Ромите не са проблем на обществото, а негов потенциал

Един от модераторите бе Антонина Желязкова - историк, османист, директор на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия.

© Юлия Лазарова

Един от модераторите бе Антонина Желязкова - историк, османист, директор на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия.Ромите не са проблем за обществото, а негов потенциал; неправителственият сектор се е провалил в интеграцията на ромското малцинство; липсата на политическа воля и единна, последователна политика са причина за разделението в обществото.


Това са само част от посланията, които прозвучаха по време на конференция на тема "Ромите - социални неравенства, нови възможности", която бе организирана от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), фондация "Фридрих Еберт" и Центъра за медийни изследвания и аудиовизуална политика в УНСС. Присъстваха учени, преподаватели, журналисти, студенти, представители на неправителствения сектор, както и на държавата в лицето на експерти на Министерството на образованието и науката.


"Остарях с проблемите на ромите". Така започна доклада си Антонина Желязкова, историк, османист, директор на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия. Прекарала 28 години в опити за тяхното решаване, Желязкова каза, че се е уморила, защото нищо не се е променило при тяхната интеграция. Сподели и че се чувства като героя от мита за Сизиф. Проблемът със социалното неравенство на ромите е системен и не е академичен, заяви Желязкова. Той е резултат от липсата на политическа воля през последните 26 години и това, че управляващите не насочват обществени ресурси за справяне с този проблем.
Тя разказа и как в първите години на прехода в академичните среди е имало малък оптимизъм, защото са смятали, че интеграцията зависи от тях, че липсата на неразбиране може да бъде преодоляна. Но учените добре вършат работата си и вече имат както фундаментални, така и емпирични знания, коментира Желязкова, и въпреки това ромите са останали социално маргинализирани и дискриминирани. Спомни си и за шега сред учените, които си говорели, че вече познават всички роми в България.


"Бедността, която води до изолация и маргинализация, ограниченият достъп до пазара на труда, до здравеопазване, образование и поносими жилищни условия, дискриминация – това са характеристиките на социалните неравенства, които засягат ромите и те са като константа в България", коментира Желязкова.


Според нея приемането на дефиниция какво представляват ромите е политическо решение. Тя цитира свой американски колега, който саркастично заключил: "Когато се взимат решения на високо политическо международно ниво, експертизата не е толкова важна.". Своя класификация дава Илона Томова, един от водещите изследователи на ромите в България - на база на емпирично социологическо изследване. Томова изгражда класификацията си върху сравнение на данните за самоидентификацията им с експертната оценка. Въз основа на този подход само две трети от ромите всъщност казват, че са роми. Турско-говорещите роми, които се самоопределят като турци, са една пета. Всеки 10-ти сред ромите се идентифицира като българин, като тези роми са най-интегрираните и с най-доброто образование. Тези, които се определят като влашки роми са по-малко от 10%.


Дискриминацията е основната причина за ограничения достъп до публични услуги на ромската общност в България, се разбра още от презентацията на Желязкова.


"Усещане за дискриминация, поради своя етнос при търсене на медицински услуги са декларирали 42,3% от анкетираните, при търсене на социални услуги – 34%, при търсене на трудова заетост – 32%. Това от своя страна води и до задълбочаваща се бедност сред една от най-уязвимите обществени групи. Анализът на социологическите данни посочва, че 63% от ромите са бедни, като за сравнение бедни са около 15% от българите".


Желязкова обясни още, че въпреки мита за ромите, които са в силна зависимост от социалните помощи, едва 11% от участвалите в изследване през 2011 г на Световна банка и Институт Отворено общество – София, които се идентифицират като роми, са декларирали, че получават социални помощи.Образованието се оказва най-значимия фактор,


сравнително недискриминирани са ромите със средно образование – така отговарят 68% от тях, за разлика от другите с по-ниско образование.


Повече от доклада на Антонина Желязкова можете да четете тук.


Тя сподели, че през годините е имало великолепни пилотни проекти, изготвени от неправителствените организации, които обаче не са били обсъждани и реализирани от изпълнителната власт. Трябвало е неправителственият сектор да прокарва политиките за интеграция в страната, но той няма възможност да се справи сам, обясни Желязкова. "Донорите (спонсорите на НПО-тата - бел.ред.) казват стига толкова".


По думите й няма друг начин за интеграция освен чрез образованието, за което трябва да се отделят толкова средства, колкото са необходими. Разказа и за споделени й истории от Швейцария и други северни държави, където в клас ако има дори едно дете от ромски произход, училището осигурява преводач на турски или български, поне за времето, докато то свикне с местния език.


За мнението, че няма обща, единна политика, а еднократни действия от страна на държавата при справяне с проблема за интеграция на ромите, се застъпи и Деян Колев, председател на Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". По думите му европейските фондове са възможност, защото е по-лесно на обществото да приеме, че пари от Брюксел отиват за интеграцията на ромите, вместо такива от държавния бюджет. Идеята обаче на европейските програми е да се изпълняват политики, подчерта Колев.


Без тези политики парите потъват като вода върху нагорещен пясък, илюстрира той тезата си. Водата се изпарява, след като за момент е охладила пясъка, и оттам нататък нищо не се поражда. С тези пари трябва да се измисли какви политики да се изградят, макар те да не са за това. Но държавата няма да го направи, "това трябва да направим всички ние", призова Колев.


Ако не се влезе на терен да се работи с ромите и да се вложи творчество - няма да има резултати, заяви още той.


И допълни, че е важна модернизацията на обществото, но е важно и каква ще е същността й - дали няма да доведе до асимилация, маргинализация или радикализация например, вместо интеграция и равенство в обществото.


Трябва да бъде изградена


модерна средна класа сред ромите,


която да издърпа цялата ромска общност.


Йосиф Нунев, държавен експерт в дирекция "Формиране, анализ и оценка на политиките" в образователното министерство заяви, че е проблем наличието на две категорийни понятия за ромите - социално и етническо, като първото ги представя като маргинализирана и бедна част от обществото. Определяйки се като ром, той заяви, че няма да допусне да бъде асимилиран.


Ако зачетат неговия език, традиции и култура може да се отворя и аз и да кажа: "Хайде да се интегрираме" - толкова е просто, завърши той експозето си.


"Интеграцията не е един да отиде при друг, а в развитието и модернизацията на обществото", коментира Колев по време на дискусията, след изказванията на модераторите. По думите, за да има интеграция, двете различни култури трябва да се опознаят и да станат равноправни субекти, а не ромите да стават българи или обратното.


Според него ромите не са проблем, а са потенциал за обществото. Те могат да станат мотор за трудовия пазар, културата и други обществени сфери. Обясни, че има два подхода, единият, който използва Българският червен кръст например - като ги обявява за бедни и маргинализирани, на които трябва да се помогне. Вторият подход приема, че в тях има потенциал и здрави сили и трябва да се помогне на тях, за да повлияят на другите. Огромният проблем на политиката за интеграцията е, че приема ромите за маргинализирани, допълни той.

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Защо дискриминация при търсене на медицински услуги, социални услути и търсене на работа? Та какво се надяват хора, които не искат да учат и да работят, а искат само да получават? Каква работа могат да вършат неграмотни хора? Стига само претенции, трябва да полагат труд и учение, за да заслужат и останалото.
  Този потенциал, както смята г-жа Желязкова, ще се стопи в момента, в който не останат българи, които да събират пари в социалните и пенсионните фондове и най-вероятно да отиде някъде другаде да доволства на чужд гръб.
  Не казвам, че всички цигани са такива, но за съжаление голямата част от тях е такава и малкото от тях, които настина работят, за да изхранват и отгледат децата си, се губят в общата маса.

 2. 2 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Ромите не са проблем за обществото, а негов потенциал...

  Точно така само, че опасен и неграмотен потенциал...

  Имало едно време ссср...
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  ......едва 11% от участвалите в изследване през 2011 г.....
  -------

  Ало,вече сме края на 2016 г?!

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  Бъдещ потенциал !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7843 Любопитно  Ромите, че са потенциал...потенциал са - ама зависи за какво !
  Ето оказа се, че полицията изпитва затруднения да залавя например телефонните измамници, защото помежду си те говорят на ромски и полицаите не ги разбират...???

  [email protected]
 6. 6 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1354 Весело

  Знаете ли кога ще се оправим?
  Представете си, стоите си в къщи на дивана и пред очите ви, крадец влиза и изпразва хладилника. Поглеждате към телевизора, а там същият този крадец ви разказва, че е наминал да ви напълни хладилника. Не можете да повярвате.
  А сега, представете си, как си седите на дивана и обяснявате на детето си, че ако не учи, а подражава на циганите, ровещи в боклукчийската кофа, не го очаква бъдеще, различно от тяхното. Поглеждате към телевизора, а там циганинът от кофата разказва за новите закони, дето с колегите е приел. Найс, а))))

 7. 7 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  "Прекарала 28 години в опити за тяхното решаване, Желязкова каза, че се е уморила, защото нищо не се е променило при тяхната интеграция".

  Да, жалко е, че толкова десетилетия ромите не намериха малко воля и сила и да се помъчат да се интегрират. Въпреки ресурсите(финансови, социални) и всички привилегии с които се ползват.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 8. 8 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Българите да не се правят на ударени ами да си търсят втора работа че освен ромеите сега требе и талибаните да издържаме... последните искат по 500 евро на месец и безплатен апартамент. Ромеите са по-скромни: каквото откраднат, това е... Работливи милите, те наготово не очакват.

 9. 9 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 488 Неутрално

  С ромите имаме вродени културни различия. Това не е проблем. Те са неадекватни в действията си ,но много от тях работят и това не е проблем . Истинският проблем е че те без да се замислят напълно повърхностно са много по големи терористи отколкото българските турци искащи да станем васали на турция и много
  По лесно се вербуват независимо от парите които притежават. Използвайки своите особени качества на въздействие от разстояние върху другите ,те могат да предизвикат дрязги,караници със сбивания и убийства. Това е вражески настроено население към българите.

 10. 10 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  По голяма глупост от това, което е казано в заглавието, трудно може да се измисли, и човек трябва или нищо да не разбира от проблема, или да му е платено много, или да е безумно храбър, но немислящ, за да предложи на такъв форум такава подгряваща статия.

 11. 11 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Разбира се, че не са!
  Проблем е липсата на РЕАЛНА интеграция.
  За това носи вина държавата с изкривените си палиативни действия, както и самите цигани, които (както българите, впрочем, откъдето явно гледат) не излъчват за свои лидери интелектуалния каймак на етноса (има такъв), а всичко е бат Сали и компания.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 12. 12 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "Трябва да бъде изградена модерна средна класа сред ромите, която да издърпа цялата ромска общност."

  Ай ай, то такава няма сред българите а сред ромите как? Пожелателните приказки са лесни, делата на практика неосъществими.

  А за това че ромите са потенциал е права, само дето уточнението ВЗРИВООПАСЕН е пропуснато!

 13. 13 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 787 Неутрално

  В повечето молове, ромите вече са и на щандовете за храна, а и на касите. В пътностроителните фирми само ръководителите не са роми. На десетки места ромите се справят добре- тези, които искат да работят. Наистина са потенциал, но средата на гетото съсипва много от тях. В нискотарифните полети за Белгия , винаги пътуват доста роми, които виждам , че работят и си имат пари.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7843 Неутрално

  До коментар [#1] от "ikar_01":

  Ма то това е последица от толерантната демокрация - всички се водят равни, гласоподаватели и т.н - а ''мнозинството'', което работи и плаща данъци не се чувства добре и бяга навън - съответно ''малцинството'' е привелигировано да не работи и да не плаща данъци, а ползва социалните фондове се чувства добре и се размножава ...останалото ще го реши математиката....

  [email protected]
 15. 15 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "споделени й истории от Швейцария и други северни държави" - докато не чуем истории и от Исландия и други южни държави, няма да повярваме

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 16. 16 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Аз от години се опитвам да направя аквариумните си рибки пълноценни членове на семейството си, но въпреки пропилените средства и усилия така и не можах да ги науча да ползват прибори за хранене и да седят прилично около масата. Генетика вероятно???

 17. 17 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Кажи им го како,че не сме...а сме!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  потенциална бомба ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1075 Весело

  Антонина Желязкова -българомразката! Завършила македноска фоология в Моксва! Сипеше и продължава да сипе антибългарските си хули от чужди немски радиостнации. Колко пъти е отричала съществуването на български народ и е прокарвала Скопски тези! Такива като нея трябва да се подведат за под наказателна отговорност за диверсия! А циганите ще стант потенциал за развитие на Калифорния, Англия, Франция, Швейцария, Германия, Хоиландия, Италия, и т.н. Не и тук! Т.е. страните спонсокрки на антибългарската пасквилописка!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Ромите се изнасят през глава и където са отишли, от Австрия и Германия, през Белгия, до Испания, Португалия и Англия, никъде не се е чуло за българско циганско гето. Дори където има фургони на местни цигани, нашите си живеят в нормални сгради. Което ме води на мисълта, че едни и същи роми, при различно етническо мнозинство живеят по различен начин.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  И потенциалът ни като всичко останало!

 23. 23 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#7] от "dgd":

  Западна Европа буквално е изхвърлила циганите извън границите на тогавашна Италия, Англия, Испания и други. Защото се оказало, че ЗА НЯКОЛКО ВЕКА не могат да бъдат приобщени и да придобият елементарни навици за изучаване на занаят, работа, грижа за семейството си. Та ние тук за някаква прашинка време - 20-30 години, сме щели да ги интегрираме. Друг път.

  Не че местните условия нямат роля в това - "неправителствения" сектор е чисто правителствен и затова няма реални резултати. Висши чиновници, ченгета и всякаква друга напаст си регистрира НПО и източва пари откъдето може - национални и външни донорски програми. А циганите - те са грижа на гражданите. Да се оправяме както можем.

 24. 24 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Факт е че дори във Финландия (която често е давана като пример за интеграция на циганите), никой не вижда в тях потенциал.

 25. 25 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  антонинка ж. е един от най-опасните вредители на нашето0 общество.. Бавно и методично тя наложи разделение и дискриминация спрямо българите, всичко в името на внедряването на турски и османски идеи, на издигането в култ на циганите - все в ущърб на Християнаска България.
  Сигурен съм , че добре са и платили за антибългарската дейност..

  Ако иамхем ДАНС и държава - тази нямаше да е другаде освен завинаги в Сливенския.

 26. 26 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Антибългарската пропаганда, в интерес на Турция и нашествениците продължава.. Под продажните погледи на политиците.. и по-лошо на ПРОКУРОРИТЕ!

 27. 27 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  " Прекарала 28 години в опити за тяхното решаване, Желязкова каза, че се е уморила, защото нищо не се е променило при тяхната интеграция. "

  Как ще се промени ма антонинке, като ТЕ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ !!!! НЕ ИСКАТ !!!

 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Потенциал - не знам, засега само потентност демонстрират...

 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  До коментар [#21] от "cinik":

  Културната среда си играе ролята.
  Примерно вашите мутри идват на почивка в Гърция и се държът като нормални хора !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "dgd": жалко е, че толкова десетилетия ромите не намериха малко воля и сила и да се помъчат да се интегрират.
  ====================================

  Божичко Годподи! Нима на проромските българи им е толкова трудно да разберат, че ромите не могат да бъдат интегрирани, просто защото те не искат да се интегрират? И защото техният начин на живот е на практика несъвместим с начина на живот на всички други народности, които живеят в България?

  Не искат – И ТОЛКОВА. Вината е тяхна, а не наша. Защото ние тук в България като българи по народност нямаме конфликти с никоя друга народност, освен с ромите. А ромите влизат в конфликт със всяка друга живееща у нас народност точно така, както конфликтуват с българите. Което означава, че вината е тяхна, а не наша и на другите народности. И че трябва да престанем да хрантутим и да се грижим за препитанието, за здравето и за децата на една народност, която е изцяло антисоциална.

  Който от тях иска да се интегрира – да го интегрираме. А който не иска, да върви по дяволите и държавата да престане да се грижи за него. Но ние не сме длъжни да се грижим за живота или смъртта на хора, които не искат да се учат, не искат да работят, но искат да ги храним, подслоняваме, обличаме и да отглеждаме децата им, които се плодят по-бързо и по-масово и от зайците.

 31. 31 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Гневно

  Голям и все по-многочислен потенциал

 32. 32 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Аз съм оптимист- когато ляво- толерастите вземат властта изведнъж ромчетата ще тръгнат на училище, а дъртите няма да берат желязо по кофите, а ще се хванат на работа!
  Вервайте!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 33. 33 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#7] от "dgd":

  Колкото черните в Детройт ще се оправят, като им се наливат постоянно държавни пари за издръжка, толкова и ромите в нашите гета.

  Every cradle is a grave.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3047 Весело

  Ако можеше да преобразуваме потенциалната енергия в кинетична и да ги реинтегрираме на Индийския субконтинент...

 36. 36 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#31] от "V.Iliev":


  [quote#31:"V.Iliev"]Голям и все по-многочислен потенциал
  [/quote]
  То и за това не протича процес на интеграция, а на бавна и почти сигурна циганизация.

 37. 37 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  С ромите не стана работата, да докарват "бежанците".

 38. 38 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Сещам се за последната интегрирана - Деница Михайлова. И тя излезе българомразка.

 39. 39 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Напротив. Проблем са. Вековете история, през които ромляните не са мръднали метър е доказателство.

 40. 40 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Положението на ромите в БГ наистина един от провалите на българското общество.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 41. 41 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  [quote#36:"tonitod"]То и за това не протича процес на интеграция, а на бавна и почти сигурна циганизация.[/quote]

  Подготвят ни и арабизация.
  Българинът е преживял среща с много етноси през хилядолетията и има опит, ама да не ни дойде много наведнъж.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Нещо не разбрах ,някой е лишил ромите от достъп до образование или как,ако определен индивид не желае да положи усилия не виждам какво бихме могли всички ние да направим по въпроса.И изобщо съм против деленето на българи и роми ,делението трябва да е на работещи и на чакащи наготово.

 44. 44 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  ако им се дадат равни права с българите ще се получи, имам предвид, правото да си плащаш данъците, правото да си плащаш осигуровки, правото да си плащаш тока и всички подобни права

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 45. 45 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  между другото може ли да бъде споделен челния опит на Франция с интеграцията че нали все от някой трябва да се учим

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 46. 46 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  [quote#29:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Примерно вашите мутри идват на почивка в Гърция и се държът като нормални хора ! [/quote]
  още не са се почувствали в свои води, стой та гледай

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 47. 47 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Весело

  Ако някой е чул говедо да говори тогава циганина ще се интегрира.

 48. 48 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 430 Неутрално

  [quote#18:"hhhuuunnnn"]проблемът ви - на примитивните комунета и нацисти - е че с лъжи нищо не може да се постигне, а вие само на това разчитате; като резултат храните една върхушка от няколкостотин елитни национал-социалисти, а останалите се гърчите в собствената си злост[/quote]

  Не съм искала мнението на някакво застаряващо хипи-интернационалист, но като такъв, изпълни си дълга към ромеите и талибаните, пък аз ще изпълня дълга си към Родината.
  Дай ми адреса си - аз с удоволствие ще изпратя няколко тумби от горепосочените да си ги дундуркаш вкъщи, да си ги храниш и образоваш, и да си ги интегрираш както намериш за добре. Благодаря предварително.

 49. 49 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Оняден жена ми гледа едни циганета/простееха, както и много българчета правят/ до едно училище и вика - това е бъдещето... Аз и казах, че не е е права - това е настоящето. Тя се съгласи

  Любов и светлина!
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  Потенциал, в бъдеще време.

 51. 51 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  До коментар [#46] от "stg":

  Имаше и такива.....90-те години !
  Те послужиха за пример !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 52. 52 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#41] от "mr.lottalove.":

  [quote#41:"mr.lottalove."]Българинът е преживял среща с много етноси през хилядолетията и има опит, ама да не ни дойде много наведнъж.
  [/quote]

  Да, доста етноси сме интегрирали
  Колкото до арабизацията ... Трябва да се подходи много внимателно - да не се дава възможност на пристигащите и търсещите убежище да предявяват големи претенции и да се групират в големи компактни чужди общности.

 53. 53 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  [quote#40:"stupid_american"]Положението на ромите в БГ наистина един от провалите на българското общество. [/quote]
  ще се осмеля да не се съглася, всички цигани , които желаят учат и после работят има такива и те рядко създават какъвто и да било проблем, за съжаление по голямата част предпочитат да не се възползват от безплатното образование и работата , която има достатъчно , така че да се вменява вина на обществото е груба манипулация

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 54. 54 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#48] от "due07477623":

  А вие как ще изпълните дълга си към родината, за да има реципрочност?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 55. 55 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#42] от "mizo":

  Наистина е трагично, че (що годе) млад и образован човек иска да убива хора единствено заради етноса им. Интересно това като го казваш, ще се включиш ли и ти да ги убиваш в своя сценарий.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  [quote#52:"tonitod"] да не се дава възможност на пристигащите и търсещите убежище да предявяват големи претенции и да се групират в големи компактни чужди общности.
  [/quote]

  От всички етноси, живеещи в България, единствено циганите не са интегрирани.
  Ляво- толерастките , като А.Желязкова, се опитват да вменят вина на етническите българи за това.
  Тя не обвинява етническите турци, че не са интегрирали турчеещите се цигани, нито етническите власи за влашките цигани.
  По- горе някои форумци я нарекоха "българомразка". И аз съм срещал доста нейни изказвания и мнения, всички насочени против българския етнос.

  Арабите, ако ги разселим из България, ще бъдат другите вечно неинтегрирани.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 58. 58 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#35:"SS"] да ги реинтегрираме на Индийския субконтинент...[/quote]
  И там не са били интегрирани,че да ги реинтегрираме.
  "Изглежда вероятно циганите да произхождат от тези части от индийското общество, вече оформено в първите столетия от новата ера, които трайно са извън сложната му структура. Най-низшите касти - разклоненията на чандала (или пария), докосването до които е осквернително, вероятно са прародителите на днешните цигани. "Местоживеенето на чандала трябва да бъде извън селището... имуществото [им] трябва да бъде само кучета и магарета... украшенията им трябва да са от желязо, а те трябва постоянно да чергарстват... а браковете им - само с подобни на тях..." (Закони на Ману, Х, 51-56)."

 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1966 Гневно

  Да ... ромите са потенциал ... криминален

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Пробвахме интеграция - не щат.
  Дезинтеграция тогава?

 61. 61 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#21] от "cinik":
  Имам подобни наблюдения също. Просто в България няма работеща държава,няма и реално гражданско общество, просто тотален упадък. И българските и циганските политически и в мнозинството икономически "елити" са просто престъпници.
  Тече процес на пълна лумпенизация и опростачване на обществото,съответно при по-бедните и маргинализирани групи процесът е още по-напреднал.

 62. 62 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#39:"m_todorov"]Вековете история, през които ромляните не са мръднали метър е доказателство.[/quote]
  Така е за съжаление.
  "За българските цигани обаче е дошло вече времето разделно. Пет века ясно изразено присъствие на Балканите трябва да са им били достатъчни. Или ще се социализират, възприемайки ценностната система и поведенческия модел на основния етнос в татковината ни - ще се цивилизоват, ще учат, ще създават блага и няма да престъпват законите, или, с тези, които не го направят, ще трябва да се носим, накъдето ние решим. Все пак сме 85% към 4.9% по данни от последното преброяване.
  Струва ми се просто решението. Детски надбавки, помощи за безработица и всичко, което ние плащаме, да получават само и единствено срещу постигнати резултати - добро образование, приличен дом, строга хигиена и по възможност без продължителни престои по затворите. На наглеещите да се припомня редовно Ляпчев. Това е во кратце."

 63. 63 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#7] от "dgd":

  Ще се интегрират в момента в който им се ритне копанката. На хубаво и безплатно лесно се свиква, те и за това не искат да се интегрират

 64. 64 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#62] от "objektivist96":
  Ами именно българската държава би трябвало да положи основата на политика на позитивна стимулация към интегриране и развитие. Но държава на територията няма. Няма и разбиране на проблема и от страна на мнозинството на територията. И не говорим само за циганите.

 65. 65 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Дайте пример за един интегриран циганин!
  Не ние не можем, а те не искат да се интегрират. Доброволно.

 66. 66 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#65] от "yavooor":
  Ами повечето ,които познавам лично са изключително добре интегрирани. Можеш да ги различиш единствено по цвета на кожата,и то не всички

 67. 67 Профил на КраСивият Кардинал
  КраСивият Кардинал
  Рейтинг: 221 Гневно

  Всички тръгваме наравно, когато се родим, това, че те изостават се дължи не на държавата, а на самите тях. Даже напротив, държавата стимулира повече тях, всячески, за сметка на останалите. И пак изостават. Държавата може да е всичко, но по това отношение не може да се иска повече. Нали има фондации, нека те да се разправят с проблема, държавата е дала достатъчно. Всичко друго е дискриминация към българите.

 68. 68 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  [quote#66:"thepirineagle"]Ами повечето ,които познавам...[/quote]
  Я кажи за по-малкото. Защо не са интегрирани? Защо не са като другите? Българите ли са виновни?

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Циганите бяха донякъде интегрирани при бай Тошо, но методите му няма да се харесат днес. Друг начин обаче няма за съжаление.

 71. 71 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#68] от "yavooor":
  Пич, не можем да очакваме "интелектуален взрив" нито от такива като теб,които разсъждават само в групови категории и черно/бяло,нито от необразованите цигани или българи. Но задачата,и причината за съществуването на държавата е да решава проблемите,не да ги задълбочава. Такъв е рационалния подход. А и като говорим за общество, това е съвкупността от отделни индивиди,организации,институции - всичко. Този/тези ,които доминират в едно общество почти винаги са в по-добра позиция да задават дневния ред. Не обратното.

 72. 72 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Ще се интегрират, колкото бежанците
  в Германия за 2г. от 1млн. само 100
  работят !!!

 73. 73 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1416 Весело

  Или обществото им е проблем.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 74. 74 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  До коментар [#71] от "thepirineagle":

  Не, че нещо, но да попитам, ако може? Откъде накъде на Проспер Мериме му е хрумнало Кармен да е циганка? Защо после Жорж Бизе е направил опера от новелата на писателя?

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  Мисли ли тази госпоДжа,че като нарича циганите *роми* им помага в интеграцията?Или казано на *човешки* език - да ги накара да живеят като другите в държавата,няма значение коя.Хайде да искарат някакъв процент на тези,интегрираните.Някъде около 0,001?

 77. 77 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  "Продаването" на самия себе си за заплата и работно място, което принадлежи на някой шеф-гаджо/нециганин/, е равносилно от отказ от самоличност, според ромската психология. Правени са хиляди опити да се интегрира това население през вековете, но, всички били неуспешни.

 78. 78 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1529 Неутрално
 79. 79 Профил на samsara7857
  samsara7857
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Божеее жива да не бях!!!!!!!!!!!!Ромите потенциал на обществото,потенциал за помощи и гласове на изборите срещу 5 кебачета или 20 лева.Когато се научат да ходят на училище и да работят може и да станат, но за сега не виждам това как ще стане като им се дават повече пари на калпак отколкото на една българска майка!

 80. 80 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#79] от "samsara7857":Познавам и Деян Колев, и експерта на МОН, който наистина е ром. При ромите, според мен, трябва да се хване детството. Ако се въведе системата на седмичните интернати и децата се откъснат от гетото интеграцията им става възможна. Каквото и да говорим за комунизма, този експеримент проработи. Имаше роми учители, инженери, музиканти. Задължителни детски градини и протестански мисии в ромските гета! каквото и да струва това! Ако някъде ромите са спрели да крадат и са станали вярващи в Бог, това в България се е случило изключително заради протестанските свещеници. БПЦ не върши никаква работа. По-полезни за очовечаването на ромите са дори мюсюлманските фондации, вервайте ми!

 81. 81 Профил на samsara7857
  samsara7857
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#80] от "David Moyseev":

  Ами да им се хване детството на ромите какво чакат нашите управляващи, ама нали е по лесно да им хвърлят едни пари и да им купуват гласовете и да съгласна съм само при комунизма бяха научени на ред.Аз познавам 2-3 роми бивши колеги наистина свестни хора и работят,но те са единици!Плюс ние за последните 27 години си отгледахме поне 2 поколения роми само на помощи,така че работата е изтървана яко!

 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Дайте пример за един интегриран циганин!
  ==========
  Бисер Киров , др. Чирков , Златан Ибрахимович , Чарли Чаплин (25%).......
  Много са , но интегрирането не е най правилното решение.
  Социалната среда е важна. Първите 7 години също.
  До коментар [#65] от "yavooor":

  Bukalemun
 83. 83 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Напротив, проблем са навсякъде, не само тук. Какъв потенциал могат да бъдат?! Отидете в циганска махала, някъде из цяла Европа- навсякъде мизерия, мръсотия и гнус. Нищо не им пречи да се изучат, да имат учени, писатели, но не би. И не става дума само тук. Ако бяха такъъъъв потенциал, Франция нямаше да ги депортира. Крайно време е нещата да се назоваеат с истинските имена, а не да се крият засд мазни политкоректни лъжи.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#28] от "Добрин Велков":

  Хахаха, Добри. Много добре формулирано.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  "управляващите не насочват обществени ресурси за справяне с този проблем."
  ............................
  Напр., всеки да си вземе по 1-2 роми вкъщи и да ги възпитава на ред, дисциплина и трудови навици, така ли?

 89. 89 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 307 Неутрално

  За образованието не съм съгласен, че не се прави нищо. Задължителните предучилищни класове бяха въведени до голяма степен да помогнат на деца, чийто майчин език не е български, да се подготвят за училище. Сходни са мотивите и за целодневното образование от 1ви до 4ти клас. Закриха много цигански училища и карат децата с автобус до по-добри училища... Има и помощник-учители в класове с много ромчета. Не е вярно, че не се прави нищо - и то от 1997 г. насам.
  Лошото е, че тези, които се изучат и хванат професия, обикновено прекъсват връзки с роднините. Разбирам ги - иначе всичкото братовчед ще им виси като воденичен камък - но фактите са си такива. Така че надеждата да се формира някаква образована средна класа, която да издърпа останалите, засега не се потвърждава. Средната класа бяга да живее при и сред българите и общо-взето с времето се побългарява.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 90. 90 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  [quote#80:"David Moyseev"] Ако някъде ромите са спрели да крадат и са станали вярващи в Бог, това в България се е случило изключително заради протестанските свещеници. [/quote]
  това е истина

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 91. 91 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  [quote#89:"espresso"]Лошото е, че тези, които се изучат и хванат професия, обикновено прекъсват връзки с роднините. [/quote]
  това може да проработи при количествено натрупване , което е малко засега, а може и да не проработи защото образованите цигани наистина бягат от останалите като дявол от тамян

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 92. 92 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2010 Любопитно

  “Тя цитира свой американски колега, който саркастично заключил: "Когато се взимат решения на високо политическо международно ниво, експертизата не е толкова важна."

  Ами те почти са цитирали Сталин!
  Излиза, че след четвърт век наукообразна дейност Желязкова е на път да преоткрие комунизма в най-диктраторската му форма!

  I Want To Believe
 93. 93 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  26 млн. лв. изхарчени за лудо за интеграция на роми ученици
  http://frognews.bg/news_121293/26-mln-lv-izharcheni-za-ludo-za-integratsiia-na-romi-uchenitsi/

 94. 94 Профил на Petar Petrov
  Petar Petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тъжно е, че ксенофобите са повече. А е нужно само едно - да се приемат циганите като хора...

 95. 95 Профил на Petar Petrov
  Petar Petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тъжно е, че ксенофобите са повече. А е нужно само едно - да се приемат циганите като хора...

 96. 96 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#1] от "ikar_01":

  .... , не знам дали влагаш смисъл , когато изговаряш думата "мизерия" ? В мизерия живеят вече 26 години най - слабата прослойка от малцинствения етнос - циганите . Можеш ли да си помислиш също , че в семейство живеещо в тази мизерност , може да израсне или порасне дете склонно към образование, защото аз не мисля . От къде тръгва ОБРАЗОВАНИЕТО .... , на теб ясно ли ти е .... ? Та .... значи , как от едно не социализирано и нездраво семейство, очакваме резултат - образование ? Нали ТО - детето , трябва да израсне в що годе нормална среда , в нормален дом с работещи родители , с родители в главите на които целта не е глава заровена в кофите за боклук , с родители които са нямали проблем да завършат поне средно , родители които могат да възпитат детето си , насочвайки го в правилна посока , давайки му онова от което има нужда , подкрепа , стил на живот , оформяйки го като личност , която след време да поеме живота в собствените си ръце ..... И как да стане всичко това възможно без възможности .... ? Първо .... , държавата за нас е не "майка" , а "мащеха" , второ .... , правителството ни е "втори баща" и трето .... , обществото ни е като потъващ кораб и няма как да излезе от това си състояние . Ако се върнем на зад и се вгледаме в годините от падането на "Берлинската стена", за положението на циганския етнос .... , едва ли можем да кажем - цветущо, напротив ...., ТО ден след ден , месец след месец вече 26 години на преход , расте в негативна обреченост. А , дали е така .... ? Да , така е ! Защото, първите хора , изкарани от работа с прекъсване на трудовата им дейност , бяха именно циганите, същите които дадоха своята ДАН за построяване на фабрики , предприятия , болници , училища .... и защо, защото с тях най-лесно се процедира , с тях най-лесно може да се заиграва , та КОИ са ТЕ .... Не бяха ли ТЕ .... , най-рано асоциализирани , не бяха ли ТЕ .... , най-рано останалите без работа , не бяха ли ТЕ .... , отритнати и мразени от обществото ? За каква ИНТЕГРАЦИЯ става въпрос ТУК .... ? За какво говорим и плещим сега , без да влагаме и грам логика в изказа и коментарите си за ТЯХ ....? Как е възможна такава коронарна и повърхностна мисловност ? Как е възможно да сме забравили , че някога сме участвали заедно рамо до рамо в изграждането на РОДИНАТА - БЪЛГАРИЯ .... ? Как е възможно да забравим , че след 1989 г. всичко ЗАЕДНО построено , беше разпродадено или разграбено от хора, на които не им пука за нито един от нас .... ? Как е възможно ..... ? Лесно е да обиждаш , лесно е да набедиш някого , лесно е да намериш грешник , който да оправдае собствената виновност ! Да ... , никой не ще да е или да се постави на мястото на онзи другия, който вече е с залепен етикет: не желаят да работят, не желаят да се образоват, не плащат нито ток, нито вода .... , паразити на социална помощ - та нима им е оставена някаква друга възможност , хлебарки .... , спуни , мангали и всевъзможни други, питателни и не до там, епитети ..... За това ...., Дами и Господа - пишещи , мислете преди да сте почнали да пишете ..... !

  .... never say never ..... !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK