавър.

 8. 8 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#5] от "Wizard":

  България си е една чисто комунистическа държава ,в която не се извърши и най.малка Лустрация и НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ за преразпределение на откраднатото от комунягите и доносниците на ДС ,което богатство надхвърля сумата от 100 милиарда долара според Евростат.Цялата администрация на държавата и всички видове власти са заети от ортодоксални комунистически престъпници или техните наследници и креатури.Това е основната причина България да е замръзнала във времето на комунизма и мизерията .По всичко последни.Други причини за нашето падение може да има ,но комунизма и комунистическите некадърници са основната причина за това безвремие.10 год.да се точи едно престъпление без възмездие.Това е шуробаджаначеството при комунягите и тяхната мафиотска взаимна зависимост по далавери и интереси.

 9. 9 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Делото се проточи, защото бяха замесени Ив. Костов (чрез жена си) и СДС в общинския съвет.

 10. 10 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Много тъжно за загиналите момичета. Да не види ход делото заради давност би било много, много нагло. Кой ще потърси отговорност на съдии и прокурори за това??
  Мисля си, ако беше се срутила в днешно време, веднага щяхме да си мислим, че е замислен др. строеж. Нали напоследък се "самосрутват" разни сгради паметници на културата...

 11. 11 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 546 Любопитно

  И като е замесен Иван Костов какво? Какво е пречело на прокуратурата да си свърши работата? Реално нищо.

 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Ина Лулчева естествено защитава собственика на сградата...нищо, този отгоре всичко вижда мамицата ви нещастна.

 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#6] от "достатъчно":
  Ами може и това да е една от причините за десет годишния сън

 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Разстроено

  Деница е внучка на Юлия Винер Ченишева, малко преди този трагичен инцидент пиян застреля баща и Митко

 15. 15 Профил на Жоро Г
  Жоро Г
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "znayko84":
  Да, ама прокуратурата не е свършила работа навреме. За съжаление на Костов, това забавяне му вреди и ако искаше да е чист, можеше да призовава за по-бърз процес!

 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#12:"neznaiko.bg"]

  Ина Лулчева естествено защитава собственика на сградата...нищо, този отгоре всичко вижда мамицата ви нещастна. [/quote]
  ++++
  Съгласна съм с това мнение, особено горещо с последния пасаж.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Alabin
  Матероал от 2012, ноември:

  "Управителят на фирма „Хрисома" Георги Кирчев е обвинен от Софийска градска прокуратура за смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Фирмата е собственик на срутилата се преди 6 години сграда на улица Алабин 39. Двете момичета бяха премазани от 5-етажната постройка, докато преминавали с автомобила си покрай нея на 19 септември 2006 г.

  Обвинен за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие е и Петър Петров, технически ръководител на извършвания в сградата ремонт. Един от работниците на обекта - Николай Александров, заяви в показанията си, че в деня на трагедията Кирчев е наредил да се изкъртят петте носещи колони. Началникът на бригадата му обяснил, че така постройката ще падне, но Кирчев бил непреклонен. До края на деня работниците изкъртили три от петте колони, къщата започнала да пука и те избягали. Два часа по-късно сградата рухнала. Впоследствие обаче Александров се отрече от показанията си, припомня вестник „Сега".
  През последните 6 години разследването на трагедията бе ръководено от четирима прокурори, като последният от тях го прекрати през 2010 г. с мотива, че няма престъпление и не могат да се посочат виновни. Тогава експертизата показа, че къщата е имала "генетичен дефект", а сигнал за проблеми с конструкцията е подаден още през 2003 г. - три години преди "Хрисома" да придобие права по собствеността.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  Със сигурност не предвижда!Не знам дали предвижда санкция за умишлено бавене на правосъдието под давление на Иван Костов ,чието доверено лице още от 1997 г. е Георги Кирчев,а съпругата му Мая Химитлийска - Кирчева е доверено лице и моден консултант на женската част от фамилия Костови!
  Ако сте чували за "Хрисома" - това е фирмата на Кирчеви,която е купила къщата с кредит от КТБ!

 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#6] от "достатъчно":

  Пак ме изпревари и то със суперподробна и достоверна информация!Така троловете няма да мислят,че искам да злепоставя "иконата"!

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#4] от "достатъчно":
  В мнението ви има логика, но такава отсъства в закона. Аз също мисля, че има противоречие. Ако държавата иска една сграда да е паметник на културата, нека я откупи и да я прави щото ще. Тя обаче налага на собственика да я поддържа и пази в определен вид. Така собственикът е нагърбен с обществени разходи. И си търси начина... Последният случай беше с пловдивските тютюневи складове, където пак се намери "разумен вариант".
  Десетина години по-рано бе запален хасковски склад, а друг, още по-рано, бе взривен, преди да бъде обявен за ценен.

  Еретик
 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2323 Весело

  "работник в друга фирма - "Хидрострой П", която няма сключен договор нито с фирмите изпълнители, нито със собственика на сградата. Той и други няколко служители са били извикани “на черно” да помагат на работниците в обекта."

  Вчера един колега каубойско-ексхибиционистичен апломб спореше яростно срещу “писания договор”!
  Мисля, по-горното говори предостатъчно за гениалността на аргументите му...

  I Want To Believe
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  До коментар [#6] от "достатъчно":
  Да използваш нещастието на другите за политическа агитация демонстрира липса на каквато и да е хуманност.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#10:"danid"]ако беше се срутила в днешно време, веднага щяхме да си мислим, че е замислен др. строеж. [/quote]
  Точно това си помислихме тогава.

 25. 25 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#19:"doroteus"]
  Пак ме изпревари и то със суперподробна и достоверна информация!Така троловете няма да мислят,че искам да злепоставя "иконата"! [/quote]
  Не знам друже дали съм те изпреварила, но досега се рових в архиви около тази трагедия- жалко за младите жени станали курбан на ненаситната алчност на СЪЩЕСТВАТА! Такива ужасяващи неща прочетох, че трябваше да си почина малко. Инфото е от 2006 през годините, та до днешното циничен отказ да дадат обяснения в съда от Кирчев и другия калпак.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 26. 26 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Гневно

  [quote#23:"Храбър"]
  Да използваш нещастието на другите за политическа агитация демонстрира лип[/quote]
  Как не те е срам ! Ти поне си възрастен човек! Душата ми излезе да чета всички мръсотии и неглижирането на човешки живот от тази група изроди! Не ми пука от каква политическа партия са или кой им е гръб, но това са факти и ако не можеш да ги обориш, недей да ми прехвърляш собствените си жалки напъни да защитаваш с голи гърди такива човешки отрепки!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Когото и да се опитват да привлекат едно е ясно-прокуратурата не си върши работата. През 2006 година гл.прокурор е бил вероятно Борис Велчев или Никола Филчев в края на мандата си. От тогава досега са преминали 2 или 3 гл.прокурори и резултатът е една кръгла нула. Иначе гл.прокурор оказва методически пряк контрол върху прокурорите. Къде му е контрола?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#26] от "достатъчно":
  Не му обръщай внимание, той просто обича да се заяжда

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK