Лозан Панов: Стигнахме дъното и копаем под него

Лозан Панов: Стигнахме дъното и копаем под него

© Анелия Николова, Днвеник"Дневник" публикува изявлението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, което той направи пред журналисти след началото на заседанието на съдебния съвет. Пред колегите си той поиска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов и призова прокуратурата да провери данните от интервюто на Цветан Василев за сайта "Кtbfiles" и да представи на съвета какво се случва с разследването по "Яневагейт". Заради тези му изявления Панов беше обвинен в политиканстване. Впоследствие главният прокурор Сотир Цацаров му отговори. Малко по-късно четете на "dnevnik.bg" как.


Да започна с това, че може би сме загубили чувство за срам и за това как съзнанието трябва да ни принуди да разберем, че всички постъпки ни се лепят на тези, които ги вършим. Намирам, че поведението на господин Узунов точно в момент, когато се извършва проверка, мониторинг, както искате го наречете, на прокурори от Великобритания, Испания, Холандия и Германия, не е случайно. Защото по необясними критерии се определят колегите от ВСС, които да участват в тези срещи.


За мен това не е случайно, това е умишлено посочване на членове на двете колегии и на пленума. Свързвам го с това, че се извършва проверка и че с това важно обстоятелство - че липсва адекватна реакция на институциите по твърденията на Цветан Василев, бившия банкер на четвъртата по големина банка, с която всички видяхте какво се случи. Казвам го, защото като член на ВСС - органът, който избира и председателят на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, всички имаме право да отправяме питания по въпроси, които са важни и значими. Свързвам двете събития, защото това не е случайно.
Твърденията на Цветан Василев са проверими твърдения. Изложената информация може да бъде проверена. Допускам те да не са истина, допускам и че записите с "Яневагейт" може да са манипулирани. Но някой трябва да провери, някой трябва да го извърши достатъчно задълбочено, защото, ако цялото общество свиква с всички тези твърдения, ако цялото общество при тези записи си маха с ръка и казва: какво от това?, то наистина сме стигнали дъното. И продължаваме да копаем надолу в това дъно.


И ако наистина имаме чувство за срам и себедостойнство и разбираме хората, които повече вярват на чуждите експерти, отколкото на нашия политически елит, очевидно картинката е много грозна. Не твърденията, не записите рушат доверието в институциите, а липсата на адекватна реакция на тези институции. В контекста на това, което ви казвам, за каква реформа ще говорим, за какви промени ще говорим, ако всичко, което е изложено, никой не го проверява.Фактът, че еднолично представляващият ВСС е взел решение, без да свика пленума на ВСС, нито пък да адресира искането на Министерството на правосъдието към отделните колегии или пленума, фактът че го е направил, без да се разбере, че има такова искане. Всички сме заинтересовани проверката, която касае прокуратурата, да бъде обективна проверка. Тя наистина да дава онази важна информация за колегите прокурори от европейските страни, за да има цялостна картина на това, което се случва в прокуратурата. Затова ви говоря за едно бездействие, което смятам за важно. Затова и отправих запитване към главния прокурор. Аз не получих отговор.


И друг път са ме обвинявали в това, че се прави политика. Поставям въпрос, който смятам, че е важен. И то за държавността в България. А липсата на реакция от прокуратурата при такива твърдения, в които има достатъчна конкретика, изказани от човек, който очевидно е вътре в системата, и човек, който очевидно е уплашен за себе си с твърдения, които трябва да бъдат проверени, достатъчно задълбочен, а не повърхностно, защото, ако това не бъде направено, всичко това разрушава институционалността в страната.


Споменах в своето изложение именно и "Яневагейт". Новите записи, които излизат, очевидно подсказват необходимостта отново да бъде отворен. Тези факти истина ли са или не. Нека да припомня какво се случи с "Яневагейт", единият субект каза, че си спомня, че участва в тях, другият път заявява, че не си спомня. Вещите лица пък потвърждават, че това са Ченалова и Янева. И всичко спря дотук.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Лозане, лоши работи, не за пред хора, говориш, ще вземе да те поръча някой накрая...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Както каза Джон Оливър, по отношение на президенстките избори в САЩ, но вярвам важи и за нас:
  Погледнете към небето, това там е rock bottom!

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 50 Неутрално

  "Чай са, я ч'каем нешо! Бе млЪкни за малко ти казАх беее, не моем ъ дзеем дуата от тее! Чуй са! Слушай! Така: я мое ъ съм от ГЕРБ, ти мое ъ си от ДПС, ете тука са колеите от БСП, и от реформаторскио глеъм иъ неккфи у дъното, патреотите винаи са били на 6, с тех най се иъме. Секкфи сме, но сме единни у едно: за 7-те милиона цървула - бой, дране, е**не - глад, болести, еидеии! Ъ беът теа изроди от туа, 2 милиона изгонИхме, че им е*а майката, харе и друите подир тех! "

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 4. 4 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1027 Разстроено

  [quote#1:"pariah"]Лозане, лоши работи, не за пред хора, говориш, ще вземе да те поръча някой накрая... [/quote]

  Отвратителен коментар за един от много малкото свестни хора в България. Засрами се!

 5. 5 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  Способните в България, смятат ги за луди...А Пурко Глуповати гласува ли, гласува за мутри и после оти е бедняк, са чуди ли, чуди...

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Любопитно

  "Стигнахме дъното и копаем под него"


  Трявба да ги пуснат долу на 500 метра при стачкуващите миньори и след два дни може и да се разкаят...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#4] от "Косьо Генчев":

  Не, змятам, че подтексът е друг - юзерът подканя Лозан да не говори, щото мафията е на власт, а всички знаем с какви методи действува.

 8. 8 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 709 Неутрално
 9. 9 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  До коментар [#3] от "cinik":

  Дали днес не съм попаднал в чат на пациенти от Карлуково?
  Не може чак толкова много простотия, за наистина сериозни неща!

 10. 10 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 306 Неутрално

  [quote#4:"Косьо Генчев"]малкото свестни хора в България[/quote]

  Това са :
  Лозан Панов , Христо Иванов , Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев ...

 11. 11 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#7] от "Арон":

  Викаш, приведена главица сабя не я сече ...
  Много робско ми се вижда. Да вземем да се хванем и за палците ли, та на Цацаров да му е по удобно да не се сгъва, че и така си е дебел ...

 12. 12 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Панов ще го напуснат скоро от ВКС... иначе ще съм много изненадан

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#9] от "Косьо Генчев":

  Темата е изключително сериозна, но за много хора интернет заменя важната социална функция на стените на някогашните градски тоалетни...

  Пожелавам на Лозан Панов - може би най-достойният и почтен българин, заемащ държавен пост в момента - кураж и железни нерви, защото онова, с което се е захванал, е много по-сериозно от надлайването с тролове и психопати по форумите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#10] от "v.n.t.news":

  Съгласен и за четиримата. ++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1652 Гневно

  " ако цялото общество свиква с всички тези твърдения, ако цялото общество при тези записи си маха с ръка и казва: какво от това?, то наистина сме стигнали дъното. И продължаваме да копаем надолу в това дъно"
  Огромният проблем е че няма ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО, а някаква сбирщина.
  Шуреи, баджанаци, свински черва & матрЯл....
  Иначе в една страна, а не територия, в която има гравдани, а не поданици, подобно БЕЗОБРАЗИЕ би било немислимо.
  Хората биха били по улиците и помели СГАНТА която се само-нарича управляващи.
  Но в Булгаристан мафията си има държава и това вече е факт!
  Омерзение и мъка!...........

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  "...поведението на господин Узунов точно в момент, когато се извършва проверка, мониторинг, както искате го наречете на прокурори от Великобритания, Испания, Холандия и Германия, не е случайно..."

  ми не е случайно... какво доверие би могло да има спрямо проверка, в която проверяваните контролират достъпа до информация на проверяващите... или то не е точно такава проверка каквато публиката си мисли, че върви, м?

 17. 17 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Айде и другият "борец" срещу мафията и олигархията се изказа.

  ВКС чийто шеф е Лозан Панов по времето, когато Лозан Панков е председател на ВКС оправда:

  1. Цветан Цветанов
  2. Александър Томов - Лупи
  3. Веселин Георгиев - Батко
  4. (скоро ще бъде оправдан и) Христо Бисеров, делото му е там в момента.


  Мисля, че повече коментари относно бореца срещу мафията/олигархията/корпупцията Лозан Панов са излишни.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 50 Неутрално

  [quote#10:"v.n.t.news"]Лозан Панов , Христо Иванов , Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев ... [/quote]

  Бойко Атанасов, Калоян Топалов, Веселин Вучков, Ваньо Танов (лека му пръст...) ....

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 19. 19 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Браво на г-н Панов!
  Така и не сме чули от плюещите по него каквито и да било аргументи по същество, оборващи тезите му. Само нападки на лична основа - по комунистически.

 20. 20 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Пожелавам на Лозан Панов силна воля, търпение и непоколебимост, защото съдебната система има огромна нужда от хора като него!

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  "И ако наистина имаме чувство за срам и себедостойнство и разбираме хората, които повече вярват на чуждите експерти, отколкото на нашия политически елит..."

  тц, нема начин... колкото повярвахме на АП за КТБ, толкова ще повярваме и на тези, ако че са "чужди" и пак по същата причина - тъй като е пълен абсурд проверявания да контролира проверката, нема как да допуснем че в момента изобщо върви проверка по-скоро е вариант на регулярните интервюта по МСП

 22. 22 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 306 Неутрално

  [quote#13:"Norman Granz"]най-достойният и почтен българин[/quote]

  Все по-рядко срещано словосъчетание .

 23. 23 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#17] от "Зарзават":

  Кой води разследването и събирането на доказателства? Кой внесе обвинителните актове?

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 50 Неутрално

  [quote#9:"Косьо Генчев"]Дали днес не съм попаднал в чат на пациенти от Карлуково? Не може чак толкова много простотия, за наистина сериозни неща![/quote]

  Ако мен имаше предвид, просто възпроизвеждам разговори, на които съм бил неволен свидетел. Няма смисъл да кориш вестоносеца. Това е положението, което Лозан Панов описва като "дъното", вероятно и той се е нагледал на подобни, за да говори така. Така изглежда дъното на падението.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 25. 25 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#24] от "cinik":

  Ами, че уточнявайте ги навреме тези работи, бе ...

 26. 26 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "Зарзават":

  "Църцъватя"!Аве, патлажан сплескан!Не се ли усещаш поне малко, колко си продажен, тъп и смешен!?

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7104 Разстроено

  Карайте така, тъкмо ще стигнете до стачкуващите миньори.

 28. 28 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#11] от "Косьо Генчев":

  А, приведена главица, не това имам предвид. Ако ще се действува, да да не се вдига излишен шум. Всеки би разбрал какво имам наум

 29. 29 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#4] от "Косьо Генчев":
  Коментарът ми беше ироничен.
  Чак пък отвратителен.
  Подкрепям този човек, но говори срещу статуквото, което в момента се състои от мутри и мафиоти.
  Техните прийоми са такива.
  ...
  Не разбирате много от майтап.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 30. 30 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1506 Весело

  До коментар [#7] от "Арон":

  Ето един човек, който е малко по-схватлив.

  До коментар [#4] от "Косьо Генчев":


  [quote#7:"Арон"]юзерът подканя Лозан да не говори, щото мафията е на власт, а всички знаем с какви методи действува[/quote]

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Достойна позиция на достоен човек, изразена на неточно място!
  "ВСС стигна дъното и продължава да копае". Не може да се очаква от хората на Цацаров и Борисов, да имат капчица останала съвест. Те всчката са я предали като излишен товар при влизането си в съвета.
  Дано малкото останали свестни магистрати като Лозница Панов и Калин калпакчиев успеят да разбутат блатото...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 658 Неутрално

  За отбелязване е, че повечето юзери, тук във форума са простовати, така че да не им се сърдим. Малко е известно, че една от висшите форми на интелигентност е чуството за хумор - показва склонността към абстрактно мислене*. ВИНАГИ човекът, който има чуство за хумор, се отличава и с интелигентност, дори и да не е високо образован (интелигентност и образование - това са две неща, които в общия случай не са силно свързани)
  _______________________________
  * интересно е, че абстрактното мислене (и съответно - чуството за хумо) рядко се среща между жените. Те не се смеят на смешни неща, а защото се чустват щастливи в дадения момент. Иначе в компания, жените са си изградили навика да се смеят на смешни истории съобразно поведението на мъжете...Затова и няма НИТО ЕДНА жена - хуморист (която пише хумор). Друга проява на абстрактното мислене е музиката (по-точно създаването, писането), затова няма НИТО ЕДНА жена - голям композитор. И чак на трето място проява на абстрактното мислене е математиката, съответно жените математички са ИЗКЛ МАЛКО

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 34. 34 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  [quote#29:"pariah"]Не разбирате много от майтап.[/quote]

  Съжалявам, нотТака се разбираше от текста .... 'щото майтап на голия ни задник си е чисто ... работене.

 35. 35 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Дъното е лепкаво и не пуска бързо, ами се приспособете.

 36. 36 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  То тия въпроси всички си ги задаваме и крайно време беше някой с някаква власт да ги зададе. Ама довечера много хора пак ще го слушат това през чашката ракия и ще псуват...

 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  [quote#17:"Зарзават"]ВКС чийто шеф е Лозан Панов по времето, когато Лозан Панков е председател на ВКС оправда:

  1. Цветан Цветанов [/quot
  ...........................
  ..................

  Ти случайно да знаеш реда при съдене, или си представяш, че председателя определя кому колко?

 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  [quote#23:"pavtaf"]Кой води разследването и събирането на доказателства? Кой внесе обвинителните актове?[/quote]

  Кой си избра Цацата?
  Кой брои гласовете при гласуване за.........
  Кой каза:
  - Ваньо, аз съм обещал на президента, не го пипай!
  .....
  Ами ЕДИН седи седнал в/ху държавата и нарежда като бандит от квартала!

 39. 39 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Моделът на перхода взе да се пропуква, тъй като поколението на старите ченгета и номенклатурата не могат да си намерят достойни заместници в задкулисието. Поради това клатят държавата с надеждата, агонията им да бъде отложена максимално дълго. Целта им е да превърнат България в ничия земя, стояща в калта м/у ЕС, Русия и Турция, така че никой да не ги закача и да не ги пита за нищо.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  СССР вече го няма, но моделите му все още работят.

 41. 41 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не трябват думи , а дела на думи сме се наслушали.

 42. 42 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  [quote#25:"Косьо Генчев"]Ами, че уточнявайте ги навреме тези работи, бе ...[/quote]

  Като гледам, само ти имаш нужда от допълнително уточнение.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 43. 43 Профил на Радослав Тодоров
  Радослав Тодоров
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Записите на „каките“ и интервютата на Цветан Василев са идеална възможност за БСП да унищожи ГЕРБ. Поне да инициира разследване под егидата на европейски политически институции. Извън досегашния формален мониторинг. Но БСП си трае, защото когато е на власт, тя обслужва собствените си корупционни схеми чрез същите мрежи на корупция в прокуратурата, които опъват чадър и върху кражбите на ГЕРБ. Затова изборът между БСП и ГЕРБ е все едно италианците да трябва да избират кой да ги краде по-малко – сицилианската или неаполитанската мафия. Или от какво да умреш по-безболезнено – от рак или СПИН. В България колкото повече откраднеш, толкова си по-имунизиран от правосъдие. Това не е мафиотска държава. Това е антидържава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK