Мая Манолова сезира Конституционния съд заради секциите в чужбина

Мая Манолова сезира Конституционния съд заради секциите в чужбина

© Анелия НиколоваОмбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд заради ограничението в Изборния кодекс на броя секции в една държава. Тя иска от конституционните съдии да обявят за противоконституционни разпоредбите в закона, според които секции се откриват въз основа на не по-малко от 60 заявления за гласуване на българи в чужбина, но и те не могат да надвишават 35 в една държава, съобщи "Фокус", позовавайки се на пресцентъра на омбудсмана.


Според Манолова тези ограничения са в противоречие с равенството на гражданите пред закона, което е основен принцип и ценност на всяко демократическо общество, както и в противоречие с прокламирания в конституцията принцип, че българските граждани, където и да се намират, имат всички предвидени от основния закон права и задължения.


С ограничаването на броя на избирателните секции на практика законодателят ограничава както избирателното право на тези български граждани, които са избрали да живеят извън границите на страната, така и прави невъзможно да се осъществи задължението им да гласуват, заложено от самия Избoрен кодекс. Според омбудсмана се създават предпоставки и за административен произвол, както и се нарушават принципите на правовата държава.
"Поех ангажимент пред българите, които живеят зад граница, че ще отправя тази конституционна жалба. Факт е, че текстовете в Изборния кодекс ограничават правата на нашите сънародници в чужбина да гласуват", коментира Манолова, цитирана от "Фокус".


Разпоредбите в Изборния кодекс блокират възможността да бъдат създадени достатъчен брой секции, каквото беше желанието на българите, които живеят зад граница. "Тъй като депутатите многократно поемаха различни ангажименти да поправят изборните правила, които сами създадоха, така че да не създават пречки пред българите в чужбина да гласуват, реших да изпълня своя ангажимент, както винаги съм правила", обясни омбудсманът.


Тя припомни, че е внесла и законодателни предложения за поправка на тези текстове, но депутатите не са ги приели. "Сега се видя, че има проблем, че е заложена мина в Изборния кодекс, която гръмна във Великобритания. На практика текстовете на член 14 взаимно си противоречат", обясни омбудсманът. По думите й според едната алинея ЦИК е длъжна да създаде изборния секции във всички случаи, в които има повече от 60 заявления, но в другата алинея се слага таван на тези секции – 35.


Според нея не е ясно как ЦИК е избрала точно 35 от всички 52 секции във Великобритания (ЦИК съобщи, че във Великобритания има 17 места, където има подадени повече от 60 заявления, но където няма да се открият секции, заради ограничението в закона - бел.ред.), за да им каже "да" и да отреже останалите българи. "Там, където няма ясни правила, има административен произвол, което противоречи на принципа на правовата държава, поради което подадох конституционната жалба", обясни Мая Манолова.


Възможностите бяха три – или ЦИК да се съобрази с Изборния кодекс и да избере да спази текста, който я задължава при 60 подадени заявления да разкрие секция; или депутатите да си променят закона; или Конституционният съд да отмени тези текстове като противоконституционни, обясни Манолова.


"Тъй като не е ясно какво ще направят депутатите и кога, внесох тази конституционна жалба", допълни тя. "Има прецедент, при който Конституционният съд се произнася в съкратени срокове. Изискала съм това в моята жалба. Освен това мисля, че това решение няма да затрудни конституционните съдии да го вземат в най-кратки срокове", каза още омбудманът.


Тя допълни, че е против промяна на правилата в последния момент, буквално дни преди изборите, но в случая се видяло, че последните текстове в Изборния кодекс създават проблем.


"Така че, по-добре този проблем да бъде отстранен вместо от конституционни права да се лишат хиляди български граждани, които живеят зад граница. Още повече, че вече заявленията са подадени", коментира Манолова. Според нея става дума за допълнително разкриване на 17 секции във Великобритания, което няма да бъде никакъв проблем за изборната администрация, българските дипломати във Великобритания и за българските общности там, които имат ангажимент по създаването на секциите.


"Защо да им се отнема едно право, което с едно пипане в закона може да им бъде върнато обратно", запита Манолова.


Вчера ГЕРБ обявиха, че ще предложат промени в Изборния кодекс за отпадане на ограничението за броя секции, за това по-рано се обявиха и Реформаторският блок и АБВ.


Красимир Каракачанов обаче заяви, че Патриотичният фронт ще оттегли подкрепата за правителството, ако падне таванът на секциите в Турция.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 520 Неутрално

  А Плевнелиев къде е? Или го е страх от чемберите на Баце?

 2. 2 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Ма не е ли малко късничко!? До сега де спа!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 3. 3 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Мая спасява на пожар стабилното правителство на Баце.
  Браво, Мая, браво Манолова, добре изиграно. Сега патрЕотите, които открито заплашиха Баце, че ще му духнат под опашката, ако им развали достлука с ограничените изборни секции, нямат никакъв повод да го направят. Баце ще им каже: "Ми, не бях Аз, тя Мая беше"

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 832 Весело

  Този път Маята не е познала! Май, Май.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7515 Неутрално

  До коментар [#1] от "neznaiko.bg":

  Той го е подписал закона.

  [email protected]
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Мая Манолова става пример какво може да постигне човек, ако се откъсне от оковите на ретроградната си партия

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 426 Весело

  Това добре, а за "квадратчето", какво правим, пчеличке ? Унгарският превод на пчела и стършел ! "Бремед" и Е...енеберемед "

 8. 8 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#3] от "BG Stability":

  Все пак депутатите на Баце я избраха за омбудсман.

 9. 9 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#6:"penetrating"]Мая Манолова става пример какво може да постигне човек, ако се откъсне от оковите на ретроградната си партия[/quote]

  Мая Манолова щеше да бъде много по-адекватен президент от Цецка или онзи чукундур. Не вярвах, че някога ще кажа добра дума за сестра Галева, но ето на.

 10. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#9] от "galapagas":

  Откак се омъжи, Мая Манолова много се разхубави!
  Така беше и с Надето Михайлова!

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  [quote#3:"BG Stability"]Мая спасява на пожар стабилното правителство на Баце. [/quote]
  ++++++++++

 12. 12 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Е, правото на всеки извън граница да гласува си го има, никой не ги спира да си организират пътуванията, така че покрай изборите да са в България. Но това не означава, че държавата трябва да се задлъжава да харчи неограничено количество финанси само и само да гласуват там където са.
  Ако 50 човека отидат на един от полюсите на експедиция и искат да гласуват и там ли трябва откриваме секция.

 13. 13 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ... бръм, бръм, бръм ...
  аз, сезирка съм

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 14. 14 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Майче, добър ти ден и на теб.
  Как спа в последната половин година? Виждам, че доста дълбоко и доста неща си пропуснала само заплатата да си получиш не си пропуснала.
  ...

 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":
  Да сестра Галева е единствения омбуцман, който води борба със законите на термодинамиката, законите на Ом и на края ще обяви Сади Карно за терорист!

 16. 16 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Трескаво активна. Според ММ, конституционно е да има избирателна секция, там където има дори само един български гражданин.

 17. 17 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":

  Досега не е свършила нищо, освен да лае по телевизиите. И да не забравяме, че лае срещу такива закони и наредби, на част от които тя е била вносител или е помагала в авторството.

 18. 18 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  БСП и ГЕРБ са стресирани от предстоящите избори.И двете партии разчитат на гласовете в чужбина.ГЕРБ разчита и на подкрепа от българските граждани в Турция,които традиционно гласуваха за ДПС.Готови са да променят изборния кодекс по време на кампанията за президентски избори,което е недопустимо.

 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3902 Неутрално
 20. 20 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#6:"penetrating"]Мая Манолова става пример какво може да постигне човек, ако се откъсне от оковите на ретроградната си партия [/quote]

  [quote#10:"Дедо Либен"]Откак се омъжи, Мая Манолова много се разхубави!
  Така беше и с Надето Михайлова!
  Това сериозно ли го твърдите?
  Дядо Либен-е!Не си ли чувал нещо за Фотошоп?
  [/quote]

 21. 21 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 439 Неутрално

  какво толкова се шуми за тези "българи", повечето от които от 10-15 г. живеят и работят в чужбина, та да гласуват до домовете си, въобще трябва ли такива хора да определят и президент, а още повече парламент и местна власт, след като "стъпват" в страната най-много за месец годишно, ама голям рев и паника ...

 22. 22 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Гнус ме е от тази жена. Не и придавайте моля ви значимост като ни занимавате какво правила, мислела и пр другарката "МакЪр"!
  Отврат!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 23. 23 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Гневно

  [quote#21:"it4"]власт, след като "стъпват" в страната най-много за месец годишно, ама голям рев и паника ... [/quote]

  [quote#21:"it4"]

  какво толкова се шуми за тези "българи", повечето от които от 10-15 г. живеят и [/quote]

  Живея от 9 години в Австрия, туркиня съм, но ми се чини че съм по-българка и от тебе!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 24. 24 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#23] от "достатъчно":
  добре, живей и работи там, няма лошо, но защо след като те няма тук, ще решаваш броя на депутатите или на общинските съветници в града ми, а пък те вземат решения за нас, които живеем и работим тук, харчейки нашите данъци...

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#15] от "telqk":

  До коментар [#17] от "bee":

  Напълно вярно, но човек има право да се променя, а формулирането на проблема е вече половин решение

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#25] от "penetrating":
  Проблемът се създава от "кофти" да не кажем неграмотен мит'рял! Природните закони не са проблем!
  И на края половин решение?! може ма две формулировки не прявят цяло решение.

 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3050 Неутрално


  Баси, докъде я докараха ГЕРБ и патриотите- ченгета - да благодарим на Мая Манолова ?!
  Ами благодаря ти, Мая !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  До коментар [#9] от "galapagas":


  " Мая Манолова щеше да бъде много по-адекватен президент от Цецка и оня чукундур . "

  ++++++
  Така са мислили и решили 235 БСП-организации в България от 255 общо, но въздесъщия Сирищник натрапи чукундура на Корни, започна любовния период и бързо, бързо завърши с фиаско ...
  Мая Манолова е ПЪТИ ПО КАДЪРНА и от двамата взети заедно !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 655 Весело

  А, бе, другарко Манолова!

  Ма нали вече не сте в активната политика, нали вече уж конкретни проблеми на гражданите разрешавате от топлото омбудсманско кресло...

  Какви са тез масирани ПР акции бе, другарко Манолова?! Гаче у кандидат-президентската кампания сте се записали като допълнително крило на левите кандидати...

  Ма повече работа вършете и по-малко шум дигайте...
  Дан ви припомняме стар девиз от миналото -
  Дела трябват, а не думи!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Манолова защо развива политическа дейност.

 31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2896 Весело

  Мая даде едно рамо на Боко !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK