Руското влияние в България почти е "похитило държавата"

Руското влияние в България почти е "похитило държавата"

© csis.org/analysis/kremlin-playbookИкономическото присъствие на Русия в България е толкова силно, че "граничи с похищение на държавата" в полза на руските интереси и в ущърб на българите и евроатлантическите структури.


Това пише в доклада "Ръководството на Кремъл: Разбиране на руското влияние в Източна и Централна Европа". Проучването, продължило 16 месеца, е дело на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания и българския Център за изследване на демокрацията. Авторите на текста са Руслан Стефанов, Мартин Владимиров, Хедър Конли и Джеймс Мина.


Според текста Русия води кампания от икономически и политически мерки, за да манипулира България, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия, да дискредитира западния либералнодемократичен модел и да подкопае трансатлантическите отношения. "В някои страни руското влияние е толкова всепроникващо и ендемично, че е пречка за националната сигурност, както и за западната ориентация на страната и евроатлантическата стабилност." "Както и в случая със Словакия, за много българи проевропейската и проруската ориентация не са взаимноизключващи се, а са национална необходимост, която личи в политиките на държавата."
Като един от основните показатели за измерване на руското влияние авторите са избрали прага от 12% от БВП. Когато т.нар. руски отпечатък върху икономиката е над 12%, те смятат, че то преминава в много трудна за контролиране намеса в политиката.


Под руски отпечатък се има предвид руското корпоративно присъствие, преките инвестиции, търговските отношения (двустранният търговски баланс) и частната собственост и инвестиции.


В случая с България руският икономически отпечатък през последните 15 години никога не е слизал под 16.9% (2005 г.). Този показател се движи в рамките на 22-24%, а пикът му е през 2012 г. - 27.5%. Никоя друга от петте проучвани бивши комунистически страни не е в толкова силна зависимост.


Преките чуждестранни инвестиции от Русия са се увеличили почти 4 пъти от 2005 г. насам - от 0.8% от БВП в началото на периода до 4.4% през 2014 г. В доклада обаче веднага се прави уточнение, че има непубликувани други изчисления, според които преди две години делът на руските инвестиции е надхвърлил 11.2%.


Най-яркото руско влияние е в енергийния сектор на България и чрез него Кремъл разполага с мощен инструмент за натиск над настоящи и бъдещи политически решения в София. (Другите изброени сектори са финанси, телекомуникации, имоти и медии.) Това е повод за тревога и за бъдещата политическа ориентация на България, пишат авторите.


Относно това кои са проруските фактори в България в доклада първо се изтъква, че руснаците действат политически опортюнистично, т.е. изместват вниманието си от традиционни към нови популярни партии, когато старите съюзници започнат да губят значение.


Изглежда, няма един основен двигател на руското политическо влияние в България, а по-скоро взаимно подсилващи се мрежи на влияние, простиращи се от корумпирани политици и симпатизиращи партии до големи енергийни компании и български олигарси.


Четири партии директно да посочени като свързани с руското влияние. Най-откровено проруската е "Атака", основната си остава БСП, а в полза на руски енергийни проекти се изказват ДПС и АБВ. "Това доведе до странна политическа коалиция, заради която български депутат допусна, че БСП, ДПС и АБВ работят за създаване на проруска коалиция, която да свали правителството."


"За да поддържа руското икономическо господство и да избягва подробни проверки на бизнес делата си, Кремъл използва сложни и сенчести мрежи, обхващащи държавни служители и бизнес общността. Изискването на непрозрачност на транзакциите създаде порочен кръг на увеличено руско икономическо влияние и западане на българските стандарти за управление. Руската държава и частни интереси влияят върху посоката на управлението. Подобни практики се демонстрират в управлението на държавни компании, големите енергийни инфраструктурни проекти, раздаването на договори за обществени поръчки, одобряването на сливания и придобивания и възползването от "вратички" в корпоративното управление, за да се блокират политически инициативи, противоречащи на руските бизнес и стратегически интереси".


Авторите описват и механизма, чрез който се движи руското влияние до върховете на властта в България:


"С придобиването на значително влияние над българската икономика Русия използва доминиращата си позиция в стратегически сектори, за да засили съществуващите връзки и да изгради нови с корумпирани бизнесмени и местни олигарси. От своя страна тези бизнесмени са свързани с известни политици, над които оказват значителен контрол. Политиците сключват сделки, облагодетелстващи тези бизнесмени и засилващи властта им в корупционните мрежи в страната и над държавните институции.


Все по-често средното звено в тази верига се премахва и проруски местни бизнесмени директно влизат в политиката и заемат важни позиции в държавните институции, за да прокарват проруски бизнес интереси и политики.


С помощта на спонсорирани от Кремъл политически партии и бързо създавани организации в подкрепа на конкретни руски политики проруските играчи успяват да влияят върху дебата за националната политика в България и върху българското правителство, така че Русия да извлича пряка полза.


Ако има настояване от ЕС или НАТО в София да предприемат стъпки, за които се смята, че противоречат на руските интереси, българското правителство ще се окаже под огромен натиск от проруски партии и организации, които мобилизират пълен набор от средства за промяна на политиката в полза на Москва."


Публикацията на доклада съвпада с безпрецедентен дебат в САЩ по въпроса дали Русия опитва да се намеси в президентските избори на 8 ноември чрез кибератаки и оповестяване на имейли от кампанията на Хилъри Клинтън. От щаба на демократката твърдят, че Кремъл опитва да съдейства на републиканеца Доналд Тръмп да влезе в Белия дом.


В петък американското правителство за пръв път формално обвини Русия, че е атакувала Демократическата партия. Руският президент Владимир Путин отхвърли обвиненията, а външният министър Сергей Лавров коментира, че САЩ стават по-враждебни спрямо Москва, а НАТО мести военна инфраструктура по-близо до границите на Русия с източноевропейските държави.

Коментари (555)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  И не лъжат.Тук не лъжат.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Весело

  Страшно !!!
  Русия е похитила България и това ще определи ИЗБОРИТЕ за президент на САЩ !!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  По-конкретно молим, по-конкретно.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на sluchaynia
  sluchaynia
  Рейтинг: 257 Любопитно

  "Проучването, продължило 16 месеца, е дело на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания"

  И кой го плаща туй чудо? Щото той поръчва музиката....

  Гниеща бензиностанция: https://www.entrepreneur.com/article/290503
 6. 6 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Браво, Баце, браво ГЕРП!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 7. 7 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  по-конкретно, след 8 септември 1944, от тогава се развъждиха много съветски граждани в територията

  Birds of a feather flock together.
 8. 8 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Така е, това тук е придатък на Русия, и ГЕРБ сега ще строи Белене.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Няма какво да коментираме дали лъжат или не, все пак ние сме тука и го виждаме ежедневно в проявите на руски представители на различните им служби и в сервилното отношение на петоколонниците и техните клакьори по форумите.

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1651 Гневно

  Не почти, а изцяло се носи вонята на савецкия ботуш.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Любопитно

  [quote#1:"chicago514"]И не лъжат.Тук не лъжат. [/quote]
  Я - да уточним само кои и къде - е тук ???
  ТУК, че ''авторите на текста са Руслан Стефанов, Мартин Владимир, Хедър Конли и Джеймс Мина.'';
  ТУК, че '' Русия води кампания от икономически и политически мерки, за да манипулира България, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия, да дискредитира западния либералнодемократичен модел и да подкопае трансатлантическите отношения.''
  или
  ТУК, че ''САЩ стават по-враждебни спрямо Москва, а НАТО мести военна инфраструктура по-близо до границите на Русия с източноевропейските държави.''
  АКО МОЖЕ - по-конкретно ???

  [email protected]
 12. 12 Профил на ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  "руското влияние е толкова всепроникващо и ендемично, че е пречка за националната сигурност, както и за западната ориентация на страната и евроатлантическата стабилност"
  .................

  абсолютно вярно уви

  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 13. 13 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Някой най-после да каже истината в прав текст.

  Интересна ще ми бъде реакцията на българското правителство.

  #KOЙ номинира бокова!
 14. 14 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1068 Весело

  И това го казват в/от любимата САЩ със 700 /седемстотин/ военни бази извън територията си

 15. 15 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Резултатът от българският вариант на "западния либералнодемократичен модел" е, че 75% от населението живее в крайна бедност от заплата до заплата и заем до заем - без никакви спестявания. 1% получиха (почти) всички икономически активи. 5% обслужващ персонал на тези 1%. И 20% процента нещо като средна класа, която от година на година намалява.

  А тези които окрадаха активите на България, живеят отдавна на запад и с помощта на запада си изпраха парите.

  Така че този модел отдавна се е самодискредитирал и без помощта на Русия.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 16. 16 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#4] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  [quote#4:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Вещери и караконджули бродят в тъмното... [/quote]

  А пък ако запалят лампата какво ще се види - слаба ти е фантазията . . .

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Любопитно

  До коментар [#7] от "Xumpomo name":

  Не разбрах ?

  [quote#2:"karabastun"]Страшно !!!
  Русия е похитила България и това ще определи ИЗБОРИТЕ за президент на САЩ !!! [/quote]
  какво ми отговаряш !!!
  Пиян ли си ?
  [quote#7:"Xumpomo name"]по-конкретно, след 8 септември 1944, от тогава се развъждиха много съветски граждани в територията [/quote]

  [email protected]
 18. 18 Профил на sluchaynia
  sluchaynia
  Рейтинг: 257 Неутрално

  https://www.csis.org/about-us/financial-information

  Мда, абсолютно независимо и непредвзето мнение...

  Гниеща бензиностанция: https://www.entrepreneur.com/article/290503
 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Не съм изненадан. Това изследване допълва много други направени у нас. С действия/бездействия и това правителство насърчава статуквото и охрабрява рублофилията...Да давам ли примери?

 20. 20 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 803 Неутрално

  "В случая с България руският икономически отпечатък през последните 15 години никога не е слизал под 16.9% (2005г.). Този показател се движи в рамките на 22-24%, а пикът му е през 2012 г. - 27.5%."
  Тоя процент като гледам май се определя от цената на петрола.

 21. 21 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 828 Неутрално

  та това си го знаем

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  за много българи проевропейската и проруската ориентация не са взаимноизключващи се, а са национална необходимост, която личи в политиките на държавата."
  *********************

  И това е лошо, защото...? Защо да не може България да поддържа добри отношения и с държавите от ЕС, САЩ, Канада, етс и с Русия?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  Вече е над 1/4 от България и расте благодарение на мекотелото Борисов.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  На мен пък ми е интересно, след като на практика НИКОЙ активен български русофил не желае да живее в Русия, защо правят всичко възможно България да заприлича на руския бантустан.

  Както беше писал Бжежински в The Grand Chessboard: има два вида империи - едните упражняват цивилизоващо влияние върху покорените народи, а другите ДЕцивилизоващо.

  Русия определено е от втория тип. Ако ви харесва руският начин на живот - прав ви път, но не порусначвайте родината ми.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Добре че са добрите американци, да ни пазят!

 27. 27 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Този показател се движи в рамките на 22-24%, а пикът му е през 2012 г. - 27.5%.[/quote]

  Да зравствует ГЕРБ!

  Да разлая троловете!!
 28. 28 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А бедните тъпаци се кефят, че са под руско влияние. Мазохисти.

 29. 29 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  [quote#22:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]И това е лошо, защото...? Защо да не може България да поддържа добри отношения и с държавите от ЕС, САЩ, Канада, етс и с Русия? [/quote]
  Защото е задължително официални държавни и частни структури с декларирана цел да осигурят пълно и безпрекословно подчинение на Вашингтон. Държава купила и постоянно пазаруваща политически елити в зависимите от нея "държави"

 30. 30 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 290 Неутрално

  [quote#22:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]държавите от ЕС, САЩ, Канада, етс и с Русия?[/quote]

  Последната е вредна , мнооого вредна

 31. 31 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  Не ме притесняват апартаментите на руснаци в Поморие. Не ме притеснява и собствеността на "Лукойл".
  Притеснява ме това, че никой в тази държавичка няма смелостта да накара "Лукойл" да си плаща данъците.

  Колкото до процентите икономика, контролирани от Русия, това стана с мълчаливата благословия на западните ни партньори. От запад получихме менторски тон, но не и инвестиции, с което бяхме оставени на руско и турско икономическо влияние.

  Еретик
 32. 32 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#15] от "Зарзават":

  Точно този 1% по савецки модел и със савецка помощ натрупаха богатствата си.

 33. 33 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#27:"lone_wolf"]зравствует [/quote]
  здравствует
  (как ли пък не!)

  Да разлая троловете!!
 34. 34 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#13] от "Emergen-C":

  Реакцията на баце ще бъде, че той иска мир и платноходки в черно море. Че иска да плати руския пладнешки грабеж за белене. Че не иска да разсърди газпром, като си поиска парите от незаконните договори за доставка, както вече направиха всички европейски страни.
  Единствената надежда за България може да дойде отвън, за съжаление. Ние не сме като украинците да намайданим задунайците и да ги изпратим при господарите им в кремъл. Или сме?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 35. 35 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 283 Неутрално

  би ми било интересно, да видя разбивка на тези 25% от бвп... но не ме притеснява толкова икономическата зависимост, колкото агентурата им тук

  I shave with Occam's razor
 36. 36 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Тц тц. ...много съм повлиян , ще си изхвърля калпака и ще си сложа ушанка. .

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 37. 37 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Кое не Ви е ясно?
  Ако не можете да си отговорите...
  Няма виновни!

  Happy face says, adios !
 38. 38 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 915 Весело

  "българския Център за изследване на демокрацията"

  браво, заслужихте си коледния бону$$$

  Евроатлантида
 39. 39 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  [quote#11:"karabastun"]ТУК, че ''САЩ стават по-враждебни спрямо Москва, а НАТО мести военна инфраструктура по-близо до границите на Русия с източноевропейските държави.'' [/quote]
  САЩ даже върху бункерите в Южния Парк съгради на 40 декара посолство-бункер!Заедно със 100% *безплатните военни бази, летища и полигони ...положението е съвсем друго!
  Демек заглавието трябва да се чете:
  САЩ ПОЧТИ СА ПОХИТИЛИ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ!

  *-Сащ плаща помощи за милиарди USD в брой и военна техника на Саудитска Арабия,Пакистан,Косово ,Турция и т.н.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#1] от "chicago514":

  а ,ама не се ли фукат

  гошо
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 915 Весело

  "Русия опитва да се намеси в президентските избори на 8 ноември чрез кибератаки и оповестяване на имейли от кампанията на Хилъри Клинтън. От щаба на демократката твърдят, че Кремъл опитва да съдейства на републиканеца Доналд Тръмп"

  винаги съм знаел че в САЩ републиканците са проруската партия

  Евроатлантида
 44. 44 Профил на today
  today
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Ние това си го виждаме отдавна, но разни "патриоти" и продажни идиоти са на командно дишане от Москва, и заради тях страда цялата държава.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 45. 45 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Това всеки го знае, но никой не смее да говори по тая тема - нито политици, нито медии.
  България е васална на руската кочина от 1944 та до днес.

  Every cradle is a grave.
 46. 46 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Добре де, ама няма ли как да ни помогнат срещу руската напаст?

  Любов и светлина!
 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Любопитно

  До коментар [#37] от "Р. Дражев":

  Ми я , като няма виновни - ми отговори - кой плаща за подобно провокиране на коментари и бягане от отговор !?
  [quote#11:"karabastun"]И не лъжат.Тук не лъжат. - цитат на коментар #1 от “chicago514”

  Я - да уточним само кои и къде - е тук ??? [/quote]
  ТРОЛ ???
  Русия е похитила България и това ще определи ИЗБОРИТЕ за президент на САЩ !!!
  Т...Ш..К !!!

  [email protected]
 48. 48 Профил на sluchaynia
  sluchaynia
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "В случая с България руският икономически отпечатък през последните 15 години никога не е слизал под 16.9% (2005г.). "

  За първи път чувам за такъв икономически показател - "икономически отпечатък". Брей къде стигна икономическата нАука бийш, а ние изоставаме след нея.

  Гниеща бензиностанция: https://www.entrepreneur.com/article/290503
 49. 49 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  СССР 2 е тук, по-озлобен от предния и жаден за реванш. Тия гадове ще направят някоя беля, после и да ги унищожат, много важно ако 2/3 от Земята не става за живеене.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Някои се правят, че не виждат и не разбират. Пишат се патриоти, а всички виждаме, че са руски, а не български патриоти. Русия си позволява непозволени в дипломацията коментари, относно България, но това за българските "патриоти'' е нормално. Русия ни изнудва, шантажира, заплашва, спира ни газа посред зима, но това за тях пак е по братски. Нейните наемници в България дори истинската си история не разрешават да научим, промиват мозъците, вече и на младото поколение, как ни били два пъти освободили и колко сме им задължени, а те не ни връщат архивите, да видим с колко сме платили за това "освобождение" и за последващия ''прекрасен" живот.
  Интересно е само, защо между манипулираните държави я няма Румъния. И все по отчетливо си личи, че не е сред тях.

 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  [quote#31:"Костадин Иванов"]Притеснява ме това, че никой в тази държавичка няма смелостта да накара "Лукойл" да си плаща данъците.

  Колкото до процентите икономика, контролирани от Русия[/quote]
  Ми те си бяха най-големия данъкоплатец и това може да им се види в архива на сайта където си показват годишните отчети! Вероятно са ги демотивирали да печелят и да плащат изказванията на Президента и някои министри!

  Я кажи колко немски,мирикански или канадски корпорации които оперират у нас са плащали данъци ,концесии или да си показват декларациите?
  Я кажи една немска бакалия на която продажбите да са свързаяни в реално време с НАП??? А оборотите са им по-големи от на ЛукОИл!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#31] от "Костадин Иванов":

  и потупване по рамото получихме и получаваме пак и пак при всяка псувня с/у Русия , а скоро и 2-ра категория еврочлен ще получим ,особено като тръгне Турския Поток

  гошо
 54. 54 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 599 Неутрално

  "да дискредитира западния либералнодемократичен модел "

  Моля ви продължавайте с пропагандата, защото този модел трябва да бъде дискредитиран по целия Свят.

 55. 55 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Габровският тарикат Томи преди малко обяви че ГЕйРБ щели да строят АЕЦ БеляНЕ. Ай да ви е честит новия троен шлем хахаха

  Обичам да грухтя и плюскам.
 56. 56 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не бих оспорвал резултатите на изследването, а заключенията на авторите. Защо, мили евроатлантически приятели на България, я оставихте да бъде "похитена" от Русия?

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Raegan
  Raegan
  Рейтинг: 259 Гневно

  КАКВО "ПОЧТИ" ??!?!?!?!? Империята на злото ТОТАЛНО Е ПОХИТИЛА БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ОТ 1944 ГОДИНА И ИЗОБЩО НЕ Я Е ИЗПУСКАЛА И ЗА МИГ !!!!!

 59. 59 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#43] от "sa6":

  то не е туко така партийния им цвят да е червеното

  гошо
 60. 60 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 624 Весело

  Ама САЩ, ама краварите - най честата опорка, когато бъде повдигната тема табу за руските партии и влияние в България.

  EU now have 1 GB empty space
 61. 61 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  "В някои страни руското влияние е толкова всепроникващо и ендемично, че е пречка за националната сигурност, както и за западната ориентация на страната и евроатлантическата стабилност".

  Ами мили американски братя, Русия задкулисно искала да завладее източните европейски страни , но да ви попитам защо в България и другите страни от бившият източен блок няма руски бази, а само американски. У нас са цели 4 броя.

  Имаме и Америка за България. Английски учат и бебетата. Къде се къса народна любов към вас. Това изследвайте.

 62. 62 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#56] от "Gligani":

  Кой пък теб те е оставил?
  България е в НАТО. България е в ЕС.

  Руснаците ви виновни. Русия виновна на демократите в САЩ. Русия виновна за Брекзит.
  Що за болни мозъци раждат тези глупости?

 63. 63 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Весело

  До коментар [#3] от "Хи-хи":
  "По-конкретно молим, по-конкретно"

  Какво по-конкретно от числата за притежаване на процент от икономиката. Да не би да смяташ цвета на руското знаме или вкусът на водката за по-конкренти величини.

  подпис
 64. 64 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#58] от "Raegan":

  еми оня със смешния мустак изгуби войната, на него се сърди

  Евроатлантида
 65. 65 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Изглежда няма един основен двигател на руското политическо влияние в България, а по-скоро взъимно подсилващи се мрежи на влияние
  ....................
  Това са мрежите на бившите номенклатури и ДС - еничари.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 66. 66 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Любопитно

  До коментар [#61] от "log_on":
  "но да ви попитам защо в България и другите страни от бившият източен блок няма руски бази, а само американски"

  Но другите страни си нямат партия, която започна предизборната си кампания от Москва.

  подпис
 67. 67 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#47] от "karabastun":

  Няма общо!
  Говорим, че Русия е похитила Бг, и това няма общо
  с изборите в САЩ!

  Happy face says, adios !
 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3587 Любопитно

  [quote#2:"karabastun"]Русия е похитила България и това ще определи ИЗБОРИТЕ за президент на САЩ !!! [/quote]
  Тъп ли си или се правиш на такъв?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#14:"log_on"]САЩ със 700 /седемстотин/ военни бази извън територията си[/quote]

  Ами така е...Едни други в сериозно болна заблуда относно собствената си значимост също биха искали да имат 700 бази зад граница, ама докарват бройката до едва 17...Къде въобще се бутат руснаците?!

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 70. 70 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Много стари са им данните на тези. Нещата вече са много по-напред. Ако утре излязат на улицата само жените, децата и внуците на живеещите по Черноморието "зелени човечета", само жените и децата.... то имаме Крим-2.
  Честито.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 71. 71 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Весело

  До коментар [#48] от "sluchaynia":
  "За първи път чувам за такъв икономически показател - "икономически отпечатък"."

  Явно за първи път научаваш, че икономиката е наука. Всяка наука използва количествени критерии Другарю.

  подпис
 72. 72 Профил на Maimouna N'Diaye
  Maimouna N'Diaye
  Рейтинг: 264 Весело

  Американци, които имат 4 безплатни бази в страната, които разполагат с контрол над медиите и контрол над всички политически процеси, без да ни дават една стотинка за това, се оплакват че руското влияние в икономическата сфера е голямо.........................я пак!

 73. 73 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Не разбирам какво повече искате?
  България е в НАТО и американци имат бази в България.
  България е в ЕС и стотици хиляди българи живеят и работят в ЕС. И получават пари от ЕС.
  България е отворена и поощрява инвестиции от ЕС и САЩ.

  Дали пък не искате американците да преместят България някъде между Калифорния и Орегон? За да мирясате.

 74. 74 Профил на sluchaynia
  sluchaynia
  Рейтинг: 257 Неутрално

  [quote#70:"chichka"]Ако утре излязат на улицата само жените, децата и внуците на живеещите по Черноморието "зелени човечета", само жените и децата.... то имаме Крим-2. [/quote]

  Що дрънкаш едно към пет. Ти познаваш ли внуци с руски баби. Щото аз познавам поне няколко и знаеш ли - те са доста по-българи от такива като теб.

  Гниеща бензиностанция: https://www.entrepreneur.com/article/290503
 75. 75 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  За любознателните да почетат тук:
  //konsulmir.com/organizacii-sootechestvennikov-v-bolgarii-russkie-v-bolgarii/

  Русия- проказата на планетата Земя.
 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1869 Весело

  [quote#4:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Вещери и караконджули бродят в тъмното...[/quote]Таласъм до таласъма , мила моя майнольо
  и свинца за руско влияние баш в България
  друго не могат измисли "умните и красивите"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на Maimouna N'Diaye
  Maimouna N'Diaye
  Рейтинг: 264 Весело

  Що не обнародват тоя измислен документ, та да форсират избора на Радев?

 78. 78 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Това е тъжната истина,която всички знаем,само червените другари
  и сателитите им се правят на ударени!

 79. 79 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#51] от "Роси":

  [quote#51:"Роси"]Интересно е само, защо между манипулираните държави я няма Румъния.[/quote]

  Още от соц времена Румъния имаше най-малкото сложни отношения с Москва.

 80. 80 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  [quote#66:"Иван К"]Но другите страни си нямат партия, която започна предизборната си кампания от Москва.[/quote]
  Лъжеш се. За Франция съм сигурен ,че има. У нас партията на Кунева я направиха с кремълски пари също.

 81. 81 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3587 Любопитно

  [quote#50:"dissident"]Този род публикации са обида за българите. Включително и за тези, които се радват от написаното. [/quote]
  Това повече ли те обижда от наглото дърдорене на руския депутат Толстой?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 82. 82 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Още дълги години ще са нужни докато формираме истинско и независимо общество. Дано до тогава да сме все още на световната карта.

  Голяма част от страна е залята от мощно мастурбиращи на всяко ново руско оръжие русофили, а другата на американско такова. Има и трета, която си е набила камшика.

  Това не е нация, това е слугинаш и поведение на роб. Няма гордост, няма възпитание, няма надежда!

 83. 83 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#74] от "sluchaynia":
  Много си далеч от реалноста. Дори рускини живеещи от десетилетия у нас и говорещи прекрасно български... вече комуникират само на руски. Ти чувал ли си от руско бабе думите: "Дедите ни са проливали кръвта си за тази земя и тя вече е наша!!!"

  Русия- проказата на планетата Земя.
 84. 84 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4074 Любопитно

  Освен БСП, ДПС и АБВ има информация, че с пари от Русия е финансирано и „Движение 21“ на Татяна Дончева...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 85. 85 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Когато отворите картата или глобуса на Земното Кълбо и погледнете КЪДЕ СЕ НАМИРА БЪЛГАРИЯ, МОЛЯ ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ, коя е най добрата позиция и политика за НАШАТА МАЛКА РОДИНА? и колко точно (на килограм ли да го мерим) % Руско, Американско, Британско, Френско, Германско и т.н. "въздействие" и интерес в НАШАТА ИКОНОМИКА И ПОЛИТИКА НИ СЕ ПОЛАГА? И проблема не е на ГЕОПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ изредени по-горе а на нашите държавници, достойно и открито да балансират между интересите на Великите Сили (и няма как Русия да не е една от тях).

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 86. 86 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 253 Весело

  Не се плашете атлантици Времената са други, като свършат грантовете ще си намерите къде да миете чинии. Никой не си губи времето вече да преследва маргинали.
  Вятъра на промяната усещате ли го? А президент Тръмп , който да защитавате тук след изборите, ако се смили да остави 1-2 фондации да работят за демокрацията

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 87. 87 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  [quote#72:"medalis"]

  Американци, които имат 4 безплатни бази в страната, които разполагат с контрол над медиите и контрол над всички политически процеси, без да ни дават една стотинка за това, се оплакват че руското влияние [/quote]
  Те трябва да благодарят на БСП ,че им подари базите без пари.
  Т.е. комунистите ги направиха бели хора у нас

 88. 88 Профил на Raegan
  Raegan
  Рейтинг: 259 Любопитно

  [quote#74:"sluchaynia"]Ти познаваш ли внуци с руски баби. Щото аз познавам поне няколко и знаеш ли - те са доста по-българи от такива като теб.[/quote]

  Може би искаше да кажеш "много по-русофили от такива като тебе"?

 89. 89 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Любопитно

  До коментар [#68] от "Храбър":
  До коментар [#67] от "Р. Дражев":
  Бихте ли ми направили друг извод от така поднесената информация в статията :
  ''Икономическото присъствие на Русия в България е толкова силно, че ...пише в доклада...Според текста Русия води кампания от....Като един от основните показатели за измерване на руското влияние, авторите са избрали....Публикацията на доклада съвпада с безпрецедентен дебат в САЩ по въпроса дали Русия опитва да се намеси в президентските избори на 8 ноември...!!!!!''

  За какво според вас е писан този доклад и кой плаща, ако не е свързан, както пише тук - с изборите !!??
  Да не го плаща Цецо Василев или Митю Пищова ?

  [email protected]
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Българофил
  Българофил
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Из „Принос към историята на социализма в България”-1906г.Д.Благоев
  Глава първа ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ДО 1885г.
  1. Освобождението
  Опипът на революционната партия в 1876г. да освободи България и да се извършеи „радикален преврат” в нея чрез една „народна революция” свърши с пълна несполука.Обаче,жестокостите с които Турция потуши въстанието от 1976, дадоха на Русия отдавна очаквания от нея повод, да се опита да осъществи своите завоевателни планове на „Близкия изток”, на Балканския полуостров.И наистина в 1877г. Русия обяви война на Турция под знамето: „ за освобождението на християните”.Както сега е известно, под знамето се криеха съвсем други цели.Преди да обяви войната, Русия бе влязва в споразумение с Австрия, според което последната добиваше право да окупира Босна и Херцеговина, а Русия правото да действува с развързани ръце против Турция и в откъснатите от нея области.Германия, политиката на която спрямо Австрия се състои в тласкането и към „Изток”, и в отслабване на своята съседка Русия чрез една война с Турция, не можеше да има нищо против руско-турска война.Франция, която след поражението и от Германия в 1871г. още не беше се окопитила и която се явяваше осамотена от други сили, не можеше да се противопостави на Русия. Само една Англия явно се противопоставяше на желанието на Русия да обяви война на Турция,но и тя не беше в състояние да попречи на войната При такива обстоятелства Русия наглед имаше всички шансове да изпълни своя завоевателен план на Балканския полуостров. И действително след едногодишна война, пълна с поражения за руските войски и напраздни жертви, свидетелство за гнилостта на абсолютическия руски строй, най сетне руските войски стигнаха до С.Стефано, близо до Цариград.Но тъкмо когато се мислеше, че Русия е близко до целта си и че твърдо се установява на Балканския полуостров, тя трябваше да спре войната и в най-близко бъдеще да напусне завоюваните от нея области.Тя побърза да сключи мирен договор с Турция, така наречения Сан-Стефански договор, според който, между другото, Турция признаваше за свободна С.Стефанска България. Последното бе една доста хитра дипломатическа игра от страна на Русия. Като предвиждаше, че надеждите които възлагаше върху руско-турската война, ще бъдат осуетени от Берлинския конгрес, от събранието на дипломатите в Берлин, очевидно мислеше да убеди българите още повече в нейните безкористни намерения спрямо България и Балканския полуостров с предвиждането в С.Стефанския договор една С. Стефанска България , в която да влизат всички турски области които се смятат за български. Идеалът за С.Стефанска България, тъй тържествено признат от Русия чрез С.Стефанския договор, трябваше от една страна да премахне подозренията на българите частно и на народностите на Балканския полуостров спрямо тайните намерения на руската дипломация и, от друга- да привърже към нейната политика българите, да увеличи суеверието в масата на българския народ за „освободителната мисия” на Русия в света. Руският царизъм имаше твърде голяма нужда да подържа това суеверие както на Балканския полуостров и изобщо вън от Русия, тъй и вътре сред масите на руската империя. След сключването на С.Стефанския договор веднага се свика берлинския конгрес от дипломатите на европейските държави Според приетия от този конгрес договор северна българия биде призната за васално княжество, а Южна българия- за автономна провинция с генерал губернатор християнин и свое вътрешно управление под името Източна Румелия.На берлинския конгрес руската дипломация имаше да защитава само руските интереси.В тях влизаше, без съмнение, да окупира Северна и Южна България, както Австрия окупира Босна и Херцеговина.Но щом руската дипломация се убеди, че окупирането на двете освободини части е невъзможно, то разделението им от Берлинския конгрес не само не се явяваше против интересите на Русия, но напротив, тъкмо отговаряше на бъдещите и планове на Балканския полуостров. Една С.Стефанска България, една голяма България-това не беше в неин интерес.Преди всичко една разпокъсана, следоватилно слаба България означаваше за руската дипломация още по-голямо привързване на масата от българския народ към Русия, още по-голямо подхранване на русофилството в България, на суеверието за „освободителната мисия” на руския царизъм на Балканския полуостров, особено спрямо българите.От друга страна една турска област, макар и автономна, каквато се явяваше Южна България,представляваше за Русия в бъдещата и дейност против Турция една точка, населена с едно признателно към „освободителката”, следователно с приятелско население, което тя може да обърне в една много сгодна база за прехвърляне военни сили и упътването им към Цариград.Поради това руската дипломация не само не можеше да бъде против плана на Берлинския конгрес за разделянето на България на две несависими една от друга части с различно политическо положение, но тя въставаше и против протестите на населението им за това разделяне.Така,че освобождението на Северна и Южна България не беше всъщност плод на „освободителната мисия” на руския царизъм, а плод на неговата завоевателна политика и на противодействие на другите европейски сили.Ако нямаше последното, сигурно”освобождението” щеше да се свърши с покоряването на двете части от България под руски деспотизъм.

  Д. Благоев-Дядото 1906г.

 92. 92 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Гневно

  До коментар [#51] от "Роси":
  "Русия ни изнудва, шантажира, заплашва, спира ни газа посред зима"

  Газта не е страшна. Страшно е, че Русия е държава, която не признава правото на България да следва своя си политика. Тя се се опитва да се договори със САЩ за да управлява България, заедно с Прибалтика и Румъния.
  Скоро празнувахме обявяването на независимост на България от Турция, а у нас има много хора борещи се да ни продадат - едните на Турция другите на Русия.
  Всички тези продавачи са достойни за презрение.

  подпис
 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  [quote#85:"Дядо Йоцо"]Когато отворите картата или глобуса на Земното Кълбо и погледнете КЪДЕ СЕ НАМИРА БЪЛГАРИЯ, МОЛЯ ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ, коя е най добрата позиция и политика за НАШАТА МАЛКА РОДИНА?[/quote]
  Политиката на една страна би трябвало да се определя не от географското и положение, а от това какво искат нейните граждани драги!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на Българофил
  Българофил
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Спомняте ли си, господа, как още през лятото, още дълго преди Плевен, изведнъж навлязохме в България, появихме се на Балканите и онемяхме от негодувание. Е, не всички, дори не и половината, а много по-малко, нека веднага си признаем — но все пак възнегодуваха доста хора и се надигнаха гласове.
  Първо на кореспондентите от армията и веднага след тях гласове в нашата преса, най-вече в петербургската. Това бяха пламенни гласове искрени, пълна с най-добродетелно негодувание…
  Така стана, понеже притежателите на тия гласове бяха тръгнали, както се знае в цял свят и особено у нас, да спасяват угнетените, унизените, смазаните и изтерзаните. Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата воина и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, „навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население”. Лично съм го чел и мога дори да посоча къде съм го чел; та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”
  И се надигна врява. Чуйте, господа, как смятате: получавате ненадейно невярна или неправилно разбрана от вас телеграма, че някой ваш близък, ваш приятел или брат лежи болен, ограбен е или влак го е прегазил или нещо от тоя род. Зарязвате всичко и хуквате при горкия си брат и изведнъж срещате човек, по-здрав и от вас, седи си на масата, обядва, с радостен вик ви кани да седнете и се смее на вашата фалшива тревога, на станалото qui рго quo. Не е толкова важно дали обичате или не особено тоя човек, но нима ще му се разсърдите, задето не е бил ограбен или сгазен от влака? Ще му се разсърдите за червените му бузи и за това, че той с такъв апетит яде и пие вино? Естествено, няма. Напротив, би трябвало дори да се зарадвате, че той е жив и по-здрав от вас. Разбира се, човешко е да се ядосате малко — но не за това, че влакът не му е отрязал краката! Та нима ще станете от масата и ще тръгнете да пишете дописки и анекдоти за него, да петните неговия характер и да вадите наяве недостатъците му…А с българите се постъпи тъкмо така. „Ха, та у нас и заможните мужици не се хранят така, както тоя поробен българин.” А други по-късно направо стигнаха до извода, че именно русите са причината за всички български бедствия: ако не бяхме почнали да държим сметка на турците заради поробените българи, без да знаем как стоят нещата, и не беше се наложило след това да освобождаваме тия „ограбени” богаташи, българинът и досега щеше да си живее безгрижно. И продължават да го твърдят.
  Ф. М. Достоевски

 95. 95 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1869 Любопитно

  [quote#74:"sluchaynia"] Ти познаваш ли внуци с руски баби.[/quote]Познавам и бабите .... сума рускини се омъжиха за българи за половин век, отделно деца на белогвардейци. Може да са 100 000 или повече
  Отделно още идват сега да живеят тук в ЕС
  Какво лошо има в това ? Руснаци се интегрират и стават българи още на второ поколение. Проблем са които не се интегрират и за два века

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 96. 96 Профил на Българофил
  Българофил
  Рейтинг: 213 Неутрално

  През 1944-1947 около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време.Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече – всички заплати, командировъчни и режийни, по изрично настояване на съветската страна, им се изплащат в долари. става въпрос за суми, които многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин. Установената тогава практика се прилага и от началото на 50-те до края на 80-те години – всички т.н. съветски специалисти са на пълна валутна издръжка от българска страна. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет, тя значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации.
  Със специално решения на МС на НРБ представителите на Съветското командване дори са били освободени от задължението да представят отчетни документи за извършените от тях разходи на българска земя. На практика всеки ден от правителството се гласуват огромни суми (300 – 600 млн лв) за издръжката на Червената армия, за която до края на 1945 биват похарчени 23 млрд лв, а до края на 1947 г. – 60 млрд лв. Когато средствата в държавния бюджет се изчерпват, за издръжката на червеноармейците отиват и сумите, събрани от населението по т.н. Заем за свободата.
  Изнемогвайки под това непосилно време, към края на 1945 МС се осмелява да помоли В. Молотов да бъде преустановено “това безумие, защото хазната ни няма повече средства”. Москва обаче не само не се трогва, но продължава да иска още и още, повече и все повече, с аргумента, че България като “победен съюзник на Хитлер” би трябвало да е дори благодарна, че дава “само толкова”. Цифрови данни за сравнение: 1. Количество на парите в обръщение: 1945 – 70 млрд лв; 1946 – 80 млрд лв; 1947 – 76 млрд лв. 2. Банкови влогове на населението: 1945 – 12 млрд лв; 1946 – 14 млрд лв; 1947 – 34 млрд лв. 3. Средна месечна работна заплата през 1947 г. – 10 000 лв. Скъпичко са ни излезли “освободителите”, а?!
  * * *
  Писмо от Г. Димитров до Сталин, 22 септември 1944 г., отн. поведението на Червената армия в България. “На редица места има случаи на насилие по отношение на местното население от страна на отделни военнослужещи:
  1. Произволно се вземат от местното население работен добитък, каруци, хранителни продукти и др., без да се уведомяват местните власти и без съответното оформяне на иззетия добитък и хранителни продукти;
  2. Произволно се изземват държавни и частни моторни превозни средства и смазочни масла. Това води до проваляне на есенната сеитба.
  3. Някои военнослежещи в пияно състояние влизат нощем в домовете на хората в градове и села с цел грабеж, а внякои случаи – изнасилват жени и убиват мъжете им. Така напр. в с Дивдядово, Шуменско, наред с другите хора е убит и един от старите членове на Партията. Доколкото такива произволни действия внасят голямо смущение сред населението, което с неописуема радост и възторг посрещна Червената армия, моля да се направи всичко възможно за тяхното по-бързо прекратяване”. Ама си ги е бивало освободителите, а?!
  Дълго време официозната историография у нас твърдеше, че именно “братушките” са ни опазили от териториално осакатяване след края на ВСВ. Всъщност по време на следвоенните мирни конференции и преговори точно САЩ и Великобритания ни спестяват тази злочеста съдба. Именно те са категорично против откъсването на Пиринска Македония от България и даването й на Югославия. Малко по-късно обаче, под внушението на Кремъл, БКП извършва чудовищно национално предателство, развивайки бурна дейност за денационализирането на Пиринско и присъединяването му към тъмницата на народите – Югославия.
  С тази цел именно ръководителите на двете държави са привиквани и инструктирани в Москва, като българските вождове щателно изпълняват всички възложени им поръчения. Слава богу, че отношенията между Сталин и Тито много рязко се изострят, което води до провал на идеята… Случаят обаче е използван от Кремъл, за да се освободи от малцината му неугодни актьори на българската политическа сцена – Трайчо Костов и др. Обвинени в антисъветска дейност и връзки с английското и югославското разузнаване, те биват зверски изтезавани и избивани от “инструкторите” на НКВД под командването на главния съветник на нашенското МВР – ген. Чернов. Поведението на тези палачи възмущава дори Вълко Червенков, който се моли на Москва да ги отзове незабавно.
  Сталин милостиво скланя да изпълни тази коленопреклонна молба, но на освободеното място изпраща друг кръволок – ген. Филатов. Същият е настанен в кабинет непосредствено до този на българския министър, като на практика изземва неговите пълномощия. Вълната от политическо насилие продължава, като се съсредоточава върху “прочистването” на българската армия от “Вражески елементи”. И затворите започват да се пълнят с бивши “Партизански командири” и да се огласяват от техните вопли …
  Хвала на таквиз Освободители

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 814 Весело

  [quote#4:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Вещери и караконджули бродят в тъмното..[/quote]
  -Тия са БЪЛГАРСКИ, както анонимният депутатин, цитиран в матр'яла, предназначен за матр'ряла. От коя ли партийка е тоз депутатин,който пророкува, в согласие с авторите, ,,изследващи'' демокрацията. Като видиш кои са авторите, става ясно какви ,,изводи'' ще направят.

 100. 100 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#81] от "Храбър":

  Защо си въобразяваш, че ме обижда?

  Когато пристигнах я Англия, преди години, едни от първите неща които чух за това каква е представата на англичаните за българите бе: Намусени, мрънкачи и постоянно се оплакват от нещо.

  Защо не се запитате, как след над 25 години Русия има над 12% дял от БВП на България? Защо за тези години американците не са инвестирали за да намалят този дял? А къде са големите инвестиции от ЕС? Строят се мижави работилници за аутсорсинг и НИЩО значимо.
  И защо продадохте действащи предприятия на руснаци? Къде баха партньорите за да ги купят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK