Върнатите на Анкара турски граждани са искали съд у нас

Скрийншот от предаването на Абдулах Бююк на турските власти през август т. г.

© "Протестна мрежа"

Скрийншот от предаването на Абдулах Бююк на турските власти през август т. г.Поне един от седмината турски граждани, върнати в Турция, е искал или му е било обещано да бъде изправен пред български съд, но въпреки това е бил експулсиран без никаква съдебна процедура.


Това се разбра от телефонен разговор на репортера на Би Ти Ви Стоян Георгиев със сина на един от експулсираните турски гражданин, излъчено в сутрешния блок на телевизията.


"В петък вечерта в 7.30 ни изпрати съобщение, че е в България и че там ще се изправи пред съда"
- каза мъжът по телефона.
И продължи: "Обади се отново тази сутрин /вторник - бел. ред./ и каза: аз съм в Истанбул и ще ме съдят тук. Бяхме шокирани. Оттогава не сме го чували и не знаем какво прави", разказа той.

Според говорещия мъж, който пожела анонимност и гласът му беше преправен, баща му вероятно се намира в полицейски участък и още не е изправен пред съдия и в Истанбул. "Не мога и да си представя, че баща ми е екстрадиран обратно в Турция, която вече е противозаконна държава, мислех, че България няма да приключи случая по този начин без съдебен процес", добави той.


За експулсирането на седмината турски граждани - трима уволнени полицейски комисари, университетски доцент, гимназиален учител, журналист от закрития в. "Заман" и собственик на магазин - се разбра в понеделник от турската информационна агенция "Доган" и вестник "Хюриет", които съобщиха, че те са заподозрени за връзки с организацията ФЕТО на Фетфулах Гюлен, сочена от Ердоган за организатор на опита за преврат от 15 юли. Агенция "Доган" публикува и видео от задържането им на турска територия.


Правата на седмината турски граждани вероятно са нарушени по време на 24-часовото им пребиваване у нас


- около тази теза се обединиха в студиото на Би Ти Ви журналистите Мехмед Юмер от българското издание на в. "Заман", Илхан Андай и адвокат Николай Хаджигенов.


Обратното заяви на извънреден брифинг във вторник зам.-шефът на "Гранична полиция" Светослав Манолов - че те не са поискали закрила и адвокат. Той обясни, че те били открити в камион с турска регистрация на Дунавмост в опит да преминат в Румъния и били задържани за 24 часа с полицейска мярка. След изтичането ѝ спрямо тях е приложена принудителна административна мярка по Закона за чужденците за принудително извеждане от България. От думите му се разбра, че през 24-те часа на задържането им те не са поискали закрила и че са предадени в Турция по силата на споразумението за реадмисия. А запитан дали им е бил осигурен адвокат, Манолов каза: "всеизвестно е че не са поискали такъв", без да поясни как е всеизвестно нещо, за което до този момент не е давана официална информация. Принудитеното извеждане е извършено без да бъде информиран омбудсманът, каквото изискване има в чл. 44 от Закона за чужденците.


В разговора в студиото Мехмед Юмер посочи, че имало данни за 20 "самоубийства" в затворите в Турция, освен информациите за изтезания и затваряне на жени сред мъже.


Адвокат Хаджигенов определи ситуацията като "учебникарски пример за политическа репресия". Той попита дали някой е чувал нещо за бизнесмена Абдуллах Бююк, когото предадохме на Турция през август в нарушение на няколко закона и въпреки решението на съда, който не позволи да бъде екстрадиран, и за което предаване на Капъ-Куле научихме пак от турските медии.


Илхан Андай разказа, че България е посочена в турски правителствен доклад като една от страните, в които има активисти на ФЕТО, но страната ни е оценена високо по отношение на партньорството за екстрадиране. През следващите дни Турция ще даде списък със свързани с Гюлен лица в България, Румъния, Полша и Малайзия, съобщи той.


Би Ти Ви цитира в. "Хюриет": България е върнала тайно и други двама


Други двама души, за които не е станало публично известно, свързани с предизвикалия политически скандали в Турция онлайн-профил "Фуат Авни", са избягали в България след неуспешния опит за преврат, но българските власти тихомълком са ги върнали на Анкара. Това съобщава в."Хюриет", цитиран на сайта на Би Ти Ви, като се позовава на бившия вътрешен министър на Турция Ефкан Ала, но не става ясно кога двамата са били предадени.


Разкритието е дошло от изслушването на бившия министър пред парламентарна комисия, която разследвала метежа.


Чрез профила "Фуат Авни" в мрежата "Туитър" били изнесени данни за корупция на най-високо ниво в Турция, това съобщава в. "Хюриет". Според управляващите в Анкара зад профила стояла група, която проучвала правителствени документи и дори подслушвала политици от партията на Ердоган.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK