Сградите на Кишо Курокава из Европа

Хотел "Маринела" в София

© Юлия Лазарова

Хотел "Маринела" в СофияКишо Курокава е един от най-значимите архитекти за ХХ век., чието влияние продължава и до днес. За разлика от проектирания от него хотел в София, другите му сгради в Европа се пазят, така както са построени, а промените в тях се правят внимателно и с одобрение на създаденото от него бюро.


Роден в Нагоя, Япония през 1934 г. в семейството на потомствени архитекти. Завършва архитектура последователно в университетите в Киото и Токио - двата най-добри в страната. Кариерата му се простира из Европа, Азия и Америка. Почетен член на "Кралския институт на архитектите във Великобритания"," Асоциацията на архитектите в Америка", както и на редица други значими световни организации на архитекти.


Автор на книги и есета, посветени на архитектурата, която според Курокава трябва да съдържа в себе си философски принципи. Самият Курокава признава, че е силно повлиян от будистките философски идеи и японските традиции.
Курокава е архитектът на хотел "Витоша Ню-Отани" в София, по-късно превърнал се в една от емблемите на града и наричан "Японски хотел". Проектът му съчетава японската традиция и българската възрожденска архитектура. В България той основава временно архитектурно бюро. Почетен член е на Съюза на архитектите в България.


Днес "Витоша Ню-Отани" се нарича хотел "Маринела" и собствениците - Ветко и Маринела Арабаджиеви, определят новия му облик. "Селски кич", както го характеризира архитект Атанас Динев, който е работил с архитект Курокава. Собствениците предприемат промени, без да уважават традицията и без да се съобразяват с оригиналните проекти и идеи вложени в сградата. Също така без да спазят авторското право.


Освен на сградата в София, Кишо Курокава е автор на други 5 в Европа. Това са "Пасифик тауър" в Париж, сградата на центъра за борба в рака "Маги център" в град Суонзи, Уелс, "Японско - Германският център" в Берлин, крилото за временни експозиции на "Музеят на Ван Гог" в Амстердам и "Зенит Арена" в Санкт Петербург.


"Общото между тези сгради е, че когато през годините по тях са извършвани промени, те са били съгласувани с бюро създадено от Кишо Курокава - KISHO KUROKAWA architect & associates, което е носител на авторските права върху неговите проекти. Всички промени зачитат напълно идеите на архитект Курокава", обясни пред "Дневник" Атанас Динев."Зенит Арена"


Новият стадион на футболния отбор "Зенит" в Санкт Петербург се очаква да бъде открит през 2017 г., като ще бъде едно от най-модерните съоръжения. Проектът за него Кишо Курокава изготвя през 2007 г., малко преди смъртта си. Спортното съоръжение е разположено в западната част на Крестовския остров, гр. Санкт Петербург.


Стадионът ще разчита на множество иновативни технологии, сред които система от въздуховоди, която да създава мембрана от топъл топъл въздух над навеса и мощен въздушен поток, който да предпазва от дъжд. При културни прояви тревната настилка ще се изнася извън пределите на стадиона чрез трансформиращи се детайли. "Зенит Арена" ще разполага с 68 000 седящи места, което ще го направи 18 по капацитет сред футболните стадиони в Европа.


"Крилото на Курокава" на Музея на Ван Гог


През 2015 г. Музеят на Ван Гог е посрещнал почти 2 млн. посетители, което го е превърнало във втория най-посещавам музей в Холандия и 31-ви по посещения от всички музеи за изкуство в света.


Основната сграда е последната архитектурна творба на холандския архитект Герит Ритвелд. Строежът е започнат през 1963 г. и е завършен едва десет години по-късно. През 1990 г. управата на музея решава за обнови сградата. Курокава е поканен да създаде проект за ново крило, което да бъде построено в свободното пространство край основната сграда.


"Крилото на Курокава" както по-късно бива наречено е завършено през 1998 г. То се отличава от линеарния стил на сградата, проектирана от Ритвелд, с овалните си форми и линии, подчинени на традиционната японска идея за абстракция. Сега крилото се използва като пространство за големите временни експозиции в музея.До миналата година входът към крилото, проектирано от Кишо Курокава, е минавал през подземен тунел, който е свързвал двете сграда. Поради многото посетители на експозициите управата на музея решава да открие нов и по-удобен вход към крилото. Тя търси архитектурното бюро KISHO KUROKAWA architect & associates, което е носител на авторските права върху проектите ва Кишо Курокава. Бюрото избработва идейния проект за новия вход, запазвайки оригиналната архитектура на крилото. Работните планове са изпълнени от Hans van Heeswijk architecten в пълен унисон с идеята. Входът е открит през септември 2015г.


Японско–германският център в Берлин


Центърът е построен по проект на Кишо Курокава от 1985 до 1988 г. , който включва реставрация на оригинална сграда, строена от 1939 до 1941 г., като посолство на Япония. Частично разрушена при бомбардировките на Берлин през 1943 г., сградата не е била използвана около 40 години.


В началото на 80-те години градските власти в Берлин се обръщат към японското правителство с искане сградата да бъде реставрирана. Проектът е част от приготовленията за честването на 750-годишнината от създаването на германската столица.


Сградата има пет етажа и се простира на почти 2 хил. кв. метра.


При реставрацията е трябвало да бъде запазено фасадното оформление на бившето японско посолство. То е трябвало да показва прехода от стила на Ваймарската република към този Третия Райх, като същевременно добие елементи от съвременната архитектура. Идеята е Центърът да показва как могат да се синхронизират две много различни култури. Така екстериорът и интериорът на страничните фасади включват Баухаус дизайн, а централният вътрешен двор напомня за японски дзен градини.


Текстът е подготвен с любезното съдействие на архитект Атанас Динев.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Велик архитект,жалко че си отиде!
  Дано да не гледа сега високо от небето какво се случва с Ню Отани,станал Маринела на Ветко Арабаджиев!

 2. 2 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Добре ги докарва бай Кишо сградите!Същински Кольо Фичето,бравос!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 3. 3 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  ""Днес "Витоша Ню-Отани" се нарича хотел "Маринела" и собствениците - Ветко и Маринела Арабаджиеви, определят новия му облик. "Селски кич", както го характеризира архитект Атанас Динев,""

  Брутален и нагъл селски кич. Парвенющина по байганьовски.

 4. 4 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Японският хотел е супер грозен, не знам какво може човек да хареса в тази грозна сграда!?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 5. 5 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1087 Весело

  Сега "архитектурно бюро Арабаджиеви" ще тунингова японският в модерният на последък стил Неомутро барок. След като изсече японските вишни за да постави пластмасови дръвчета с розови цветове с цветни лампички, сега чакаме новите естетични решения задаващи добрият тон в този стил!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 6. 6 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  [quote#4:"Зарзават"]Японският хотел е супер грозен, не знам какво може човек да хареса в тази грозна сграда!? [/quote]

  Няма как да се мери с красотата на Бъзлуджа.

 7. 7 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#6] от "gmbh":

  Какво общо има комунистическата гробница на Бузлуджа с японският хотел!? Или може би по стар комунистически обичай сочиш врага!?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 8. 8 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  До коментар [#7] от "Зарзават":

  Въпросът е за архитектура, нали така. При манринела и при Бузлуджа има архитектура. Впрочем, Варненската община също се помещава в едно здание строено приблизително по едно време с хотел Витоша. Все архитектура. Къде тук има комунски обичай.

 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#3] от "gmbh":
  Ветко и Маринела Арабаджиеви, определят новия му облик.
  ...............
  Оф, добре че няма нищо от значимото изкуство в България, инак някой архонт можеше и да тури една ръка на Венера Милоска или да и донарисува руси ектеншъни.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#8] от "gmbh":

  Значи това е статия в която се възхвалява въпросният архитект, не познавам работата му, освен този хотел в София и за мен хотелът е една най-обикновена сива грозна сграда.

  По каква логика намеси гробницата на Бузлуджа не знам, а понеже било архитектура. Еми че и Храм Паметника Александър Невски, One World Trade Center и Великата Китайска Стена също са архитектура... ама какво общо имат те с Японският Хотел в София!?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 11. 11 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  До коментар [#10] от "Зарзават":

  ""Японският хотел е супер грозен..""
  Това звучи като някаква оценка от последна инстанция.
  Ако беше написано : За мен японският ....е супер грозен, нямаше да правя сравнения. 12. 12 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#4] от "Зарзават":

  Зарзавати от архитектура не отбират. Така че не е за чудене.

 13. 13 Профил на майно льо
  майно льо
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Кишо, Некишо, ний си имаме Маринела, бе...

  “Можеш да направиш всичко на този свят, стига да си отговорен за последствията." Съмърсет Моъм
 14. 14 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#11] от "gmbh":

  Да, това е моето лично мнение, ако ти си на друго окей, напиши го да го прочетем. Всеки си има мнение. Пак не отговори на въпроса защо трябва да го сравняваме с комунистическата гробница на Бузлуджа а не с църквата Света Петка например!?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 15. 15 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "Зарзават":

  Но у нас 90% от народонаселението са на същото дередже, зарзавати по отношение на архитектурата. Така че не се отчайвай

 16. 16 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "Зарзават":

  Интересно, като отиваш на лекар, искаш да те лекува според твоето лично мнение или допускаш дребната вероятност лекаря да знае неща, които ти не разбираш и не знаеш?

  Така че заври си някъде по-далеч личното си мнение, така както го правиш, предполагам, когато отиваш на лекар или адвокат.

 17. 17 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1176 Весело

  До коментар [#4] от "Зарзават":

  Дам,така мислят и новите собственици........
  Жалко само,че парите не купуват класа и стил,да не говорим за сиво вещество

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 18. 18 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#16] от "alg57373608":

  Ще ти отговоря с един цитат: Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people. Изписа много думи да ми обясняваш колко съм тъп, ама забрави да напишеш какво аджеба харесваш в хотела. А това последното с лекаря е върха на интелекта ти, браво!

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 19. 19 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  [quote#6:"gmbh"]Няма как да се мери с красотата на Бъзлуджа. [/quote]
  Всъщност има голямо сходство във визията на Бузлуджа и стадиона на Курокава във Санкт Петербург.

 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1873 Гневно

  До коментар [#3] от "gmbh":

  Смененото име говори само за себе си. Добре, че не го кръстиха Изаура или Барби.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "Зарзават":

  Да описвам, какво харесвам в хотела, струва пари, защото това ми е професията. Тогава би могло да се дискутират и идеите, и събитията.

 22. 22 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз от известно време /откакто селякът Арабаджиев купи хотела/ го бойкотирам и не стъпвам там. Преди това често го посещавах за срещи, спорт, обяд и т.н. ако всички, които мразят мутробарока и простотията наложат ембарго на посещенията си там, ако даваме периодично сигнали срещу просташките архитектурни напъни, ако не организираме събития там /забранил съм на служителите ми и да помислят за това/-скоро ще има мяу...

 23. 23 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  Няма как да не види - нали вишните светят.

 24. 24 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  До коментар [#14] от "Зарзават":

  Трябваше да изляза и се забавих с отг.
  Защо ли? направих тези две сравнения.
  През 70-те г. в архитектурата добива популярност едно стилово течение известно като - "брутализъм". Това направление има свои представители в мн страни, вкл. и у нас. Архитектурата на х-л Витоша е повлияна от този стил. У нас има многобройни примери за соц. брутализъм. Това е общото. Няма как да се сравняват, Корбюзие, Гауди с Франк Гери или Кензо Танге. Същото се отнася и за Курокава.
  Пример за брутализъм в архитектурата е и сградата на Британската библиотека в Лондон!! Интересна е.Толкова от мен.

 25. 25 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  [quote#18:"Зарзават"]Изписа много думи да ми обясняваш колко съм тъп, ...[/quote]

  Явно си мъж, но си се регистрирал като жена - съдейки по иконката вместо аватар.

 26. 26 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  [quote#10:"Зарзават"]за мен хотелът е една най-обикновена сива грозна сграда.[/quote]

  Ами, сигурно и на ''префинената'' Маринела Арабаджиева и' се е сторил грозен и затова го ''разкрасяват'' с пластмасови дръвчета и допълнителни постройки.
  Не са за българина изчистените, тънки неща. Българинът иска винаги нещо по-фрапантно, по-лъскавичко, по-крещящо, по' така......по-вулгарно!

 27. 27 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#23] от "homer":

  Това да,ама тези вишни могат и да загинат,както бяха циментирани!

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10873 Неутрално

  Маринела е друга бира
  Мисля си, че трябва някаква защита от аресивния пошъл чалга вкус на пишман предприемачите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#22] от "dimgeorgiev":

  +++++++++++++++++
  Направих една грешка, като настаних преди година партньори там и като отидох на среща се втрещих, а за високопоставените ми гости шокът е бил невероятен. След като се изложих максимално и аз съм със забрана сътрудници, близки и роднини да го доближават.

 30. 30 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добра статия!Поздравления!

 31. 31 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#22] от "dimgeorgiev":

  Между другото хотелът се пръска по шевовете."елитът" на България - разбирай кифлите, нацепените батки, мутрите и проститутките го припознават като "супир готинуту мясту майна".

  Снощи ме замъкнаха на някво ергенско парти там, щях да повърна разбира се и не издържах 10мин.В шибаната чалготека се пуши брутално, мирише на пот и евтин промискуитет заради всичкото курви от двата пола.Въпросът е, че е пълно с народ, изсипват се луди пари и хората се кефят.

  80% от българите са чалгари (това е диагноза, събирателен образ на страшно много житейски несъвършенства, не само музикални) и заради тях такива места процъфтяват, а капута ветко му се слага етикет уважаван бизнесмен.

  И така.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8630 Неутрално

  "другите му сгради в Европа се пазят, така както са построени, а промените в тях се правят внимателно и с одобрение на създаденото от него бюро."
  Че ние какво общо имаме с цивилизования свят. Превърнаха в държавата, то и това ако е държава, в чалготека.

 33. 33 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 485 Любопитно

  До коментар [#18] от "Зарзават":

  Сградата на хотела определено се отличава драстично от останалите подобни сгради в София - хотел Родина, парк-хотел Москва, Плиска и т.н.
  Но явно си от тези, които харесват "раздвижена архитектура", каквато имат 90% от новопостроените чудеса на архитектурната мисъл из България... безвкусица, антифункционалност и грозотия три в едно...

  Stef
 34. 34 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 702 Неутрално

  И аз не мисля, че хотелът е архитектурен шедьовър. Не е и грозен, най-обикновена висока сграда.

  BohrMottelson
 35. 35 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Освен за термина "избягал от България", тоталитаризмът в България ни донесе и тоталното незачитане на авторитета - щом като нечия пр. леля, само защото е нечия леля, може да заеме висока позиция в системата, дори и да е крайно некадърна, какъв е смисълът от авторитет, и нима Бойко, Бригадирчо или Будьони от Долно Шуробаджанашково да разбират по-малко от някой възрожденски професор, учил години на Запад за да даде нещо на родината си? И защо да не го уморят или поне затворят в Белене, ей така, защото е умен?

  Та Бацо, простете - Ветко толкова му е акъла, но тъпаците са винаги нахални, докато умните са учтиви. И кой е този някой си Куросава, що е то изкуство? Ми чи Вьетку повичи разбиръ от туй, ба!

 36. 36 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#19] от "Virgin":


  Да, но монументът на Бузлуджа изглежда отвън сякаш го е проектирал Киро Курокавов.

 37. 37 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2711 Весело

  [quote#5:"пустиняк"]След като изсече японските вишни за да постави пластмасови дръвчета с розови цветове с цветни лампички, [/quote]

  Забравяш пластмасовите столове и маси с вградени пепелници и места за оставяне на мрежести обувки и турски джапанки.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 38. 38 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1066 Любопитно

  [quote#34:"Scharnhorst Effect"]Не е и грозен, най-обикновена висока сграда.[/quote]
  Някои не забелязват, че освен високата част на сградата, има и ниски части и те образуват един архитектурен ансамбъл. В него разбира се учавстват и растителността наоколо, шадравани, козирки, и т.н. и всичко това се вписва по някакъв начин в ландшафта наоколо - склонове, хълмове, улици, светлини и сенки. Освен това вътрешната архитектура, дизайн и функционалност могат да хармонират с външната, могат и да развалят цялото впечатление. Та така, архитектурата не е само силуета и облицовката на една сграда.

 39. 39 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#38] от "vankata1":

  Е, и? Всичко това е вярно, и все пак хотелът, а и целият комплекс са напълно незапомнящи се.

  BohrMottelson
 40. 40 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1084 Весело

  [quote#19:"Virgin"]Всъщност има голямо сходство във визията на Бузлуджа и стадиона на Курокава във Санкт Петербург[/quote]
  Тази опорна точка от Позитано 20 ли ви я спуснаха? Е, жалко, но дори дете в забавачницата може да схване, че едното няма нищо общо с другото.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  До коментар [#9] от "СДС":
  Повечето статуи в Елада са били оцветени, което не се знае от всички. Ако днес оцветим една статуя, това се възприема като кич, защото сме свикнали с красотата на мрамора, един вид стилна графика в скулптурата.
  Колкото до хотела, признавам, че не виждам в него стилизираните възрожденски елементи.

  Еретик
 43. 43 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  До коментар [#24] от "gmbh":
  Някои от старите хотели в Слънчака и ресторант "Магурата" май са повлияни от този брутализъм. Гол бетон с прикачени дървени елементи, които задават размерите на помещението, а бетонът остава назад и потъмнява още повече.

  Еретик
 44. 44 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]За разлика от проектирания от него хотел в София, другите му сгради в Европа се пазят, така както са построени, а промените в тях се правят внимателно и с одобрение на създаденото от него бюро.[/quote]
  В другите страни си нямат Бейко, Ветко и Цацаров. Просто е, като печена тиква.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 45. 45 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 229 Неутрално

  абе какъв Кишо- какъв Курокава
  важното е мутрите- и проститутките- които ежечасно обикалят хотела да го харесват

 46. 46 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако наистина толкова грубо е нарушена архитектурата на хотел Маринела защо създаденото от Курокава бюро, с чието одобрение само се извършват промени, не е предприело някакви мерки??

 47. 47 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#46] от "s0f1a":

  Ами явно нямат основание или просто нашите медии преекспонират. Пък и нали въпросния архитект Атанас Динев е работил с Кишо Курокава, тоест от хотела са направили опит да поддържат архитектурата, нека отговорност да носи и архитектчето Динев.

 48. 48 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Значи реално, когато държавата ти даде зелена светлина за да правиш каквото и да било и няма оторизирана инстанция освен държавните институции, с която да трябва да се съобразяваш - значи си спазил закона. Аз утре ако реша да развивам собствен бизнес и вкусът ми е по-ексцентричен, така да го наречем, и превърна сграда Х в стил, който мен ме кефи, какво ще стане? Държавата е ок, друг е въпросът, че явно днежвник иска да е последна инстанция

 49. 49 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Абе "gmbh"

  Ти някъв интериорен дизайнер ли си или моден експерт? Кич ли не знам, но всички звезди ходят там и всички важни събития и конференции се провеждат в Маринела.. Явно не е толкова зле

 50. 50 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До "Cara Mia":

  Екипът на създаденото от Курокава бюро гледа и следи културното наследството оставено от архитекта, не се притеснявай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK