Вихра Миланова обяви, че остава начело на Медицинския университет до решение на съда (допълнена)

Вихра Миланова обяви, че остава начело на Медицинския университет до решение на съда (допълнена)

© Медицински университет СофияРекторът на Медицинския университет проф. Вихра Миланова, която беше сменена вчера на проведено общо събрание, обяви пред журналисти, че остава на поста, докато съдът се произнесе по казуса. Това се налага, след като вчера беше свикано общо събрание и на него бе взето решение постът да се заеме от бившия директор на "Майчин дом" проф. Виктор Златков.


Миланова днес обяви, че няма да напусне ректорското място преди решението на съда, а ако Златков се появи, ще се разберат "като възрастни хора".


Според Миланова решението на събранието от вчера идва като резултат от поне едномесечен натиск, оказван върху нея и колегите й.
Още лекари от академичния състав се изказаха в нейна подкрепа, включително и директорът на Александровска болница, който не е бил допуснат на събранието вчера.


Според присъствали на събранието председателят е предупредил, че е възможно то да не бъде прието за легитимно и голяма част от хората са си тръгнали, но все пак е било гласувано да продължи.


Днес се разбра, че преди събранието е изпратена жалба до съда срещу провеждането му, а е след това и втора жалба - срещу взетите решения.


Докато съдът не се произнесе, не може смяната на ректора да се смята за законна, каза Миланова, чиято теза подкрепят и поддръжниците й.


До извънредното общо събрание на медицинското висше училище се стигна след скандал около одита на дейността му, който показа злоупотреби по времето на бившия ректор Ваньо Митев и предизвика проверки от прокуратурата и данъчната служба. Според запознати Митев и близки до него кръгове са инициаторите за свикването на общо събрание за смяната на настоящия ректор Вихра Миланова, от която се очакваше да сложи край на досегашните порочни практики.


Директорът на Александровска болница Костадин Ангелов разказа, че по "много позорен и грозен начин" бил отстранен от събранието вчера, а по думите му в него участвали и гласували хора, които въобще не са членове на органа. Затова има място за съмнение за машинация на гласуването и дирижиране на резултата.


Преподаватели от университета разказаха за случаи от 2015 г. за купуване на скъпо медицинско оборудване на цена 10 пъти над реалната стойност. Проф. Миланова разказа и че когато встъпила в длъжност през април, не открила как са формирани заплатите на академичния състав и служители на университета, но установила, че клинични преподаватели получават трикратно по-малко от шофьори. Тя уточни, че обществените поръчки за строежи и ремонти, за които се тиражира, че тя е спряла, всъщност срещат административни и технически пречки, но ще бъдат продължени.


Освен това от изнесената дейност на университета, която беше обявена за незаконна от Министерството на образованието, в бюджета на ректората в София са влизали 1000 евро на студент при 13 хиляди годишна такса и още толкова допълнителни. Останалите са оставали за посредника, допълниха от МУ-София за "Дневник".


Проверките на разходите и дейностите на Медицинския университет ще продължат и одитът ще бъде разширен за последните седем години, добавиха от Медицинския университет. След изявлението на ректора експерти от Министерството на образованието дошли в учебното заведение да изземат протокола и изборните урни, с които вчера е свалена Миланова и издигнат Златков, но не били намерени никъде. Предстои МОН и съда да вземат решение по казуса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK