Ректорът на Медицинския университет е сменен на Общо събрание с оспорвана легитимност (обновена)

Проф. Виктор Златков, архив от 2010 г.

© Анелия Николова

Проф. Виктор Златков, архив от 2010 г.Въпреки възраженията на ректора и препоръките на министъра на образованието заради съмнения за нелегитимност, Общото събрание на Медицинския университет-София се състоя днес при закрити врата и засилена охрана. Според информация на БНР с мнозинство по време на заседанието от ректорското място е отзована Вихра Миланова и е избран бившият директор на "Майчин дом" проф. Виктор Златков.


От присъстващите 330 членове на Общото събрание 235 са гласували в подкрепа на проф. Златков, който към момента бе зам.-декан на Медицинския факултет в Медицинския университет-София. За отстраняването на Миланова имало 263 гласа "за".


До извънредното Общо събрание на медицинското висше училище се стигна след скандал около одита на дейността му, който показа злоупотреби по времето на бившия ректор Ваньо Митев и предизвика проверки от прокуратурата и данъчната служба. Според запознати Митев и близки до него кръгове са инициаторите за свикването на Общо събрание за смяната на настоящия ректор Вихра Миланова, от която се очакваше да сложи край на досегашните порочни практики.
Събранието обаче беше оспорено от Миланова, защото според нея процедурите за насрочването му не са спазени, и възнамерява да обжалва в съда него и отзоваването си. Тя ще даде изявление по въпроса в сряда сутринта. След запитване до министъра на образованието вчера Меглена Кунева пък препоръча отлагане на заседанието до пълното изясняване и потвърждаване на легитимността му.


По време на събранието днес директорът на Александровска болница Костадин Ангелов публикува коментар в профила си във"Фейсбук", че заседанието е нелегитимно и "неудобните" членове на съвета като самия него не са били поканени.


И премиерът Бойко Борисов днес изрази отношение към случващото се в Медицинския университет, като нарече избора на новия ректор "скандален и непрозрачен". Също и опроверга слухове, че има роднинска връзка с него. Според някои медии Виктор Златков е шурей - брат на бившата съпруга на министър-председателя.


Междувременно в предаването на БНТ "Още от деня" просветният министър Меглена Кунева определи случващото се в университета като отблъскващо. тя заяви, че се притеснява от начина, по който е избран новият ректор. Посочи информациите, че общото събрание е било закрито и с охрана и обясни, че по този начин е нарушен правилникът, който указва, че тези събрания са публични.


"Става въпрос за една вътрешна борба, в която МОН няма право да се намесва, но това ще разтърси авторитета на най-старото ни висше медицинско заведение", заяви Кунева и предупреди, че ще продължава да прави проверки за начина, по който са харчени публични пари, не само в Медицинския университет но и в другите висши учебни заведения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK