Адвокати очакват реакция на участието на колегата си Мондешки в "Яневагейт"

Адвокати очакват реакция на участието на колегата си Мондешки в "Яневагейт"

© ДневникИнициативният комитет за адвокатска реформа (ИКАР) внесе отворено писмо до Висшия адвокатски съвет във връзка със записите между бившия председател на Софийски градки съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. Повод за реакцията е участието именно на Мондешки, който досега публично не е отричал или потвърждавал разговорите. Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да се свърже с него и малко след това проверката за разговорите беше прекратена.


От две седмици "Бивол" разпространява нови записи, като досега нито една институция не е реагирала на тях. Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров даде да се разбере, че не може да бъде питан за това.


Името на Мондешки се появи в медийни публикации и в доклада на Висшия съдебен съвет във връзка с проверката на начина на управление на Софийския градски. "От данните, които се събраха в хода на проверката, фактите, които съдиите по време на изслушването съобщиха, делата, които е разглеждала Ченалова, в частност делото "Белведере" и несъстоятелността на БДЖ, както и проверката на личните дела на лицето Момчил Мондешки, навеждат на извода, че както Ченалова, така и служителите от администрацията на съда, в частност Катя Гърнева, са имали близък контакт с адвокат Момчил Мондешки", напомнят цитираното в доклада от ИКАР. Тогава ВСС констатира, че очевидно Мондешки има отношение към нарушенията, извършени от Ченалова по определени търговски дела.
Според адвокатите, ако Мондешки действително е участвал в изнесените разговори и е обсъждал изнесените скандални теми би се оказало, че член на адвокатската гилдия е замесен по абсолютно недопустими, от гледище на устоите на адвокатската професия, отношения с членове на съдебната система, изпълнителната власт, правоохранителните органи, насочени към пряко незаконосъобразно обслужване на икономически и политически интереси.


От ИКАР призовават своите колеги да вземат отношение, "когато от действията на член на гилдията са заложени авторитета, престижа и достойнството на цялата адвокатура".


Комитетът иска "Висшия адвокатски съвет да оповести становщето си дали изнесените в медиите данни и обстоятелства за адвокат Момчил Мондешки трябва да бъдат проверени в дисициплинарно производство за нарушение по чл. 132, ал.1, т.10, предл.1 ЗА - уронване на престижа и достойнството на професията. Настояваме компетентните дисициплинарни органи на адвокатурата да се самосезират спешно от публикациите в медиите и да проведат такова дисциплинарно производство.


Пред "Дневник" председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова заяви, че "който познава закона за адвокатурата знае, че трябва колегията, в която е вписан адвокатът трябва да се занимае със случая. Ние сме контролна инстанция и не може да взимаме отношение".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Весело

  От две седмици "Бивол" разпространява нови записи, като досега нито една институция не е реагирала на тях. Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров даде да се разбере, че не може да бъде питан за това."Прокуратурата се самосезира само тогава когато се бият ученички.

 2. 2 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 673 Любопитно

  "Ние сме контролна инстанция и не може да взимаме отношение."

  Каква контролна инстация сте и какъв контрол упражнявате върку адвокатската колегия, която въпреки законовото си задължение отказва да се занинаме със случая? Не е ли точно това вашата функция - да вземете отношение и да се занимаете, когато органът, който трябва да се занимае и когото контролирате, отказва да го направи?

 3. 3 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Накрая да не се окаже, че няма такъв човек- адвокат Мондешки.... или той въобще не е присъствал?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 4. 4 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "От две седмици "Бивол" разпространява нови записи, като досега нито една институция не е реагирала на тях. " - Това е повече от скандално и е срамно (но и показателно) за българско общество като цяло. Можем единствено да се утешаваме, че не сме сами - абсолютно същото нещо става в Щатите с имейлите, публикувани от WikiLeaks.

 5. 5 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Даже вече не ми се и коментира тази тема

  Видно от състоянието на държавата и отношение на изпълнителна и законодателна власт,България е оставена на самоуправление,по инерция и само ,ако някои от цялата пасмина по върховете има интерес,тогава се задвижва машината.

  ГЕРБ и Сие върнаха държавата в началото на 90-те години.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  “Според адвокатите, ако Мондешки действително е участвал в изнесените разговори и е обсъждал изнесените скандални теми би се оказало, че член на адвокатската гилдия е замесен по абсолютно недопустими, от гледище на устоите на адвокатската професия, отношения с членове на съдебната система, изпълнителната власт, правоохранителните органи, насочени към пряко незаконосъобразно обслужване на икономически и политически интереси.”

  В изтеклите фекалии ролята на Мондешки беше тази на модератор - само насочваше разговора в правилната посока!
  От своя страна “двете каки” изненадващо лесно се “подкарваха”?!

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Нима някой се съмнява, че цялото блато на съдебната система бълбука смрад, без участието на отделни адвокати? Единствено Трайков поставя на първо място оздравяването на съдебната система. Останалите са курдисани плямпала. Да гласуваме за Трайков! Очаквам компромати срещу него.

 8. 8 Профил на Ivan Batchvarov
  Ivan Batchvarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Накрая да не се окаже, че няма такъв човек- адвокат Мондешки.... или той въобще не е присъствал?"

  Има го и е съвсем реален. Луксозната показност на родния му дом в град Троян стъписва съгражданите му, които се питат за източниците на тези доходи.

 9. 9 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  От позицията на днешния ден, манипулацията Костинброд на Маямата, Местан, Станишев и Бареков.... звучеше по-правдоподобно!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 10. 10 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#7] от "fallada":
  ++++ имам приятел адвокат, в съдебната система наистина е така. Още преди 10-тина години написах че шапката на Мафията -държава е прокуратура и съд!!!! Но това контролирано подаване на непроверими интриги......

  Русия- проказата на планетата Земя.
 11. 11 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#6] от "2.5":


  [quote#6:"2.5"]От своя страна “двете каки” изненадващо лесно се “подкарваха”?![/quote]
  Да не би да искаш да кажеш , че всичко е инсценирано и си има сценарий и режисьор ?
  Аз не съм правил опит даже ни един запис да слушам - не чувам! Ако има написано - чета . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  [quote#6:"2.5"]В изтеклите фекалии ролята на Мондешки беше тази на модератор - само насочваше разговора в правилната посока! [/quote]
  Адвокат Мондешки е връзката на Янева и нейните хора от СГС с Пеевски. Така че едва ли той е направил записите. Най-малко той има интерес тези скандални разговори да станат публични.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5947 Неутрално

  Ходещата касичка на 10 и други като него от клановете го водят адвокат

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално
 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7527 Неутрално
 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Любопитно

  [quote#11:"Чардо"]Да не би да искаш да кажеш , че всичко е инсценирано и си има сценарий и режисьор ? [/quote]

  Ами ти да не твърдиш, че записите случайно са попаднали "на парчета" в Биволъ и от там най-добросъвестно ги пускат в съотв. последователност, незабавно след като са ги получили, баш преди изборите?
  Ако "ДА", ще съм принуден да си направя логичните изводи?!

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  [quote#12:"Fiji"] Най-малко той има интерес тези скандални разговори да станат публични.[/quote]

  От участниците, всички освен него досега са имали коментар, каквото и да значи това! Като адвокат, Мондешки най-трудно би го отнесъл, за разлика от каките, за които записите са само пост-мортални конвулсии...
  Ако допуснем, че записите не се разпространяват безвъзмездно(изглежда съвсем логично), тези, които получават мангизи за тях, несъмнено имат и интерес!

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK