Сдружение призова кандидат-президентите да се срещнат с Цветан Василев (допълнена)

Сдружение призова кандидат-президентите да се срещнат с Цветан Василев (допълнена)

© ДневникС отворено писмо до всички кандидати за президент сдружение "Ние гражданите" ги призовава да съдействат за разкриване на отговорните "за изкуствено предизвикания фалит на Корпоративна търговска банка АД /КТБ/ и кога и какви действия и искове ще предявят държавните органи за осъждане на виновните". (Пълният текст на писмото е поместен отделно.)


Сред 7-те въпроса към кандидат-президентите сдружението ги пита и


"бихте ли се срещнали официално с мажоритарния акционер на КТБ г-н Цветан Василев за изясняване на факти, обстоятелства и доказателства за изнесените от него в интервютата данни за политическа корупция и мафиотски сделки с активите на КТБ?"
Другото ключово питане е


"ще бъде ли разсекретена стенограмата от 29 юни 2014 г. от срещата при президента"


на централните банкери, други банкери от търговските банки и политически лица, която досега не е предоставена на обществото?


НПО "Ние гражданите" е създадено след фалита на КТБ и по-широката му дейност е да организира системни наблюдения върху ситуацията с гражданските права в България и в чужбина. А като своя актуална задача посочва решаване на проблемите на вложителите с надгарантирани депозити в КТБ, както и търсене на обезщетения за вреди на всички вложители в банката. Сдружението най-вече наблюдава под лупа действията на квестори и синдици, както и на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете и сигнализира прокуратурата и компетентните органи за установени според неговите наблюдения нарушения.


В писмото до кандидат-президентите се напомня, че


на нито един сигнал не е даден ход за закононарушения на квестори, синдици, управител и подуправители на БНБ до края на 2014 г.


за присвоявания и ограбване на активи на КТБ, които би следвало да влязат в масата на несъстоятелността на банката.


Сдружението предлага на кандидатите за президент и вицепрезидент


да организират в хода на предизборната кампания кръгла маса или дискусия


по тема, свързана с ролята и правомощията на президентската институция за преодоляване на дисбалансите на българската финансово-банкова система и въобще проблемите, които са придобили особено уродлив вид след обявяването на КТБ във фалит.


Над 20 сигнала и питания е отправило сдружение "Ние гражданите" с конкретни данни
най-вече за продажба от съдебните изпълнители на банкови активи под пазарните цени


без реакция на синдиците, като в сигналите са посочени конкретните обекти с техните обезпечения и кредити и многократно по-ниските продажни цени. Включително и такива в идеалния столичен център като сградата на "Агрокомплект" ЕАД в София до паметника на В. Левски, обявена за продан за 1,3 млн. евро, Хлебозавода в Стара Загора - за 3,5 млн. лева, телевизионното оборудване на ТВ-7, купено през 2013 за 5 млн. лв. и обявено за продажба за 1 млн. лв., новата печатница в София заедно с терен от 30 дка, обявена за продан за малко над 2 млн. лв., и много други активи.


Многократното питане на сдружението каква е общата стойност на всички активи на кредитополучатели, които след 20 юни 2014 г.


стават собственост по различни схеми на трети лица без да постъпват суми в банката за погасяване на кредитите


продължава да стои не само без отговор отникъде, но и в пълно медийно затъмнение, въпреки че и в това питане са посочени конкретни обекти: "Техномаркет България" АД - придобито в началото на годината естествено от дружество на Пеевски, "Рубин инвест" АД - Плевен, "Петрол" АД, "Гипс" АД, с. Кошава, "Евробилд 2003" ЕООД - София, "Инфраструктурна компания" АД - София, и поне още десетина средни и по-малки фирми.


В своите съобщения до медиите сдружението "Ние гражданите" оспорва информацията, изнесена от финансовия министър Владислав Горанов в отговор на депутатско питане за осребряването на активите - че синдиците на КТБ събрали 578 млн. лв.


Сумата от 578 млн. лева е разликата към момента, която е налична по сметката на синдиците. А към 6 ноември 2014 в нея е имало парични средства за 580 млн. лв., и ценни книжа в падеж за 600 млн. лева, пишат до медиите от "Ние гражданите". И изразяват мнение, че синдиците на КТБ са изхарчили повече отколкото са събрали.


Ето защо адекватните въпроси, които трябва да се зададат към синдиците на КТБ, вместо популистките, които се задават в момента, са съвсем други, твърдят от "Ние гражданите" и питат:


- Каква е сумата, засечена като налична при постъпването на квесторите и синдиците в КТБ?


- Какви разходи и за какви дейности и услуги са направени - първо от квесторите и след това от синдиците - от встъпването им в длъжност досега. Какви суми са платени за административни разходи, адвокатски възнаграждения, консултантски услуги и т.н. от 20.06.2014 г. до момента - отделно от квесторите и отделно от синдиците?


- Колко цесии, осъществени от квесторите в края на 2014 г., са оспорени от синдиците по съдебен път? И кои точно цесии са оспорени? Какъв е размерът на оспорените прихващания – посочената сума в общ размер на 3,5 млрд. лв. ли? Каква е стойността на адвокатските и консултантските възнаграждения по оспорените прихващания? И какъв е крайният финансов резултат при завършени съдебни процедури.


Сигнал до прокуратурата и посланиците от ЕС за корупция в особено големи размери


Сдружение "Ние гражданите" е сезирало Прокуратурата по повод интервюто на Цветан Василев, видно от сайта на организацията, на който е публикуван пълният текст на сигнала. Той е с копие до посланиците на страните от ЕС, на САЩ и на Русия, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заместниците по финансовата стабилност, по икономическите въпроси и по правосъдие и вътрешен ред - Домбровискис, Московиси и Вера Юрова, и представителя на ЕК в София Огнян Златев.


В сигнала се казва, че е "по повод твърдения за противозаконна дейност на лица, за корупционни практики и обвързаности на политици, партии, бизнесмени, за системни противозаконни прояви и действия на организирани групи от политици, магистрати, бизнесмени срещу българския народ, посочени поименно и с конкретни сделки в интервю на Цветан Василев, мажоритарен собственик на акциите на КТБ АД /н/".


Сигналът е срещу конкретни лица, изброени поименно 11 души - политици /премиерът, финансовият министър/, бившият гуверньор на БНБ Иван Искров, Делян Пеевски и Ирена Кръстева, бизнесмени от "бизнес-кръга Пеевски-Доган", както и "обслужващи бизнес-кръга" адвокат /Александър Ангелов/ и частен съдебен изпълнител /Стоян Якимов/, Милен Велчев /представител на руската ВТБ в сделката за Виваком/, Спас Русев...


От сдружението "Ние гражданите" уверяват, че ще задълбочат наблюдаването на процеса по осребряването на активите на КТБ и ще продължат да задават въпросите си до институциите и сигналите до прокуратурата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Присъединявам се към въпросите и инициативата!

 2. 2 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Цветан Василев - ангел небесен, чист като момина сълза. Всички при него...

  Че ние главен прокурор ли избираме или президент??!

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Весело

  На предишните президентски избори кандидат-президентите се срещаха с Цветан Василев и без да ги призовават!

  [email protected]
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  Много готино. Даже предлагам да идат с един общ вагон, за да не се хабят пари за билети до Белград!
  А ако им се хареса, могат след това да идат и при Галеви, които са на по-приятно място от сръбската столица.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#2] от "Грант-коментатор":

  Всъщност много отдавна трябваше да преизбереме главния прокурор.

  По възможност с тояги.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  [quote#3:"karabastun"]На предишните президентски избори кандидат-президентите се срещаха с Цветан Василев и без да ги призовават![/quote]

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Това няма как да е вярно. Нали?
  Преди парламентарните 2013 - да, обаче.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [quote#2:"Грант-коментатор"]Цветан Василев - ангел небесен, чист като момина сълза.[/quote]
  Ами нали го очерниха вече ! Чист като сълза е само Левончо Хампарцумян - официален представител на легендарните италиански фамилии !
  Като гледам с няколко регулаци и машинации в офисите им у нас все са на опашки като за метрото само дето чакат по половин-един час!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Весело

  До коментар [#6] от "dogwoman":

  бойче се срещаше редовно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1567 Весело

  Тъй де, амЧи що да не се срещнат и
  със Пеевски ?
  Че и една крЪгла маса да направят !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Разбира се. Даже партията му си държеше паричките в неговата банка, а дъщеря му консултираше разни работи срещу някакви хиляди пари.
  Така беше.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Весело

  [quote#4:"dogwoman"]Много готино. Даже предлагам да идат с един общ вагон, за да не се хабят пари за билети до Белград! [/quote]
  защо първо не прочетеш материала? доста е интересно ако го разбереш !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Весело

  До коментар [#6] от "dogwoman":

  Честно не знам дали са се срещали с Цветан Василев - може през 2011 година пък той да не е имал желание да се среща с Кунева например !

  [email protected]
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Весело

  До коментар [#10] от "dogwoman":

  много добре знаеш за какво става въпрос.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Ми може ми! Тя тогава си имаше друга банка.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Знам, знам, всичко знам. Аз съм фризьорка, само ти ли не го разбра?

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Весело

  До коментар [#15] от "dogwoman":

  в кое РПУ ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  С тази хиена трябва да се срещне прокуратурата,защо я хрантутим, като нищо не върши. Василев трябва да бъде призован, а не да се среща този или онзи с него. Всичко в тази страна е изкривено, объркано и сгрешено, като кралството на кривите огледала.

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  за разкриване на отговорните за изкуствено предизвикания фалит на Корпоративна търговска банка


  Отговорни за изкуствено предизвикания няма. Има отговорни за закономерния фалит.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 908 Весело

  Защо да не се срещнат ,нали е бил БАНКЕР на годината и май не веднъж!!
  Може и някой съвет да получат ''даром"или някой дар със съвети.
  Гледам ,че ДеПее се среща с кандидат президенти даже се видя и на теста за интелигентност на Митьо Пищова и още един палячо на който не си правих труда да обърна внимание.

 20. 20 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 491 Любопитно

  НПО "Ние гражданите" е създадено след фалита на КТБ и по-широката му дейност е да организира системни наблюдения върху ситуацията с гражданските права в България и в чужбина.
  -----------
  а по-тясната му дейност е изпиране на имиджа на Цветан Василев като един честен частник ли?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 21. 21 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Леле, какъв ресурс се мобилизира само и само да потопят страната в предизботен хаос!
  Алуу, нооо са извинявам на това сдружение, ама случайно да ви е направило впечатление, че лицето Цветан Василев е ОБВИНЯЕМ номер едно по казуса КТБ?? И не се страхува да говори само пред Дневник?
  Сега да вземете че да поканите сите кандидат -президенти, барабар с Петното и Орешака във форумето на Дневник и всеки да обсъди с НЕжелаещият да се върне в България за да дава обяснения пред прокурора Василев какво според него се е случило с КТБ. Ей тъй кат на седянка, за да може ако стане напечено Орешака да си каже прословутото: Да вземем да разваляме седянката.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  “ще бъде ли разсекретена стенограмата от 29 юни 2014 г. от срещата при президента"

  Ами този въпрос може да бъде зададен на действащия президент, както и на този, който напираше да го издигнат за втори мандат?!

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":

  Подкрепям!

 24. 24 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "достатъчно":

  Само не разбрах, Вие какво правите в този форум?!?
  Гласове, пиг, ..... Не са ли Ви достатъчни?

  Happy face says, adios !
 25. 25 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Скандалът и грабежът са тотални! Но никой с власт не говори за тях. Най-безсрамно се мълчи за милионите публично известни престъпления. Много хора са за затвора, милиарди левове са за конфискация.

 26. 26 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#24:"Р. Дражев"]
  Само не разбрах, Вие какво правите в този форум?!?
  Гласове, пиг, ..... Не са ли Ви достатъчни? [/quote]
  Днес ми е "коректорски" ден . Пише се "пик" друже. И не че ти влиза в работата, но коментаторите са навсякъде едни и същи. Но в Дневник най добре са огормили технически сайта си. Ей това е.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 27. 27 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  "Оформили". Взе да става заразен ширещият се лежерен правопис тук.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 28. 28 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#24:"Р. Дражев"]Гласове, пиг, ..... Не са ли Ви достатъчни?[/quote]

  До коментар [#27] от "достатъчно":
  Въй, глей го как намеква нещо за пророка, ц..ц..ц..

 29. 29 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#4] от "dogwoman":


  [quote#4:"dogwoman"]Много готино.[/quote]
  Да ходят да му целуват ръка като на папа или като на Вселенски патриарх и да получат опрощение на греховете си ! ?
  Или като на най-баш мафиота !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  То ако бяхме нормална държава, с нормално правосъдие, отдавна нямаше да има нужда да задаваме по форумите тези въпроси. Всичко щеше вече да е ясно и виновните, където им е мястото.

 31. 31 Профил на okupeto
  okupeto
  Рейтинг: 217 Неутрално

  На Бравопетя окочателно ѝ е изтекла саламурата.

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Някои от кандидат президентите са "живеели" в офиса на Цв. Василев заедно с него , други са "преживявали" в офиса на гл.прокурор заедно с него, трети и с двамата едновременно.
  Какво да правиш сине, Родина, казал стария торен червей и се пъхнал отново в изпражненията

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK