Българи, живеещи в чужбина: Правилата в новия Изборен кодекс не работят

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаПравилата в новия изборен кодекс не работят, залагат капани и поставят под въпрос провеждането на изборите. За това предупреждават българи, живеещи в чужбина, обединени в гражданската инициатива "Искам да гласувам". Те изпращат писмо до председателя на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов, председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, съпредседателите на парламентарните групи на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, съпредседателя и депутата от Реформаторския блок Найден Зеленогорски и Димитър Делчев, до ЦИК и до Министерството на външните работи.Вчера "Дневник" писа, че Във Великобритания вече има повече от 35 места, за които живеещите там българи са изпълнили законовите изисквания за разкриване на секции за гласуване на президентските избори и референдума на 6 ноември. Изборният кодекс поставя таван от 35 изборни бюра за всяка чужда държава, за разкриването на които има две изисквания - или да се намират в дипломатически и консулски представителства, или в конкретното място да има подадени 60 заявления за гласуване.


Според инициативата промените са били взети "без задълбочен анализ на историята на гласуване в най-многобройните и активни общности извън страната и без спазване на принципни позиции и текстове от конституцията".
Ето пълният текст на писмото, подписано от над 30 души:


Дами и господа народни представители,
членове на Централната избирателна комисия,
представители на Министерство на външните работи,


С приетия ЗИД на Изборния кодекс на 13.07.2016 се гласуваха законодателни текстове в Изборния кодекс, които промениха режима за организиране на секции. Настоящият режим премахна автоматичните секции, които отразяваха преференциите на общностите и улесниха режима за откриване на секции в дипломатическите и консулските представителства (ДКП), без оглед на ефективност и необходимост от такива; увеличиха броя на изискваните заявления за откриване на секции от 40 на 60; определиха праг от 35 секции на държава.


С настоящото писмо бихме искали да Ви уведомим за развитието на настоящата кампания и заложените капани пред възможностите за гласуване извън страната. Решенията за законодателни промени, взети без задълбочен анализ на историята на гласуване в най-многобройните и активни общности извън страната и без спазване на принципни позиции и текстове от Конституцията (чл. 10 и чл. 26, ал. 1) поставят сериозни предизвикателства пред правото на български граждани да упражнят своя глас.


Липсата на становище от страна на ЦИК и МВнР по тази тема при обсъждането на промените


показва недалновидна политика


от тяхна страна по отношение на справедливото и ефективно организиране на изборите в чужбина.


Развитие на текущата кампания


Към днешна дата българските граждани извън страната са подали над 27 800 заявления, като над 5 800 са само във Великобритания. Освен автоматично откритите в ДКП 101 секции вече са събрани заявления за откриването на 194 секции. Може да проследите тук обобщената информация по държави. Данните показват, че във Великобритания, Германия, Испания, САЩ и Турция има подадени заявления за над 35 места, като във Великобритания вече за 43 места са подадени повече от 60 заявления.


Ограничение на местата за секции до 35 на държава
В случая с Великобритания е наличен казус, при който дори при изпълнено условие за събрани над 60 заявления, няма яснота къде и по какви критерии ще се определят действащи секции за предстоящите президентски избори и референдум.


В становище към Правната комисия посочихме, че ограничаването на избирателни секции в държава извън страната до 35


залага сериозни рискове от неравен достъп и ограничаване на възможността за гласоподаване в държавите


с най-многобройни и активни български общности. Този лимит вече е надхвърлен поради числеността и спецификата на географското разпределение на съответната общност.


В допълнение, липсват ясни критерии за определяне на необходимостта от налагане на таван от точно 35 секции, както и такива, по които ще бъдат взети евентуалните крайни решения на кои места в съответната държава ще се организират секции при повече подадени заявления и как ще се приоритизират съответните локации. Подобно решение, без ясно разписани правила и принципи, ще доведе до сериозни спънки пред изпълняващите разписанията на новия Изборен кодекс.


До очевидна неравнопоставеност и сериозна дискриминация


спрямо някои български общности в чужбина и ще демотивира българските граждани зад граница да гласуват. Логистичният хаос ще доведе до спънки пред желаещите да гласуват, понижена ефективност на изборния процес заради свръхнатовареност на ключови секции и по този начин ще допринесе чувствително за намаляване на избирателната активност.


Предвид реалния казус във Великобритания, се обръщаме към Вас, за да вземете отношение към прилагането на Изборния кодекс по справедлив начин като предвидите:


• Ясни, логични и основани на данни критерии за избор на местата, където изборни секции биха отпаднали.
• Възможност за организиране на повече от една секция на местата, събрали над 60 заявления и където обичайно се очаква изключителна натовареност (например посолството в Лондон) и готовност за прилагане на този подход и в други държави.
• Сериозно обсъждане на варианти за функционални изключения от ограничителното правило за 35 секции в държава, в съответствие с наличните по настоящем факти, като например броят заявления, подадени във Великобритания.
• Отделните територии, които съставляват Обединеното кралство - Англия, Шотландия и Северна Ирландия се ползват със специален автономен статут с национални парламенти в Шотландия и Северна Ирландия. Това специално държавно устройство може да се приложи при разпределението на секциите като те се броят отделно за всяка една от териториите в кралството.
• В случай на взето решение за неразкриване на някои от секциите с 60 или повече заявления, надхвърлящи ограничението от 35 секции за държава, гражданите, подали заявления в отпадащите секции да бъдат уведомени на имейла, посочен в заявленията, относно взетото решение и използваните критерии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9121 Любопитно

  Е, НАЛИ сутринта се оказа, че ''Цветозар Томов: "Мървите души" в избирателните списъци са българите в чужбина'' ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Според инициативата промените са били взети "без задълбочен анализ на историята на гласуване в най-многобройните и активни общности извън страната и без спазване на принципни позиции и текстове от конституцията".

  Това просто не е вярно. Имаше изключително задълбочен анализ, който показа, че българите в чужбина не са подкрепили ГЕРБ и бяха взети нужните мерки...

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6072 Неутрално

  Дори и при разделяне на ОК в Англия заявките пак може да са за над 35 секции. В Щатите по същия начин в определени места (вероятно Чикаго) може да са за над 35 секции. Факт е, че една изсмукаха от пръстите граница винаги е алогична защото цели други ограничения, а не декларираните.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Това е целта: да не работят, защото не може да се повлияе на вота им и може да гласуват за "неправилния" кандидат.

 5. 5 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Всъщност е напълно съзнателно ограничението. Направили са анализ и така са затруднили най много, гласуването на българите в чужбина. Милиционерщина на ниво!!!

  chavo64
 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  абе 20 години не може да се нагласи нормален закон за едни нормални избори ,все се върти ,сучи ,ченгетата от ДС да са на власт

 7. 7 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 233 Весело

  Гарантирано от ГЕРБ, а?

 8. 8 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Много българи в чужбина, които искат да гласуват, отиват до секцията, виждат огромна опашка и се отказват.
  За в бъдеще този проблем ще се реши от само себе си. Според новият закон, след като са в списъците и не са гласували, ще ги извадят от списъците за следващи избори. И ще се получи, няма избиратели - секции не са нужни.

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Правилата за избори не важат,защото на Бг политиците им "изнася" да не работят ефективно,т.е. няма нищо случайно в този случай!

 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1864 Гневно

  В милиционерска държава избори и закони не важат.
  Важното е Цецерон как ще ги преброй и най - вероятно след това може и да яде бой.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 11. 11 Профил на Георги Симеонов
  Георги Симеонов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Работят ... за когото трябва ...

 12. 12 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#4] от "bee":

  Нима има българи в чужбина, които не одкрепят ГЕРБ? Това е скандално. Чак ми стана мъчно заради подобна несправедливост..

 13. 13 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1022 Весело

  светлия лъч в цялата простотия е, че тея дето измислят закони, с които да си запазят властта са толкоз прости, че измисленото нерядко се обръща срещу тях...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 14. 14 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Неплащащите данъци в България над 1 г. не трябва да имат право да гласуват. Визирам и емигрантите, и местните мързели.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 15. 15 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1080 Гневно

  Дори всички Българи във Великобритания да гласуват за пищова или шишарката, настоявам цик да не се крият като лалугери, а да отговорят на тяхното аргументирано писмо и уважат усилията на хората за активно отношение към изборите и да регистрират местата, където са подадени законно заявления! Това трябва да бъде направено, разбира се, навсякъде където български граждани искат да гласуват. Така малко ще се неутрализира зловредното антибългарско милиционерско мероприятие на лъжепатриота Караагентов, целящо да обслужи един, дето го е страх от Лондонското огледало...

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#14] от "Mark Twain":

  Въобще не трябва да гласуват хора които не живечт постоянно в страната.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#2:"thenomad"], че българите в чужбина не са подкрепили ГЕРБ[/quote]
  Пълни глупости... Българите в чужбина - САЩ, Европа, Канада гласуват 50% за ГЕРБ, 25% за Реформатори, 10% за Патрити и останалото е ...други...

 18. 18 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Аз ще гласувам,но като гледам тези цифри нещата никога няма да се променят. Не че на последните избори в секциите в Лондон не се чакаше по 3-4 часа и хиляди се отказаха,не че не са могли и да махнат много "неудобни" бюлетини, но на фона на 1.5-2 млн емигранти.... Единствено електронното гласуване би могло да привлече 4-500 000 избиратели. Не случайно не го допускат.

 19. 19 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Слабоумието може да е природна даденост, но също така и съзнателно поведение т.е . ограниченията може би са съзнателни. Не съм запознат със статистиката от предишни избори, но ако милиционерите от Герб не намират желаната подкрепа в БГ общността зад граница, няма нищо по-логично от това да заложат спънки в гласуването там. В крайна сметка гласовете зад граница по трудно се и купуват сигурно.

 20. 20 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Пичове , синдрома на огледалото. Колкото повече му се забиш , толко то ти отвръща. Мисия Лондон.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#17] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  пич ,
  не им обяснявай.
  Те си знаят, но не позволяват на фактите да им развалят хубата теория.
  Както обикновено.
  Какво да ги правиш.

  десебари, сър.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Сутринта Трайков попита ПатрЕота за този закон, а патрЕота пелтечеше несвързано.

 23. 23 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#10] от "Танас":
  Цецерон е делегирал всички права на пуловера. Така се е застраховал от грешки.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#17] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":


  До коментар [#21] от "buljubei":

  Ами тогава защо настъпихте мотиката? Ако толкова се страхувате от турските гласове, да бяхте забранили гласуването в държави с извънредно положение.

 25. 25 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#24] от "hodounski Трайков е моя президент!":

  Къртиш мивките направо!

  Да не са врачки да предвидят в коя държава ще има / и докога / извънаредно положение?

  И какво общо има положението , изобщо?

 26. 26 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#24] от "hodounski Трайков е моя президент!":

  И изобщо, докога ще се правите на улави?

  Нали на 1 гласуващ в /примерно/ Великобритания/ има 10 "гласуващи" в Турция.

  Законът е против тях.

 27. 27 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1864 Любопитно

  [quote#23:"ka2"]Цецерон е делегирал всички права на пуловера. Така се е застраховал от грешки. [/quote]

  Ъ сега ! А Кой е пуловера ?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 28. 28 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Патриотите си го казаха: българите в чужбина да не им се пречкат в краката. Особено когато коленичат за молитва към Кремъл, изчадията родолюбиви!

  Долу Каракачанов, тоя патриот с турско име!!

 29. 29 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#14] от "Mark Twain":

  Можеш да си гледаш работата! Избирателните права не се купуват, още по-малко пък с данъци!!

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Наивници. Че това да не е направено безцелно, че сега да го оправят.

 31. 31 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#29] от "lechevalier":

  Значи, казваш:
  и тези, които не са дали 1 ст. за родната си държава, и те да могат да дават акъл , как да се разпределят парите на другите.
  Все едно, съседът ти дето не дава пари за нищо в блока, да ти казва дали и как да си санираш апартамента?

  Реално, много хора и тук, и в чужбина само потребяват общински и държавни услуги /заплащани от бюджета т.е. парите на другите / без да плащат за тях /чрез данъците си/.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK