Пет неща, които показа поредният скандал в съдебния съвет

Главният прокурор Сотир Цацаров

© Надежда Чипева, Капитал

Главният прокурор Сотир ЦацаровТова, че Висшият съдебен съвет е произвел скандал вече не е новина, а по-скоро ежедневие. Членовете на кадровия орган на Темида се обиждат, нападат, виждат сценарии и политически игри. Но вече се разбра, че скандалите са симптом за базисен проблем - независимостта на съдебната власт, който никой Висш съдебен съвет досега не реши, а настоящият ВСС устойчиво задълбочи. В този смисъл скандалите не могат да бъдат разглеждани като зрелища, а като израз на проблем, който трябва да бъде анализиран, в името на добро правосъдие.


От мандата на ВСС остава по-малко от година. Вероятно най-доброто предстои.Какво стана известно от разразилия се в четвъртък скандал:
Главният прокурор не дължи отговор за работата на подчинената му прокуратура по висящи разследвания. Не дължи и отговор на въпроси на председателя на Върховния касационен съд - аргументът на Цацаров е, че това би означавало, че и той от своя страна ще може да пита Панов за висящи дела в съда.


Повод за този извод на главния прокурор е питане на Панов дали държавното обвинение ще провери фактите, изнесени в интервюто на банкера Цветан Василев за сайта "Кtbfiles", и какво се случва с разследването на записите "Яневагейт".


"Вие не можете да питате държавното обвинение какво се случва с едно досъдебно производство, защото това означава аз да мога да питам съдията, който разглежда дело за 62 млн. лв. укрити данъци", заяви Цацаров. Пренебрегвайки факта, че е питан дали ще назначи проверка, а не как ще бъде решена тя. И също пренебрегвайки конституционното положение, че прокуратурата следи за спазването на законите, а съдът е генералният арбитър, поради което покуратурата може да бъде питана, а съдът не, докато не е казал последната си дума.


Главният прокурор смята, че е лош сигнал към магистратите, ако членовете на ВСС се изявяват пред медии, които са свързани с подсъдими


Повод за това становище беше предложението на Цацаров да бъде препоръчано на членовете на ВСС да се въздържат от подобни изяви. Като мотив, той изпозлва появата на статия на Калин Калпакчиев, член на съдийската колегия на съвета, в августовския брой на списание "Клуб Z" със заглавие "Съдебната независимост: под обстрел". Издател на списанието е Огнян Донев, който е подсъдим по обвинение за данъчни престъпления.


Целта на това предложение, което след продължителни спорове Цацаров оттегли, очевидно беше да се измести вниманието от темата със записите по "Яневагейт", по които прокуратурата отчетливо мълчи. Или просто отново да бъде нападнат Калин Калпакчиев, който е все по-чест обект на атаките на главния прокурор. И който по време на заседанието на съдийската колегия тази седмица поиска Цацаров да бъде питан как върви разследването за записите "Яневагейт". Главният прокурор използва разразилия се дебат, за да обвини всички други за всичко. Лозан Панов - в политикантстване, и част от членовете на съвета, че имали политически приятели, че играят политическа игра и че проявяват двоен стандарт.


В коментар за сайта вчера главният редактор на "Clubz.bg" Светлана Джамджиева съобщи, че през 2012 г., когато Цацаров е бил кандидат за главен прокурор, е дошъл от Пловдив (където беше председател на Окръжния съд) в София, за да даде интервю за вестник "Труд", чийто издател по това време Огнян Донев е бил обвиняем за пране на пари - разследване, което беше прекратено година след началото му, но тогава не е смятал това за негативно своя проява. По същото време Джамджиева беше главен редактор на "Труд".


Цацаров не е доволен от развоя на делото срещу Огнян Донев


"Clubz.bg" съобщи, че през 2012 година, когато Цацаров е бил кандидат за главен прокурор, е дошъл от Пловдив (където беше председател на Окръжния съд) в София, за да даде интервю пред в. "Труд"... чийто издател по това време e Огнян Донев. Също обвиняем за пране на пари, разследване, което беше прекратено година след началото му.

© Надежда Чипева

"Clubz.bg" съобщи, че през 2012 година, когато Цацаров е бил кандидат за главен прокурор, е дошъл от Пловдив (където беше председател на Окръжния съд) в София, за да даде интервю пред в. "Труд"... чийто издател по това време e Огнян Донев. Също обвиняем за пране на пари, разследване, което беше прекратено година след началото му.


Огнян Донев в момента е подсъдим на първа инстанция с обвинение в данъчни престъпления. На последното заседание съдия Даниела Борисова поиска нова, трета експертиза, която да даде по-точни отговори на поставените въпроси. Според Калин Калпакчиев с искането си пред ВСС, което намесва изданието "Клуб Z", Цацаров цели да подготви почвата за прокуратурата да иска в бъдеще отвод на съдията по делото, като създава за прокурорите основания, че съдията по делото не е безпристрастен, защото кариерната му съдба зависи от кадровик, който печата в изданието на подсъдимия.


Бездействието на прокуратурата по "Яневагейт" е заради сайта "Бивол"


Пет неща, които показа поредният скандал в съдебния съвет

© Дневник


Досъдебното производство за разговорите между Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвоката Момчил Мондешки беше спряно през лятото с мотив, че човекът, който е правил записите, не е открит. От разказаното от Цацаров днес се разбра, че той обвинява за блокираното разследване сайта "Бивол", който не предоставил записа и се наложило експерти на прокуратурата да го свалят от интернет.


"Предоставено е всичко, което е поискала прокуратурата, включително и експертизата, която нашият сайт поръча и която показа, че има индикации, че записът е правен със специално разузнавателно средство", каза пред "Дневник" репортерът от "Бивол" Димитър Стоянов.


Цацаров нарече "ужасяващи спекулации" твърденията, че има маркери на СРС-та по записите.


Ето какво каза още главният прокурор по темата "Яневагейт":


ВСС не се е занимавал с втората порция от разговори, които излизат от десет дни насам.


"Да си представим следното – съдията Ченалова, когато трябва да направи изявление по процесуален ред, казва, че не помни нищо. Теоретично е възможно и вторият участник да не помни, а третият да каже – този глас прилича на жена №1, този глас на жена №2, а третият на моя, но нямам спомен да съм водил този разговор. Някои не се посвениха да издигнат Ченалова от позицията, в която я постави сегашният посланик на Франция в Буркина Фасо, в знаме срещу прокуратурата и мен.
Очевидно е, че трябва по някакъв начин записът да бъде подложен на някакво изследване. Да си представим теоретично, че тези, които го публикуват, отказват да го дадат на прокуратурата, отказват да дадат и копие, а прокуратурата има само запис, свален от интернет.
Всички твърдения за маркери на СРС са ужасяващи спекулации, защото това не е запис със СРС. В тази процесуална ситуация какво разследване да се проведе. Текат разни безмислици, с разни врачки и се чудите как да го възобновите в публичното пространство. Ще остана отново очевидно укоряван, че мълча", каза Цацаров.


Представляващият ВСС Димитър Узунов няма да подава оставка


Представляващият Димитър Узунов

© Анелия Николова

Представляващият Димитър Узунов


За оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов постави въпроса Калин Калпакчиев на миналото заседание на съвета, като го прикани сам да подаде оставка. Поводът - че Узунов еднолично е определил кои членове на ВСС да се срещнат с мисията на европрокурорите, които анализират работата на държавното обвинение. Тогава Узунов не реагира. Той запази мълчание и днес, след като беше приканен и от председателя на ВКС Лзан Панов да подаде оставка. На моменти дори се стигна до абсурдната ситуация, Цацаров да говори от името на представляващия. Разбра се също така, че главният прокурор не смята, че е необходимо Узунов да освобождава поста.


Според Панов обаче Узунов е извършил сериозно нарушение."За мен това не е случайно, това е умишлено посочване на членове на двете колегии и на пленума, което трябва да бъде извършено от съвета. Намирам, че поведението на господин Узунов точно в момент, когато се извършва проверка, мониторинг, както искате го наречете, на прокурори от Великобритания, Испания, Холандия и Германия, не е случайно. Защото по необясними критерии се определят колегите от ВСС, които да участват в тези срещи", заяви председателят на ВКС.


След края на заседанието, Узунов заяви пред журналисти, че няма да подаде оставка и че стои зад действията си.


Узунов беше избран за член на ВСС от парламента по предложение на партията на Яне Янев - РЗС. В разговорите между Янева и Ченалов той е определен като "човекът на Борисов" в съвета. Миналата година малко след скандала с изпратения до премиера есемес, в който се описваше случващото се на заседание на ВСС, Узунов чрез процедура наподобяваща преврат, измести тогавашния представляващ Соня Найденова, която бе свалена без мотиви.


Другата седмица - на следващото редовно заседание на пленума на ВСС, ще стане ясно дали ще бъде поискана оставката на Узунов.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално
 2. 2 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Добро утро, да не сте живяли последните 26 години на марс!?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Мислех, че след Филчев, не може да има главен прокурор толкова вреден, но съм сбъркала. Цацаров е най-голямото падение!

 4. 4 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Не пет, едно е нещото и Лозан Панов го каза. Единственият въпросителен е защо дори и тези, които имат известна смелост да назоват проблема с истинското му име, все пак няма смелост да напусне съдебния съвет?
  Единственият логичен отговор е, че самият той е толкова затънал или натикан в лайната, че не му разрешават да напусне...

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  С това си поведение Цацаров не може да бъде даже редови прокурор, ние сме го направили главен.

 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#3:"Fiji"]Цацаров е най-голямото падение! [/quote]
  Като оптимист смятам, че може и по-голямо

 7. 7 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Отпуските свършиха, починаха си "народните" съдии и започнаха да се развличат със сплетни и скандали - хора без работа и безотчетни какво да правят докато с пот на челата си вадят хляба и рушветите?

 8. 8 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Филчев беше луд , а Цацата е връх на наглоста, на безочието и арогантноста.......но иде Видовден , не може да не дойде ,колкото и да сме овце !!!!!!!

 9. 9 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#2] от "Зарзават":

  Що не го казахте Вие тогава? Всички знаят но никой не казва ,че царят е гол.
  Това е просто констатация от страна на Чикагото.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Сапард, батко и братко, Вальо Топлото и РОвч...
  Кочината е пълна и не е от вчера...
  Еднокнижниците са много зян, ако не търсят и другата гледна точка.
  Апропо, 63 милки спестени данъци си е за респект. А каква е базата, на която се дължат такива данъци???

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Всичко описано за Цацаров е като нагазването в помийна яма. Гнус...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  Колкото е нагъл, два пъти е нахален, уял се не може и с булдозер да се помръдне.

 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Трябва да им разтурим седенката и ново Велико Народно Събрание да извади Конституционно Прокуратурата от Съдебната власт а Министърът на Правосъдието да е Главен Прокурор и да закрие самото Велико Народно Събрание за да може да се правят промени в Конституцията от редовно такова а не от 400 харнтутници.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 14. 14 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ако нарека цуцеров корумпиран и ослужлив заплаши, че ще ме издири от форума с десарски приом и ще ме закопчае.

  За това го наричам единствено и само дебел и антипатичен

  Мисля, че няма как да ме тормози за това, че е грозен, нали?

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 15. 15 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  [quote#5:"Роси"]Цацаров не може да бъде даже редови прокурор, ние сме го направили главен.[/quote]
  Ние не сме го направили главен прокурор!
  На разговора в Банкя един друг прокурор /май малко бивш/ казва на Боко:
  - Ти си го избра.
  За Цацата става дума!
  Това всички го помним! Има ли разследване по това деяние на премиера? Законно ли е?
  И не двата въпроса - НЕ!

 16. 16 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Пет неща, които показа поредният скандал в съдебния съвет

  Никакви пет неща не е показал Съдебния съвет. Показа само едно - че не става за нищо.

  /не се чете/
 17. 17 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Сотир иди си с мир.

  Сотир иди в един "по- добър" мир.

 18. 18 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Това че руснаците са купили 1/4 България е зло равно на този "Вишински" начело на прокуратурата.
  Такова дебелоочие има само при руснаците.
  До кога ще ги търпим тези продажници?

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Гербава власт. Това са ѝ резултатите, ама вие продължавайте да ги избирате.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  #Кой овладя ВСС и ще пусне ли кокала при избора на слеващия му състав? Едва ли.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  [quote#5:"Роси"]С това си поведение Цацаров не може да бъде даже редови прокурор, ние сме го направили главен. [/quote]
  нали знаеш кой си го избра !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  [quote#20:"volarok"]

  #Кой овладя ВСС и ще пусне ли кокала при избора на слеващия му състав? Едва ли.[/quote]
  Кой си има име - ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Към "ущипаните моми", дето си избраха, "по-малкото зло":
  - Защо, Вучков си подаде оставката;
  - Защо, Хр. Иванов си подаде оставката;
  - Защо, "социално слабата семейна приятелка", получи отказ от "правосъдната система"
  и т.н. и т.н.....
  Е, сега си сърбаме, "кашата", надробена от хора, коитострадат от заболяването, "деменция", за престъпленията, от близкото минало, на сега управляващите Държавата на Мафията!
  Със съдействието на Гл. Прокурор, който Той сам си го избра!

 24. 24 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Показва абсоилютната несъстоятелност на твърдението, че има реформа в съдебнато система. Показва още, че съда и прокуратурата защитават всякакви други интереси, но не и обществения интерес и това се покровителства от управляващите

 25. 25 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Ако 5 милиона човека съберем по левче и го дарим в Лафка или Техномаркет, в специална касичка, дали Пееф ще си го вземе тоя? Ще му избием инвестицията, дето се вика

  Иначе, рано или късно, и тук ще се появи една Моника Маковей и тогава ще настане една истинска Коледа и за тия прасета!

 26. 26 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  [quote#22:"КМЕТ В СЯНКА"]Кой си има име - ГЕРБ !!![/quote]#КОЙ и ГЕРБ са различни понятия и антагонизмът им ще проличи скоро. Баце преди години се възхищаваше на Доган, как е успял да овладее съдебната система и медиите и това състояние днес не е много по-различно. А че Борисов и Цветанов се опитват да овладеят или поне да се вклинят в съдебната система - това е факт. Но трудно им се удава.

 27. 27 Профил на dragonball
  dragonball
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много силен коментар на Джамджиева вчера в Клуб Z: "Спомняте ли си, г-н главен прокурор, как в късната есен на 2012 г. кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров, на когото тогава му беше много важно да има публични изяви, за да го изберат за главен прокурор, се вдигна от Пловдив и дойде в София специално за да даде интервю за в-к Труд, чийто главен редактор бях тогава? (Ще спестия на широката публика точно как бе "уредено" това интервю, зщото сме в предизборна кампания, но вие, г-н Цацаров си спомняте, нали?)"

  Хващам се на бас #Кой е уредил интервюто. Вие как мислите?

 28. 28 Профил на dragonball
  dragonball
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Главният прокурор смята, че е лош сигнал към магистратите, ако членовете на ВСС се изявяват пред медии, които са свързани с подсъдими"

  А главният прокурор май няма проблеми, когато негови подопечени като Борисла Сарафов и Иван Гешев дават интервюта пред 24 часа, Нова ТВ, Блиц и ПИК. И нещо повече - тези корумпирани красавци открито нарушават принципите за безпристрастност и конфиденциалност, разгласявайки в интервютата си факти и обстоятелства от висящи производства! От самолет се вижда, че всичко това е в услуга и в пряк интерес на #Кой. Е колко по-надупена и зависима може да е прокуратурата, питам се?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK