Калин Калпакчиев: Димитър Узунов лъже и вреди на съдебната власт

Членът на ВСС Калин Калпакчиев

© Юлия Лазарова

Членът на ВСС Калин КалпакчиевКалин Калпакчиев, член на Висшия съдебен съвет (ВСС), обмисля дали да заведе дело за клевета срещу представляващия съвета Димитър Узунов. Това заяви самият той пред Би Ти Ви, а повод му даде участие на Узунов в същата телевизия в петък. Тогава известният от записите "Яневагейт" като "човека на Борисов", каза: "Аз намерих един договор, по който страна е ВСС и който договор се движи от Калин Калпакчиев. Проектът е на стойност 6 млн. лв. Наградният фонд, хонорар, който той би получил, е 340 хил. лв. Установих, че този договор изобщо не е съгласуван във ВСС".


Това по думите на Узунов била причината за исканата му оставка миналата седмица. След интервюто на Узунов "Дневник" публикува информация с фактите, с които изложението на Узунов пред Би Ти Ви се разминава.


"Обмислям този въпрос. Но смятам, че господин Узунов трябва да поеме своята отговорност, защото с тези си действия, нарушавайки базисни етични стандарти, той уронва престижа на съдебната власт. Когато член на ВСС, дори редови съдия, лъже в национален ефир, той трябва да понесе своята отговорност. Аз ще настоявам за публичното извинение и отново ще настоявам за неговата оставка", коментира Калпакчиев.
Миналата седмица няколко членове на ВСС поискаха оставката на Узунов, заради едноличното му решение да определи кои членове на съвета ще се срещнат с мисията на прокурорите, които анализират работата на държавното обвинение. С 15 гласа в негова подкрепа обаче той остана представляващ.


Калпакчиев днес отхвърли твърденията на Узунов: "Аз не движа, както казва представляващият, договор, не съм подписвал договор и няма да получа хонорар от 340 000 лева. Това е самата истина. Останалото е неистина, изречена лъжа от г-н Узунов във вашето студио".


Според него представляващият умишлено казал неистини, и припомни, че той е присъствал на заседанията на съвета, на които са взимани решения за определяне на ръководител на проекта.


Това е проект по Оперативна програма "Добро управление" на стойност 6 млн. лв., а за негов ръководител още в началото на годината със свое решение съветът посочи Елка Атанасова. Калпакчиев е в екипа само като координатор по въпросите за съдебната карта. Проектът е за изграждане на единна електронна система в съдилищата, която ще помогне не само за реорганизацията на органите, но с негова помощ ще се изгради и единна деловодна система и възможност за електронен обмен на делата.


Калпакчиев също обвърза "лъжите и неистините, казани в петък от Узунов" с искането на оставката на представляващия. "Искаме оставката на г-н Узунов, защото грубо наруши закона, призна го и тук, определяйки еднолично представители на ВСС, които да участват в срещата с мисията на европрокурорите", коментира още Калпакчиев. Пред "Дневник" той допълни, че оставката на Узунов се иска заради цялостната му дейност, с която той не отразява безпристрастно работата на ВСС и с многото си прояви уронва престижа на кадровия орган и този на съдебната власт.


Посочи, че не може член на ВСС да казва неистини в национален ефир, защото с това се подкопава авторитетът на правосъдието. "В крайна сметка лъжата убива доверието на гражданите в правосъдието и справедливостта", допълни Калпакчиев.


Друг член на съвета - Соня Найденова, която беше представляващ ВСС до януари т.г. и беше свалена без мотиви, за да бъде избран на нейно място Узунов, заяви, че нещата, които той каза пред телевизията, са целели да обслужат определена защитна линия, а именно, че има личен, користен елемент.


"Прехвърляйки акцента върху едни лични нападки, се отклонява вниманието от същинските въпроси. А в случая с исканата оставка, това, което провокира крайно като събитие беше неспазване на закона и правилата от страна на представляващия - да определи участниците в срещите. А това е важно, защото това са разговори, в които поканените ще дадат оценка и ще кажат мнението си пред европрокурорите за това как работи държавното обвинение", коментира Найденова.


Тя посочи, че не вижда необходимостта от спешно определяне на членове на съвета, които да се видят с европрокурорите. По думите ѝ е имало време за свикване на пленума на ВСС. Калпакчиев добави, че освен формалната процедура, Узунов е могъл и неформално да уведоми всички членове на съвета за писмото, а това не е сторено.


"ВСС е колективен орган и представляващият е длъжен да осигури равнопоставеното представяне на различните мнения, а не както той едностранно и пристрастно е определил членове на съвета. Защото, като колективен орган, ВСС е съставен от членове с различно мнение. Срещите са важни, защото въз основа на информацията, европрокурорите ще изготвят своите доклади, а вече е посято съмнението", заяви Калпакчиев.


По думите му Димитър Узунов и представители на мнозинството в съвета, "чиято воля той изразява, желаят, освен да не дадат отговори на въпросите за оставката, но да спуснат плътна димна завеса за всички останали важни актуални въпроси по отношение на съдебната власт".
Според Соня Найденова начинът, по който са определени членове на съвета за среща с европрокурорите не е случаен и не е вярно твърдението на Узунов, че неговите действия нямат вредни последици. "Има, може би се спестяват вреди за това как работи държавното обвинение, може би това е целеният резултат", смята Найденова.


По думите ѝ делението във ВСС показва опит за създаване на конформистка култура - важно е не дали си лоялен към закона и правилата, а дали си лоялен към определена група. Това, което ни разделя във ВСС, са принципите, основите на правото, същината на почтеността, заключи Найденова.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Пука му на Узунов: над него - само ББ, а над ББ, както се разбра, няма никой!

 2. 2 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 466 Любопитно
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  "смятам, че господин Узунов трябва да поеме своята отговорност, защото с тези си действия, нарушавайки базисни етични стандарти, той уронва престижа на съдебната власт."

  Какви "етични стандарти" у водача на мнозинството на Цацаров във ВСС??!!

 4. 4 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Авторитета на правосъдието отдавна е подкопан.Бг съдебната система е зависима от политическата мафия. В затвора влизат само "кокошкарите" за да се отчита някаква дейност. Големите престъпници са облечени във власт и са недосегаеми за т.н. правораздаване. Така е било,и така ще бъде на тази територия. Не виждам какво може да се промени.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 5. 5 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Същият този съдя Калпакчиев оправда гоцевите придворни бизнесмени Людмил Стойков и Марио Николов по делото САПАРД (в Германия другите участници в схемата бяха осъдени и пратени в затвора) и тези оправдателни присъди дадоха мощен тласък на кариерата му и го пратиха във ВСС.

  Сега просто другият клан на мафията си го е напазарувал и той работи за тях. А наивният българин мисли, че съдя Калпакчиев ще бори мафията. Да както я пребори по делото САПАРД така и в бъдеще ще я бори.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 6. 6 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Понеже по неясни за мен причини си причиних малоумието да гледам нещото Димитър Узунов (не знам защо твърди, че е съдия, след като е милиционер) и бях сигурен, че нищо от това, което говори за договора не е вярно.
  А за самоуправството му, оправданието беше, че ВСС имали банкет и не може да се свикват за глупости.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 7. 7 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Гледах интервюто. Радва ме, че има такива хора като Калин и Соня. В същото време съм и много озадъчен. Много труд ще бъде хвърлен да се елиминират хора като Узунов и групата, която представлява той.То не бяха скандали, то не беше чудо. В тези хора няма срам, какво да говорим за етика...

 8. 8 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "Зарзават":

  Отдавна съм Ви казал, че изпълзялото от
  клавиатурата Ви, става за раздумка на "Женския пазар"!

  Happy face says, adios !
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Как може да се промени това?!

 10. 10 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#8] от "Р. Дражев":

  Нещо по оправдатената присъда по делото САПАРД издадена от съдя Калпакчиев ще кажеш ли!? На първа истанция Марио Николов получи 10 години затвор, Калпакчиев го оправда и месец след това се озова във ВСС. Пълна случайност нали!?

  А ти чакай от него да се бори с мафията, той е назначен от мафията.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1042 Весело

  Както в поУитиката, така и в съдебната система всеки обвинява другия, и никой за нищо не йе виновен!
  Виц,разправян от др. Тодор Живков:
  "-името на кой български град е свързан с преустройството?
  -Батак."
  Името на кой български град е свързано със 27 години демократичен преход? Батак!
  Името на кой български град е свързано със 27 години съдебна система и съдебна реформа?
  Питам се аз, дали Батак е начална точка, или не е целта? Както гледам случилото се у нас последните 27 годсини, в политиката и съдебната система, май Батак е целта!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Интересно, какво има да мисли Калпакчиев, за да заведе дело за клевета, щом се чувства оклеветен ?
  Какви публични "извинения", какви 5 лева ... на война като на война !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 13. 13 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ШАЙКА

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 917 Весело

  Много интелигентни мисли и изказвания се търкалят във ВСС!?!?! Аферим!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Само общи избори ще ги оправят тия! 4 години съдия, после в бюрото по труда ако чичо и стринка не са доволни от него, или плещи глупости! Да ги видя тогава ще се държат ли като Дилинджър или Ал Капоне, без да им пука от никого!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Калпакчиев няма какво да чака от умрял писмо - направо да съди наглеца милиционерин за клевета.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#5] от "Зарзават":


  [quote#5:"Зарзават"]Същият този съдя Калпакчиев оправда гоцевите придворни бизнесмени Людмил Стойков и Марио Николов по делото САПАРД (в Германия другите участници в схемата бяха осъдени и пратени в затвора) и тези оправдателни присъди дадоха мощен тласък на кариерата му и го пратиха във ВСС. [/quote]
  Ако си припомним сагата по това дело,предизвикана от родната и компетентна прокуратура, която ту го разделяше това дело, ту го обединяваше, та до ден днешен и внасяше напълно необсновани актове, то как кой и да е съдия ще си плюе ма лижето и ще осъди по подобни материали човек.
  Освен всичко друго, като го осъдиш ей така, за да "зарадваш' хората, то на следващата имстанция той просто ще те обори.

 18. 18 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Тоя БХ се доказа, като изключително тъпо, злобно, алчно и завистливо парче. Слугинажът му противен, като него. Какъв да е човека на Бойко освен лъжец и мръсник.

  Navigare Necesse Est
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Че той да не е сложем там да казва истината. Той е сложен да лъже и да прикрива. Лошото е, че все още има кой да му вярва.

 20. 20 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":

  Факт е, че е имало съдии, които са дали 10 години, а на следваща инстанция съдя Калпакчиев ги е оневинил и един месец след това са го избрали във ВСС, може би и за теб това е случайно!?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#20] от "Зарзават":

  Не съм следил в пълни подробности процеса и кариерата на Калпакчиев, но си спомнян много ясно, че след решението на съда, прокурора направи изявление какви промени смята да нанесе в обосновката на обвинението, за да започне отново същия процес, ако междувременно не му е минала давмостта.
  И някак нещата не изглеждаха като резултат от решение на "лошия" съд/съдия, а като не добре свършена работа от обвинението, нещо което ама никак не ми изглежда случайно, а по-скоро систематично, особено при вещото ръководство на Цацаров и неговите първи заместници.

 22. 22 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Дано да се появят повече личности като г- н Калпакчиев и Соня Найденова.Има надежда !!!!!!

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  Узунов е като БКП, може да поема вина с мезета... Той за друго не е чувал. Аз съм убеден, че способността да лъже е бил основното изискване за заемане на поста заедно със сляпата лоялност към ББ и Цацаров.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK