Румяна Ченалова до прокурорите: Качествата и храбростта не се измерват с броя обвинителни актове

Отстранената от Софийския градски съд Румяна Ченалова

© Надежда Чипева, Капитал

Отстранената от Софийския градски съд Румяна ЧеналоваКомуникацията между отстранената от Софийския градски съд Румяна Ченалова и държавното обвинение продължава под формата на отворени писма. Днес Ченалова разпространи до медиите отговор на изявлението на асоциацията на прокурорите в България от началото на седмицата. В него прокурорите поискаха от медиите да подкрепят обвинението и заявиха, че отхвърлят внушенията, че прокурорите действат под команда и в защита на нечии лични или престъпни интереси, като определят тези твърдения като манипулативни и популистки. Повод за това им даде самата Ченалова, която през уикенда изпрати отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров заради негови думи по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), че "времето на Ченалова също наближава".


"Дневник" публикува цялото писмо на Румяна Ченалова с незначителни съкращения.


ЗА ПРОКУРОРИТЕ И НУБИЙСКИЯ ЛЪВ
Ранновизантийският поет Иоан Геометър пише, че храбростта на българският народ е "по–голяма от храбростта на нубийският лъв". Подобно възхищение от българите изразява и византийският император Лъв Шести Мъдри, който в книгата си "Тактика" отбелязва, че "храбростта е най–висшият идеал на българите". Готският историк Енодий описва един сблъсък между българи и готи по следния начин: "И готите, и българите са учудени, че се намират пред хора, подобни на тях, и че виждат сред човешкия род противник, равен на себе си... Те са народ (българите), комуто преди битката с тебе (Теодорих) не се е случвало да срещне противник, който да му устои."


Българите и храбростта.


Такива мисли предизвика у мен писмото на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България. Същият Управителен съвет, който възторжено приветства избора на Главния прокурор Сотир Цацаров и избора на всеки член на ВСС от прокурорската квота. Същият Управителен съвет, който не реагира след разкритията за лобиране при провеждане на избора на прокурори за членове на ВСС. Ние обаче помним кои бяха и кои не бяха наказани. Помним и смъртта на Ситнилски.


Писмото на Управителния съвет очевидно е формално и мъртво родено... Думите не носят усещане за преживяна емоция, за обида, за гняв или огорчение. Думите ясно градят концепцията: ние сме закона; който е против нас, е безпринципен манипулатор и недостоен човек; всяка власт (вкл. четвъртата) ни дължи респект и подчинение. Нещо като "Прокуратурата не дължи отчет никому", казани знаем от кого.


Прокурорите работят честно и почтено и спазват закона, защото са внесли през 2015 година 33 411 обвинителни акта. Такъв е единственият аргумент в становището на УС.


Професионалните и моралните качества, храбростта не се измерват и олицетворяват с броя внесени обвинителни актове и осъдени лица. Във времена на крещяща нужда от справедливост, времена на пречупена надежда и примирение, времена, в които стотици успяват само да нахранят децата си, а единици прекарват всеки уикенд в големите европейски столици, нямат значение бройките внесени обвинителни актове.


Дори и тази информация е поднесена избирателно и със сигурност манипулативно.


В доклада си за дейността на прокуратурата за 2015 година е посочено, че прокурорите са решили общо 166 073 досъдебни производства. От тях са прекратени малко под 50% - 68 867, от които 37 180 по давност, спрени са 60 718 и са внесени в съда 33 411 прокурорски акта. Тези прокурорски актове обаче представляват споразумения между прокуратурата и обвиняемите, постигнати в досъдебното производство - 11 172, предложения за освобождаване от наказателна отговорност – 4345 и 17 894 обвинителни акта.


По внесените 17 894 обвинителни акта са постигнати споразумения в съдебната фаза – 8190, като на практика са се развили в състезателно производство 9704 наказателни дела.


Именно по тези дела през 2015 година в България са постановени 8762 осъдителни присъди и 1225 оправдателни присъди с оправдани 1519 лица, чиито разбит живот, психика, репутация трябва да обезвъзмездим всички ние.


Няма и дума за изключително ниския дял на делата на корупционните престъпления. Делата с висок обществен интерес са основно общоопасните престъпления и в частност транспортните.През 2014 година съдът е осъдил прокуратурата и присъдил обезщетения основно за незаконно обвинение в размер на 3 651 867 лв., а през 2015 г. в размер на 2 495 245 лв. Спорната професионална репутация, за която се говори в становището, трябва да се търси именно тук. Отговорността за некомпетентност трябва да е лична, а не размита в колективните упреци срещу съда или обстоятелствата. Обезщетенията в милиони левове обаче трябва да плащаме всички ние, децата ни, а може би и внуците ни. Докога? И защо?


Що се отнася до медиите, поредното неразбиране на принципа за свобода на словото и принципите на правовата държава. Истинските медии не помагат. Те трябва да казват истината такава, каквато е – независимо от последиците. Някога, при учредяването на дружеството на столичните журналисти през 1905 година, първият незаписан вариант на чл. 1 от Устава (според журналиста историк М.Топалов) е гласял: Член на дружеството може да бъде всеки един журналист, който поставя честта си над хляба и е готов да се откаже от хляба си в името на истината, правдата и честта си.


Тези думи могат да са мерило за всеки един от нас. Дори когато хлябът горчи или е поръсен със златен прашец, винаги има избор и винаги можеш да стъпиш на верния път. Трудното е после. Но до теб неотлъчно ще бъдат твоята чест, истината и справедливостта. Остава само да се събуди онази храброст, от която са треперили племена, народи и империи.


Прокурори, а не УС на вашата Асоциация - ако носите дори частица от храбростта на нубийския лъв, ще кажете истината – за влиянието, заповедите, избирателното отношение, за незаконните разпореждания и т.н., и т.н.


В противен случай ни чака забрава. От "страшните българи, които поваляха империи" ще остане само земята ни, граничила с три морета, земя на велики държавници и патриоти, земя на децата ни и техните деца, която единствена ще пази спомена за великите времена на българската държавност, но и спомена за срама на днешните времена.


Българите и храбростта – една тема, по която е нужно да говорим.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  "Дневник", не ви ли омръзна да публикувате епистоларните напъни на куцо, кьораво и сакато?
  Горното ще го прочетат 5 човека максимум, при това с ясното съзнание, че девойката задължително ще се изкара цялата в бяло, а всички останали - гнусни чудовища. Те пък - обратното.
  И кво?

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Странно, когато станат слествени някои хора набързо започват да разкриват проблемите на системата. Първо Мустака, после Ченалова, сега остава и Янева да проговори.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 682 Весело

  До коментар [#1] от "pag":

  И керванъ си върви,
  псетата си лая и
  ден да мине, друг да дойде!

  Както обичам да казвам:

  в България
  НИКОГА
  НИКОЙ
  НЕ Е
  ВИНОВЕН/ОТГОВОРЕН ЗА
  НИЩО!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Интелигентна жена се оказа Ченалова с тези исторически препратки и сравнения,а и захапа Цацаров!

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Гневно

  [quote#0:"статията"]В него прокурорите поискаха от медиите да подкрепят обвинението[/quote]

  От кога прокуратурата иска медиите да и помагат в работата!?
  На медийни доводи и внушения ли се крепи българското обвинение!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Ябълката (и гнилата) не пада по-далече от дървото ...

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Весело

  Колко много мъдрост за да се каже-В България няма правосъдие.

 8. 8 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Държава с такава съдебна система, прокуратура и следствие, е разграден двор за мошеници и мутри.

 9. 9 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 830 Неутрално

  "МВР хвана натясно главния прокурор Сотир Цацаров заради преструктурирането на Пловдивския панаир. Това става ясно от скандална справка на Главна дирекция "Криминална полиция" от 2010 г., който "Фрог нюз" публикува за първи път."

  Айде цаЦи уТече

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#9] от "mititu":

  е , и .....

 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 803 Весело

  Тази вместо да лежи в панделата, сее клюки и инсинуации, гарнирани с общодостъпни "умности", та пушек се вдига!!!
  Аман от каки, амбициозни при това!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1557 Любопитно

  Хубаво е,че поне страните от ЕС наблюдават и знаят много добре какво става в България,
  Евро прокурорите са тук,малко или много ще има отзвук за писанията на Ченалова.
  И не е важно,че до вчера и тя беше на хранилка там
  ПО-важното е,че дръзна да говори и пише за цялата тази помия-наречена Прокуратура.

  Прокуратурата не дължи отчет никому.- Цацаров

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 13. 13 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Ченалова ще бъде по-полезна,не с историко-философски етюди, а с информация за схемите ,сумите и лицата с именцата им ,от които се развращава съдебната власт вече 27 години.Бидейки в говната от дълго време тя може да бъде много много конкретна.
  Но защо още не е??

 14. 14 Профил на neam_dumi
  neam_dumi
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Кога....кога и ние ще заживеем в правова държава в която всяка личност и всеки живот имат значение независимо от общественото му положение. Днес като слушах леля Цеца как отделната личност нямала значение си казах, че е крайно време и аз да емигрирам. Ако това нещо стане президент всяка надежда за правосъдие тук оставете! И като заговорих за право за другият кандитат - президент пък се оказа, че няма никакъв проблем чужда страна да окупира безнаказано суверена държава. Чудя се ако Крим е руски защото живеели руснаци това по "кандидат-президентските" стандарти значи ли, че Бургас също е руски???

  neam_dumi
 15. 15 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#13] от "aramissss":

  Защото ниКОЙ не я пита...

  Happy face says, adios !
 16. 16 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Всеки може да си направи извода каква огромна пропаст съществува между съдия и прокурор , и едните и другите с юридическо образование.Но има нещо ,което тази жена ,този юрист доказва и то е след като се освободиш от подчинението на НАЧАЛНИКА получаваш свобода на съвестта!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 17. 17 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 727 Неутрално

  а така Руме, кажи им!
  започва да ни ставаш симпатична

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  [quote#11:"boby1945"]Тази вместо да лежи в панделата, сее клюки и инсинуации, гарнирани с общодостъпни "умности", та пушек се вдига!!! [/quote]
  В началото на комунистическия режим благодарение на ужмнения на личности като теб бяха осъдени редица невинни, само защото не се съгласиха с желанията на Москва-БКП.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Весело

  [quote#1:"pag"]Горното ще го прочетат 5 човека максимум...[/quote]
  Интересно кой ти натряска 22 минуса тогава!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1794 Любопитно

  [quote#2:"majorman"]Странно, когато станат слествени някои хора набързо започват да разкриват проблемите на системата.[/quote]

  Казваш, че забравят за "омерта"?
  По-добре е, преди да станат следствени, да са изживели моралният и професионалният си катарзис, но по-добре късно, отколкото никога.
  Казват, че разкаялите се, са по-големи светци от светците!

 21. 21 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1794 Весело

  [quote#11:"boby1945"]Тази вместо да лежи в панделата, сее клюки и инсинуации, гарнирани с общодостъпни "умности", та пушек се вдига!!! [/quote]

  Виждам че много обичаш Вожда и изпълняваш заръките Му, писани от Шамана
  Ми тя, и Ченалова, изпълняваше стриктно повелите на кликата, докато не решиха да я хвърлят на вълците.
  Тъй че, внимавай брат'чед.

 22. 22 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1794 Любопитно

  [quote#13:"aramissss"]Бидейки в говната от дълго време тя може да бъде много много конкретна.
  Но защо още не е?? [/quote]

  А ти как мислиш?
  При тая "китайска стена" от "неподкупни" прокурори...

 23. 23 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Не, че адвокатствам на г-жата, ама отколе има една приказка, че трите условия на които следва да отговаря кандидат прокурора са : пияница, рушветчия и некомпетентен.

  Поздрави!
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  "храбростта е най–висшият идеал на българите".
  Беше. Няколко десетилетия комунизъм и всичко приключи.

 25. 25 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  [quote#24:"Роси"]"храбростта е най–висшият идеал на българите".
  Беше. Няколко десетилетия комунизъм и всичко приключи. [/quote]

  Не съм съгласен с теб!
  Храбростта, не е проява, само в екстремни ситуации. Храброст е, да защитаваш истината, да бъдеш честен и почтен, да не се примиряваш, а да воюваш с "по-малкото" зло, да помагаш на хората да виждат истината и да разобличаваш лъжците и лъжите им и т.н.!

 26. 26 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  В последната седмица си промених мнението за Ченалова. Колко малко хора имат доблестта в нашата прокурорска територия да кажат какво мислят.

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  Писмото и тезата е вярна, верен ли човекът, който я изказва?. Ако се отнася за факти - няма проблеми. Ако се отнася за морална присъда - бих се въздържал да подкрепя Ченалова
  Иначе прокурорите заслужават уволнение от постовете им, някои от тях дългогодишна присъда и затвор и трябва да се започне на чисто като в Румъния

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK