Министерството на правосъдието прецизира правата на обвиняемите с нови промени

Министерството на правосъдието прецизира правата на обвиняемите с нови промени

© Красимир ЮскеселиевНов проектозакон доразвива правото на обвиняем да има защитник. Според предложение за изменение на Наказателно-просецуалния кодекс (НПК) на Министерството на правосъдието, което е публикувано на сайта на институцията, правото на обвиняемия да има защитник възниква от момента на привличането му като такъв. Освен това обвиняемият има право свободно да осъществява връзка със защитника си и сам да определи кой да бъде уведомен за ареста му.


Свободната връзка със защитата на обвиняемия се допълва от възможността му да се среща насаме с него, да получава съвети и друга правна помощ, включително преди започване и по време на разпит или на всяко друго процесуално действие с участие на обвиняемия.


"Към настоящия момент е предвидено право на защитника по чл. 99 да се среща насаме с обвиняемия, но същото не е изрично предвидено като право на обвиняемия", е записано в мотивите на законопроекта.
Успоредно с това промените предвиждат задължение на полицаите при задържане на обвиняемия да му дават "обща информация, улесняваща избора на защитник". Те ще трябва да предоставят на арестувания достъп до Единния адвокатски регистър или до списъка на дежурните адвокати.


Обвиняемият ще има право да откаже защитник, освен когато участието на адвокат не е задължително (законът предвижда задължително участие на адвокат при непълнолетни извършители; предвиденото в закона наказание за престъплението, в което някой е обвинен е повече от 10 г. затвор; обвиняемият не владее български език и др. - бел.ред.). Разследващите ще трябва да му разяснят какви са последиците от отказа от защита, което ще се отразява в протокол. Всички извършени преди отказа от защита процесуални действия ще запазват стойността си, предвижда проекта.


Той въвежда и още едно ограничение за това кои хора не могат да бъдат защитници. Добавя се и този, който е бил адвокат, консултирал свидетел по същото дело.


При задържане арестуваният сам ще посочва кой да бъде уведомен за ареста му.


В момента НПК ограничава избора само между членовете на семейството му и дава право на задържания да откаже за ареста му да бъде информиран работодателя му. "Посоченото изчерпателно изброяване може да доведе до необосновано ограничаване на правото на обвиняемия свободно да уведоми лице, което може да бъде различно от изброените, например в случаите на фактическо съжителство", пише в мотивите на проектозакона.


Затова правосъдното министерство предлага в кодекса да се запише, че по искане на обвиняемия, незабавно се уведомява поне едно посочено от него лице. В някои случаи обаче уведомяването на близките може да не става веднага, а да се отложи с 48 часа - възможност, която липсва в настоящия закон.


Според предложението "Когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство би могло да бъде сериозно възпрепятствано, уведомяването по ал. 7 по отношение на конкретно лице, може да бъде отложено за срок до 48 часа".


Решението за това отлагане ще се взема от разследващите с мотивирано постановление, което ще подлежи на съдебен контрол.


С проекта в българското законодателство се въвежда Директива от 2013 г. на Европейския парламент и на Съвета за правото на достъп до адвокат в наказателното производство и в производството по европейска заповед за арест; за правото на уведомяване на трето лице при задържане и на осъществяване на връзка с трети лица и консулски органи през периода на задържане.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Просто се привеждаме в съответствие с директивата ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5337 Неутрално

  Добре е да са по-внимателни в промените, кашата и без това е голяма...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK