ЦИК ще преценява за медийните пакети поотделно за всеки сайт

ЦИК ще преценява за медийните пакети поотделно за всеки сайт

© Юлия ЛазароваВърховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на Единна народна партия (ЕНП), сдружение "Съюз на издателите в България" и на издателите на сайтовете OFFNews.bg и Actualno.com. Офмедия и още един жалбоподател, с които се оспорва решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). Според жалбоподателите в него се изключват сайтовете от възможността в тях да рекламират с държавни пари партиите и инициативните комитети, които са регистрирани застъпници за референдума или кандидати за президент. Решението на съда е окончателно, заявиха за "Дневник" от пресцентъра на съда.


Пред "Дневник" от ЦИК заявиха, че не трябва да се тълкува тяхното решение като забрана сайтовете да получават медийни пакети. Комисията ще взема решение при всеки конкретен случай, като ще се преценява в две насоки: дали обявените цени съответстват на средните цени на пазара за търговска реклама и дали може да се счете, че онлайн медията има значителна аудитория, коментира говорителят на комисията Цветозар Томов.


В решението на ЦИК се посочва какво е "медийна услуга":
- печатни медии – вестници, списания и други периодични издания;
- обществените и търговските електронни медии – лицензираните или регистрираните обществени или търговски доставчици на аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги.


Сред тях не попадат сайтовете.От ЦИК обясниха, че не могат да рискуват всеки електронен сайт да се прави на медия и затова не са включени в списъка. Имали и лош опит при предишни избори. Затова ще проверяват за всеки отделен случай дали даден сайт да получи държавни пари за реклама.


Според адвоката на сдружение "Съюз на издателите в България" и Офмедия Христо Копаранов, с решението си от вчера ВАС приема, че ЦИК е преповторил буквално указанията, дадени от ВАС с предходно свое решение от 6 октомври.


То бе отново по жалба на ЕНП срещу решение на ЦИК от 3 октомври, с което се изключват сайтовете и регионалните медии от възможността да получат медийни пакети. След решението на върховния съд, ЦИК включи в списъка регионалните медии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK