Заявленията за гласуване в чужбина са рекордно много

Заявленията за гласуване в чужбина са рекордно много

© Юлия ЛазароваРекордно висок е броят на подадените заявления за гласуване на българи в чужбина, каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.


Потвърдените заявления на страницата на ЦИК са 34 090, съобщи друг от говорителите на ЦИК - Александър Андреев. Най-много са подадени за Великобритания - 7106, за Турция - 6587, Германия – 3508, САЩ – 2933. Общият брой постъпили заявления от дипломатическите и консулските представителства са 3743, от тях са потвърдени 2193.


"Можем да очакваме една рекордна за президентски избори активност на българските избиратели. Другото любопитно нещо е, че западноевропейска страна като Великобритания е мястото, откъдето пристигат най-много заявления. Това също за първи път се случва", заяви Томов. В други години около 2/3 от заявленията са идвали от Турция. Томов отбеляза, че обикновено гласуват няколко пъти повече от подалите заявления и той очаква все по-голям интерес към изборите от българите в чужбина.
ЦИК ще вземе решение, с което да определи местата за избирателните секции в чужбина, както и броят им, на 15 октомври. На 16 октомври МВнР трябва да е готово с избирателните списъци, които се правят на базата на заявленията.


ЦИК очаква писмо от Външно с данни за Великобритания, за да вземе решение как да процедира. Там има заявления за откриване на близо 60 секции, но новият Изборен кодекс разрешава откриването до 35 секции в държава. В същото време в кодекса пише, че секция се отваря, ако в населеното място са подадени над 60 заявления.


От ЦИК готвят обучителен филм с три сценария за членовете на секционните комисии (СИК). В него ще се дават инструкции на членовете на СИК как да обясняват на хората, които искат да гласуват на референдума, на тези, които не искат, както и с пакетни обяснения за неинформираните гласоподаватели.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK