Адвокати очакват реакция на участието на колегата си Мондешки в "Яневагейт"

Адвокати очакват реакция на участието на колегата си Мондешки в "Яневагейт"

© ДневникИнициативният комитет за адвокатска реформа (ИКАР) внесе отворено писмо до Висшия адвокатски съвет във връзка със записите между бившия председател на Софийски градки съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки. Повод за реакцията е участието именно на Мондешки, който досега публично не е отричал или потвърждавал разговорите. Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да се свърже с него и малко след това проверката за разговорите беше прекратена.


От две седмици "Бивол" разпространява нови записи, като досега нито една институция не е реагирала на тях. Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров даде да се разбере, че не може да бъде питан за това.


Името на Мондешки се появи в медийни публикации и в доклада на Висшия съдебен съвет във връзка с проверката на начина на управление на Софийския градски. "От данните, които се събраха в хода на проверката, фактите, които съдиите по време на изслушването съобщиха, делата, които е разглеждала Ченалова, в частност делото "Белведере" и несъстоятелността на БДЖ, както и проверката на личните дела на лицето Момчил Мондешки, навеждат на извода, че както Ченалова, така и служителите от администрацията на съда, в частност Катя Гърнева, са имали близък контакт с адвокат Момчил Мондешки", напомнят цитираното в доклада от ИКАР. Тогава ВСС констатира, че очевидно Мондешки има отношение към нарушенията, извършени от Ченалова по определени търговски дела.
Според адвокатите, ако Мондешки действително е участвал в изнесените разговори и е обсъждал изнесените скандални теми би се оказало, че член на адвокатската гилдия е замесен по абсолютно недопустими, от гледище на устоите на адвокатската професия, отношения с членове на съдебната система, изпълнителната власт, правоохранителните органи, насочени към пряко незаконосъобразно обслужване на икономически и политически интереси.


От ИКАР призовават своите колеги да вземат отношение, "когато от действията на член на гилдията са заложени авторитета, престижа и достойнството на цялата адвокатура".


Комитетът иска "Висшия адвокатски съвет да оповести становщето си дали изнесените в медиите данни и обстоятелства за адвокат Момчил Мондешки трябва да бъдат проверени в дисициплинарно производство за нарушение по чл. 132, ал.1, т.10, предл.1 ЗА - уронване на престижа и достойнството на професията. Настояваме компетентните дисициплинарни органи на адвокатурата да се самосезират спешно от публикациите в медиите и да проведат такова дисциплинарно производство.


Пред "Дневник" председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова заяви, че "който познава закона за адвокатурата знае, че трябва колегията, в която е вписан адвокатът трябва да се занимае със случая. Ние сме контролна инстанция и не може да взимаме отношение".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK