Журналистическа асоциация: Намесата в медийните изяви на магистрати е цензура

Сотир Цацаров

© Надежда Чипева, Капитал

Сотир ЦацаровОт Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) изразяват притеснението си от предложението на главния прокурор Сотир Цацаров Висшият съдебен съвет (ВСС) да приеме решение, с което да препоръча на членовете си да се въздържат от изяви в медии с издатели, които са подсъдими.


Повод за предложението е критичен към главния прокурор текст, написан от члена на ВСС от съдийската колегия Калин Калпакчиев и публикуван през август в списание "Клуб Z".


"Предложението на главния прокурор нарушава две основни човешки права, гарантирани от Конституцията и международните договори, по които България е страна - презумпцията за невиновност и свободата на всеки да изразява мнението си", се казва в позиция на АЕЖ, публикувана на сайта на асоциацията. Ето и останалата част от текста:
"Действително главният прокурор оттегли предложението си с обяснението, че целта му е постигната. В рамките на развилата се дискусия, както той, така и различни членове на съвета подкрепиха мярката.


Случилото се може да бъде възприето като сигнал към хилядите редови магистрати да внимават с кои медии контактуват и да избягват тези, които критикуват ръководството на прокуратурата.


Считаме, че подобна индиректна цензура е недопустима в една демократична държава още повече, когато идва от високопоставен представител на публичната власт."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK