Родители се обявиха срещу стипендии за ромски ученици

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивнаРодители протестират срещу идеята на Министерството на образованието да раздава стипендии за ромските гимназисти по съвместен проект заедно с Ромския образователен фонд, съобщи в. "Сега" в съботния си брой. Реакция е имало в Добрич, където майки и бащи са поискали равен старт за всички деца.


Преди два дни от образователното министерство обявиха проект за две години, по който ще бъдат раздадени над 1 млн. лв. за стимулиране на ромите да завършат средно образование. 60% от парите идват от Ромския образователен фонд, а от министерството ще отпусне 218 000 евро. Парите са за стипендии на ромски ученици, завършили 8-и клас - по 30 евро на месец, както и за възнаграждения за техните ментори. За двете години на проекта се очаква 150 ментори да подпомогнат учениците в тяхното обучение, за което те ще получават по 500 евро на година.


От образователното министерство обявиха, че отпуснатите пари ще са в зависимост от успеха на ученика. "Проектът е пилотен, министерството няма как да не се включи, когато става дума за интеграция на ромите", мотивира се Мануела Радева, директор на Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства (структура към МОН), цитирана от в. "Сега".


Преди два дни от Сметната палата оповестиха доклад, според който дейностите за интеграция на децата от етническите малцинства през периода 2012 - 2014 г. в системата на образованието не са достатъчно ефективни. Не са обединени усилията на всички заинтересовани институции и власти за постигане на ефективна и трайна образователна интеграция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK