Единните критерии за професори и доценти влизат за обсъждане в парламента чак догодина

Някои от поправките в закона за развитието на академичния състав срещат критиките на университетската общност.

© Георги Кожухаров

Някои от поправките в закона за развитието на академичния състав срещат критиките на университетската общност.Поправките в закона за развитието на академичния състав, с които се въвеждат минимални национални критерии за кандидатите за професори, доценти и главни асистенти, ще влязат за окончателно обсъждане и приемане в парламента едва следващата година. Промените се обсъждат на второ четене във водещата образователна комисия от средата на юни, когато окончателно бе одобрено единните критерии да се определят чрез числови стойности на обективни показатели.


Целта на поправките е да бъде прекратено ударното хабилитиране на професори и доценти през последните години след закриването Висшата атестационна комисия (ВАК) към Министерския съвет през 2010 г. От тогава до сега университетите сами разписват процедурите и критериите за хабилитиране.


Приемането на второ четене на новите текстове в закона за развитието на академичния състав, които са разписани в 44 параграфа, върви бавно в образователната комисия, тъй като част от поправките срещат критики от страна на университетската общност, чиито представители присъстват на заседанията. Депутати дори се шегуват, че се работи с "темповете на английския парламент", тъй като се гласуват по три-четири параграфа на ден. За да се стигне до окончателно приемане на законопроекта от водещата комисия, някои текстове дори ще бъдат обсъждани отново от работна група с повече представители на университетската общност и експерти.
Днес председателят на образователната комисия Милена Дамянова (ГЕРБ) обяви, че заради голямото забавяне работата по законопроекта ще е приоритет до края на годината, за да може след това да влезе на второто четене в пленарната зала. Поправките, които се обсъждат в момента, са обединени предложения от шест законопроекта, внесени по различно време и приети на първо четене в последните години. Депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов определя закона като "най-сложния от всички закони у нас".


Университетите ще допълнят критериите


Основните минимални критерии за заемане на академични длъжности професор, доцент и главен асистент ще бъдат научните постижения като брой авторски монографии, брой статии в реферирани списания, брой глави в книги и др., както и академичните постижения като защитили докторанти, брой разработени нови лекционни курсове и упражнения, брой написани учебници и др. На второто четене в образователната комисия от критериите отпадна размерът на привлеченото финансиране по научни проекти, но тази дейност също ще бъде отчетена при хабилитирането. Магистърските и бакалавърските дипломни работи, с които обикновено се занимават кандидатите за главен асистент, също няма да се броят.


Критериите за всяка научна област и точките към тях ще бъдат разписани от образователното министерство в правилник към закона, който трябва да влезе в сила заедно с него. Депутатите настояват ведомството да побърза с проекта. Окончателните единни критерии и точките към тях ще трябва да залегнат като минимални изисквания в правилниците на университетите, които да ги надградят.


Научното жури остава


Хабилитирането ще става след защита на научен труд пред научно жури, както е и в момента. Днес в образователната комисия се обсъждаше дали това да не бъде комисия, но се разбра, че няма политическа воля за възстановяването на ВАК.


Според одобрените текстове трима от членовете на научното жури трябва да са от други университети. Досега такова изискване имаше само за двама от тях. До защита ще се допускат само дисертации, която отговарят на минималните изисквания за съответната научна област.


Обявата за конкурс за академична длъжност ще трябва да се публикува и в Държавен вестник, реши образователната комисия днес. Текстовете, които разписват методиката за признаване на "малки" и "големи" дисертации от чужди университети, бяха върнати за обсъждане в работната група.


Другата седмица образователната комисия трябва да продължи с обсъждането на 19-ия от общо 44 параграфа.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До тогава ще имаме поне още 500 професора и 1000 доцента, всичките специалисти по плетете на една кука и разтегляне на локуми.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Кой е.ал, е.ал, кака се омъжи. А НБУ нарои професори и доценти, че да не мяза ептен на ПУЦ.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1501 Весело

  "Депутати дори се шегуват, че се работи с "темповете на английския парламент"

  Те, нашите депутати са големи шегаджии и майтапчии. Но колко от тях са професори.

 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  То това отлагане цели точно да нарастне бройката на хабилитираните лица,които и без това с лопата да ги ринеш!

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  ВУЗ овете станахА места за производство на учЕни професорЕ.

 6. 6 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Да се въведат +нулеви години+ за хабилитация. Произведените на килограм да бъзат проверени. Да се яват на тест по български език.

 7. 7 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Зам. шефът на парламата от ВТУ няма да позволи да се приеме нещо смислено. Защото тогава той ще трябва да се раздели с титлата си. За да улесни собственото си хабилитиране лицето Сергей Игнатов чалгизира академичната система за много години напред.

 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Да кажем тук, че и любимият коментатор на Дневник - Евгений Дайнов - е един от чалга-професорите, рожба на закона "Игнатов".

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2232 Любопитно

  “Целта на поправките е да бъде прекратено ударното хабилитиране на професори и доценти”

  Около 10 ноември в едно предаване Всяка Неделя на Кеворкян беше подхванал темата с абсурда при хабилитиране на “нАучните кадри”! Показваха какви безумни теми за дисертации има: “напр., значение на свиренето на акордеон за развитие на млечните жлези при жените”
  Какво излиза - 25г. след като падна комунизма, нещата в това отношение не са мръднали?!

  I Want To Believe
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  И висшето образование скапахме под давлението на египтолога-олигофрен, случайно сложен за министър..

 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 982 Неутрално

  А атестация на игнатовските професори предвижда ли се? Или ще я караме на принципа "каквото било - било" и правилата ще важат само за новите кандидати?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 14. 14 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Безспорно скоростното хабилитиране обезценява до много голяма степен научните степени.
  Според мен обаче основния проблем е намаляващото количество и драстично падналото ниво на кандидат-студентите.
  Друг е въпроса , че средствата за образование са крайно недостатъчни, което пряко се отрязява на обновяването на лабораторната база а от там и на качеството на образованието.
  Не бих изкал да съм черноглед а още по-малко да политизирам въпроса, но ми се струва , че всичко което се случва с българската образователна система изобщо не е случайно...

  Stupid people make me sick
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#10:"2.5"]Какво излиза - 25г. след като падна комунизма, нещата в това отношение не са мръднали?! [/quote]
  Не тълкувай мнението ми като плач по комунизма, но в образованието нещата определено са мръднали. Мръднали са и то доста са мръднали. Надолу !

  Stupid people make me sick
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "voltaire":
  Ръсите лъжи на поразия. Отмяната на научен сътрудник беше наложена, а не искана промяна.
  Нагледах се на на игнатовски професори и сега най-посредствения ваковски професор е светило в сравнение с много от новите.

 20. 20 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#18] от "voltaire":
  Какъв скелет ви гони. Поставя се летвата и който мине, мине и се хабилитира. Тези занижени показатели за професор са престъпление. Тези хора ще осъкатяват с години студентите.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Време беше. Че то тука от професори не можем да се обърнем.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 23 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1633 Любопитно

  Крайно време е да се прекрати порочната съветска практика за доживотни професори и доценти. ДОЦЕНТ и ПРОФЕСОР са длъжности,а не научни степени и звания.Лица с научно-образователна степен "доктор" или "доктор на "/голям доктор/ могат да заемат длъжност доцент или професор за определено време съгласно правилника на висшето учебно заведение. След като изтече това време, те си остават доктори или доктори на науките.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#24] от "voltaire":
  Да, имам против фаворитизирането на приватизацията. Това е, като парите следват студента. За пари нивото на образованието пада.
  Учил съм в политехника, а в български университет съм влизал и продължавам да работя с хора от този университет. В България има един университет и това е СУ. В другите ВУЗ-ве все още има грамотни учени и преподаватели. Крайно време е да се спре разрухата в образованието.

 27. 27 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#25] от "voltaire":

  Кое е истина? Професор, зам. ректор с Н-1, това ли е реформата?

 28. 28 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Преди беше зле, ВАК : само старци-разбойници, даваха титли трудно, сега още по-зле, на кило.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 30. 30 Профил на ivan karagiozov
  ivan karagiozov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#9] от "voltaire":

  Ех , Велики Хуманисте, първото ти изречение е много мъдро и, мисля, вярно, но сетне нещата са доста пообъркани. Виж, минавал сам през Специализиран съвет и подкомисия на ВАК, сърбал съм им попарата, но имам самочувствието на професор, преминал през иглено ухо с трудовете и приносите си. Сега, с чалъма "Игнатов" минават и заслужаващи и съвсем не, но това отгваря на ОБЕКТИВНАта потребност на университетите от хабилитирани - налагат го ред закони! Не можеш да създадеш катедра без определен брой хабилитирани. Няма факултети и съвети, няма специалности, няма акредитация без определен определена бройка и това "принуждава" мнозина, ако не всички във ВУ да гласуват процедурите, да ги подкрепят и завършват положително. Така че гласуването на "нов" закон за академичния състав отделно от общата ситуация и законовата подредба на висшето образование е съмнително от гледна точка на резултата. А това, че доценти и особено професори /като щатни единици към дадено ВУ/ се "печатаха" без особено и нужно внимание, вкара в тая кохорта както сериозни личности, така и подмазвачи, крадци на идеи /преписвачи/ и просто кариеристи, като последните стават за бройка, но не и за наука и нейното преподаване.

 31. 31 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#29] от "voltaire":
  Кой да прибере, тези с Н-1 или тези, които искат минимални изисквания?
  Когато заплатата ти зависи от това къде си се дипломирал, тогава вузовето може да налагат собствени изисквания за хабилитиране. В момента питат имаш ли диплома и толкова. Дали е по специалноста не се гледа, важното е да я има.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 33. 33 Профил на ivan karagiozov
  ivan karagiozov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#17] от "voltaire":

  Разбира се, съгласен. Обективна оценка за всички, макар, че ВАК-овските вече са относително малко в университетите . Но ясни и строги критерии за оценка и не "атестация", а истинско измерване на професионалната подготвеност и пригодност на всеки. Но пак казвам, че в условията на действащата нормативна база на висшето образование това едва ли е възможно. Нали обективните оценки могат да доведат до намаляване на хабилитирания състав, а това да проваля факултети, специалности, атестационни комисии и т.н.

 34. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  [quote#11:"voltaire"]Затова ти казах по-горе, че само приватизацията е изход.[/quote]

  От по-горния ти пост единствената теза, в коят има някакъв смисъл, е че законът не трябва да се сменя всеки 5години.
  За повече от 120г. история, кога СУ е бил частен?
  За последните 25г. ВУЗовете, които се откриха да не са държавни? Каква е равносметката - Финансовия министър Горанов каза, че голяма част от тях са пред фалит! Ако приватизацията сама по себе си беше панацея, нямаше да сме на този хал... За последния четвърт век демографски се свихме, но се увеличи броя на уноиверситетите, като ЮЗУ и съотв. професорите в тях. В класациите по грамотност затъваме.
  Ако работиш в академичната сфера опитай да си зададеш въпроса доколко си част от проблема или си част от решението? Защото тази лавина от хабилитирани солдафони със сигурност не се самоопределят като част от проблема... Всички тук правят реформи и прилагат закони, доколкот не ги засягат лично!

  I Want To Believe
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 36. 36 Профил на token
  token
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  Те, нашите депутати са големи шегаджии и майтапчии. Но колко от тях са професори.
  ====
  да, но колко доктори на науките са и пожарникари?

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Любопитно

  Кога най-сетне ще се започне с редуцирането на безумни раздутия щат от преподаватели у нас?!И кога изобщо ще се започне да се намаляват ВУЗ-те в България ,които са "само" 50/или 51/ за седем милиона души население ,което непрекъснато се топи?!

 38. 38 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#32] от "voltaire":

  В момента отглеждам един мой наследник, достойен на моите келешки изпълненения. Следа къде, какво се предлага като обучение. Най-лошите отзиви са от частните училища. Единственото изключение е Американския колеж.
  За масовото образование отново опираме до летвата.
  Къде ще бъде вдигната и какво ще ти носи като заплата.

 39. 39 Профил на token
  token
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#10] от "2.5":

  “напр., значение на свиренето на акордеон за развитие на млечните жлези при жените”
  ===========

  за акоердеон не бях чувал, но знех че таз работа с боза става, макар покрай мишите муцуни да нарастват и седалките:

  http://brookstonbeerbulletin.com/bulgarian-boza-for-bigger-breasts/

 40. 40 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 42. 42 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 705 Неутрално

  'малка' и 'голяма' дисертация....
  Некъф ужас, некъф ад

  BohrMottelson
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 44. 44 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Първият закон след 10-ти ноември е за автономИята на ВУЗ-овете! Свободата и демокрацията се развихриха, и по бой на доценти и професори на глава от населението, както и по брой на ВУЗ-ове на глава то населението отдавна надминахме САЩ и сме на 1-во място в света!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 45. 45 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#19:"prirodata"] сега най-посредствения ваковски професор е светило в сравнение с много от новите. [/quote]
  Това е много вярно !

  Stupid people make me sick
 46. 46 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#13:"stein"]А атестация на игнатовските професори предвижда ли се? Или ще я караме на принципа "каквото било - било" и правилата ще важат само за новите кандидати? [/quote]
  Осакатеното образование, от умстено осакатени какадърници няма да донесе нищо добро за съжаление.. Предтсавете си какви химици, физици, инженери, лекари вече произвеждат този игнатовските калинки..

 47. 47 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Весело

  Очаква се ударно хабилитиране на професори в следващите месеци. Всеки неграмотен асистент ще бърза да вземе научната титла, преди да го удари секирата на новия закон. Дори набеденият за професор Юлиян Вучков щял да се пробва. За дисертация щял да използва всичките си "стотици книги и трудове".

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 48. 48 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#43] от "voltaire":

  Всичко написано от Вас - вярно и точно. Мисля по същия начин и се надявам да бъдете прочетени от законодателите внимателно. С уважение.

 49. 49 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Напълниха се вуз-овете с "хабилитирани" лица..

  Страшна простотия се шири във всички държавни университети. За частните - не ща и да си помисля. Окупират се цели катедри, бързаме да назначим наши раболепни протежета навсякъде... нищо, че техният основен принос ще бъде във влошаване качеството на образованието. Цитират си взаимно глупостите за да трупат точки по някакви измислени критерии... Голямо развитие на науката се бележи, но само на хартия... пишат се тонове разработки, от които ще добие външен човек представа, че сме цъфнали и вързали...

  Тотална девалвация на званията "доцент" и "професор".

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 50. 50 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#4:"Cara Mia"]То това отлагане цели точно да нарастне бройката на хабилитираните лица,които и без това с лопата да ги ринеш![/quote]
  Лошото е, че ги ринат такива неграмотни като теб...

 51. 51 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Жалко, но освен това трябва да се направи атестация на целия научно-преподавателски състав, че е пълно с небъдници, буфосинхронисти и откровени мошеници и неможачи.

  С новите критерии ще бетонират старите серготеповски некадърници, които няма да допуснат нито един млад и кадърен учен да расте.

 52. 52 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Числени критерии за наука няма в нито една нормална държава. Всеки български студент с желание за научна кариера най-добре ще направи да търси възможности навън. В България сериозни учени във всяка една дисциплина се броят на пръстите на ръцете. Казвайки сериозни имам предвид на водещо международно ниво.

 53. 53 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#17:"voltaire"]И защо "атестация" само на ИГНАТОВСКИТЕ професори? [/quote]ти май си от тях и затова пишеш глупости! ясно е защо -именно игнатовския закон нарои хиляди некадърни професори. до тогава слабите университети не смееха да обявят конкурс за някой свой некадърник, щото решението го вземаше ВАК и спокойно конкурс за професор в слабия университет можеше да спечели кадърен асистент от някой силен!
  а игнатов спря тази възможност - абе тъпанаря герберски се плашеше че ако му обявят конкурс за професор - всеки друг, който се яви ще го спечели!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Любопитно

  До коментар [#9] от "voltaire":

  "Трябва само един закон - приватизация на университетите. "

  Нещо не Ви разбрах. Какво всъщност предлагате - регистрация на университетите по Търговския закон (както са болниците), с произтичащите от това задължения по ДДС, данък печалба и фалит включително? Ако е това, няма смисъл от приватизация - в сериозните компании има научно-изследователски лаборатории и който иска (и може), без научна титла и степен, може да прави наука ... в полза единствено на максималната печалба.
  Ако това е модела, то по-логично е университетите да се закрият ... за да повторим горчивия опит на Нова Зеландия.
  Ако проблемът са студентите, то по-добре е да се "приватизира" знанието - пишете тук във форума наукообразен термин и веднага тичате в Патентното ведомство да го защитите така, че никой да не го използва. Ако пък се подпишат СЕТА и/или ТТИП, то всичко ще е търговска тайна, ще е достатъчна само една жалба до юрокомисар (придружен с адвокатски хонорар) и Вашата наука ще бъде защитена, до такава степен, че никой да не я ползва (без адвокатски хонорар).

 56. 56 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#26] от "prirodata":

  Хахаха. В България имало един университет и това било СУ. Това не беше ли същия университет , в който преподавател се влачи пиян и опикан по коридорите, професор нарича студентите глупаци по дефиниция щото той бил професор пък те само студенти и ръководните постове са обикновено окупирани от синчетата на членовете на политбюро на БКП. По-голяма смешка не бях чувал.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 57. 57 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2232 Весело

  До коментар [#39] от "token":

  Това е в категориятя just for fun!
  Онова, за което споенавах е дисертация, минала през ВАК!
  Навремето от професор за да станете чл.кор.(член кореспондент) условието беше да имаш принос извън конкретната си научна сфера! Ако там някой се разрови, могат да му настръхнат косите. Знам за 1-2 бисера, но хората са още живи(господ здраве да им дава)...

  I Want To Believe
 58. 58 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2232 Любопитно

  [quote#35:"voltaire"]За СУ трябва специален закон, понеже представлява ключов елемент от националната сигурност. В това си качество, той заслужава приоритетна позиция, преференции (и даже привилегии). [/quote]

  Значи СУ са специален случай, другите кучета ги яли?!
  Ами то така работи системата и в момента. Някакви убавци, които ще се пенсионират в някоя канцелария на СУ гастролират в чаастните университети, където си уредят далавера. През останалото време видяхме Драгомир Драганов - фен на водка с тараточе!
  Ти май лъскаш бюрцето с надеждата гурото ти да се пенсионира и да ти оваканти терен за действие и после както си знаеш най-добре?!

  I Want To Believe
 59. 59 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  И да, и не! Преди за хабилитиране се искаше сериозен гръб и контакти + някаква научна работа, сега пак се иска гръб и контакти. Разликата е, че откакто ВАК не съществува, не се налага да разчиташ на някакви централни светила. Достатъчно е да те "харесат" у дома. Затова се нароиха купища професори, които са си били фактори и при ВАК, но само в собствения университет. Разбира се, и сега е невъзможно само с научна работа да се хабилитираш, колкото и да искаш. Врътки, врътки ...

  master
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK