До септември е предоставен статут на 852 чужденци, при 5500 за същия период на миналата година

До септември е предоставен статут на 852 чужденци, при 5500 за същия период на миналата година

© Анелия НиколоваЧужденците, потърсили закрила в България до септември, са 14 280. От тях 5866 вече не са в страната и техните производства са прекратени. На 490 е предоставен статут, а на 362 хуманитарен статут. 829 производства са спрени. Миналата година са предоставени 5500 статута. Разликата идва оттам, че лицата, които търсят закрила, не отговарят на условията, каза днес по Би Ти Ви председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова.


Тя допълни, че който чужденец получи отказ, има право да обжалва и при потвърден отказ, се предава на дирекция "Миграция", която го извежда от страната. "Има и доброволно изселване от международната организация по миграция, която купува билета и дава пари в брой", посочи Първанова.


Тя обяви, че в центровете от отворен тип в страната има 5130 места за настаняване на мигранти, а в тези от затворен - 60, като общата заетост е 99%. "Имаме възможност да разширим до 6000 с легла, матраци, има и фургонно селище с 400 места, готово е пуснато е в експлотаация, но не настаняваме, защото няма необходимост", поясни Петя Първанова.
В отговор на въпрос, тя уточни, че настанените чужденци в центровете от отворен тип могат да се движат в рамките на страната. Според Първанова обаче нещата са под контрол, като всяка седмица се провеждат специализирани полицейски операции.


Първанова обяви, че по дъблинското споразумение има 8000 запитвания, за това дали дадени мигранти са били регистрирани първо в България и съответно трябва да се върнат в страната, но до момента има само 500 върнати от началото на годината.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK