ЦИК ще преценява за медийните пакети поотделно за всеки сайт

ЦИК ще преценява за медийните пакети поотделно за всеки сайт

© Юлия ЛазароваВърховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на Единна народна партия (ЕНП), сдружение "Съюз на издателите в България" и на издателите на сайтовете OFFNews.bg и Actualno.com. Офмедия и още един жалбоподател, с които се оспорва решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). Според жалбоподателите в него се изключват сайтовете от възможността в тях да рекламират с държавни пари партиите и инициативните комитети, които са регистрирани застъпници за референдума или кандидати за президент. Решението на съда е окончателно, заявиха за "Дневник" от пресцентъра на съда.


Пред "Дневник" от ЦИК заявиха, че не трябва да се тълкува тяхното решение като забрана сайтовете да получават медийни пакети. Комисията ще взема решение при всеки конкретен случай, като ще се преценява в две насоки: дали обявените цени съответстват на средните цени на пазара за търговска реклама и дали може да се счете, че онлайн медията има значителна аудитория, коментира говорителят на комисията Цветозар Томов.


В решението на ЦИК се посочва какво е "медийна услуга":
- печатни медии – вестници, списания и други периодични издания;
- обществените и търговските електронни медии – лицензираните или регистрираните обществени или търговски доставчици на аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги.


Сред тях не попадат сайтовете.От ЦИК обясниха, че не могат да рискуват всеки електронен сайт да се прави на медия и затова не са включени в списъка. Имали и лош опит при предишни избори. Затова ще проверяват за всеки отделен случай дали даден сайт да получи държавни пари за реклама.


Според адвоката на сдружение "Съюз на издателите в България" и Офмедия Христо Копаранов, с решението си от вчера ВАС приема, че ЦИК е преповторил буквално указанията, дадени от ВАС с предходно свое решение от 6 октомври.


То бе отново по жалба на ЕНП срещу решение на ЦИК от 3 октомври, с което се изключват сайтовете и регионалните медии от възможността да получат медийни пакети. След решението на върховния съд, ЦИК включи в списъка регионалните медии.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jilieff
  jilieff
  Рейтинг: 488 Гневно

  Закрийте тая ЦИК най-после!

 2. 2 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 434 Весело

  Да струва , да струва , колко да струва? 10 % първи път, 10 % втори път, ..... и 10 % 3 път.... Продадено !

 3. 3 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Оценяват се пакетите, които под масата успешно достигат своите цели в ЦИК...

 4. 4 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тук име един тънък правен момент.
  Проблемът идва от недобре написаната първоначална жалба на ЕНП срещу първото решеие на ЦИК. Жалба, която ВАС уважи.
  Въпреки, че в тази първа жалба на ЕНП става дума за он-лайн медиите, в искането , формулирано в края на жалбата, тези он-лайн медии не са експлицитно посочени. Иска се само отмяна на текстът за "медии с национален обхват и национален тираж". И ВАС реши това - да се заличат теиз думи в решението на ЦИК. В това репение на ВАС не се нарежда на ЦИК нищо относно он-лайн медиите.
  В резултат на което ЦИК само допълниха първоначлното си решение спазвайки указанията на ВАС, които както посочих , касаят само заличаването на текста "национален обхват".

  Нормално е, че новите жалби срещу това допълващо решение да не бъдат уважени. Защото по същество това второ решение не казва нищо за он-лайн медиите. И в него, погледнато изолирано, няма нищо незаконно. Напротив, то спазва стриктно решението на ВАС.

  А за повторно обжалване на първоначлното решение на ЦИК, което "пропуска" он-лайн медиите, каквато жалба щеше да е легитмна и уважена от ВАС, 3-дневният срок за обажалване е изтекъл.

  Тънкости, но това е дереджето на нашата буквалистка юридическа школа, която вместо да съобразява духа и целта на закона, чете единствено буквата и задушава вече 25 години българската демокрация.

 5. 5 Профил на Хитър Петър
  Хитър Петър
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Сигурна рецепта против корупция и злоупотреби!

 6. 6 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 509 Весело

  Ех тaя държавна хранилка, като прясно лайно обсадено от рояк конски мухи.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 882 Весело

  Като убеден либертарианец и фен на свободната пазарна икономика съм възмутен от това решение!
  Защо, питам аз, не може частни демократични блогчета, направени на Уърдпрес, да получават медийни пакети? Нима това не са медиЙ?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK