Съдебният съвет не възстанови Пенгезов, Узунов нямало да се води от закона

Пенгезов беше отстранен през 2014 година.

© Надежда Чипева

Пенгезов беше отстранен през 2014 година.Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет отказа да възстанови като съдия бившия председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, предаде "Правен свят". Молбата му е от преди няколко месеца и е по повод измененията в закона за съдебната власт. Според тях не могат да бъдат отстранявани магистрати, чиито обвинения нямат връзка с пряката им работа.


Пенгезов беше отстранен през май 2014 година заради обвиненията срещу него са за евросредства по проект за популяризиране на военното правосъдие. Делото вече е в съда, а днес съдийската колегия поиска да се запознае с него и това се превърна в основание молбата на Пенгезов да бъде отново отклонена. За кога - не е известно.


Молбата на Пенгезов за възстановяването му е от 15 август.
Днес членът на ВСС Камен Иванов обърна внимание, че месец по-късно е била разпределена за становище на Комисията за атестиране и конкурси. Според него това е нарушение на правилника за работа на колегията, защото комисията, която е трябвало да разгледа молбата, е тази по дисциплинарна дейност. В началото на октомври, Пенгезов изпраща напомнително писмо.


"Трябва да възстановим един подсъдим на длъжност във фазата, когато делото е в съда и се очаква присъда. Доколко законът, с отпадане на чл. 230, ал.2 от ЗСВ, ще създаде добра практика да възстановим временно отстранени магистрати, независимо какви са те, не знам, но така или иначе това е законът", отвори темата Галя Георгиева.


Димитър Узунов стигна до извода, че "след като Пенгезов е уличен, значи молбата му е неоснователна". Той обвини закона в неясност се оплака как ВСС всекидневно се сблъсквал с противоречиви разпоредби и понеже те били такива,


то той стигнал до извода, че всъщност няма да се ръководи от закона.


В днешния брой на в. "24 часа" беше публикувано интервю на Узунов със заглавие: "Не съм човек на Борисов или на когото и да било, а на закона".


Каролина Неделчева предложи днес да не се взема решение Пенгезов да бъде възстановен на длъжност, а то да се отложи, докато ВСС не събере доказателства като копие от обвинителния акт, информация от СГС докъде е стигнало делото, насрочва ли се ритмично, защо се бави. Това се възприе добре от Галя Георгиева, която хареса идеята.


Галина Карагьозова призова колегите си да не отлагат взимането на решението и отбеляза, че за нея няма правен спор.


"Очевидно вече сме нарушили правата на заявителя, поредно отлагане ще е безотговорно. Не мога да разбера как се взимат решения с ясно съзнание в нарушение на закона. Представляващият ВСС заяви, че няма да спази закона, защото е неясен и не го удовлетворява. Не може да прилагаш закона спрямо личността. Ние не даваме оценка спрямо личността, това не е сериозно. Трябва да прилагаме закона еднакво спрямо всички, а не защото ни харесва или не", заяви Калин Калпакчиев.

Решението беше взето с осем на пет гласа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK