Хелзинкският комитет поиска Конституционният съд да отмени забраната за забулване

Хелзинкският комитет поиска Конституционният съд да отмени забраната за забулване

© Анелия НиколоваЗабраната за носене на облекло, скриващо изцяло или отчасти лицето, е дискриминационно и засяга несъразмерно мюсюлманските жени. То противоречи на конституцията и международното право по правата на човека, както и на препоръчителни стандарти на наднационални институции и международни неправителствени организации. Тази забрана е и предпоставка за радикализация на мюсюлмански общности.


Това са част от аргументите, с които адвокат Маргарита Илиева, директорка на правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК), поиска с отворено писмо от омбудсмана да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закона, въвеждащ забрана за носене на облекло, скриващо изцяло или отчасти. Проектът, внесен през пролетта от Патриотичния фронт, влезе в сила вчера."Законът дискриминира мюсюлманките и оттам мюсюлманите. Той е ислямофобски и сексистки, защото засяга мюсюлманската общност изключително или поне несъразмерно повече от всяка друга общност и защото преследваните лица ще бъдат изключително жени. Мюсюлманките ще бъдат насилени със средствата на държавната принуда да търпят вмешателство в дълбоко лична сфера, каквато е обличането на собственото тяло и представянето му с избран образ в обществото. Законът отрича личната суверенност на тези жени и поставя държавата в ролята на техен опекун, който по-добре от тях знае как е добре за тях да се обличат и им го налага без оглед личната им воля. Свободата на жените не може да се охранява, като им се забрани изборът", пишат в становището на Хелзинкския комитет.
Според него забраната ще "принуди жените, практикуващи пълно забулване, да не излизат от дома си, което ще ги обрече на изолация от обществения живот". От организацията отхвърлят аргумента, че забулването на лицето не е традиционно в България, защото това не може да бъде законно основание.


"Недопустимо е безогледното ограничаване на основни права поради голословни предположения за евентуална заплаха – неясно как свързана със засегнатите жени – за националната сигурност или обществения ред.


Не е ясно как мюсюлманките ще застрашат националната сигурност със своите забрадки и воали.


Колективното наказване чрез ограничаване на основни свободи на гражданите на базата на ирационални страхове не е съвместимо с принципите на демократичното общество, основано на върховенството на правото", пише още Маргарита Илиева.


Приетият закон е в разрез с основните права на свободно вероизповедание и на неприкосновеност на личния живот на гражданите. Поради това законът е в противоречие с конституцията и Международния пакт за граждански и политически права. От БХК виждат и още противоречия - с препоръка на Съвета на Европа такива безогледни забрани да не се приемат; с позициите на международни неправителствени организации, както и със Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма (2015 - 2020 г.), приета от Министерския съвет на България.


"Социалната изолация и изключеността, претърпяната дискриминация, имигрантският статут или отрицателни преживявания преди или след имигриране, както и маргинализирането на групата, към която принадлежи индивидът, са все фактори за радикализация. Ето защо, като разпалва антимюсюлмански настроения и потиска мюсюлманите, законът вероятно ще предизвика противопоставяне между групи в обществото. Становището на Главното мюфтийство по този закон ясно показва, че той се приема като антимюсюлмански дори от верски общности, които не практикуват пълното забулване. С цел набиране на привърженици терористичните организации пропагандират, че западното общество потиска и дискриминира мюсюлманите. Приетият закон с всички основания може да бъде прочетен като доказателство за това от засегнатите общности.


В становището пише още, че "знанието от областта на обществените науки показва, че


радикализацията може да се предотврати с по-щадящи, поощряващи, а не репресиращи мерки,


като например публичните личности да не говорят против исляма, защото това създава у мюсюлманите чувство на изключване и несигурност; да бъдат бежанците подпомагани да се интегрират, като им се покаже, че в западното общество се приемат хора от всякакъв произход; насърчаването на култивиране на прозападна идентичност да не бъде съпътствано с натиск за заличаване на собствените обичаи и ценности; да се подпомага общностният живот на малцинствата; да се работи индивидуализирано с младежи в риск от радикализация и други".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7441 Гневно

  Конституционният съд да забрани БХК за систематична антибългарска дейност, вместо да се почесва !!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 519 Весело

  "Според него забраната ще "принуди жените, практикуващи пълно забулване, да не излизат от дома си, което ще ги обрече на изолация от обществения живот"."

  Хахаха, егати дебилното изказване! Те понеже, като излизат сега забулени, са се счупили от „обществен живот“...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 3. 3 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Станаха банални вече...

 4. 4 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 964 Весело

  Плачете безродници, вашият рев е музика за моите уши

  Мома, връщай 12 и 12А!
 5. 5 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 237 Неутрално

  БХК са протежета на Протестна Мрежа.
  БХК са срещу Българите.

 6. 6 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 352 Весело

  Има ли изненадани!?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4136 Неутрално

  БХК да престане да се занимава с глупости....да отиде в Сливен и да се погрижи 12 годишните циганки да не забременяват

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 8. 8 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Един ден, ще стана Министър Председатал и ще забраня БХК.

 9. 9 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Дали пък няма да излизат от домовете си горките мюсюлмански жени, в ХХI век?! БХК, като сведущ по всички въпроси, с наднационално мислене, да се ориентира към арабския свят, че там си живеят направо в бъдещето.

  Коментиране на анализираното, вече...
 10. 10 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Каква деградация на ценностите демонстрира БХК! Преди 40-50 години хората от Хелзинските комитети съдействаха да облекчат гоненията срещу десидентите борещи се за демокрация, а техните с извинения "наследници" се борят за слободията и срещу демокрацията! Да им напомня на г-да другарите от БХК, че демокрацията значи и спазване на закони, от всички!

 11. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1524 Гневно

  А БХК защо не подгони за дискриминация мъжете и религиозните наставници на тия жени дето им ограничават избора на облекло и съответно свободата на придвижване?
  И що не отидат в ислямските държави да реват защо се дискриминират европейските жени дето ги карат да се забраждат още в самолета?
  и защо се дискриминират жените там изобщо?
  Бахти смешниците нещастни.
  Лошото е че в бездъннатат си глупост вече са станали и опасни.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  В случая аз приветствам ръчкането от БХК.
  Защото е антисистемно на статуквото и внася живец в обществения дебат за същността и каква искаме да бъда България.
  Доколко и как да се осъществява освен задължението на държавата да осугурява и брани правата в съотношение към другата и основна функция - да налага и репресира в обществения интерес. И какъв е този интерес в случая.

  Колкото до бурките, ниджабите или както им викат - аз съм твърдо на позицията, че те трябва да се забранят. Защото са си по същество релкама на агресивен, антидемократичен и коренно различен като ценности спрямо тези на нашето общество клон, даже направо секта на исляма.
  И позоваването и защитаването на правото им да бъдат такива на забулените е на практика същото, като да защитават някакво право на анархистите не само да не се съобразяват с обществените норми, ами и с правото им умишлено и безнаказано да ги нарушават.

 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Браво на БХК...и, само така. Дайте утре да се приеме закон, забраняващ на българите да си заключват домовете, да се забранят джобовете с цип, .... Българите да са длъжни след получаване на заплата, пенсия, да я поставят с поклон в краката на всеки срещнат циганин. Да се забрани българския език, а българките да се задължат срещайки циганин да се събличат и лягат с вдигнати крака. Браво на БХК!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 14. 14 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Не знам защо намесват забрадките като за тях никога не е ставало дума и вече колко мастило се изписа, че тях никой не ги забранява. Още повече българската мюсюлманска общност традиционно не се забулва, тия правила ще засегнат най-вече пришълците, ама от тях повечето са мъже. Още повече аргументите, че криенето на лицето е заплаха за сигурността и пречи на общуването просто няма как логически да се успорят. Всяка мюсюлманка, която иска да си пингвинства, моля да се възползва от правото на свободно движение и кръгом марш към Близкия Изток. Тия правила не са само за тях, нищо че само те умрат да се правят на жертви.

 15. 15 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 533 Весело

  Много е смешно как коментиралите до момента много избирателно четат всички доводи на БХК. А те трябва да се четат съвкупно. Най-малкото фактът, че такива политики само могат да породят радикализация, вместо да я намалят, би трябвало да накара писалите дотук да се замислят. Но коментиращите в Интернет обикновено са научно неграмотни и не отдават значение на опитното познание, добито от науката. Това е като да ти кажат, че като си сложиш ръката на котлона ще се опариш, а ти да приемеш закон всички да си слагат ръцете на котлона, щото ей така, ние тука си знаем най-добре и никой не може да ни дава акъл.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3965 Весело

  [quote#15:"stalik"]такива политики само могат да породят радикализация, вместо да я намалят[/quote]
  Оооо, многоученийй съвкупно, плод на "опитното познание", прости нам неопитността!

  А да ви е хрумвало, че когато самата практика, спрямо която се прилагат тези "политики", е радикална по същността си и цели радикализация? Какъвто е случаят?
  И че такива "практики" се режат и трябва да се режат из корен и о'време, както точно ни показва "опитното познание"?

  Ех, вие, непеошки, набълбукали се с лафове като ... биййп! ... с витамини!

 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  ..."Законът дискриминира мюсюлманките и от там мюсюлманите..."
  -------------------------------------
  Аха ха хаааа....😉😁😀 каква пародия! Мюсулманките първо са дискриминирани от самите мюсюлмани и дивашките им нрави да ги опаковат като пратки на DHL. Май обратното се получава... Да й имам логиката на тази майцепродавка, адвокатката на бхк.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Хелзинкския комитет очевидно действа против интересите на българския народ. Досега не си спомням да е предприел нещо за защита на етническите българи, примерно в случаите на насилие от едни с българско гражданство, но всъщност небългари. В крайна сметка който счита че забраната за това да ходи като нинджа накърнява непоносимо религиозните му чувства, нека намери подходяшо място на света, където може свободно да се развява както си иска. Прави впечатление че т.нар. "правозащитни организации" системно действат срещу това което обществото е приело като норма. Не напразно в няко страни (САЩ) НПО-тата, финасирани от чужбина са забранени със закон.

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А забулените жени дали сами са решили да се забулват, или някой от семейството "нежно" ги е принудил. Това не е ли нарушение на индивидуалните права.

  Мразя да мразя!
 20. 20 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#16:"xm..."]А да ви е хрумвало, че когато самата практика, спрямо която се прилагат тези "политики", е радикална по същността си и цели радикализация?[/quote]
  Как радикализира някого това, че някоя жена носи було? Вие кога за първи път се почувствахте сугестиран от знанието за този факт?

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 21. 21 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#19:"Chicho"]А забулените жени дали сами са решили да се забулват, или някой от семейството "нежно" ги е принудил. Това не е ли нарушение на индивидуалните права.[/quote]
  Някои вероятно. Но в такива случаи трябва държавата индивидуално да се намесва. Не може заради нелегитимност в избора на част от жените, да се забранява безогледно (това означава тази дума) на всички. Защото това засяга тези, които легитимно са избрали. Как не се разбира това от повечето хора!? Защото авторитарното мислене е типично у нас. Ние сме си свикнали някой отгоре авторитарно да ни налага нещо си.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 22. 22 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  А не, не става. Иначе лошо, ще вземем да намразим всичките тез комитети и комитетчета. Да ходят да съдят Франция, че забрани бурките, а малко преди това и фулярите в учебните заведения.

 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Май най забулени са тези от комитето, направо са като завити презглава

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11024 Неутрално

  Поощрението е добро за децата. Това не е ли обидно третиране
  Поощрението за нарушаване на закона е добре за рецидивистите. Това не е ли обидно за спазващите закона

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  Ей , за какво им плащат на тези от БХК.

 26. 26 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  БХК, Правосъдие за всички , това са все части от ляво- толерасткия кръг, издигнал Трайчо за президент.

  За това Трайчо мълчи по теми като мигранти, бурки, гейове, лесбийки, унисекс- тоалетни, гей- бракове и отглеждане на деца и т.н.

  Ляво- толерастите са по- опасни от левичарките!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 27. 27 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 524 Гневно

  " принуда да търпят вмешателство в дълбоко лична сфера, каквато е обличането на собственото тяло и представянето му с избран образ в обществото"

  А ако моята представа за тялото и образът ми е да ходя гол на публични места, БХК ще ме защитят ли?

  Трябва ли да изчакаме някой пингвин да се взриви в детска градина, за да разберем, че в днешно време откритото показване на лицето е задължителен елемент от ежедневната гражданска сигурност?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  [quote#15:"stalik"]Много е смешно как коментиралите до момента много избирателно четат всички доводи на БХК. [/quote]
  Ами четем, не сме родени членове на БХКурви.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Може. Но ако съдът разреши да ходим без дрехи.
  Или "облечени" с по един конец навит на пишк*те!

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  " То противоречи на конституцията и международното право по правата на човека"

  На кои точно членове??

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  "Според него забраната ще "принуди жените, практикуващи пълно забулване, да не излизат от дома си, което ще ги обрече на изолация от обществения живот"

  Е те тези жени ще се САМОизолират. А не, че някой ги е изолирал.
  То и нудистите щебъдат обречени на изолация от обществения живот.

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  [quote#15:"stalik"]Най-малкото фактът, че такива политики само могат да породят радикализация, вместо да я намалят[/quote]
  Нищо подобно.
  Малкото збулващи се в България го правят защото им се заплаща от "спонсори". А не щото са станали изведнъж много набожни!

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  [quote#19:"Chicho"]

  А забулените жени дали сами са решили да се забулват, или някой от семейството "нежно" ги е принудил. Това не е ли нарушение на индивидуалните права.[/quote]
  Никога няма да ти отговорят.

  В Русия съм! В Русия съм!
 34. 34 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  [quote#21:"stalik"]Не може заради нелегитимност в избора на част от жените, да се забранява безогледно (това означава тази дума) [/quote]
  А защо се забранява да ходим голи?
  Примерно аз може ли да се явя на дело в съда гол?

  В Русия съм! В Русия съм!
 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  [quote#21:"stalik"]Защото това засяга тези, които легитимно са избрали.[/quote]
  Кои са те?
  Може ли да ги изборите поименно? (те и без това са малко )
  А какво мислите за заплащането на месечна заплата за да се носи бурка? Мнооого яко, мноого деморкатично! Какъв избор,а??

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  [quote#26:"mr. wonderworld."]БХК, Правосъдие за всички , това са все части от ляво- толерасткия кръг, издигнал Трайчо за президент. [/quote]
  За съжаление.
  Сега като видях, че Трайчо се е загрижил за гласуването в Турция и съвсем ми светна.

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK