След среща с Борисов ГЕРБ маха тавана на секциите в чужбина, но само за ЕС (допълнена)

Данаил Кирилов

© Надежда Чипева, Капитал

Данаил КириловПарламентарната група на ГЕРБ днес внесе в Народното събрание поправки в Изборния кодекс. Едната е за премахване на ограничението за разкриване на до 35 изборни секции в чужбина, но това ще важи само за държавите от Европейския съюз (ЕС). Другата е за отчитането на гласовете "Не подкрепям никого" при определянето на резултата на всички видове избори, в това число и президентските.


Поправките трябваше да бъдат внесени в деловодството на парламента в 10.00 часа тази сутрин, но това стана близо три часа по-късно. Причина за забавянето - шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и зам.-председателят на парламентарната група на партията Красимир Велчев са ходили на среща при премиера Бойко Борисов, "за да уточнят детайлите" по предложението. Вчера кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева обяви, че партията ще предложи броят на изборните секции в чужбина да бъде неограничен. Малко по-късно от Патриотичния фронт заявиха, че ще преустановят подкрепата си за кабинета "Борисов 2", ако бъде увеличен броят на изборните бюра в Турция.


На въпрос дали на срещата с Борисов е взето решение броят на секциите да бъде неограничен само в ЕС, за да не се стигне до оттегляне на подкрепата на Фронта, Красимир Велчев обясни, че са уточнени детайлите по предложението.
От ГЕРБ предлагат още с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) в изборния ден при необходимост да могат да се поставят повече от една урни в изборните секции в чужбина. Според Данаил Кирилов с тази възможност ще се преодолеят евентуални затруднения при гласоподаването в страни извън ЕС, където е имало заявления за повече от 35 секции.


На балотажа ще се борят двама кандидати и "Не подкрепям никого"


ГЕРБ предлага гласовете "Не подкрепям никого", които са обявени за действителни в Изборния кодекс, да се броят както за отчитането на избирателната активност, така и при определянето на резултатите на всички видове избори. На президентския вот, независимо от класирането на първия тур, в бюлетината на балотажа ще бъдат записани имената на двамата реални кандидати, събрали най-много гласова, плюс "Не подкрепям никого".


От обясненията на Данаил Кирилов се разбра, че дори по подкрепа опцията "Не подкрепям никого" да се класира на първо или на второ място на първи тур, на балотаж отиват двамата реални кандидати, събрали най-много подкрепа. "На балотаж отиват реални кандидати, за които е гласувано позитивно. Абсурдното е тълкуването на колегите, които казват, че в този случай трябва да се вземе в предвид и третата купчина "Не подкрепям никого". Този вот се зачита, но не може да участва в състезанието между вас и мен. В състезанието между вас и мен ние си броим гласовете един по един. Който има един глас повече, той е победител между първите двама", обяви шефът на правна комисия.


В бюлетината за втори тур обаче също ще има квадратче "Не подкрепям никого", обяви още Кирилов. То ще е опция освен изборът между двамата кандидати, които съберат най-много гласове на първи тур. Не е ясно какво става при хипотеза, в която най-много хора гласуват с "Не подкрепям никого" на балотажа.


При парламентарните избори отчитането на гласовете "Не подкрепям никого" най-вероятно ще доведе до увеличаване на броя на гласовете, които се изискват, за да може дадена партия да премине 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. Това ще намали шансовете на малките формации. "През април ние направихме компромис в името на малките ни партньори, но не може да непрекъснато да правим компромис", заяви председателят на правната комисия.


По предложение на Димитър Делчев от Реформаторския блок през април бе прието опцията "Не подкрепям никого" да не бъде отчитана в резултата от парламентарния вот, за да не вдига изкуствено бариерата за влизане в парламента.


"Заради опонентите на ГЕРБ" промените влизат в сила за президентския вот


"Намерението на нашите опоненти е промените в Изборния кодекс да бъдат направени за президентските избори", обясни Данаил Кирилов. Той заяви, че поправките най-вероятно ще бъдат гласувани на първо четене в правната комисия в сряда, след което ще влязат в пленарната зала. Според него обаче не е добре да се обсъждат въпроси по Изборния кодекс точно сега.


На въпрос на журналисти не е ли по-добре квадратчето "Не подкрепям никого" направо да отпадне, Красимир Велчев обясни: "Това квадратче е адски необходимо, защото гласуването е задължително". Според Кирилов в някои страни то се възприема като инструмент за мобилизиране на вота на избирателите. По думите му ако "Не подкрепям никого" ще се използва манипулативно, то "не е за нас".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK