Здравната каса ще може едностранно да прекратява договори по отделни клинични пътеки

Здравната каса ще може едностранно да прекратява договори по отделни клинични пътеки

© Юлия ЛазароваЗдравната каса ще има правото да прекратява договори за работа по отделни клинични пътеки с болници и отделения, както и със специалисти в извънболничната помощ, в случай че установи нарушения. Това е заложено в проектозакона за бюджета на НЗОК за 2017 г., което ще се отрази и в Закона за здравното осигуряване, пише "Капитал".


За основание за прекратяване на договора може да се приеме фиктивно отчетената дейност, т.е. фалшифициране на документацията за лекуван пациент и прегледи и манипулации, за които няма медицинско основание. Ще има санкции също и за оказване на недостатъчна медицинска помощ, застрашаваща здравето и живота на пациента, както и за системна неудовлетвореност на пациентите от лечебното заведение.


В момента касата не може да прекрати отношенията с партньорите си, докато не ги осъди и не докаже нелоялността им. Новият текст ще й позволи да взима това решение едностранно, а за лечебните заведения ще остане опцията да обжалват в съда постфактум. Докато съдът се произнесе обаче, няма да могат да приемат пациенти по съответната клинична пътека.
Юристи коментират пред "Капитал", че предварителното изпълнение на заповедите за прекратяване на договори може да бъде използвано за репресия над лечебните заведения и може да застраши тяхната финансова сигурност. Защото дали една дейност е извършена при наличие или липса на медицински индикации е спорен въпрос, който в съда се разрешава с помощта на съдебномедицински експертизи. Но докато трае делото, болницата няма да може да работи в едно цяло направление, съответно и да получава заплащане.


Дори впоследствие заповедта да бъде отменена от съда, това няма да промени обстоятелството, че докато е обжалвало, лечебното заведение не е получавало приходи по клиничните пътеки, по които договорът е прекратен. Вярно е, че болницата може да търси обезщетение за вреди, настъпили от незаконосъобразния акт, но тя трябва да докаже пропуснатите ползи, но това в здравеопазването е много трудно осъществимо.


В проектобюджета, който вече е одобрен от надзорния съвет на касата, пише, че през 2017 г. се предвиждат 3.032 млрд. лв., или с 222 млн. повече средства за здравни плащания. В тях обаче няма увеличение на парите за лични лекари, специализирана помощ, извънболнични лабораторни изследвания и медицински изделия, пише "Капитал". Увеличаване на плащанията ще има само за лекарства - с общо 83 млн. и за болнична помощ – със 136 млн. лв. Лек ръст ще има и при средствата, които се отделят за плащане на лечението на български граждани в други страни от ЕС, за които в момента касата дължи над 190 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Утре пък ще приемат, че може да се прекратява договор и по отделни участъци на пътеката!

  ВДЕМЕТЕ 4 МИЛИЯРДА ОТ РЕЗЕРВА И СМЕНЕТЕ ТАЯ КОСТОВА БОЛШЕВИШКА ЗДРАВНА РЕФОРМА! Ще излезе по-евтино на всички ни! Нека АЗ да нося парите на лекарите, да ги вида как ще ми ги откраднат! Сега всеки краде до самозабрава и викат"ОЩЕЕЕ"! Щом здравеопазването ще е платено от хората, нека хората да решат по какъв начин ще плащат. АМА ХОРАТА ДА ПЛАЩАТ, а не някакви чиновници, въз основа на някакъв отчет!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  "МИЛИАРДА"!

  Към коментар 1

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Не е лошо, но трябва да има защита и на другата страна

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на lazar.vasilev
  lazar.vasilev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Лечебните заведения трябва да правят същото, закъснее ли плащането - чао! След като са равноправни партньори, трябва да има равнопоставеност.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  Не е добре монополиста сам да определя с кого може и с кого не.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  [quote#4:"lazar.vasilev"]Лечебните заведения трябва да правят същото, закъснее ли плащането - чао! [/quote]
  Че кой е тоя луд, който ще прекрати договор, който му позволява да гледа тавана и да пише сметки и после да му дават пари?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Болшевизъм по Московски!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  За клинични пътеки има логика. Пример - от няколко години рязко скочи броят на хората със 1, 2 и повече стендове. За щяло и не щяло - стенд! Човека отива на кардиолог и веднага стенд и после лекарства за дълго време на определени фирми. Коментирам от лични впечатления и коментари на хората...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Тъпата здравна каса е излишен посредник, който само лапа и опорочава отношенията между лекари и пациенти.
  Сега му дават и божествени функции. Хем е страна по договора, хем контролира. А кой контролира НЗОК?
  Да, понякога лекарите шикалкавят. Това обаче е резултат от порочните правила, които казват - повече отчетена работа - повече пари!
  Пак част от сбърканата система.

  Еретик
 10. 10 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дайте СВОБОДА на хората да избират дали, къде и как да се осигуряват за здраве и старост. Всичко друго е КОМУНИЗЪМ!

 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamilton F1":

  пък моите лични впечатления като лекар са ,че смъртността в страната от инфаркт на миокарда падна поне 5 пъти откакто въведоха новите методики за ангиографии и поставяне на различни видове стентове ,в момента РЗИ упорито не желаят да дадат гластност на статистика ,че повечето от починалите не са починали от болестите си ,а от това ,че не са се лекували в повечето случаи при дипломиран лекар или пък са отишли на лекар или в болница ,след като са лекувани или неправилно или сами в дрогерии ,аптеки , при комшиите ,фелдшери и всякакви други шамани ,разбира се българина е пак тотално недоволен от това ,че се опитват да му спасят живота ,а не коментира по никакъв начин ,че само 2.5 милиона плащат повече от 0 лв здравни осигуровки ,другите не плащат нищо или чакат държавата да им плаща незнайно защо от данъците на другите хора ........

 12. 12 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 233 Гневно

  Москов е ЛЪЖЕЦ - нали за 1 минута се взема пръстови идентификатор -лъжа !!! Аз чаках 30 минути и не стана.
  Говори се, че е закупил машините от Турция-мирише отвсякъде.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  До коментар [#11] от "edin drug":

  А пък - още впечатления си спомних - как оперирани, след това при среща (консултация) със специалисти с научни титли научават, че тези стендове са били излишни. Но при повечето пациенти, след како ги уведомят че трабвя, по спешност трябва, операция, много рядко търсят и друго експертно мнение - особено в провинцията. Спомням си и също така, че при определени клиники, оперирания пие определени лекарства на определени фирми, напр. ЧФ и АЗ...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#10] от "uvx36507936":

  ++++++++++++++++++++

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#12] от "kony":

  Па бързо щеше да стане, ако бе подписъл протокола за отказ. И пак щяха да те прегледат и лекуват.

  chavo64
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Здравната каса харчи нашите пари и не може да прави, каквото си иска. Трябва да има някакви критерии, по които да се работи.

 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":
  какво шикалкавят лекарите ,че искат за труда си пари ,нали , ами навсякъде по света лекарската професия е скъпа и трудна задача , това е най ценния труд ,единствено тук е безплатен за огромен брой пациенти ,които незнайно защо са освободени от данък здраве ,от такси и плащания ,а на това отгоре са безкрайно недоволни ,ако лекарите не ги обслужват 24 часа и веднага и безропотно не им изпълнят всяко желание ,ами понеже на лекарите им омръзна да са безплатна хуманитарна пожарна , много скоро болниците ще се разпаднат поради липса на какъвто и да е персонал ,ще останат няколко търгаша ,които са превърнали държавните болници в частни мандри за тяхните интереси ,само ,че те без персонал и условия за работа са кръгли нули ,процеса тече много активно засега в малките населени места и малките болници ,а от скоро и в големите окръжни МБАЛ ,където пътеките се скълапяват с 90 годишни доктори , по скоро с дипломите им ,за да имат договор с касата .

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#17] от "edin drug":

  Ами лекарите да са станали банкери! Знаеш ли, че ако изчезнат лекарите ще умрат много по-малко хора от това, да изчезнат енергетиците и да изчезне тока? С какво лекарите в България за заслужили правото да крадат парите на другата част от народа? Егати логиката- щом някъде били богати и тука да получават толкова! Да ама там някъде всички са богати, а тука искат да вземат и последния лев на сиромаха и то по нечестен начин! Който не му изнася, да върви там дето слънце не огрява! Тука ще се лекуваме с билки! И ще живеем повече!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK