"Човекът на Борисов" и законът

Димитър Узунов

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър Узунов"Преди няколко години да си член на съвета е било истинско удоволствие, спокоен живот, рахат. Сега е истинско изпитание. Буквално всеки ден сме изправени пред някакво предизвикателство. Това може би го наложи самата политическа обстановка в страната през последните години. Динамиката на света в глобален мащаб ли Но всеки ден е борба.


Имайте предвид, че на такъв безпрецедентен натиск, на какъвто е подложен този състав на ВСС не знам дали някой е имал. То не със смс историята, то не с Яневагейт историята, то не по повод, без повод, с основание или без основание. Такова нещо досега не е имало.


Ако аз лично трябва да избирам да си оставя спокойния рахат в Сандански или да дойда в София, бих се замислил. Но ще си ги изиграем нещата докрай така, както сме преценили, както сме решили."'
Думите са на представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, цитиран от "Правен свят".
Няколко месеца, след като чрез процедура, напомняща преврат той става лицето на Висшия съдебен съвет - той и негови колеги отиват в Хасково, където присъства на клетвата на прокурор, назначен след външен конкурс.


"Рахатът", според представите на Узунов съвсем ще стане мираж -


след като и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, и членове на съвета ще поискат оставката на Узунов, заради едноличното му решение да определи кои от членовете на съвета ще се срещнат с мисията на европейските прокурори, които анализират прокуратура.


На заседанието на съвета в четвъртък темата отново ще бъде повдигната, въпреки че Узунов, като представляващ не включи точката за оставката си в официалния дневен ред. Вероятно темата е част от допълнителните точки, които никога не са публични преди заседанието.


Узунов има дума за такива състояния - "сценарий".


Така той нарече искането на оставката му, скандалът с есемеса до Борисов (за който той е основният заподозрян), записите по "Яневагейт", в които той е споменат.


Узунов, завършил висшият институт на МВР, влиза във Висшия съдебен съвет през 2012 година от парламента като номинация на приятеля му Яне Янев, тогавашен председател на антикорупционна комисия в парламента. "Капитал" разказа наскоро как няколко месеца по-рано Янев води премиера Бойко Борисов в Районния съд в Сандански, където председател е Узунов.


Премиерът остава толкова доволен от видяното, че иска книгата за похвали. И досега, вероятно може да бъде видян неговият поздрав на последната страница на една от деловодните книги за наказателни дела:


"Пожелавам ви много справедливост за хората, много здраве и успехи за всички вас!"


Пред парламента Узунов говори за независимост на съдебната система, за реформа във ВСС, за промяна на начина, по който се избират административните ръководител. Избран е със 108 гласа.


И бързо ще стане част от мнозинството във ВСС, което взима голяма част от противоречивите и скандални решения на съвета. Нещо повече Узунов неведнъж е действал на ръба на закона.


Пример за такова решение е от лятото на тази година, когато съдебният съвет обсъжда предложението да бъде сформирана временна анкетна комисия за проверка на окръжния съд в Благоевград, където работи брата на Узунов - съдия Петър Узунов.


Повод за искането бяха съмнения за корупционни практики при управлението на съда. Съветът отхвърли предложението на Калин Калпакчиев и Соня Найденова, като един от гласовете срещу това е на Димитър Узунов. Явно той е забравил думите си от 2012 година пред парламента, когато казва:


"В автобиографията си съм посочил точно, че имам брат съдия в Окръжен съд. Не виждам какъв проблем може да произведе този факт. Не може да гледаме дела на роднините си. Този проблем е регламентиран в закона. ВСС не може да взима решения за свои роднини. Има механизъм, когато член на съвета откаже да напусне заседанието, да бъде изгонен"


Узунов нито си направи отвод, нито е коментирал темата.


В разговорите "Яневагейт", Узунов е човекът на Борисов в съвета. За него тя разказва, че е "неговият човек в Съвета и с който комуникира и за всичко той му отговаря"


"Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години (бел. Ред. Борисов иска 400 години затвор за Янева заради разработката "Червеи"). Въобще да не го мислиш да не се притесняваш", разказва Янева за обаждане на Узунов.


При обсъждане на предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за отстраняване на Янева като председател, Узунов прави предложение тя да бъде изслушана, преди предложението да бъде гласувано -


практика непозната за съвета при отстраняването на магистрати.


Узунов не пропуска да благодари на премиера Борисов, когато той пристига неочаквано в съвета, заради препратеният от него до Лозан Панов есемес. Като председател на бюджетната комисия, той благодари на Борисов, защото за първи път съдебната власт разполага "с не лош бюджет, за първи път предложеният съдебната система бюджет се доближава до този, който правителството и Народното събрание е одобрил".


В концепцията си Узунов е написал "Разделението на властите е част от идеята на Монтескьо, чието основно предназначение е да ограничава единовластието и да предотвратява опасността от произвол" и още съответно, основна отличителна черта на независимия съд е възможността да действа без намесата и влиянието на изпълнителната власт, мотивирано да основава решенията си върху собственото си свободно убеждение за фактите и правните основания.


Преди няколко дни в интервю за в. "24часа" Узунов казва, че е човек на закона.


Ден след това при разглеждането на точката за връщането на Веселин Пенгезов като съдия, Узунов неглижира закона, като го обяви за неясен. Оплака се как ВСС всекидневно се сблъсквал с противоречиви разпоредби и понеже те били такива, то той стигнал до извода, че всъщност няма да се ръководи от закона.


Колкото до оставката:


"Две са нещата, които биха ме накарали да подам оставка като представляващ - ако се ползвам с недоверието на колегите си и ако корупцията е превзела Висшия съдебен съвет. Отдавна съм наясно, че когато заемаш изборна длъжност в съдебната система, оставката е не по-маловажен инструмент от избора, защото чрез нея можеш да запазиш доверието на колегите, които са те избрали. Но няма да направя удоволствие на Панов и Калпакчиев, които работят под диригентската палка на хора като доц. Таков и бившия министър Христо Иванов".

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1334 Гневно

  ОСТАВКА НАГЛЕЦ !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 2. 2 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Тоя си е таш@ка на бай х*й...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 3. 3 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Мила родна картинка! Няма, а и няма как да има критична маса от мислеши хора в страната, които да изметат тази пасмина.

 4. 5 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 316 Весело

  Горкият човек. Развалиха му рахата.
  .........................................
  Такива послушковци с лопата да ги ринеш, конкретният екземпляр не заслужава голямото внимание, което му се обръща, по-важен е моделът.

 5. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Отвратително, ей заради такива не сме държава!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Весело

  "Човекът на БХ"

  Клановете Борисов и Пеевски - Бай Х.. и Бай КОЙ

 7. 8 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Това е истинското лице на Борисов! Нагъл, арогантен и примитивен! Ще прогледнат ли най накрая българите? Това е бащицата Борисов!

 8. 9 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 678 Любопитно

  Номиниран от Яне Янев, подкрепян от Борисов, работещ в унисон със силните на деня... Необходим ли е друг коментар?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 9. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  "Узунов, завършил висшият институт на МВР, влиза във Висшия съдебен съвет през 2012 година от парламента като номинация на приятеля му Яне Янев, тогавашен председател на антикорупционна комисия в парламента. "Капитал" разказа наскоро как няколко месеца по-рано Янев води премиерът Бойко Борисов в Районния съд в Сандански, където председател е Узунов."
  ===========
  Това казва много

 10. 11 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 449 Неутрално

  "няма да направя удоволствие на Панов и Калпакчиев"

  И това са съображения на човек на закона? Не, това са съображения на селски бабаит, "мъж" на честта, за когото "чест" означава да си вършиш всякакви простотии и демонстративно да отхвърляш исканията на "слабите".

 11. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3807 Весело

  "Не минават и три минути, звъни ми Митко на Вайбъра и ми казва: току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години (бел. Ред. Борисов иска 400 години затвор за Янева заради разработката "Червеи". Въобще да не го мислиш да не се притесняваш", разказва Янева за обаждане на Узунов.

 12. 13 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Такива рахатчии и послушковци са настанени във ВСС и за това прокуратурата и съдебната система са на този хал. Иначе има опасност да се разбута далаверата.

 13. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Узунов, завършил висшия институт на МВР"
  Този факт казва всичко.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 14. 15 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Типичен примитив-службогонец. Парашутист изнаглял до степен публично да заявява,че закона не го интересува,докато изпълнява задачите на "началниците"....

 15. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Може и в Благоевград да е заслужавал похвали, ама в София вероятно са го "посъветвали" друго...

 16. 17 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Всички предпоставки за оставка са налице,Узунов!
  Абе какви ви избират там - милиционер - библиотекар - така ли ви подреждат?

 17. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2964 Весело

  До коментар [#17] от "Cara Mia":

  Милиционер,библиотекар ,роднина...

 18. 19 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#18] от "hodounski Трайков -десният кандидат":

  Е,добре,щом настояваш и роднина,ама и роднината е от тези 2 котила!

 19. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  Отиват във ВСС да си карат „рахата“ и Панов ,Калпакчиев ,Найденова и Хр.Иванов им го развалят.

 20. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  Щели да си "изиграят нещата докрай" така, както са преценили, както са решили! Кои сте вие, които се разпореждате и играете в съдебната система, все едно сте на селско футболно игрище? И какво значи "докрай"? До края на държавата ли? Докато не остане никой млад човек на тази злощастна територия ли?

 21. 22 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  може ли някой да обясни защо тоз е "човек на борисов"
  мерси

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 22. 23 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 222 Любопитно

  в районния съд в сандански, никой ли не е посмял да каже на борисов, че по принцип в съда няма книга за похвали и оплаквания? ... да въведат тогава, няма какво ...

 23. 24 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 518 Неутрално
 24. 25 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 456 Любопитно

  Бойко Борисов - кога ще си подадете оставката? В ръководената от вас държава е хаос, наглост, гнус, и пълна липса на нормален диалог с хората. Които ви назначиха там, да ръководите.

 25. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5324 Неутрално

  МВР кадър на Б. Борисов и на #Кой!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 27 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#22] от "sarunka":

  На тъп ли се правиш, на прост ли, на маймун ли, не знам!?Най-вероятно си и трите заедно!

 27. 28 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#27] от "uel35488284":

  с хора , които издават мучащи звуци не разговарям, не за друго не ги разбирам.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 28. 29 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Бай кой и бай той във ВСС !

 29. 30 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1445 Гневно

  Отврат!!! И Узунов, и Янето, Янева и цялата им кохорта, барабар с "човекът, който звъни от Брюксел"!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 30. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  "Узунов, завършил висшият институт на МВР"
  Че какво друго да е завършил. Това е едно от условията, да те покровителстват Борисов и Цветанов.

 31. 32 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Безпределна наглост, която просто обрисува модела на управление! А като гласуват мнозинството българи за Цачева или Радев непременно ще закрепят този модел. Но кой да го разбере това? - медиите, партийната пропаганда, социолози и т.н. интелигенция в болшинството си работят не срещу този модел, а за неговото задържане на повърхността.
  Можем да се убедим в обратното единствено, ако се гласува за най-читавия в президентската кампания - Трайчо Трайков. Всичко останало е в групата "по-малкото зло". Дано от сега започнем да проумяваме и гласуваме за възможното "най-добро".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK