Максималният брой секции в чужбина остава 35, реши ЦИК

Максималният брой секции в чужбина остава 35, реши ЦИК

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

Общият брой секции в чужбина на предстоящите президентски избори на 6 ноември ще бъде 301. Най-много ще бъдат в САЩ, Великобритания и Турция - максималният предвиден в закона брой от 35. Това съобщи за Би Ти Ви говорителят на ЦИК Александър Андреев. Заседанието на комисията продължава и в момента.


В Испания ще може да се гласува на 27 места, в Гърция те ще са 13, във Франция - 10, а в Италия - 9.


Решението на ЦИК идва, въпреки заявленията на над 34 хиляди българи в чужбина, които се бореха срещу ограничението на броя секции. Обикновено броят на гласувалите от чужбина в деня на вота се оказва и по-голям. Най-много желаещи имаше именно във Великобритания, Турция, Германия и САЩ. Още на 10 октомври читатели на "Дневник" в Лондон предупредиха, че ще има проблеми при гласуването, ако ЦИК, чиято е последната дума за разкриването на изборни секции, спази ограничението в закона.
В Германия секциите ще бъдат 8, съобщи "Нова телевизия", което е двойно по-малко в сравнение с предишни избори. Причината е наложеното ограничение на германските власти секции да се разполагат само в консулства и посолства. Българи в Германия се питат за какво е било законовото изискване за подаване на заявления, от чийто брой ще зависи разкриването на секции, като в крайна сметка няма да има достатъчно места за гласуване.


Най-много подадени заявление за гласуване има в Турция – 8842, във Великобритания те са 7106. Следват Германия с 3529, Съединените щати и Испания.


Така българите в Лондон не изключват да се редят на опашки.


Въпреки че на последните избори в посолството на България в Лондон имаше четири секции, на тези избори се очаква да има една.


Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че за откриване на секции извън страната, освен броя на подадените заявления за гласуване, комисията се съобразила и с информацията от министерството на външните работи и посолствата на България в отделните държави за георграфското разположение, където трябва да има секции и актуалната численост на българите там, както и разпределението им.


Нейкова коментира, че на парламентарните избори през 2014 г. във Великобритания е имало 20 места, на които българите са гласували. На тези избори те ще бъдат 35, допълни тя. Справка за броя секции във Великобритания на изборите през 2014 г. обаче показва, че са били над 40.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK