Из "Яневагейт": Кой трябва да яде бой

Мондешки - един от тримата участници в разговорите, предлага бой да яде бившият правосъден министър Христо Иванов

© Надежда Чипева, Капитал

Мондешки - един от тримата участници в разговорите, предлага бой да яде бившият правосъден министър Христо ИвановЕжедневната порция записи с разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, нейната колежка Румяна Ченалова и Момчил Мондешки разкрива кой според участниците е "долен" и кой трябва да "яде бой". Мондешки "предлага" бой да ядат тогавашният правосъден министър Христо Иванов и членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Галя Георгиева.


Владимира Янева обаче му обяснява, че се е разбрала и тя - Галя, няма да бъде пипана. В неделя пред Би Ай Ти Румяна Ченалова заяви, че самият Мондешки, когото ВСС така и не откри и не разпита, твърдял, че работи с депутата от ДПС Делян Пеевски.


Мондешки: Значи, в момента пусне ли се сигнал по някое дело, министърът веднага я приключва.
Ченалова: Брее, то тоя май ше яде дърво.
Мондешки: То пък що не яде бой той?
Ченалова: Много пречи нещо.
Мондешки: Галя, Галя, Галя е за бой.
Янева: Не, няма да я пипаш Галя, разбрали сме се.

Новата порция записи е разпространена от сайта "Биволъ", които обявяват DMS кампания за набиране на средства за популяризирането на скандала във фейсбук заради мълчанието на основните медии по темата.


Георгиева беше сред членовете на съвета, които бяха в СГС, за да извършат проверка на управлението на Владимира Янева.


При представянето на доклада от проверката тя обяви, че има един кашон с материали, които могат да бъдат озаглавени "недобри практики". Въпреки това докладът не посочваше конкретен виновник за лошото състояние на най-големия окръжен съд. Впоследствие Георгиева се прояви като едно от "остриетата" на мнозинството във Висшия съдебен съвет срещу това да се проверят записите "Яневагейт". Последно тя се изказа във вторник на заседанието на съдийската колегия, като заяви, че не е етично съдиите да проверяват работата на прокуратурата. Повод за коментара беше предложението на Калин Калпакчиев да се пита главният прокурор Сотир Цацаров какво се случва с разследването за записите, което беше спряно през лятото.


Ченалова: Ся като изпраска един гнусен доклад, ще видиш. Знайш колко еее долна.
Мондешки: Ква ни е гаранцията, че няма да изпраска един гнусен доклад срещу тебе?
Ченалова: Сто процента ще го изпраска. Мое си абсолютно сигурен в тва.
Янева: Е, то на умряло куче нож да вадиш...
Мондешки: А дали не е знаела във времето, че така ще се развият нещата?
Янева: Е, сигурно.
Мондешки: Тя в момента спря ли да идва? Кога спря да идва?
Янева: Спря да идва, да. Ми преди два дена някъде.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK