"Корупционната България": христоматия на корупцията на прехода

"Корупционната България": христоматия на корупцията на прехода

© Георги КожухаровКонферентната зала на Съюза на архитектите не можа да побере хората, които искаха да чуят тримата автори на книгата "Корупционната България", която е събрала документи и анализи за всички корупционни практики за периода на прехода - Едвин Сугарев, Христо Христов и Петър Бучков. Това е първият том от мащабния изследователски проект, който обхваща първоначалния период на прехода - от 1989 до 1997 г. Цялото изследване ще бъде събрано в три тома, съобщиха авторите.


Едвин Сугарев и Христо Христов определиха проблема с корупцията като най-трудният заради безразличието, което е обхванало обществото.


А историкът Момчил Методиев, който представи книгата, нарече 90-те години, изследвани в първия том, "най-бруталния период, натоварен с твърде много афери, включително и тези от масовата приватизация и срива на банките, които не са получили разрешение по съдебен път" и оттам се е натрупало безразличието и цинизмът, за които говори Сугарев.
Методи Андреев препоръча книгата като ценна с огромния емпиричен материал, което я прави христоматия на корупционните практики, които вече са застрашили националната сигурност. От първия том е видно, че корупцията - посочи Андреев, не е феномен на демокрацията, а е заложена още в схемите и концесиите от 70-те години на миналия век, контролирани от ДС. И върху този криминален фундамент на тоталитарната държава израства и корупцията на прехода, като програмирано следствие. Той посочи като пример хидрата "Мултигруп", която е обсебила държавата по времето на Беров с мандата на ДПС. И понеже не бе раздадена справедливост, станаха възможни днешните олигарси, каза депутатът. И препоръча "Корупционната България" да стане "настолна книга на всеки прокурор и съдия".


"Корупционната България": христоматия на корупцията на прехода

© Георги Кожухаров


На премиерата бяха и столичният кмет Йорданка Фандъкова, бивши депутати, историци, журналисти. В препълнената зала беше забелязан и кандидатът за президент Александър Томов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK