Видеонаблюдението в помещенията за гласуване ще бъде изключено в деня на изборите

Видеонаблюдението в помещенията за гласуване ще бъде изключено в деня на изборите

© Красимир ЮскеселиевКамерите за видеонаблюдение, намиращи се в помещенията, в които ще се гласува на изборите на 6 ноември, ще бъдат изключени, реши Централната избирателна комисия (ЦИК).


Според прието в петък (21 октомври) решение следва в деня на вота да бъдат изключени всички заснемащи устройства, а обективите им – да бъдат закрити. Решението важи за секциите в цялата страна за времето от 7:00 часа до 20:00 часа, а при при удължаване на изборния ден - и след това, но не по-късно от 21:00 ч.


Решението ще важи и при евентуален втори тур на вота за държавен глава. Контролът за работата на устройствата е възложен на Районните избирателни комисии.
Как ще се сгъват бюлетините


С друго решение ЦИК определи как членовете на секционните избирателни комисии ще подават и приемат бюлетините за гласуването за президент и националния референдум.


Тяхно задължение е да откъснат пред избирателя бюлетината за президентския вот от кочана, да покажат, че е празна, преди да поставят печат на едно от местата на гърба й и самото сгъване също да бъде извършено пред избирателя, преди той да гласува. Необходимо е също на избирателя да бъде обяснено как да прегъне хартията, след като гласува. Бюлетините ще се пускат в непрозрачни урни.


Бюлетината първо се сгъва на две, така че горният край да опира в чертата под последната кандидатска листа, без да се закрива номерът на бюлетината в долния десен ъгъл и перфорацията над него, указва ЦИК.Местата за полагане на печатите трябва да останат от външната видима страна на бюлетината. След това бюлетината се сгъва още веднъж по същия начин, като номерът в долния десен ъгъл остане видим, а положеният печат остава от външната й страна.


Бюлетината за референдума ще се подава заедно с непрозрачен плик, в който да бъде поставена преди излизането от тъмната стаичка. Върху пликовете и бюлетините за гласуване в националния референдум не се полага печат на СИК.


Секционните комисии трябва да информират, че има два вида избори


Междувременно говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни пред Дарик радио, че няма изрично указание на комисията едната от бюлетините да с дава задължително на избирателя, а другата – само ако е поискал изрично това.


"ЦИК никога не е взимала такова указание", каза Андреев и припомни указанието, че членовете на секционните комисии следва да информират избирателите, че се провеждат два вида избори и да ги насочи към двата списъка, в които се вписват данните. Той добави, че "ЦИК не може да разпише сценарий с реплики и да накара секционните комисии да заучат реплики, с които да посреща".


"Ние може да дадем указания, така че избирателят да не се чувства натиснат или по някакъв начин да гласува и едновременно с това да му се обясни, че той може да гласува и в двете, ако той разбира се желае", каза говорителят на ЦИК.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK