Въздухът в София е бил близо три пъти по-чист в Деня без автомобили

Въздухът в София е бил близо три пъти по-чист в Деня без автомобили

© Надежда Чипева, КапиталВъздухът в столицата е бил значително по-чист в Деня без автомобили (22 септември), когато

центърът на София беше затворен през целия ден. Това показват данните от измерванията на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) в града, направени на 22 септември 2016 г. като част от кампанията "Европейска седмица на мобилността" и "Европейски ден без автомобили".

Концентрациите на фини прахови частици, измерени от автоматичната станция на агенцията на площад "Княз Александър I" този четвъртък са били 2,58 пъти по-ниски от стойностите на 21 септември (сряда) – работен ден, в който автомобилите се движеха нормално, става ясно от съобщението на ИАОС, публикувано на сайта на агенцията на 5 октомври 2016 г.


Азотният диоксид също е бил под допустимата норма - отчетената концентрация на 22 септември е 1,35 пъти по-ниска от тази на 21 септември 2016 г.


За поредна година ИАОС се включи в инициативата "Европейски ден без автомобили". Идеята идва от Франция и се реализира за първи път през 1998 г. По време на тази международна кампания централните зони в много европейски градове се затварят за автомобилно движение.
Така кампанията се фокусира върху намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове.


"Дневник" отправи запитване до отговорните институции какви конкретни мерки следват след публикуването на тези данни, които еднозначно показват ефекта от ограничаването на трафика в центъра на столицата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK