"Не подкрепям никого" е и действителен, и недействителен глас

"Не подкрепям никого" е и действителен, и недействителен глас

© Надежда Чипева, КапиталИзборът "Не подкрепям никого" в бюлетината за президентските избори е действителен глас и се брои при определянето на избирателната активност, но се изключва при отчитането на резултата от вота, което на практика го превръща в недействителен. Противоречието е записано в обнародваните на 26 май т.г. промени в Изборния кодекс, с които у нас се въведе задължителното гласуване.


Според чл. 332, ал. 2, т. 7 от кодекса "гласът е действителен, когато в бюлетината има поставен знак "Х" или "V" с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето "Не подкрепям никого". В методиката за определяне на резултатите от вота, която е приложение към него, е записано, че на първи тур "избрана е кандидатската двойка, получила повече от половината действителни гласове с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели. Това на практика значи, че от действителните гласове се изключват тези "с отбелязан вот със знак "Х" или "V" и с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето "Не подкрепям никого" (б.а. - според чл. 333, ал. 1, т. 7).


Конституционното изискване да има избрани президент и вицепрезидент на първи тур е те да са получили повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели (б.а. - чл. 93, т. 3 от Конституцията). Изборният кодекс обаче й противоречи, защото хем определя "Не подкрепям никого" като действителен глас, хем го изключва от определянето на резултата.
Така на практика излиза, че заради задължителното гласуване и опцията за вот с "Не подкрепям никого" избирателната активност на първи тур лесно може да мине 50%. Изваждането на гласовете "Не подкрепям никого" при отчитането на резултата от вота може да доведе до избор на президентска двойка, за която не са гласували половината от участвалите във вота.


Уловката е в задължителното гласуване, което всъщност не е задължително


"И преди въвеждането на задължителното гласуване за отчитане на избирателната активност се брояха и бюлетините, в които избирателят не е посочил фаворит, т.е. които са недействителни. Ако сега нямаше опция "Не подкрепям никого", избирателите, които нямат фаворит за президент и вицепрезидент, но идат да гласуват, защото вече е задължително, вероятно щяха да пуснат недействителна бюлетина, която да се брои при отчитане на избирателната активност, но не и при резултата", заяви пред "Дневник" говорителят на ЦИК Цветозар Томов.


Според Изборния кодекс гласуването е задължително, но санкция на практика няма. "Наказанието" при негласуване на два еднакви избора (б.а. - сега и на президентските през 2021 г.) е заличаване от избирателните списъци, в които после избирателят отново може да се впише. Притеснението от санкция при негласуване обаче може накара избиратели без фаворит в надпреварата за "Дондуков" 2 да гласуват, за да упражнят правото си, без да подкрепят никого от претендентите.


От думите на Томов се разбра, че за да има избрана президентска двойка на първи тур, тя трябва да е събрала повече от гласовете за всички останали кандидати. Това обаче не означава, че тя ще има повече от половината от гласувалите - за претендентите и с "Не подкрепям никого". Това е залегнало в методиката за определяне на резултатите от вота, която ЦИК не може да промени, защото е написана от законодателя.


Нов повод за оспорване на резултатите от изборите


В Конституцията обаче не се допуска, че може да има задължително гласуване с възможност "Не подкрепям никого", която хем да е действителен глас, хем да не се брои. Тя разпорежда да се преброят действителните гласове, което значи, че поправките на Изборния кодекс са в противоречие с основния закон. Според юристи това може да бъде повод за оспорване на резултатите от изборите.


"Проблемът е, че вотът "Не подкрепям никого" е квазидействителен вот - от една страна е действително изразяване на волята на избирателя, но от друга - не е вот за никого от кандидатите", обясни още Томов.


Идеята за опцията "Не подкрепям никого" е на шефа на правната комисия в парламента Даниел Кирилов (ГЕРБ), а аргументът е, че заради задължителното гласуване хората трябва да имат право и на такъв отговор. При второто четене на поправките в Изборния кодекс на заседанието на правна комисия "за" въвеждането му са гласували ГЕРБ, Патриотичният фронт и Реформаторският блок. "Против" са били БСП и ДПС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  От парламента мъдреците, пак оплетоха конците.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2038 Весело

  Уловката е в задължителното гласуване, което всъщност не е задължително.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9228 Неутрално

  ''В бр. 39 от 26 май т.г. на "Държавен вестник" е публикувана методиката за определяне на резултатите от гласуването при изборите за президент и вицепрезидент на републиката. В тази методика се казва: "Избрана е кандидатската двойка, получила повече от половината действителни гласове с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7 (от Изборния кодекс), ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели". Т.е. от действителните 3,5 млн гласа се вадят някакви гласа и тогава се изчислява резултатът. Конституцията говори за всички гласове, методиката не е съгласна - и вади гласове. Кои гласове се вадят? Вадят бюлетините за "Не подкрепям никого"
  Петьо Цеков - сега

  [email protected]
 4. 4 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Значи и наказателният вот се разпределя и мажоритарно, след като влиза в графа участие.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 5. 5 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#1:"fallada"]От парламента мъдреците, пак оплетоха конците.[/quote]

  Как ще са ги оплели. Съвсем добре са се справили - в собствена полза, не в тази на народа, разбира се

 6. 6 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Презастраховка, ако хората бойкотират изборите и ресурсът от 3,5 милиона глаасоподаватели, определен с този закон, не може да се достигне. Затова е тая нескопосано скрита вратичка.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 7. 7 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Наказанието" при негласуване на два еднакви избора (б.а. - сега и на президентските през 2021 г.) е заличаване от избирателните списъци, в които после избирателят отново може да се впише.

  Много харесвам такива казуси. Това е все едно съдът да вкара някой в затвора, но той ако иска да може да си тръгне и вечерта да си спи вкъщи.

  /не се чете/
 8. 8 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#1:"fallada"]От парламента мъдреците, пак оплетоха конците. [/quote]

  В парламента не готвят методиката. Методиката се прави от хора от ранга на Мишо Константинов.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9228 Неутрално

  До коментар [#6] от "Сорос":

  Едва ли -
  [quote#6:"Сорос"]ако хората бойкотират изборите и ресурсът от 3,5 милиона глаасоподаватели, определен с този закон, не може да се достигне[/quote]
  нали за това ги направиха ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ - маса народ ще си гласува, за да си махне беля от главата - кой разбрал, кой не разбрал - поне 50 % ще гласуват!

  [email protected]
 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1737 Любопитно

  хих, гарантирано от Цецко - или всичките бекапета врътват пазарлъка, или - право към конституционния... накратко - подаръци ще има за всички от сърце, да тропнем дружно ний хорце...
  и между другото, как станА така че тия неща не бяха ясни на драгите "журналисти" и останалите в хора още при гласуването на промените в ИК? Нещо не ги чухме тогава, мейби бяха заети да плачкат за правата на "българите в чужбина", които впрочем сме всички ние на практика.

 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  понеже съм вампорджия и заминавам,ходих в ЕСГРАОН.казаха ми,че ако пропусна два пъти избори,няма да ме глобят или съдят,а ше ме отпишат от списъците форевър.поисках да ме отпишат понеже ше съм в чужбина,служителката махна с ръка и каза следващия път да отида с паспорта и пак щели да ме впишат.

 12. 12 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ако гласовете "не подкрепям никой"се разглеждат като действителни и участват в изчисляването на % останалите кандидати в надпреварата,то на парламентарни избори ще излезе,че тези не подкрепящи никой трябва да бъдат парламентарно представени,което е абсурд.

 13. 13 Профил на nvarvarin
  nvarvarin
  Рейтинг: 239 Неутрално

  А Росен Плевнелиев сезира ли Конституционния съд, както го направи с трите въпроса в референдума? Според конституцията победителят се определя на базата всички действителни гласове. А гласовете за никой са действителни според новия Кодекс. Ех, Роско, Роско, ако беше така ербап срещу Бойко както срещу Путиня, цена нямаше да имаш.

 14. 14 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2466 Весело

  Извода е: отивате и си давате гласа по съвест,
  не отивам =не подкрепям никого.
  Това е.
  В противен случай,ако отидем и не подкрепиме никой/в бюлетината/,гласа ни се отчита,като вот.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9228 Неутрално

  До коментар [#11] от "pavur":

  Ми аз изобщо не твърдя - че ще има някакви последствия, ако не гласуваш ...Просто съм сигурен, че думичката ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - ще осигури необходимите по методиката над 50 % - например 50,07 ....На първия тур на президентските избори през октомври 2011 г. гласуваха 48,52% - думичката ще ги надхвърли според мен с малко, но достатъчно!

  [email protected]
 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1737 Весело

  [quote#12:"tosho_toto"]тези не подкрепящи никой трябва да бъдат парламентарно представени,което е абсурд[/quote]
  абсурд ли... че сега да не би да има представени извън клиентелата на бекапетата?
  Кой ги представя и как са представени хахаха и ако бяха, щеше ли да се стигне до подобно нагло законообусловено спазаряване на изборите?

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9228 Весело

  До коментар [#14] от "nessarox":


  [quote#14:"nessarox"]Извода е:[/quote]
  или не гласувай, или НЕ ГЛАСУВАЙ !!!

  [email protected]
 18. 18 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#12] от "tosho_toto":

  Именно в това е уловката на ГЕРБ
  дори и да пуснем бюлетина с/не подкрепям никого/,се счита за % гласували..............

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 19. 19 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1650 Весело

  Действително сте се разкарали да "гласувате", обаче работата която сте свършили е равна на нула!

 20. 20 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2466 Весело

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Извода за мен е ясен отдавна=гласуване по съвест или изобщо не ходя,дори и да е задължителен вота.Предпочитам глобата,но с "пей сърце"

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 21. 21 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  И аз не си слагам розовите очила от съвестен бойкот на системата. Ако стане подобно нещо, то няма да е в БГ, а в Гърция или Франция.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 22. 22 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#20] от "nessarox":

  Глоба - няма!
  Най-много да ти махнат името от списъците

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9228 Весело

  До коментар [#21] от "Сорос":

  Гласуването с бяла бюлетина е израз на свободата да накажеш самозабравилото се политическо статукво. Бял вот имаше на различни видове избори в Испания, Франция, Гърция, Русия и Украйна.
  Ние го побългарихме - вместо да бъде поне знаково, гласуването "против всички" ще се превърне в гласуване "за" статуквото. Затова по-добре гласувайте за Пищова, но не "против всички".

  [email protected]
 24. 24 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#6:"Сорос"]Презастраховка, ако хората бойкотират изборите и ресурсът от 3,5 милиона глаасоподаватели, определен с този закон, не може да се достигне.[/quote]
  Тука е добре обяснено:

  Малка изборна шашма може да направи Цачева бързо президент
  http://www.segabg.com/article.php?id=826323

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 25. 25 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#18] от "nessarox":
  Идеята на задължителното гласуване нали има за цел да увеличи избирателната активност за да намали тежестта на купения и корпоративния вот,както и да изчисти избирателните списъци от мъртвите души.Когато те "задължават"да гласуваш трябва и да ти дадат алтернатива ако не си харесал кандидат или партия.
  С оглед,че негласуването не води до санкции,отиването до урните за да зачеркнеш "не подкрепям никой" е безсмислено,но законово облечено.Най-много да се увеличат бисерите по бюлетините.

 26. 26 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#23] от "karabastun":

  Вариантът с Пищова е примамлив, но няма да мине извън БГ, в частност във Виена. Тук най-много гласове ще събере Герб, а на второ ще се класират неизбираемите в БГ реформатори, защото има поне 100 позиции в разни американски НПО-ата, заети от българи, които са си довели до пето коляно родата.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 27. 27 Профил на Сорос
  Сорос
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#24] от "Кристалин Боков":

  Имай предвид, че във всеки изборен щаб има поне двама статистици.

  Преди време изловиха NORMAN GRANZ като КОТОВ. Сега изловиха GREEN EYES като КОТАРАК. Интересо съвпадение?
 28. 28 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Вместо този безсмислен глас против всички да бяхте дали възможността хората да гласуват против конкретна партия като този глас да се вади от гласовете дадени за тази партия. Ето така ще се справим с турските партии така че като няма подходящи български партии да се гласува против турските!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 29. 29 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#24] от "Кристалин Боков":

  По същата логика ако нямаше "не подкрепям никой" може да направи Митьо Пищова Президент при задължително гласуване без тази опция.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Някой си е направил тънките сметки, да даде служебна победа на ГЕРБ още на първия тур. Затова , който ще задрасква "не подкрепям никого" , да не си прави труда да ходи да гласува.

 31. 31 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1650 Любопитно

  До коментар [#23] от "karabastun":


  [quote#23:"karabastun"]Гласуването с бяла бюлетина е израз на свободата да накажеш самозабравилото се политическо статукво. Бял вот имаше на различни видове избори в Испания, Франция, Гърция, Русия и Украйна.
  Ние го побългарихме - вместо да бъде поне знаково, гласуването "против всички" ще се превърне в гласуване "за" статуквото.[/quote]
  Гласуването с празна, надраскана, пренадраскана, скъсана, или по някакъв вид нарушена бюлетина се брои за "недействителен глас"! Гласуването с "не гласувам за никого" е абсолютно същото!
  Който има намерение да "гласува" по този начин, нека бъде наясно, че не произвежда глас!
  От такова действие не произлиза никакъв ефект!
  [quote#23:"karabastun"]Затова по-добре гласувайте за Пищова, но не "против всички". [/quote]
  Това разбира се е протестен вот, но и ефекта от него също е съмнителен.
  Всеки който е решил да гласува с "не избирам никого" по-добре да не ходи до урните, всичко останало е загуба на време!

 32. 32 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 421 Неутрално

  А, защо трябва непременно да се наказва някой с вота?! Има достатъчно кандидати на тези избори, за да може всеки да припознае кандидата, който би искал да го представлява като резидент. Ако не иска да мисли - тогава дава правото си на другите - гласува с "Не подкрепям никого". Ако не иска въобще да участва с гласа си - да не ходи да гласува просто - така ще бъде заличен от списъците.
  Има и друг вариант - ако някой не го устройва нито една партия или кандидат - да влезе в политиката и да прави промяна.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 33. 33 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Уловката е в задължителното гласуване, което всъщност не е задължително
  Параграф 22 в наше време.

 34. 34 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#31:"vagabond66"]Всеки който е решил да гласува с "не избирам никого" по-добре да не ходи до урните, всичко останало е загуба на време! [/quote]
  То е заради шубето от задължителността....

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 35. 35 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#30:"Роси"]Някой си е направил тънките сметки, да даде служебна победа на ГЕРБ още на първия тур. [/quote]
  А големи сакатлъци могат да произлезат:

  ЦИК е наясно с проблема. Много юристи призоваха комисията да пренебрегне ИК и да приложи директно конституцията. Източник на "Сега" от ЦИК обясни, че комисията е наясно, че конституцията има пряко действия и е над закона, но досега никога тази постановка не е задействана, обикновено при подобен спор се пита КС. Затова ЦИК няма да пренебрегне кодекса и ще продължи процеса, независимо че рискува целите избори.

  http://www.segabg.com/article.php?id=826513

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 36. 36 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  Кандидатът на ГЕРБ ли ще събере най-много гласове на първи тур,с толкова много,че ако се извадят недействителните гласове ще спечели изборите още на първи тур?

 37. 37 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1650 Весело

  До коментар [#28] от "Julian Mall":


  [quote#28:"Julian Mall"]Вместо този безсмислен глас против всички да бяхте дали възможността хората да гласуват против конкретна партия като този глас да се вади от гласовете дадени за тази партия. Ето така ще се справим с турските партии така че като няма подходящи български партии да се гласува против турските! [/quote]
  Е това е много интересна идея, обаче няма как да бъде одобрено от управляващата папалч, защото след "турските партии", ще дойде реда и на "българските" такива!

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  До коментар [#36] от "tosho_toto":
  Не ги подценявайте, особено Цветанов. Да не си мислите, че всички избори са ги спечелили честно. Те знаят, че не е важно, кой прави изборите, а кой брои бюлетините. Пък и финансово са най-обезпечени.

 39. 39 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Прав сте ,Чикаго!
  Така го забъркаха този изборен кодекс,че при всички случаи на 1-ви тур да спечелят кандидатите на управляващата партия!

 40. 40 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  На това отгоре българите зад граница трябва да пътуват стотици километри,за да гласуват!
  Такава долна дискриминация не съм виждала!

 41. 41 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1650 Любопитно

  До коментар [#34] от "Кристалин Боков":


  [quote#34:"Кристалин Боков"]То е заради шубето от задължителността.... [/quote]
  Да, ама не е чак такъв проблем, като ти се "гласува" следващия път, да отидеш и да се регистрираш отново!

 42. 42 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  [quote#18:"nessarox"]се счита за % гласували..............[/quote]
  Пуснал ли си бюлетина, пуснал си, нима това не е участие в избора? Не харесваш никого, затова никой не получава твоя глас, но ти си гласувал.
  Когато някой гласува задрасквайки 2-3 квадратчета, участвал ли е в изборите? Участвал е, бюлетината действителна ли е, не е, затова никой не получава неговия глас, но е участвал.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  Лично аз бих се радвал в протокола от избора освен недействителни бюлетини, да има и ред за "не избирам никого", интересна ще е статистиката....но това няма да промени резултатите.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#38] от "Роси":
  Кое е по-честно?
  Да спечелиш изборите благодарение на това,че са те подкрепили истински на първи тур или да спечели някой изборите на втори тур благодарение на това,че партийна централа е спазарила нещо и е наредила на твърдите ядра да гласуват за друг кандидат нищо че до преди няколко дни са му плюли в устата.
  Абстрахирам се от партии,питам по принцип?

 45. 45 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#5:"laveol"] не в тази на народа, разбира се [/quote]
  И коя е на "народа" ???
  Който не иска да гласува ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 46. 46 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#41:"vagabond66"]Да, ама не е чак такъв проблем, като ти се "гласува" следващия път, да отидеш и да се регистрираш отново! [/quote]

  Аз лично съм ядосан на "задължителността" и ще я бойкотирам. Няма да гласувам, не защото не ме интересува кой ще е президент, а защото съзнавам, че не зависи от моя глас, а от оня дето "брои" бюлетинете и подменя протоколите...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 47. 47 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1650 Любопитно

  До коментар [#42] от "chichka":


  [quote#42:"chichka"]Пуснал ли си бюлетина, пуснал си, нима това не е участие в избора? Не харесваш никого, затова никой не получава твоя глас, но ти си гласувал.
  Когато някой гласува задрасквайки 2-3 квадратчета, участвал ли е в изборите? Участвал е, бюлетината действителна ли е, не е, затова никой не получава неговия глас, но е участвал. [/quote]
  Да обаче и в двата случая резултата е, като да се гласува с "недействителни бюлетини" ! Избора се определя от "действителните".
  Теоретично е възможно от 3 500 000 "гласували", само един да избере президента!
  Защото един да гласува за когото и да е било и изборната победа ще е с 100%. "Не избирам никого", не произвежда глас и е равносилно на не участие в изборите!
  Но участието на останалите 3 499 999 дават легитимност на избора и точно за това въведоха "задължителния" елемент!
  Ниската "изборна активност" поставя под съмнение "избраниците".
  Понеже, ако действително един го избере, тогава хората ще имат правото да го обявят за не легитимен!
  "Демокрацията" си има много хватки и чалъми!

 48. 48 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#43] от "chichka":


  [quote#43:"chichka"]Лично аз бих се радвал в протокола от избора освен недействителни бюлетини, да има и ред за "не избирам никого", интересна ще е статистиката....но това няма да промени резултатите. [/quote]
  Да, интересно е, но факта е, че нищо не се променя!

 49. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#40] от "Cara Mia":


  " На това отгоре българите зад граница трябва да пътуват стотици километри за да гласуват ! "


  Така е, но защо е така ? Защото само глупаците не знаят, че българския политически и крадлив живот се дирижират от библиотеката и клуб " Монтерей ", а на какво основание се препятстват българите от чужбина :

  1. Това са същите, които навремето свалиха Луканов и Виденов .
  2. Предварително се знае ЗА КОГО И ПРОТИВ КОГО ще гласуват .
  От тази позиция и спънките . На всички е пределно ясно, че с въвеждането на електронното гласуване ще се постави началото на края на статуквото и затова президентът, пръв заговорил за електронното от една страна и позицията му относно Кремъл от друга е ПРИЧИНАТА да не го допуснат до втори мандат . Ако Плевнелиев участваше като кандидат на ГЕРБ и подкрепен от РБ - биеше всички още на първия тур, но това е един огромен риск, който от статуквото не могат да си го позволят, натиснаха Боко и той издигна безличната и с излъчване на замразено пиле Тетка . По този начин мутрата от Банкя съсредоточава ЦЯЛАТА власт в ръцете си, в служба на статуквото !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 50. 50 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#44] от "tosho_toto":


  " Кое е по- честно ? "


  Не те разбирам ! От 70+ години, партийни секретари и ДС-ченгета лъжат, а ти търсиш честност в българската политика ?!?!?!
  Наистина не те разбирам !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 51. 51 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2518 Любопитно

  Сега разбирате ли един от поводите за едномесечна парламентарна ваканция?
  Президентът може ли да сезира Конституционния съд за нарушението ПРЕДИ, а не след вота? Иска ли да го направи?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#47] от "vagabond66":
  Този алгоритъм за избран с един, но 100% гласове при 99,999% "не избирам никого"..... е известен от много време.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 53. 53 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Весело

  Ще гласувам наказателно, против Цецка и прехода, против Белене и ВЕИ-тата!Против тези, които ги присъединяваха! Които подписваха анекси, плащания и поръчки за Белене. Но не и с квадратчето "Не подкрепям никого". Едва ли ще подкрепя и агент на ДС или РУМНО за призидент, дори ако лично другаря Костов от Драгалевци поиска това от мен, както на минал президентски балотаж, поиска да съм гласувал за Гоце, за да не спечелел бившия главен редактор на в-к Демокрация!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 54. 54 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1650 Весело

  До коментар [#46] от "Кристалин Боков":


  [quote#46:"Кристалин Боков"]Аз лично съм ядосан на "задължителността" и ще я бойкотирам. Няма да гласувам, не защото не ме интересува кой ще е президент, а защото съзнавам, че не зависи от моя глас, а от оня дето "брои" бюлетинете и подменя протоколите... [/quote]
  От близо десет години не "гласувам", защото всичките за които съм гласувал се оказаха създания на БКП или директни техни членове!
  От както започнах сериозно да разглеждам, от къде са се пръкнали и продължават да се пръкват кандидатите, ми стана ясно, че от гласа ми нищо не се променя! Даже после ме е било яд, че съм гласувал за тях.
  На тези избори, а предполагам и за следващите единствения вариант да "гласувам" е да ми се заплати -"кеш"!
  "Изборите" легитимират властта и затова управляващите искат висока избирателна активност!
  И по времето на "комунизма" имаше "избори", не че имаше значение, кого ще изберете!

 55. 55 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  [quote#49:"niksan1"]. На всички е пределно ясно, че с въвеждането на електронното гласуване ще се постави началото на края на статуквото[/quote]
  Цъ, категорично не! Тогава ще бъде най-контролирания вот. Вие и вашите познати сте около 2% от населението. Още 10-15% са грамотни и ще се справят според волята си..... но останалото болшинство са технически неграмотни пенсионери, напълно неграмотни мангали и турци..... кой ще гласува от тяхно име? Сещате ли се?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 56. 56 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1737 Любопитно

  добре, не е ли редно да попитаме "журналистите" какво става при евентуални предсрочни избори дирижирани от президент, назначен по тази схема... или ще почакаме до следващото разпускане на парламента?

 57. 57 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#52] от "chichka":


  [quote#52:"chichka"]Този алгоритъм за избран с един, но 100% гласове при 99,999% "не избирам никого"..... е известен от много време. [/quote]
  Да но сега отново се мъчат да убедят хората, че дори никой да не харесват, пак имаме опция!
  А въпросната опция е една голяма лъжа!

 58. 58 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  [quote#53:"Евроатлантически вилает Булгаристан!"] дори ако лично другаря Костов от Драгалевци поиска това от мен, както на минал президентски балотаж, поиска да съм гласувал за Гоце, за да не спечелел бившия главен редактор на в-к Демокрация![/quote]
  Това не си го спомням, така ли беше. Костов го помня като апологет на Маямата по лъжата Костинброд.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 59. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#57] от "vagabond66":
  Съгласен.
  Относно електронното гласуване..... някой грамотен може да не гласува, защото не харесва никого... но села и паланки ще са гласували на 100% включително и мъртвите.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 60. 60 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  [quote#51:"etty1"]Президентът може ли да сезира Конституционния съд за нарушението ПРЕДИ, а не след вота? Иска ли да го направи? [/quote]
  ИК в този си вид е приет през април, а Плевнелиев вече се изказа с вето през май... други въпроси?

 61. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това квадратче е гола кука без стръв.

  Бойкот

  властта ражда паразити
 62. 62 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Само по себе си гласуването в представителната система е уловка

  властта ражда паразити
 63. 63 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "laveol":

  Както винаги.

  властта ражда паразити
 64. 64 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Аре бе тия ни докараха до Котката на Хайзенберг! ЦЦ и ЦЦ да получат Нобела за Физика догодина предлагам, за практически изследвания на квантовата механика на урните.

  ALL IS WELL
 65. 65 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А какво става с недействителните бюлетини?

  Ако и те се вадят от общия брой гласували и резултатът за победителя се изчислява върху остатъка- това си е пълна шашма.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 66. 66 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#65] от "mr. wonderworld.":

  То нали това беше идеята за "гласувам против всички". В началото удобно си ги броим, за да достигнем 50% активност на населението, ама после ги изваждаме. както се прави с недействителните бюлетини. Цецко и компания са недостижими в изобретателността си. Не намираш ли? Какъв талант, какво чудо на мисълта

 67. 67 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#36] от "tosho_toto":

  Това се получава....
  Хитро...

 68. 68 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 929 Любопитно

  Тази патриотично реформаторска промяна на ИК, спретната от Гражданите за евтоатлантическо развитие на България много ме кефи. И естествено комунистите и турците са били против. Защо ли?

 69. 69 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 976 Разстроено

  Какво е това демокрация и има ли почва у нас?
  За следващите избори ще има и бюлетина; Не избирам никой освен герб.

 70. 70 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#66] от "Арон":

  Нали същото разправям- хем вадят деиствителните бюлетини"Не избирам никого", хем вадят и недействителните.

  От остатъка изчисляват процента на победителя.

  Ефтин номер.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 71. 71 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Когато някой възелът не се развързва, се сече.Тук меч може да бъде явното гласуване.Така избраните ще знаят,че са избрани от свободни хора,а не от шушумиги.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 72. 72 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#66] от "Арон":

  "Идеята за опцията "Не подкрепям никого" е на шефа на правната комисия в парламента Даниел Кирилов (ГЕРБ), а аргументът е, че заради задължителното гласуване хората трябва да имат право и на такъв отговор. При второто четене на поправките в Изборния кодекс на заседанието на правна комисия "за" въвеждането му са гласували ГЕРБ, Патриотичният фронт и Реформаторският блок. "Против" са били БСП и ДПС."

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 73. 73 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 901 Разстроено
 74. 74 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1360 Любопитно

  Излиза,че който гласува с недействителна бюлетина или с "не подкрепям никого",все едно не е гласувал и е нарушил закона.Но заради тайното гласуване,нарушителят не може да бъде заловен.Така законодателят подкрепя закононарушителите.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 75. 75 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#74] от "Майндърбайндър":

  Не, законът го нарушава този, който не гласува, понеже е задължително.

  Недействителен или действителен вот"Не подкрепям никого" си е законово. Гласувал си и си изпълнил закона.

  Номерът е, че ги вадят и от остатъка определят победителя.

  Е тва вече е нагло!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 76. 76 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#74] от "Майндърбайндър":
  Това пък откъде го изсмука? Подписал си се в списъка, отбелязан си като гласувал...

 77. 77 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#75] от "mr. wonderworld.":

  Казвам,че щом ги изваждат,ги приравняват с негласувалите. Защо пак ручаме жабета?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 78. 78 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#72] от "mr. wonderworld.":

  Разбира се, че ще е на ГЕРБ. Законът сега облагодетелствува този, който ще събере най-много гласове. така е напълно възможно да не се стигне до балотаж. Което е и целта, струва ми се.

 79. 79 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#64] от "muad":

  Хайзенберг дали е имал котка?
  Щото и Шрьодингер не е имал - коя котка би му пристанала...
  :-)

  властта ражда паразити
 80. 80 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Ако искам да не ми се брои гласа,трябва да отида до секцията и да гласувам с "никой",но ако не искам никой и не отида до секцията,ще ми отнемат правото да гласувам.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 81. 81 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#50] от "niksan1":
  Като свършат аргументите идва ред на ДС,тайни агенти и организации,конспиративни теории и измишльотини на всякакви кукумицини.

 82. 82 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#56:"extraCACA"]или ще почакаме до следващото разпускане на парламента?[/quote]
  Днес, Парламентът в парламентарната Република България реши да не парларе. Те си знаят що. Ние също. И, май, не опира въпросът до следващото разпускане, а до следващото свикване. По всяка вероятност - по спешност - я за някое заемче, я за някоя фасадна "полза роду". Ама тия ли ще дойдат най-големите тарикати, дявол да го вземе.
  Настроение - ядосано.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 83. 83 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А ако "не подкрепям никого" събере най-много гласове, това означава ли, че изборите се анулират и си остава предния президент?

 84. 84 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#80] от "Майндърбайндър":
  Ще ти вземат всичко и ще те пратят в трудов лагер.

 85. 85 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#77] от "Майндърбайндър":

  "Казвам,че щом ги изваждат,ги приравняват с негласувалите."

  Отчитат ги само като фактор, повишаващ избирателната активност и ги изваждат , когато изчисляват резултата на победителя. На практика са недейтвителни, прав си.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 86. 86 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#81] от "tosho_toto":


  " Като свършат аргументите идва ред на ДС, тайни агенти ... "


  Няма свършване на аргументи и за да ти докажа, ще ти напомня нещо, което не искаш да признаеш .
  Кой направи " големия шлем ", закопа ни с " Белене ", днес руши нормалната политика и ни тегли към руската кочина ? Кои от ДПС -ченгета ( там други няма ) вече толкова години са във властта и захранват обръчи от фирми ? Кой сезира КС за лустрацията, гласувана от ОДС ?

  Ако до сега не си си отговорил на тези и много други въпроси - безпредметно е да се спори с теб !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 87. 87 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#78] от "Арон":

  Ако Трайчо събере най- много гласове , ще облагодетелсва него.
  Явно на тва разчитат РБ, щом са подкрепили поправката.

  Тук пада голямо надлъгване, брат ми, еваните сме ние.
  Всички политици си правят некви техни сметки.

  За мен на тия избори важното е едно- за пръв път ляво- толерасткият кръг в България се организира и има собствени кандидати.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 88. 88 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1360 Весело

  До коментар [#84] от "tosho_toto":

  На строежа на Белене ли? За да не поскъпне тока 18 пъти? Отивам доброволно.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 89. 89 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1650 Любопитно

  До коментар [#74] от "Майндърбайндър":


  [quote#74:"Майндърбайндър"]Излиза,че който гласува с недействителна бюлетина или с "не подкрепям никого",все едно не е гласувал и е нарушил закона.Но заради тайното гласуване,нарушителят не може да бъде заловен.Така законодателят подкрепя закононарушителите. [/quote]
  Точно така излиза, само където тези не са "закононарушители", а самия закон е "закононарушение"!
  Да се гласува задължително си е "престъпление" и нарушение на конституцията!
  Управляващите обаче това не ги засяга, защото няма кой да ги накаже за всичките простотии, които ни налагат, понеже пак същата конституция им дава правото да "не носят отговорност"!

 90. 90 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Българският законодател всичко възможно ще направи, за да пре*бе българския народ.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 91. 91 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#87] от "mr. wonderworld.":

  Трайчо си е демократ. Много хора вярват в него. Харесва ми, когато излага тезите си, защото го прави с голяма увереност. Така правят знаещите хора. Спомни си как Иван Костов разнищва някакъв проблем. Няма как да го оспориш. Подготвен е винаги, като оставя впечатление за непогрешимост. Бих гласувал за господин Трайковв, ако си направя изобщо труда да отида до даскалаото, където са урните.

 92. 92 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#91] от "Арон":

  Що си турил гриф "Любопитно" на тоя си пост?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 93. 93 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1650 Любопитно

  До коментар [#83] от "lechevalier":

  [quote#83:"lechevalier"]А ако "не подкрепям никого" събере най-много гласове, това означава ли, че изборите се анулират и си остава предния президент? [/quote]
  Не не се анулират.

  [quote#83:"lechevalier"]"не подкрепям никого"[/quote]
  Не събира нищо и не се брои, защото не произвежда "избор"!
  Бюлетините отбелязани по този начин са равносилни на "недействителните"!
  Изборите ще са "анулират" само ако няма нито една "действителна бюлетина"!
  Затова дори и само един да гласува с действителна такава, изборите ще успешно проведени!

 94. 94 Профил на gem36507964
  gem36507964
  Рейтинг: 0 Неутрално
 95. 95 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 423 Гневно

  Когато „отвратените“ не гласуват, „отвратителните“ печелят изборите + 487.134 ДПС гласа !!!

 96. 96 Профил на gem36507964
  gem36507964
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Мая си е направила лифтинг и направо, ще я изям...

 97. 97 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#92] от "mr. wonderworld.":

  Лбопитно, като идея, че намирам прилики нежду двамата, а не, че питам нещо.

 98. 98 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  След като официално в бюлетината пише"не подкрепям никого",този глас е пуснат според закона и тази бюлетина трябва да бъде действителна и трябва да се брои,в противен случай законодателя подвежда умишлено гласоподавателите и според мен е престъпление,както купуването на гласове,само,че тук е отстраняване на гласове.

 99. 99 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 287 Весело

  "Проблемът е, че вотът "Не подкрепям никого" е квазидействителен вот..."
  Проблемът е, че в случая се гласува "ЗА" кандидат. Не "подкрепям", не "не подкрепям", не "не ми пука", не "да ви еба цецката майчина". Благодаря и довиждане за около месец.

 100. 100 Профил на joroistinata
  joroistinata
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бе каквото и да гласуваме, най неадекватната личност будет президенткой, майо скромнае мненье!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK